"Mr. Bean"

Uloga: Rowan Atkinson
Scenarij: Richard Curtis, Robin Driscoll, Ben Elton i Rowan Atkinson
Zemlja podrijetla: Engleska
Godina: 1989.

Otkad se prvi put pojavila 1989. godine, serija 'Mr. Bean' oduševila je svojim humorom koji se bazira uglavnom na gegovima, grimasama i fizičkim nezgodama, smještenima u svakodnevnicu koju uspješno parodiraju. Pritom Mr. Bean gotovo nikad ne govori, njegove grimase više su nego dovoljne, a kad izusti koju riječ ili uzvik, ni to ne čini na normalan način, već dubokim i prigušenim glasom. Lik Mr. Beana u vrlo je kratkom roku dobio svoje mjesto među pop ikonama. Iz epizode u epizodu upada u nevjerojatno besmislene situacije iz kojih se zatim na još besmisleniji način izvlači, iako sve u početku izgleda najjednostavnije moguće. Vrlo često uopće ne obraća pažnju na okolinu i ne zamara se time kako bi to slučajni prolaznici mogli doživjeti. Mr. Bean je jedini značajniji lik u seriji, uz možda Teddyja, njegovog omiljenog i jedinog plišanog medvjedića. Sporedni likovi postoje iz jednostavnog razloga da pomognu razvoju sadržaja, naglase i uokvire neki Beanov postupak ili karakternu crtu. Oni su tu samo i isključivo zbog njega.
"Mr. Bean" dobio je brojna priznanja britanskih kritičara te svjetske publike, postavši jednom od najpopularnijih humorističnih serija na svijetu. Beana je fenomenalno dobro utjelovio Rowan Atkinson, kojeg zbog talenta za 'fizičku komediju' često opisuju kao 'čovjeka s gumenim licem'. Bojeći se da bi ga publika mogla identicifirati s njegovim TV alter egom, Atkinson ističe kako među njima nema previše sličnosti. No ipak priznaje da im je zajednička nesposobnost u ophođenju s ljudima, nedostatak manira, sebičnost, ali i da su oboje dragi, nevini i dobronamjerni. Atkinson je pustolovine nespretnog lika 1997.g. prenio na veliko platno u filmu "Bean", a prije tri godine nastala je i animirana serija koja vjerno prati predložak.
Serijal ima ukupno 14 epizoda od pola sata i dvije od šest minuta koje više imaju karakter skeča, premda su i ove polusatne koncipirane na taj način.
Autori serije su najpoznatiji komičari u Velikoj Britaniji, među kojima Richard Curtis (Četiri vjenčanja i sprovod, Notting Hill) i Ben Elton (Crna Guja). Glavnu glazbenu temu koja se proteže na špici i na kraju svake epizode napisao je Howard Goodall, a izvodi crkveni oksfordski kor. Pjesma je na latinskom i počinje s: 'Ecce homo qui est faba', da bi završila s 'Vale homo qui est faba'.

1. Mr. Bean
U skeču nazvanom 'The Exam', Mr. Bean dolazi na ispit na kojemu ne zna odgovor ni na jedno pitanje. Pokušava prepisati na sve moguće načine. U skeču 'On The Beach', Mr. Bean na plaži pokušava odjenuti kostim bez skidanja hlača. U skeču 'The Church', Mr. Bean u crkvi očajnički pokušava ostati budan i neprimjeno pojesti bombon. Prva epizoda dobitnica je nagrade Zlatna ruža Montreuxa 1990. g., te nas upoznaje s najneugodnijim čovjekom na Zemlji, čija je osobnost strašan koktel zloće, nevinosti i duhovitosti, te ima sposobnost da se iz neugodnih situacija uvijek izlači na načine na koje normalna osoba ne bi ni pomislila.
2. The Return of Mr. Bean
U skeču nazvanom 'The Department Store', netko je nepromišljeno dao Mr. Beanu njegovu prvu kreditnu karticu. Bean ju je odlučio upotrijebiti u robnoj kući, no ona slučajno dospije u stražnji džep nepoznate osobe. U skeču 'Restaurant', Bean se u restoranu diskretno pokušava riješiti odvratnog jela, skrivajući komadiće na najneobičnija mjesta. U skeču 'Royal Film', Bean se nekako našao među poslugom koja treba dočekati britansku kraljicu. Čekajući da se ona pojavi, Bean se priprema za veliki događaj. A njegov prvi susret sa kraljicom bit će svakako nezaboravan.
3. The Curse of Mr. Bean
U skeču nazvanom 'The Swimming Pool', Bean je na bazenu i jako je uzbuđen jer će skočiti s daske. No, u najnezgodnijem trenutku izgubi hrabrost, ali i kupaće gačice. U skeču 'The Carpark', Bean pokušava parkirati auto u garažu, bez da plati kartu. U skeču 'The Park Bench', Mr. Bean odlazi pojesti sendvič na klupicu u park. U skeču 'Horror Movie', Bean je uvjeren da će bez problema sa svojom djevojkom u kinu pogledati horror. Sve dok film ne počne.
4. The Trouble with Mr. Bean
U skeču nazvanom 'Dressing in Car', Bean se budi i otkriva da kasni zubaru, pa je prisiljen brzo se spremiti i odjenuti se putem. Zatim u skeču 'The Dentist', zubar ima probema s anestezijom, pa Bean preuzima bušenje zubiju u svoje ruke. Nakon toga u skeču 'The Park' Bean odlazi u park gdje pomaže dječaku popraviti daljinski upravljač za brodić. Kasnije pokušava u miru pojesti kolač, no dosadna muha mu stvara probleme.
5. Mr. Bean Goes to Town
U skeču nazvanom 'Television', Mr. Bean je kupio svoj prvi televizor, no nikako ne može namjestiti programe. Pronalazi rješenje, no takvog se rješenja normalan čovjek ne bi sjetio ni za sto godina. U skeču 'The Park', Bean ima novu kameru kojom slika u parku. Zamoli jednog čovjeka da ga slika, no on mu je ukrade. U skeču 'Identity Parade', Bean osmisli lukav način identifikacije kako bi otkrio kradljivca svoje kamere. U skeču 'Club Phut', mađioničar pozove Beana da mu pomogne izvesti nekoliko trikova. No Bean svakako nije prava osoba za to. U skeču 'The Disco', bježeći od ljutog mađioničara, Bean se nađe u disku gdje izvede nekoliko njemu specifičnih plesnih koraka kako bi ponovno osvojio svoju djevojku.
6. Do It Yourself Mr. Bean
U skeču nazvanom 'New Year Eve's Party', Mr. Bean poziva dvoje prijatelja na doček Nove godine. No ponestane mu hrane pa pronalazi neobične načine nabave novih obroka i pića. U skeču 'The Department Store', Bean žurno odlazi u robnu kuću kako bi na rasprodaji kupio novu fotelju. Problem se javi kada mu ona ne stane u auto. No Beana ništa ne može smesti. U skeču 'Home Improvement', Bean odluči prebojiti zidove u svom stanu. Sjeti se genijalne ideje - to će učiniti uz pomoć puno novinskog papira, petarde i boje.
7. Merry Christmas, Mr. Bean
U skeču nazvanom 'Christmas Shopping', Mr.Bean kreće u božićnu pustolovinu! Najprije kupuje svječice za bor, a onda se u robnoj kući zaustavlja na odjelu za igračke. Zatim nabavi besplatnog purana i božićno drvce. U skeču 'Christmas Eve', kod kuće se priprema za Božić, priprema purana za pečenje te na neobičan način izgubi svoj ručni sat. U skeču 'Christmas Dinner', Beanova djevojka dolazi na večeru. Čekaju je mnoga iznanađenja.
8. Mind the Baby, Mr. Bean
Mr. Beana nove pustolovine čekaju u zabavnom parku. Slučajno završi u društvu izgubljenog djeteta pa pokušava pronaći njegove roditelje. No, ispostavi se da on sam baš i nema očinske instinkte.
9. Mr. Bean in Room 426
U skeču nazvanom 'The Bath', pratimo Mr. Beanove pustolovine na odmoru! Baš kada se pripremi za kupanje, otkrije kako u njegovoj sobi nema kupaonice! Zato se odluči poslužiti susjedovom. U skeču 'The Stairs', Bean nastoji brzo doći do restorana no na stepenicama mu problem stvaraju dvoje staraca pored kojih nikako ne može proći. U skeču 'The Buffet', Bean odlazi u restoran gdje, u namjeri da bude bolji od svog susjeda, pojede više hrane no što mu je potrebno. U skeču 'Locked Out', navečer mu se dogodi nezgoda - gol izlazi iz sobe kako bi se rashladio, no zaboravi ključ. Više ne može ući u sobu!
10. Mr. Bean Rides Again
U skeču nazvanom 'Bus Stop', Mr.Bean se trudi osvijestiti čovjeka koji se srušio na autobusnoj postaji. Zatim pokušava pomoću kola Hitne pomoći upaliti svoj auto. U skeču 'Letter', Bean ima problema sa pismom koje pokušava poslati bez markice jer je zadnju izgubio. U skeču 'Holiday', Bean odlazi na odmor čemu prethodi pakiranje. Problem mu stvara premali kovčeg u koji nikako ne stanu sve stvari koje on želi. U vlaku mu smeta čovjek koji ne se prestaje smijati dok Bean pokušava čitati. Naposlijetku, nastoji zabaviti dječaka koji se ne osjeća dobro u avionu.
11. Back to School, Mr. Bean
U skeču nazvanom 'Chemistry Class', Mr.Bean pohađa satove u centru za obrazovanje odraslih osoba. Na satu kemije prouzroči nesreću. U skeču 'Art Class', na satu umjetnosti nađe se u neugodnoj situaciji, jer treba nacrtati akt. Neugodno mu je gledati goli model, pa stvara pomalo drugačiju umjetnost. U skeču 'Karate Class', na karateu Bean ima problema, jer mu je netko ukrao hlače. Osim toga upada u još jednu nevolju parkiravši se na zabranjenom mjestu.
12. Tee Off, Mr. Bean
U ovoj epizodi Mr.Bean pokuša oprati rublje u praonici. Tamo izgubi hlače u tuđem rublju, te upozna majstora borilačkih vještina koji se poigrava sa njim, jer je Bean prisiljen obući žensku suknju budući da nema svoje hlače. Potom igra golf kojeg smatra poprilično laganim sportom. Sve dok mu loptica ne preskoči ogradu, te je gura preko cijelog grada ne bi li je vratio na teren, za što mu je bilo potrebno ukupno 3427 udaraca.
13. Goodnight, Mr. Bean
U skeču nazvanom 'The Hospital', Mr. Bean mora u bolnicu jer mu se šaka zaglavi u čajniku. Mnogo ljudi čeka liječnika, a Bean bezuspješno pokušava prvi doći na red. Zatim u skeču 'The Camera' kamerom snima grad, te odjene stražara po vlastitoj volji kako bi se fotografirao s njim. U skeču 'Bedtime', kada dođe vrijeme za počinak, Beana ulovi nesanica. Pokušava zaspati brojeći ovce na slici, za što mu posluži - kalkulator!
14. Hair by Mr. Bean of London
U skeču nazvanom 'Hair Salon', Mr.Bean dolazi frizeru. No kako je frizer prezaokupljen pričanjem na telefon, Bean preuzima stvar u svoje ruke. Pritom je žrtva dječak koji završi sa neobičnom frizurom. U skeču 'County Fair', Bean se uputi na seosku zabavu gdje njegov medo osvoji nagradu za najboljeg ljubimca.

The Official Mr. Bean Website
Rowan Atkinson Information Gateway

18.01.2006. u 20:29 | 4 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvKomentari da/ne?

Opis bloga

Serije i filmovi koji su mi obilježili djetinjstvo i život. Kvaliteta varira, no dragi su mi jer su obilježili neki dio mog života kojeg se uvijek sa radošću prisjetim...

Kontakt: memorabilia.blog@gmail.com

VAŽNO:
Evo još jedne poslastice - NICK PRASKATON sinkroniziran na hrvatski! Puno hvala Aileen na uploadu! kiss

Nick Praskaton - Majmunska posla
Nick Praskaton - Revolveri i racunalo
Nick Praskaton - Kolekcionari, krivotvoritelji i nitkovi

VAŽNO:
Žaboljubci, blue je uploadao epizode TORA I PONČA sinkronizirane na hrvatski! Puno hvala! kiss
Toro i Pončo - Epizoda 1
Toro i Pončo - Epizoda 2
Toro i Pončo - Epizoda 3
Toro i Pončo - Epizoda 4
Toro i Pončo - Epizoda 5
Toro i Pončo - Epizoda 6
Toro i Pončo - Epizoda 7
Toro i Pončo - Epizoda 9
Toro i Pončo - Epizoda 10
Toro i Pončo - Epizoda 11
Toro i Pončo - Epizoda 12
Toro i Pončo - Epizoda 13
Toro i Pončo - Epizoda 14
Toro i Pončo - Epizoda 15
Toro i Pončo - Epizoda 16
Toro i Pončo - Epizoda 17

VAŽNO:
slipknot03 je uploadao par epizoda BLUFONACA!
Blufonci - Zar Nema Više Prijatelja
Blufonci - Obojena Zbrka
Blufonci - Što Se To U Mraku Šulja
Blufonci - Njegov Odabir
Blufonci - Blufonci U Balonu

Svaka čast

Također je uploadao dvije epizode SANDOKANA! Hvala puno! kiss

VAŽNO:
Strumfeta je uploadala epizodu CIPELIĆA! Hvala puno! kiss

UPUTE ZA DOWNLOAD sa Rapidsharea!

Forum o crtanim filmovima:

DRAGE SERIJE:

2.4 djeteta
Allo! Allo!
Ally McBeal
Beverly Hills 90210
Crna Guja
Crveni patuljak
Dadilja
Dječak sa Andromede
Dječak upoznaje svijet
Djevojčica iz budućnosti
Gilmoreice
Gusari
I to mi je neki život
Moja obitelj
Mr.Bean
Muneca Brava
Narnijske kronike
Obična klinka
Ogledalce, ogledalce
Ono
Tko živ, tko mrtav
Potpuni stranci
Prijatelji
Puna kuća
Roseanne
Round the Twist
Seinfeld
Sex i grad
Smogovci
Spremni ili ne
Stiže dr.Beeching
Super Baka
U autobusu
Vau Vau
Xena
Zvjezdane staze
Zvonili ste, Milorde?

DRAGI CRTIĆI:

A Je To
Baltazar
Barney
Bipsići
Blufonci
Bojan
Bolek i Lolek
Brum
Bubimir
Bus Bus
Candy Candy
Cipelići
Čarobnjakov šešir
Čudesna šuma
Čupavci
Danko Bananko
Dar-mar Holmes
Doktor Argus
Ernest
Eustahije Brzić
Ewoks
Garfield
Gdje je Jura?
Graškograd
Grinch
Gusztav
He-Man
Horton Hears a Who!
Kakav Nered
Kapetan Zaspan
Korni Kornjača
Kralj lavova
La Linea
Labuđa princeza
Lav Krezumica
Le Piaf
Lija Skočibarica
Lokvići
Majstor Fantaz
Mala sirena
Mali leteći medvjedići
Maksim
Micek Trtko
Mio-Mao
Miš Filip
Moćni Max
Moćni psići
Moje tijelo
Nick Praskaton
Orson i prijatelji
Ovidije
Patuljak David
Pauk nije bauk
Petar i čarobno jaje
Pingu
Pink Panther
Ptica trkačica
Pustolovine šumske družine
Rakuni
Riblje redarstvo
Sandokan
Simpsoni
Slonica Nelica
Snješko Bijelić
Snorkijevci
Sport Billy
Srebrni pastuh
Stripy
SuperTed
Štucavko
Terrahawks
Todor i Fedor
Tom i Jerry
Toro i Pončo
Vatrogasac Sam
Virgul
Vitezovi Orijenta
Voltron
Zekoslavne priče
Zekoslav Mrkva
Zvonko
Zubić vile
Žderosaur
Wummy

DRAGI FILMOVI iz djetinjstva:

Beetle Juice
Back To The Future
Batman
Child's Play
Critters
Death Becomes Her
Dolly Dearest
Družba Pere Kvržice
Empire of the Sun
Goonies
Gremlins
Home Alone
La Boum
My Girl
Nightmare On Elm Street
The Craft
The Witches Of Eastwick
Tko pjeva, zlo ne misli
Poltergeist
Vlak u snijegu
Vuk samotnjak

Zahvale

Uvodne pjesme
Koja od ponuđenih uvodnih pjesama vam je najdraža?

Baltazar
Cipelići
Candy Candy
Barney
Gdje je Jura?
Graškograd
Kakav nered
Le Piaf
Lija Skočibarica
Majstor Fantaz
Mali leteći medvjedići
Maksim
Snješko Bijelić
Free Web Counter
Free Hit Counter

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se