ponedjeljak, 22.12.2008.

Siromašan Božić

Image and video hosting by TinyPic


Svi znamo da je Božić vrijeme darivanja, pažnje, obraćenja. Svi pričamo kako je glupo da se human bude samo na Božić nego kao cijele godine. Svi znamo sve, jel ? Što znači da imamo savjest. Ima nas, dakle puno. Ipak, siromaha ima...onih, skrivenih, puno više. Ponosnih, glumaca normalnog života. Ako njih svih ima, a savjest nam je bistra, gdje je zapelo ?
Nebi trebao dalje, jer pričam o sebi. Svađam se sa svojim alter egom, drugim ja.
Sve kužim, malo radim. Ubacim se u neku organiziranu shemu, tu i tamo, jednostavnije je. Znam, pitat će me jednom netko - di je zapelo, majstore ?
Time mi je krivnja veća. E, da mi se uglavit u neki mehanizam, gdje sve ide kao po žici, gdje tvoje mane ne mogu doći do izražaja. gdje si prisiljen djelovati. Kao trening, trener urla, suigrači šize ako fušaš. Pa moraš. Kad si sam doma, imaš sve moguće sprave, iskustvo i znanje. Znao bi vrlo lako drugoga trenirati, ali sam ne uspijevaš. Zašto ? Eh, da se zna uzrok side....
Veli sveti Ignacije da neki ljudi odu u neku organizaciju ili red jer su nesposobni sami išta napravit. Onda im se drugi dive kako su pokorni i ponizni, a oni su ustvari nesposobni, a izgriza ih savjest. Milosti spoznaje im razaraju tkivo duše kao rak. Znaju sve a ne rade ništa. Za poludit.

Blažena Majka Terezija se molila da nikada ništa Bogu ne odbije.
Gdje su granice ? Gdje su skrupule ? Treba li netko tko ima obitelj, skakati po raznim molitvenim zajednicama i humanitarnim udrugama ?
Sumnjam. To je posao raspoznavanja duhova.
Postoji i teorija da čovjek, ma kako bilo teško, gdje se osjeća kao kod kuće, da mu je tamo mjesto.
Kao i u ljubavi, tamo gdje se ne opterećuje, gdje se osjeća slobodnim, unatoč teškoćama.

Kakav će nam biti Božić. Ne ovisi o poklonima ni hrani. Bit će bogat utoliko koliko smo ljubili Isusa, slavljenika. Jer, kako je sam rekao - što učinite ovima od moje najmanje braće, - meni učiniste.




Pater Jure Bosančić, isusovac koji voli pričati lijepe životne priče.
Na jednoj misi je pričao o siromahu koji je prosio pred crkvom. Kada bi bilo izloženo Presveto, a nebi bilo nikoga u crkvi, on bi ušao i bio tamo dok god netko nebi došao. Znalo je to biti i često i dugo. Nije mario za prolaznike na cesti koji su mu mogli dati nešto. Jednom ga je jedna žena upitala zašto to radi. Odgovorio je da zato da Isus ne bude sam.
Tako je najednom siromah nestao ispred crkve. Žena se pitala, da gdje je, da li je pred nekom drugom crkvom. Ali nije ga viđala nigdje.
Kada je ta žena jednom prilikom išla nekome u posjet u bolnicu, napokon je srela je tog siromaha, koji je baš odlazio iz bolnice.
Pričali su i rekao joj je da je bio na samrti. Da je već čuo liječnike kako su govorili da je gotov. Najednom mu se poboljšalo, izvan svih očekivanja. Liječnici su bili u čudu, nije im to bilo moguće.
Siromah je nadalje, ženi ispričao kako ni njemu nije jasno kako je uspio ozdraviti i da se samo sjeća kako dok se budio iz kome, da je neki čovjek duge kose i brade sjedio pokraj njega. Jedva ga je uspio pitati, da šta on tu radi. Samo je odgovrio - tu sam s tobom, da ne budeš sam.

- 15:53 -

Komentari (27) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Image and video hosting by TinyPic




" Dragi Bože,
nemam pojma kamo idem.
Ne vidim put ispred sebe.
Ne znam zasigurno gdje će to završiti.
Niti zaista poznajem sebe,
a činjenica da mislim da
slijedim tvoju volju
ne znači da zbilja tako i činim...

Ali ja vjerujem da želja da Ti ugodim,
Ti već ugađa....

I nadam se da imam tu želju...."

Thomas Merton OCSO

Image and video hosting by TinyPic

Free Web Counter





Lako je teoretizirati o kršćanstvu i ushićivati se za Gospodina Boga, kad On od nas ništa ne traži, ali biti praktičnim katolikom mora biti moja svrha.

Bl. Ivan Merz


Image and video hosting by TinyPic

Linkovi


Molitva

Trapisti
Kartuzijanci
Hrvatski Karmel
Karmel
bl. Ivan Merz
Misionari Krvi Kristove
Kap dobrote
Zaklada Biskup Josip Lang
Udruga bl. Ivan Merz



Blogovi koje posjećujem češće nego druge


Ossimpleljubica
Ema
Magdalena
Dido
Cruce
Boljun
UPS!D
Monasticism
Timotej
Osmijeh
Masora
Davor
Julijana
Zaljubljena u...
Dori

Kratki espresso
Don Blog



Image and video hosting by TinyPic





Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ovi gore su sveci s kojima ponekad pričam. Naravno da su mi uzori, svatko na svoj način sa svojim jedinstvenim posebnostima. Sv. Josip ponizan i vrijedan zaručnik Isusove majke, potomak Davidov. Sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa, svetica koja je zadnje godine života živjela u velikoj vjerskoj suhoći, primjer predanosti Bogu i kada nema nikavih osjećaja, nevjerojatno Božje djelo. Ovaj bradati je sv. Charbel Makhlouf, monah koji je većinu života proveo u samoći - legenda, baš kao i bl. Ozana Kotorska koja je oko pola stoljeća provela kao "zazidana djevica" u samoći svoje sobice, moleći se Bogu za spas mnogih duša.


Biti monah znači ne o Bogu propovijedati, već Boga živjeti i životom ga svjedočiti. Biti molitelj, onaj koji neprestano slavi i posreduje Božju milost nebrojenim ljudima koji u tmini hode..


Žetva je velika, a radnika malo. Molite, dakle, Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju ! (Mt 9, 37-38)


Pati bez suze, živi bez psovke i budi mirno nesretan. Tašte su suze, a jadikovke neće ublažit gorki san. Podaj se pjanom vjetru života, pa nek te vije bilo kud; pusti ko listak nek te mota u ludi polet vihor lud. Leti ko vihor što vir ga vije, ZA LET SI, DUŠO STVORENA ! Za zemlju nije, za pokoj nije cvijet što nema korijena.

Tin Ujević



Plod tišine je molitva.
Plod molitve je vjera.
Plod vjere je ljubav.
Plod ljubavi je služenje.
Plod služenja je mir.

bl. Tereza iz Kalkute



I pustinjak ima svoje getsemaske casove, jedan više, drugi manje. Nitko tko se odlučio poći za Isusom, nije pošteđen od njih. Kršćanstvo je vjera križa, put prema uskrsnom jutru ide kroz mrak Golgote.

O kartuzijancima
.


Jedno molim od Jahve,
Ovo tražim
Da stanujem u domu Jahvinu
Sve dane života svojega,
Da gledam draž Jahvinu
I razmišljam o hramu Njegovu.

Psalam 27, 10




Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Hermano Zacarias