Naslovnica
SADAŠNJOST Kronologija mog života u Njemačkoj Bokuni bodulskog života
ARHIVA PUTOVANJA Portugal Malta Nizozemska Strasbourg x 2

Dobrodošli! Ugodno se smjestite. Kokice spremne? Pazite da se ne zagrcnete od silnog smijeha. Not.

nedjelja, 18.10.2009. u 14:31

Back home

It is not down in any map; true places never are. (Herman Melville)



Iako sam htjela, nemam inspiracije pisati o Portugalu sad kad sam stigla doma. Sve je nekako drugačije...
Htjela bih vam reći kako sam upoznala dvoje mladih u avionu i kako su planirali pješačiti od aerodroma do mjesta gdje su im bili apartmani (cca 15 km) i još puno dogodovština (kako smo autom upali u nečiji posjet npr.) ali sve mi je to nekako sad predaleko (iako je prošlo samo nekoliko dana!).
Nedostaje mi aktivnost i muving...
Po prvi put nije mi nedostajala kuća i otok.
Po prvi put nisam jedva čekala se vratiti i nastaviti sa svojim aktivizmom.
Po prvi put osjetila sam da bih možda trebala ponovno otići. Pitanja je na koliko...



Ostalo mi je još da vam ispričavam 2 stvari:
a) gastronomija Portugala i
b) studenti u Portugalu.

Čim uhvatim inspiraciju!
Samo ne znam kako...

Kommentar (9) - print - #

petak, 16.10.2009. u 14:36

Portugal

Pred vama su kronološki poredani linkovi mog putovanja u Portugal.
Ako će nekom pomoći ove moje nespretne rečenice - bit će mi drago.
Ako će nekog nasmijati anegdote - bit će mi još draže.


Via London Stansted
Sleepless in London Stansted
Prvi dojmovi
Porto neobičan grad I. dio
Porto neobičan grad II dio
Foto - stan
Ribeira
Coimbra - grad studenata
Vlak za Lisabon
Sao Jorge, Fado večeri i žičara
Sv. Jeronim i ulice grada Lisabona
Napuštajući Portugal



Kommentar (0) - print - #

četvrtak, 15.10.2009. u 16:48

Napuštajući Portugal

"Airplane travel is nature's way of making you look like your passport photo." (Al Gore)


Prvi put u životu ja se nisam veselila odlasku kući. Možda zato što je ovo ipak bio turistički put, za razliku od mojih poslovnih putovanja. A možda zato što ostavljam najdražu osobu na svijetu... a možda zato što je doma 15 stupnjeva, a u Portugalu 30.

Ovo pišem za svojim radnim stolom i kompletna amnezija... Ne mogu se ničeg sjetiti...




Spomenula sam u prošlom postu zločestu Leilu (ful sliči na ovu sa slike) koja mi je muke dala na putu od Porta do Londona... Neću ponavljati kako nisam mogla spavati zbog nje, kako me bockala i kako je cilo vrime pričala, pivala, stavljala noge na sjedalo itd itd... Ja sam pisala svoje dojmove (prošli post). Ali, ne ide to tako lako. Mala je vidila da me može gnjaviti i to je lipo koristila... Doslovno se naslanjala na mene, rastezala se preko 3 sjedala... Ne želim se prisjećati svega (baš mi je digla tlak), ali moram spomenuti jednu stvar:
Mama ju je učila kako da napiše svoje ime, pa mamino, pa tatino, pa MOJE. I onda me pita (na portugalski): "Kako se zove tvoj muž?"
I onda je pisala njegovo ime. Kad je krenulo slijetanje, pokušala je uzeti moj jastučić. B.I.T.C.H.



Stansted. Opet u NON EU redu stojim. Uveselilo me što je EU red 3x veći od našeg. Manje ću čekati, a u ovom redu je puno zanimljivije... Meksikanci, Azijati i ekipa koja je bila presumnjiva (Arapi) pa su ih stavili na neku posebnu klupicu. Tražili jadni papire koji im garantiraju da nisu opasni za UK. Morali su sve prevrnuti iz ručne prtljage. Prvo što je izašlo iz torbe bio je Kuran. Ee.. ne bi ja nosila Kuran na put. Ako već moram/želim čitati ga - kopirala bih 20ak stranica i stavila u fasciklu. Zajedno sa garantnim pismom.

I eto mene na redu.
"Hello." kažem ja nasmiješeno.
"Gdje ideš?" pita on nezainteresirano.
"Doma." ponosno kažem ja.
"Gdje je to?" razočarano će on.
"Hrvatska." kažem ja veselo.
"Gdje si bila?"
"Portugal"
"Što si tamo radila?"
"Išla viditi muža."
"Zašto si išla preko Londona? Što nema ništa direktno do Portugala?"
"Ima, ali nema ovako jeftino."
"Znači, sve je u novcima."
"Pa je, kad si volonter 3 godine."
"Socijalna radnica pa volonter. Od čega živiš?"
"Živim s roditeljima."
"Aha, mora da su presretni zbog toga."
"Da. Niste još čuli ovakav mix podataka."
"Čuo sam ja još puno gore od ovog, vjeruj mi."
"Kako nećeš kad svakakve gluposti pitaš."
(ovo zadnje nisam rekla)



Prtljaga me već čekala... Bila je lakša nego kad sam išla (samo ja mogu se vraćati lakša nego što što sam išla) i to me veselilo ali isto sam par puta hodala ko pijana...

Greška mog muža: Rekao mi je da radije koristim karticu nego da plaćam u eurima (jer imaju oni svoj konverter funta-euro). Ja sam poslužna žena pa sam u svakom dućanu malo je ispeglala. Ne želim znati koliko.

Otišla sam do mjesta gdje smo ja i Šimon sjedili. Na tom mjestu sjedili su neki drugi ljudi, a mjesto gdje sam ja sjedila bilo je prazno. Krenula sam sjesti na to isto mjesto i zaustavi me neki tip i pita na snažnom britanskom da gdje letim i da zbog svoje torbe (one naprtnjače koja je prepuna kopčica) možda neće sve biti u redu i da zamotam torbu - za pola cijene od regularne... Zahvalila sam tom trgovcu i krenula prema sjedalu, ali sad više nije bilo prazno.



Sjela sam na susjednu klupicu, pokraj dvoje mladih. Ona, Litvanka (Litvanska verzija Cameron Diaz), on (doseljenik) Šveđanin. On je želi upoznati, pita pitanja koja ona jedva razumije... nadam se da ja neću biti nikom nepoznatom toliko naporna koliko je on njoj. Barem ne na aerodromu :) Saznala sam da oboje moraju biti na kolodvoru do jutra (a bilo je oko 15h). Blago njima. Not.

Prošla sam check in bosonoga. Došla do gejta i nakon 11 dana čula više hrvatskog jezika nego portugalskog.
Znala sam da ću uskoro biti doma...

A što se događalo u avionu London-Zadar i nakon slijetanja saznat ćete uskoro...

Ostavljam vas sa zanimljivim dijalogom u avionu: (šteta što nisam bila tamo, ali očito netko jest)

Muhammad Ali: "Superman don't need no seat belt."
Flight attendant: "Superman don't need no airplane, either."

Kommentar (6) - print - #

Lisabon, Lisbon, Lisboa - 2. dan

I've been traveling all over the world for 25 years, performing, talking to people, studying their cultures and musical instruments, and I always come away with more questions in my head than can be answered. (Yo-Yo Ma)


Ove dojmove zapisujem u avionu jer mi mala, zločesta djevojčica nije dala da spavam ili da barem pokušavam zaspati. Kad je vidila moj jastučić za spavanje, htjela ga je i ona; kad ga nije dobila, onda me bockala da ja ne mogu zaspati. Kako nisam spavala, uzela sam rokovnik i počela pisati ove retke koje sad čitate. E, sad je i mala htjela pisati pa je mamu izgnjavila da joj da paipr i olovku. Jedino dobro je to što mi je dala žvakaču i mentos bombon. Valjda se neću ugušiti.



Hoćemo sad malo o Lisabonu? :)

Ujutro smo se jedva probudili. Ni tuširanje nije pomoglo. Kad smo već kod tuširanja... Oprala sam kosu sa sapunom vulgaris. Prvo sam čekala da Dario opere kosu s tim sapunom, pa ako mu ne ispadne kosa, onda ću i ja (on uvik može kriviti testosterone, a što ću i koga ću ja??). Sa svježe opranom kosom navukla sam jedinu čistu z i m s k u majcu. Ko je znao da će u sredini 10. miseca biti 30 stupnjeva??

Turistički info centar "Ask me Lisoba" je sjajan. Nema tamo slijeganja ramenima. Pogledom na sat i pogledom na mapu znali smo da ćemo filtrirati hrpu toga i da ćemo otići bez da smo vidili mnoge stvari koje čine Portugal Portugalom.

Krenuli smo tramvajem 15 za Belem, točnije za samostan svetoga Jeronima.

Neki dan sam našla ovaj citat:
People travel to faraway places to watch, in fascination, the kind of people they ignore at home.”
Dobro kaže. I ne vjerujem da misli samo na ljude. Dokaz pronađite u sljedećoj rečenici: Uživala sam u 40minutnoj (izrazito sporoj) vožnji u (prepunom) tramvaju koji je vodio (Bogu iza leđa) na drugi kraj grada...

Kad bi nam bilo dosadno, Dario i ja bismo pokušavali pogađati nacionalnost turista s posebnim fokusom na Azijate. Pošto smo pazili da ne koristimo internacionalne riječi, imali smo skraćenice:
KI - Kina
KO - Korea
J - Japan
T - Tajland
Kako nismo mogli zaista saznati odakle su, pokušavali smo pronaći tragove u njihovim vodičima. Dario se pravio da zna prepoznati njihovo pismo, a ja sam pokušavala pronaći neku riječ na latinici koja bi mi odgonetnula odakle su. Bezuspješno. Očito nikad nećemo saznati.


Samostan je toliko prekrasno uređen/isklesan da gotovo ruši vlastiti smisao postojanja. "Molite se za sirotinju, ali ubacite štogod u kasicu na izlazu, jer nismo završili barokni strop u susjednoj sobi. To vrijedi i za sirotinju, naravno." Ali da nije bilo toliko truda oko zidova i stropova što bih ja jadna danas gledala?
Na jednom zidu sam vidila da piše da su redovnici molili 7 sati dnevno. Eto, pravo radno vrijeme s pauzom za ručak.





Osim samostana, razgledali smo i muzeje. Muzeji su meni jednako veličanstveni koliko i spuki. Pred sobom vidim pravu povijest - primitivnost ranijeg doba, manualni rad svega i svačega... život kratak i težak.. ali, ekipi nikad nije falilo šminke i nakita. Barem onima malo dubljeg džepa (haha, kako loše korišten izraz).



Na mom posljednjem putovanju u Nizozemsku, upoznala sam mnoge divne ljude, među kojima je bio moj vršnjak, zvan Sergio (Seržo). Sergio i ja smo se u Nizozemskoj odmah skompali. Razumili smo se u svemu osim u jednoj stvari, a to je moje ime. Nikako ga nije mogao zapamtiti. A meni je to tako išlo na živce jer mislim da mi je ime prejednostavno. Koliko god se trudio - nije išlo. Svaki put kad bi pokušao, izmislio bi neko novo ime za mene, na što sam ja svaki put rekla: "Oh, GOD!" I tako sam, ni ne sluteći, dobila nadimak "Oh God" kojeg i danas koristi (ali je naučio skraćenu verziju mog imena pa se sad s tim hvali. Inače, Sergio je arhitekt koji se kompletno odrekao svog znanja i posvetio se radu u udrugama. U većini slučajeva nema plaću za to što radi, ali on zna što želi i zašto to želi i nije mu teško (osim što se nikako ne stigne naspavati) biti bez nekih materijalnih stvari. Ja se osobno osjećam jako dobro uz takve ljude. Podrška su mi u mojem radu... i ne osjećam se sama...

Sergio nas je odveo u restoran u kakav u RH nikad ne bi ušli, ali ovaj nam je bio super. Opet to možemo povezati s gore navedenim citatom.
Više sam ribe i morskih stvari jela tamo nego doma u zadnjih 6 miseci.

Vrijeme je izmicalo... Alfama se činila sve daljom i daljom. Sa stvarima na leđima marširali smo gradom. Krenuli smo prema ruševinama, ali nikad nismo dočekali famozni, popularni lift.
Alfamu nikad nisam dočekala... Vremena je bilo premalo...

Ili ću zauvijek žaliti ili ću se vratiti...


Ova slika s fontanom slikana je jer sam ja, na povratku iz Belema izašla stanicu prije nego što je bilo potrebno. Dario se tako naljutio na mene. Izletila sam iz tramvaja i na putu do iduće stanice ispucala par slika... Samo nekoliko minuta prije toga hvalio se kako smo pravi kuleri, ne paničarimo, ne želimo svaku sekundu iskoristiti za sve moguće muzeje i spomenike... a onda ja izađem stanicu prije i on poludi.



Zadnjih sat vremena u Lisabonu proveli smo vozeći se do željezničke stanice i pijući prirodni sok u kafiću na kolodovoru, zajedno s muhama od kojih ne možeš pobjeći. Ne znam što je to tamo... Ne možeš im se nikako sakriti.

Kupili smo kartu za brzi vlak i u Aveiro stigli malo iza 21h. Pakiranje, tuširanje, "pozdravljanje" s mužem, buđenje u 3:20 ujutro. Opet željeznički kolodvor. Ovajput, suprotni smjer: Porto. Oči su se smočile na rastanku. Sve je djelovalo tako nestvarno....

I dok sam ja pokušavala shvatiti di je pobiglo 11 dana, već sam bila na ukrcaju za London Stansted...
A to je priča za sutrašnji post...

<3 d.s.o.

Kommentar (7) - print - #

utorak, 13.10.2009. u 23:51

Lisbon, Lisabon, Lisboa - 1. dan

“Culture is the sum of all the forms of art, of love, and of thought, which, in the coarse or centuries, have enabled man to be less enslaved” (Andre Malraux)

Vožnja vlakom do Lisabona opisana je u prošlom postu. Mogu reći da sam se osjećala ugodnije (odmah nakon one prve muke) nego sada u ovom bržem, modernijem i napučenijem. A i noć se je spustila pa se osjećam ko u nekoj tubi koja se ljulja.

Lisabon, Lisbon, Lisoba... glavni grad Portugala. Tjedan dana ne bi bilo dosta za ovaj grad.

Vlak, metro, ask me Lisboa (turistički info centar), hotel.
Sve brzo, sve jednostavno. Smjestili smo se u hotelu koji je u centru grada, po cijeni od 60 eura po noći s uključenim doručkom. Odličan je osjećaj izaći iz hotela i biti u centru grada.



Jeli smo u prvom restoranu kojeg smo našli. 8,5 eura za cijeli menu (juha, glavno jelo s prilogom, bilo koje piće, desert i kava). Bili smo sami u restoranu (nekako smo često sami u restoranu) i dok smo ručali, na televiziji vidimo da je dvoje umrlo od gripe (inače, svugdje u sredstvima javnog prijevoza stoji uputa kako prevenirati gripu; obavijest stoji odmah pored obavijesti da pazimo na đžeparoše). Čim sam to vidila, odmah mi je prisjelo jelo i već sam imala sve simptome.

Znali smo da nemamo puno vremena pa smo se odmah uputili u istraživanje. Nismo ni znali tad da ćemo cijeli dan provesti u dvorcu Sao Jorge. Prvi razlog zašto smo proveli cijeli dan jest: pješačenje. Tražili smo put do dvorca (sa dnevnom kartom u džepu) presporo i prestrmo. Muž me (opet) morao vući kao vučna služba. Kad smo napokon stigli do vrha, crveni i zapuhani (posebno ja), pored nas je prošao turistički autobus koji vozi prema dvorcu (vjerojatno svakih 5 minuta). Mislim da ne trebam niti govoriti kakav sam pogled uputila prema mužu.



Dvorac me oduševio. Pogled, šetnja, zidine, muzej... Pogled s vrha se ne može zabilježiti aparatom onako kako ga naše oči vide. Zalazeće sunce (da, već je sunce zašlo dok smo se popeli), most koji spaja grad... milina.





Kad smo pogledali dvorac, pala je noć. Bili smo umorni i još neupoznati dovoljno s gradom i nismo u takvom stanju htjeli pogledati Alfamu. Priznajem, kompletna sam kukavica kad se radi o mjestima koje ne poznam, a još veća ako ih prati neki neutralno-loši glas. Vratili smo se istim putem, osvježili u hotelu i krenuli u Bairro Alto, poznatu četvrt po restoranima, fado večerima i ponudom hašiša.

Ukrcali smo se u famoznu uspinjaču koja nekoliko minuta vozi da bi nas odvela 100 metara prema gore, ali tih 100 metara je tako strmo, da blagoslivljam uspinjaču i sve njene godine koliko postoji...



Najgore je tražiti, istraživati, hodati kad si gladan. Ništa nije kako treba i trenutni umor postaje kronični umor i nervoza postaje nepodnošljiva. Ili sam to samo ja?

Prošli smo najktualnije ulice i situacija je sljedeća: Neki restorani imaju modernu glazbu, namijenjenu mlađim ljudima, neki se furaju na fado đir, ali bez žive glazbe i nekolicina njih ima uživo nastupe fado pjevačica i pjevača. Mi smo htjeli iskusiti večer dok nam neko pjeva kraj uha. Restorani koji imaju uživo nastupe - imaju i svoje menadžere koji te na svoj autohtoni način pokušavaju pridobiti. Tako recimo jedna (možda čak i vlasnica restorana) stoji ispred restorana kao da je zainteresirana turiskinja i kad se približiš odmah te zaskoči. A u drugom restoranu još gore. Gledaš n j i h o v menu i lik uleti i počne ti pokazivati taj isti (ali njegov) menu... i kompletno te zbuni... A počne sa: Espanol? Portuguese? Italiano? Greek? ... i tako sve dok ne navede sve Europske zemlje - osim Hrvatske. Na kraju smo ušli kod njih jer su imali najbolju "svirku". Prije samog ulaska, lik nam je pokušao suptilno prodati hašiš. Saznali smo kasnije da je to fejk hašiš - čisto ako nekog zanima ili misli kupiti :)



Ja nisam sigurna da li je tako u svijetu (možda čak i u Hrvatskoj), ali ekipa koji stoji na ulazu izgleda neprivlačno. Ili izgledaju kao neki koji će te garantirano zagnjaviti ili izgledaju ko Al Pacino pa se bojiš što ćete dočekati unutra.

Kad smo se smjestili, djevojka je započela s pjevanjem. Pjevala je divno. Toliko divno da sam izgubila apetit. Osjećala sam se nekako tužno. Do nas su sjedila 2 dečka od kojeg je jedan bio toliko uživljen u pjevanje da kad bi pjevačica došla do njega, počeo bih treptati očima i oči bi mu se napunile suzama. Mene je uhvatio smijeh i taman kad se pjevačica okrenula prema našem stolu, ja sam prasnula u smijeh i nisam se mogla zaustaviti.

Imali smo najbahatijeg (možda i najmlađeg) konobara na svijetu. Toliko samouvjeren u svoj rad da je konstantno griješio.
Naručila sam salatu s tunom i neću uopće komentirati kakvu sam dobila i koliko. Darijeva večera je bila sjajna. Tradicionalna riba na tradicionalni način. Kad je konobar pokazao vrhunac svoje bahatosti, nisam se trudila biti ljubazna. Tražila sam Sprite (nakon što nisu imali 2 ili 3 pića sa menija) i donio mi 7up i natočio govoreći: "7 up, just like Sprite". Samo sam rekla: "Ne, hoću Sprite." "Ali nema Spritea" "Onda neću ništa. Račun molim." Platili smo večeru 38 eura. Nismo uspili izbjeći ljude koji pokušavaju ti uvaliti krunice, igračke i ostale "suvenire".



Na ulazu u uspinjaču dočekao nas je neki alkić nalik na Johnnya Štulića. Razmišljali smo kako bi bilo super da Štulić/Azra zaista održipar koncerata u Hrvatskoj. Cijena će vjerojatno biti kao cijena fado večere. "Štulić" je ušao besplatno u uspinjaču, ali prije toga, objasnio je vozaču uspinjače svoju životu priču. "Jednog dana nema me da nikada ne dođem..."

Vratili smo se u hotel. Preumorni od svega. Malo me glava bolila koliko su glasne i prodorne fado pjevačice.
Nisam lako zaspala jer je madrac šuštao kao da je napravljen od tvrdog papira. Kad sam zaspala, već je zvonio sat. Trebalo se probuditi i ući u novu lisabonsku avanturu zvanu Belem.

p.s. Nakon cijelog dana provedenog s gaćama (hlačama) do pola guzice, našla sam šigurecu (zihericu) u kineskom dućanu. I onda me previše stezalo. Ne može mi se nikako ugoditi.

Kommentar (6) - print - #

ponedjeljak, 12.10.2009. u 11:08

Vlak za Lisabon

“All travel has its advantages. If the passenger visits better countries, he may learn to improve his own. And if fortune carries him to worse, he may learn to enjoy it.” (Samuel Johnson)


Jedva sam se probudila. Ovdje kao da je potrebno 12 sati sna da bi se funkcioniralo. Muž napravio doručak. Na katu iznad nas, tušira se Tajlanđanin a čuje se kao da kiša pada. Žurba na kolodvor. Pukao mi je batun (dugme) na gaćama (hlačama). Gaće mi padaju a nema vremena tražiti šigurecu (zihericu). Ulazim sa poluspuštenim gaćama na kolodvor u Aveiru. Nema karata, samo ovih za prvi razred. Kupili ih. Potrošili previše (24 eura u jednom smjeru za 1 osobu bez popusta). Vlak je došao u minutu.

Na našu veliku sreću, dobili smo apsolutno najbolje mjesto koje je moglo biti. Sjedalo sa stolićem (za dvoje). Sad sam stavila laptop i pišem ove rečenice. Putovanje do Lisabona traje oko 2 ipo sata. Ostat ćemo spavati 1 noć kako bismo vidjeli sve čari toga grada kojeg svi hvale.

I dok muž se igra sa GPS-om i traži hotele, ja razmišljam da li ću prvo povratiti ili se onesvijestiti. Od jutra mi nije dobro i uopće ne znam kako ću izdržati cijeli put. I još me ove gaće muče!

Zapravo, mislim da će mi se desiti treća opcija, a to je da će mi srce otkazati. Svaki put kad prođe drugi vlak pored našeg vlaka, ja mislim da ću umriti jer tako jako lupne da mislim "evo na, letimo sa tračnica". Srce me doslovno izda.

Iako sam cijeli blog posvetila putovanjima, nisam ja neka putnica, a još gora sam u prosljeđivanju dojmova. Sva moja dosadašnja putovanja, bila su vezana za posao, ovo mi je prvo koje je kompletno turistički i nisam se navikla da moram toliko toga isplanirati. Naravno, ne moram, ali onda postoji ogromna šansa da hrpu stvari propustim jer ne znam što se nudi.

Sretna sam na tehnologiji koja mi omogućava da s vama podijelim ono što se događa upravo ovog trena, dok sjedim u vlaku, imam internet i mogu ugodno iskoristiti vrime...

U sljedećem postu: Lisabon sa slikama. Stay tuned...



p.s. Upravo je iz vlaka izašao jedan stari čovik i iz kese mu se je doslovno izlijevala tekućina. Šteta što ga nisam uspila slikati.Izgledala je kesa kao da ima dvije špine (pipe) iz koje curi tekućina. Nadam se da nije kateter.

Kommentar (10) - print - #

nedjelja, 11.10.2009. u 16:28

Coimbra - grad studenata

“He who does not travel does not know the value of men.” (Moorish proverb)


Dok neki samo čekaju moj post o portugalskoj hrani, moram nastaviti pričati o gradovima koje sam posjetila jer mi jedno sjećanje brzo zamijeni drugo... stoga, krenimo sa novim gradom: COIMBRA.

Aveiro. Željeznički kolodvor. Via Coimbra A.
Da se ne razmećem svojim (ne)znanjem, o Coimbri možete pročitati ovdje.

Za 57 minuta stigli smo na željeznički kolodvor koji se nalazi u centru Coimbre. Vrijeme je bilo prekrasno. Toplo, preko 26 (čujem da je u Hrvatskoj kiša!). Djelatnik turističke je taman bio na pauzi pa smo sami istraživali centar grada. Dok se Dariju jako svidio grad, meni je izgledao kao ogromni shopping centar na otvorenom. Ne računajući sve ono što je na brežuljku (o tom ćemo poslije), u podnožju grada sve vrvi dućanima (odjeća, obuća...) i restoranima (iako manje nego u Portu).

Bila je subota, domaći su kupovali, turisti razgledavali, a ja i Dario smo tražili restoran za jesti. Odmah da vam kažem naučenu lekciju: Ne ulaziti u restoran gdje menu nije na engleskom.Uđeš unutra, čini ti se sve OK, a onda nemaš pojima što znači koja riječ i o čemu se radi. Većina ekipa ipak ne zna engleski.

Oni ne znaju, menija nemaju na engleskom... definitivno promašaj. Dario je dobio friganu ribu koju mu bolje baba spremi, a htio je "tradicionalno spremljenu tradicionalnu ribu". No eto...

Naravno, cijene variraju. Oni restorani gdje piše "preporučeno" (i onda potpis od koga) su uvijek skuplji, ali uvijek i s gostima.
S punim trbuhom, sa kartom dobivenom od turističke zajednice, krenuli smo - u brdo.Odmah sam postala živčana. "Ne da mi se gledati njihovo sveučilište... to je daleko, to je visoko, ajde ti ja ću te čekati doli u The Body shop-u..." ali išla sam. Vukao me za ruku ko neka mini dizalica. Ja ne znam kako studenti mogu ići svaki dan pješke. Garant ima neki autobus - svakih 5 minuta. Kad sam se napokon dovukla do Sveučilišta, trebalo mi je par sekundi da dođem sebi a onda padnem u trans. Ne zbog umora nego zbog ljepote. Zgrade ogromne kao da viču: "Ovdje studenti nešto znače." O studentima ću u jednom zasebnom postu, jer su jednostavno fantastični!

Zgrade fakulteta su jednostavno veličanstvene...



Kupili smo kartu (7 eura) za posjetu atrakcija unutar zidina.
Prvo, knjižnica. Svako ko živi u Coimbri bi rekao da je to prvo što se treba vidjeti. Meni, koja previše gleda filmove, takav prostor izgleda jako poznato, iako je knjižnica zaista "something". Izloženo je oko 40 000 knjiga, a sve skupa ih je oko 200 000 (po raznim arhivama). Ta knjižnica izgleda kao crkva. Pošto se ne smije fotografirati, nemam nijednu sliku, ali možete zamisliti crkvu bez sjedećih mjesta... kompletno oslikana, preliveno zlatom, na zidovima umjesto oltara, knjige na policama... Upali smo s nekim francuskim penzićima i jedan stari nije mogao stajati više na nogama, pa je sjeo na klupu koja je bila zabranjena za sjedenje. A što će čovik... Stare noge, baš njega briga što je to staro 400 godina... :)



Nakon knjižnice - akademski zatvor. Najviše sam se veselila pogledati zatvor di su zatvarali zločeste studente i učitelje :) Razočarala sam se što smo zapravo vidili samo 2 sobice. Sobice su stvarno izgledale scary. Čak sam se i ja morala sagnuti da bih ušla u sobicu - onda znate koliko je ulaz mali. Nakon zatvora, išli smo đir do kapelice svetog Miguela. Svaki djelić je oslikan... Nekako se više ne mogu uživiti u kompletno zlatne crkve/kapelice...



Sveučilišne prostorije kriju izrazito važne povijesne sobe. Soba za oružje sa zanimljivim slikama, žuta i plava soba... soba sa slikama povijesnih ličnosti, "private examination room" - nekoć je služila kao privatna soba Garcie de Almeide, a kasnije je predana sveučilištu, zatim Sala dos Capelos koje se i dan danas koristi za akademske ceremonije.



Drago mi je da sam se dovukla do vrha. Pogled je klasično prekrasan.
Iako smo naučili lekciju od Porta (treba doći ranije!) opet nismo stigli u muzej :( Ovi se zatvaraju još ranije: u 18h.
Kad smo se vraćali doli, shvatila sam kako je to sve blizu. Posebno kad se ide nizbrdo.

Nismo uspili sve viditi. Ostao je jedan cijeli komad s druge strane mosta... ali eto, morali smo na vlak...

Tu je još par slika ako koga zanima... imam ograničen broj megabajta pa ne mogu staviti više slika.

O svemu ovome mogla bih danima pisati... o sigurnosti koju osjećam u ovoj zemlji, o ljudima koji unatoč neznanju engleskog - zaista se trude komunicirati... o slasticama koje su na svakom koraku...
Nadam se da ću uspjeti prenijeti što više toga...

sunčani pozdrav iz Portugala,
d.s.o.

Kommentar (5) - print - #

subota, 10.10.2009. u 10:22

Ribeira

“Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” (Ashley Smith)

Porto je grad kojeg se jednostavno mora vidjeti cijelog. I bez kiše. I takav je bio današnji dan. Bez kiše i s puno volje otkriti sve što taj grad skriva.
Opet smo uhvatili Dalmatinski vlak (oko podne). Ovajput smo vježbali izgovar portugalskih riječi odnosno naziva stanica. Apsolutno sam sve krivo izgovorila. Ono malo talijanskog što znam kompletno mi je odmoglo. Barem smo se dobro zabavili.

Porto nas je dočekao s malo sunca i malo više oblaka. Odmah smo se uputili do turističke (sve znamo sad!) i pokupili sve što nam treba. Kupili smo kartu za vozikati se cijeli dan, dobili upute kako što manje pješačiti i tako...

Prvo što smo napravili, išli smo ručati. To će nas kasnije koštati svih muzeoloških iskustava. Ručak je bio najskuplji do sad, ali i dalje jeftiniji nego u Hrvatskoj. Malo mi je tužno koliko je skupo kod nas jesti van svoje kužine... Portugal ima bolji standard od nas i još im je spiza jeftinija, kako u dućanu, tako i u restoranima. Neću sad o kužini, tome ću posvetiti zaseban post, jer se ima o čemu pisati.

Nakon kraće šetnje oko trga, odlučili smo potražiti uspinjaču (volim uspinjače!) i voziti se do dijela koji je kompletno drugačije lica porta a zove se RIBEIRA. Iako smo imali mapu, nismo (tako lako) našli uspinjaču. A cijeli Porto je tri put gori od Rijeke. Uzbrdo, nizbrdo. U principu, taj centar grada i nije tako velik koliko je nemoguće za moje mišiće da otpješače toliko.

Mužić je prvo htio vidjeti pogled s mosta. Negodovala sam što mora viditi apsolutno svaki kut Porta (a posebno ove visoke kutove), ali ajde. Krenuli smo prema mostu i došli do sredine. Odjednom mi je došlo slabo. Ona ista slabina kakvu ljudi osjećaju (pretpostavljam!!) kad su u malim prostorima ili nekim prijevoznim sredstvima. Pobigla sam najbržim mogućim hodom do početka mosta i pokušala doći k sebi. To mi se nikad nije u životu dogodilo. Nemam nikakvih strahova (osim ići sama po mraku, ali to je opravdani strah jer svašta se može dogoditi ovako zgodnoj i lipoj curi!) i po prvi put mi noge počnu klecati i ja uhvatim crtu. Uglavnom, ne sviđa mi se to jer i na povratku iz Porta u Aveiro, vlak je prolazio mostom i meni je došla muka. To nikako nije dobro. Što će mi tek onda biti u avionu? :) A avion obožavam!

Otom potom...

Put do uspinjače bio je kao lift. Zapravo, bio je lift. Nared ulice uđeš u prozirni lift (zato ga nismo ni skužili) koji te voli u podzemlje :) Poništiš kartu i uđeš opet u prozirnu uspinjaču zajedno sa još max 24 osobe. Kad smo mi išli, sve klupice su bile zauzete. Jedan gospodin (cca 55 god) mi se ustao i pustio da sjednem. Najprije nisam htjela da mi prepusti mjesto, ali onda sam popustila (ipak sam se nahodala...). Odmah do mene bila je naljepnica na kojoj je pisalo da se osoba treba dignuti u 3 slučaja: Ako uđe osoba s invaliditetom, osoba s djetetom i trudnica. Sad sam se već uvridila...

Izlazak iz uspinjače i pogled prema mostu (lakše ga je gledati dok stojiš čvrsto na zemlji) i ovom donjem dijelu Porta ostavio me speachless... Osjećala sam se kao u nekom filmu. Gondole, mostovi, duga šetnica, specifične stare slatke zgrade, hrpa kafića, restorana i turista... jednostavno nevjerojatno... možda bolje da sami pogledate i kažete kako vam se čini po slikama.

Pošto smo sve počeli relativno kasno, svi su nam se muzeji zatvorili isprid nosa. Svi rade do 19h.
Jedino što smo od muzeja vidili bio je njihov muzej fotografije.

Vratili smo se autobusom na glavni kolodovor i uputili se za Aveiro... Putem doma razmišljali smo o sljedećem putu... Comibra? Ne znam još. Saznat ćete/ćemo uskoro.
























Kommentar (11) - print - #

četvrtak, 08.10.2009. u 18:31

Porto - neobican grad II. dio

“A poet is someone who stands outside in the rain hoping to be struck by lightning.” (James Dickey)

Prije nego nastavim priču o Portu, moram navesti da onaj restoran u kojem nas je gospođa počastila s konkretnim popustom je imao zanimljivi wc. Točnije, zanimljivu kvaku koja mi je ostala u ruci.
Kako sam tek prebolila trbušnu virozu, odlasci u wc bili su češći nego surfanje po internetu (a to se s ničim ne može usporediti). I kažem ja Dariju: "Idem na wc. Nemoj se prestrašiti ako me nema duže vrijeme. Užasno me boli drob." I onda sa zahodom završim za 1 minutu i ostane mi kvaka u ruci. Preznojila sam se. Ni sama ne znam kako sam se uspila izvući odande, ali odjednom mi je kišni Porto izgledao sunčanije nego ikad.

Image Hosted by ImageShack.us


Kad sam se dokotrljala do trga, kiša nam nije dala mira. Bez kišobrana, trčali smo od jednog zaklona do drugog. Nakon dugog traženja, pronašli smo turističku. Sad kad je bila ispred nas, to više nije blo to. Toliko smo je dugo tražili, toliko dugo nam je bila cilj, a onda odjednom ispred nas.
Nismo ni znali zašto smo je uopće tražili. Ušli smo unutra i dobili karte, raspitali se za zanimljivosti i događanja (sve je bilo u prospektima).

Čim smo izašli, kiša je počela još jače. Sakrili smo se u jedan bar i ja se ohrabrila uzeti jedan njihov slatkiš (naravno da sam zaboravila kako se zove). Nije prošlo ni pola sata ja sam umirala od bolova. Počela sam se preznojavati, trčati na wc... i gledati kad je vlak za Aveiro. Nikad više slatko neću jesti.

Image Hosted by ImageShack.us


Kiša je stala i krenuli smo na vlak. E sad je gospodin morao na WC. I taman kad je izašao, počeo je tako jak pljusak da nismo mogli niti hodati. Sad smo stajali isprid tog istog bara i čekali da prođe. Kiša nije prolazila...

Počeli smo trčati do glavnog kolodvora i nakon polusatnog druženja s kolodvorskim wc-om, krenuli smo za Aveiro. U narednim danima destinacija je samo jedan grad, pa ću onda više pisati o specifičnostima u hrani i običajima koje sam primjetila...

Image Hosted by ImageShack.us


Da skratim: Porto je prekrasan i po kiši i po sunci. Ići ćemo opet. Ovajput ćemo vjerojatno uzeti njihove žute turističke autobuse i vozikati se okolo. Bez slatkiša. I sa kišobranom.

Kommentar (5) - print - #

Foto - stan i pogled s prozora

“There is a garden in every childhood, an enchanted place where colors are brighter, the air softer, and the morning more fragrant than ever again.”
Elizabeth Lawrence


Ima nešto posebno u ovom stanu i starom dijelu Aveira...
Djeca se igraju na ulici,
stariji se dovikuju na 50 metara...
Sve me to podsjeća na ulicu gdje sam odrasla...

















Kommentar (0) - print - #

utorak, 06.10.2009. u 21:46

PORTO - neobičan grad I. dio

“Change yourself, and fortune will change” (portuguese proverb)

Dok je Tajlanđanka već u 7 ujutro lupala po stanu i spremala se za Porto, ja sam još ležala i davala prednost snu. Digli smo se u 10h i po sporom Dalmatinskom običaju otišli na vlak u 12:14. Kad smo već izašli i napravili 100 metara, Dariju se učinilo da bi mogla padati kiša. No, nismo se vraćali.

Inače, 05. 10. je nacionalni praznik.

Vlak, koji, kako sam već rekla, liči više na tramvaj nego na vlak, već nas je čekao. Najgore je bilo prijeći prvu stanicu (Cacia) jer tamo gadno zaudara. Da nemaš osjet njuha, točno možeš vidjeti kad dođeš do te lokacije jer svi se počnu komešati, stavljati ruku na nos, stavljati rukav na usta i nos... ja sam panično tražila parfem po ruci, kao da tražim bočicu s kisikom.

Glavni kolodvor (Campanha) izgleda kao zagrebački glavni kolodvor, a posljednja stanica iliti kolodvor Sao Bento izgleda kao beogradski.

Kad smo izašli, pred nama se prikazao jedinstveni i velik Porto. Pogled je za mene bio kao za Robina Williamsa u "Ja ću budan sanjati" - jednostavno veličanstven i tako nestvaran.

Image Hosted by ImageShack.us


Prvo što smo htjeli napraviti jest pronaći turističku zajednicu gdje ćemo saznati što sve trebamo viditi i gdje je to što trebamo viditi. Međutim, pronalazak turističke bio je avantura sama za sebe. Pošto je cimerica Tajlanđanka otišla barem 3 sata prije nas, zvali smo je da vidimo gdje je ona i njeno društvo. Bili su u shopping centru. Njen kolega nam je dao uputu koja nas je odvela u kompletno krivom smjeru. Zapravo, turistička je bila tamo, ali nije bila otvorena, a njegova preporuka bila je toliko sampouzdana kao da tog trena stoji u toj turističkoj i čavrlja s djelatnicom.

Došli smo do prekrasne katedrale odakle se prostirao prekrasan pogled na već pomalo tužni Porto. Kiša je počela. Turistička zatvorena. Mi ne znamo gdje smo i gdje idemo. Krenemo stepenicama (strmim i dugim) prema dolje. Ja uvjerena kako ćemo doći do rijeke i onda pješke po ravnini, ali ne, moja prostorna orijentacija je toliko loša da sam aposlutno sve krivo povezala. I nađemo seispred Igreja de Sao Lourenco. Pokisli, hladni, mišići bole od stepenica... Ispred nas restoran - doslovno izveden iz kamenja. Moram priznati da je izgledao poprilično neugledno, a ja nervozna, a muž pored mene ne zna kako ta ublaži nastalu situaciju.
Prava komedija je počela je kad smo sjeli u taj restoran.
Konobarica (mislim da je ujedno i vlasnica) ne zna engleski, toliko je glasna da su mi bubnjići skoro pukli. Priča na portugalski kao da smo mi rođeni portugalci... A doli, u prizemlju, nekolicina gostiju (vjerojatno stalnih) igraju karte i toliko viču da bi netko drugi pomislio da se svađaju. Ali ne i ja. Ipak, ja sam dite s otoka gdje se svi deru, ali zapravo samo pričaju - malo u afektu. MOgu zamisliti kako je nekom drugom bilo čuti njihovo "čavrljanje uz karte". Vjerojatno bi mislili da svaki tren će neko izvaditi nož.
Ti muški u kafiću/restoranu slično su pričali kao žitelji mjesta Kali na otoku Ugljanu. Sličnost je bila tako velika da se meni na trenutak učinilo da mi je tetak dolje. To mi je popravilo pokislo raspoloženje.
Cijene su bile podnošljive. 7 eura za pohanu puretinu s pomfrijem i malo salate. Međutim, dobiješ 2 ogromna komada mesa, a ne kao kod nas - štede gdje god stignu. 5 eura za pečenu svinjetinu s pomfrijem. Gratis riža. Super mi je njihov kruh - više u obliku peciva (šlapice ili bubice) a nikad narezane fete. Kako je glad bila manja, tako je dobro raspoloženje bilo veće.

Žena se je stvarno trudila maximalno oko nas. Pošto ja znam (malo) talijanski, to je bila salata od jezika. Portugalski, engleski, talijanski i hrvatski. Sve to zajedno rezultiralo je sa: 10 eura. Da, žena nam je sve, uključujući i piće, naplatila 10 eura. Nas dvoje smo pokušali objasniti da kako 10 eura kad to nije niti obrok, a kamoli još i piće... Međutim, žena se samo smješkala i rekla je da je OK. Di to možete doživiti? A ne znam ni čime smo zaslužili.

Vratili smo se ponovno do katedrale i pokušali pronaći "pravi" put. Kiša bi stala, pa počela opet. Nije nam dala mira. A onda... grandiozni trg...

... nastavit će se ...

Kommentar (4) - print - #

ponedjeljak, 05.10.2009. u 22:43

Prvi dojmovi

My affection hath an unknown bottom, like the Bay of Portugal” (William Shakespeare)


Kad sam kročila u vlak za Aveiro (s aerodroma u Portu na metro, s metroom do željezničkog kolodvora) jako sam se čudno osjećala. Počevši od činjenice da sam nakon tako dugo putovanja, napokon na željenoj destinaciji, do toga da se vozim u vlaku koji izgleda kao tramvaj samo što ide i do 150 kilometara na sat.

Dok je muž čitao zapise iz bilježnice (posljednja 2 posta), ja sam gledala kuće u prolazu.

Ovo je moj prvi turistički put nakon organiziranih ekskurzija pa možda neću ispuniti svoja očekivanja da napišem zanimljivo štivo koje će netko htjeti pročitati. Sva dosadašnja međunarodna iskustva protekla su u poslovnom znaku: Tirana, Sarajevo, Amsterdam, Sinaia, Skopje...
I sve je bilo riješeno i organizirano. I bilo je jako puno hotelskog prostora. Cijeli dan u principu. I puno nepoznatih ljudi.

I dok kuće nestaju iza mene, ne razmišljam apsolutno o ničemu. Sat vremena do Aveira i srušiti se na krevet. Jedina misao vodilja. Što mislite koliko košta karta Porto-Aveiro (sat vremena vožnje, oko 70 km ceste)? 2 EURA I 15 CENTI. Gotovo nevjerojatno ha? :)

Image Hosted by ImageShack.us


Centar Aveira je presladak (kako putopisno od mene), a stan u kojem ću biti narednih 10 dana mi se čini kao dizajniran da se za njega kaže da je "tipičan stari portugalski stan" (iako nijednog osim ovog još nisam vidila). Otvoriš vrata i onda imaš stepenice koje te vode u stan (tj. i one su dio stana) i onda na lijevo kuhinja, poprilično čudno složena i do nje wc a na lijevo kad se uđe, sobičak mog dragog. Na prozorima su one prave škure.

Upoznala sam njegovu cimericu. Njeno ime zvuči kao neka britanska mobilna mreža. Iz Tajlanda je i također na stručnoj praksi. Jedno od prvih stvari koje mi je rekao o njoj jest da često ide po shopping centrima - uvijek gleda odjeću, ali sama ili u ženskom društvu... S muškima ni u ludilu. To joj je jako čudno i nikad to nije napravila. Kad ju je Dario pozvao da odu zajedno, ona se sva zbunila.

Kako sam zaboravila jaknu u prijateljičinom autu, bila sam primorana kupiti nešto ovdje. Dok sam tražila jaknu, sreli smo Tajlanđanku samu u shoppingu. Sad se pitam da li je to zaista šopingira ili samo razgledava po cijeli dan? Ja sam kupila jaknu i pojela topli sendvič u toplom stanu sa najtoplijom osobom na ovom svijetu.

Život je lijep. Posebno zbog stvari koje nisu stale u ove retke ;)

vaša d.s.o.

napisano 5.10.2009. za 4.10.2009.


Kommentar (4) - print - #

Sleepless in London Stansted

“The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances; if there is any reaction, both are transformed.” (Carl Gustav Jung)


Kad sam završila s talijanskim Poljacima, bila sam izvan sebe. Umorna, sva neispavana. Krenula sam tražiti mjesto gdje ću zaspati, skrasiti se. Sve zauzeto. Ništa od mog spavanja na aerodromu. A baš sam htjela (right).
U hrpi poluzaspalih, zaspalih i kompletno izgubljenih na podu, izvirila je glava jednog, kasnije ću saznati, Poljaka.
Moje sjedenje uz njega i bezobrazno započinjanje razgovora unatoč njegovom kroničnom umoru, pretvorilo se u prekrasno iskustvo nalik na ono u "Before Sunrise", samo bez ljubavnog elementa.

Image Hosted by ImageShack.us


Koliko smo se god trudili pričati tiho, nismo uspjeli ne probuditi dvije cure koje su ležale ispod naših nogu. Je li vam se desi da neki ljudi iz vas izvuku toliku dozu informacija, toliku brbljavost da se ne možete kontrolirati?

Zove se Šimon i mogao bi proći kao moderna varijanta jednog od apostola, ako ne i samog isusa u nekoj novoj ekranizaciji Isusova života. I to sam mu rekla (o toj ludoj brljavosti govorim) naš to se on nasmijao, a onda sam mu vidila šlape i tako se jako počela smijati da sam probudila još nekoliko ljudi pored sebe. Imao je šlape (one ljetne) kakve bi baš mogli dati Isusu da nosi u današnje vrijeme hahah. S čarapama naravno. On završava doktorat iz fizike, a da bi platio školarinu, radi ljeti u Britaniji u snack baru. Di nam ide svit...

Pošto je moj let bio prije njegovog, poziv za check-in sam dobila ranije (neću ni pisati kakav je gentlemen, nosio mi torbe, pomagao do same crte razgraničenja), rastali smo se samo mahom ruke. Kad sam obavila tehnikalije, uvatila me neka sjeta da ga više nikad neću viditi, a rastali smo se bez razmjene kontakt informacija.
Svoju tugu utopila sam u kapljicama različitih parfema koje su se nudile u duty free shopu. Ah, zavidim Tom Hanksu što je ostao na terminalu, ostala bih i ja u duty free shopu barem mjesec dana...

Kad sam skinula pogled sa "power point prezentacija" (za obrazloženje vidi prethodni post), ugledala sam Poljaka. I onda sam bila mirna. Sjedili smo zajedno, pričali o fotografiji - on kako voli fotografirati portrete, ja kako volim spontane dokumentarne. Pričali smo o hobijima i životu općenito. Iako smo oboje bili na granici da se srušimo od umora, nismo htjeli gubiti dragocjene trenutke. Ni sama ne znam zašto ih tako nazivam, ali tog trena bili su upravo takvi.

Bez znanja koji nam je "gate" potreban, išli smo istraživati. Na kraju se ispostavilo da su gate-ovi jedan pored drugoga. Kako prikladno.
Saznala sam da se Poljaci u obraz ljube 3 puta, da su izrazito pristojni i gentlemeni. Čekao je sa mnom u redu i nije odlazio sve dok nisam ušla u onu tubu. Čak ni ja nisam očekivala kad se okrenem na posljednji pozdrav da će on stajati i čekati da uđem (da se uvjeri da sam stvarno otišla? hahha)
A onda, kao na filmu, u prolazu su stajale 2 slike (Delpy, iskoristi to u budućem filmu) na kojima je pisalo:

FATE
FEAR
FAIRYTALE.

Moj put prema Portugalu je bio sudbina (i ljubav, moj suprug, zbog kojeg sam došla), imala sam velik strah kako ću izdržat noć s obzirom da nisam preležala virozu koja me bacila sa 40 temperaturom u krevet, ali noć se pretvorila u bajku koju vam možda nisam dobro ispričala, ali meni će ostati zauvijek u sjećanju.
Znajući sebe i svoja putovanja, kroz narednih godinu dana, sjedit će d.s.o. u Gdańsku i ispijati kavu i viknuti: "Hey, Šimon, do you remember me?" Prepoznat ću ga po šlapama.


u avionu
negdje iznad Španjolske
04. 10. 2009. 7:50.

Kommentar (5) - print - #

nedjelja, 04.10.2009. u 22:41

Via London Stansted

I fly because it releases my mind from the tyranny of petty things. ~Antoine de Saint-Exupery


13.5 kg pokazivala je digitalna vaga u zračnoj luci "Zadar". Odlično. 2,5 kg lakša od dozvoljenog, 10 kg teža od onog što moja leđa mogu podnijeti. Čekanje na zadarskoj zračnoj luci i nije tako loša stvar. Imaš 3 izlaza. Koja je šansa da fulaš ili ne vidiš svoj "gate"? Moja. Kad sam se digla sa relativno udobne stolice, red za GATE 01 je bio prevelik (simpatično ovo "01" a ne "1", kao da će tamo ikad biti "10,11..."
Prije nego sam uskočila u red, kupila sam pola litre vode. 14 kuna. Ima da ima samopunjenje. Drugačije ne priznam.

Smiješna mi je ekipa koja zove putnike: "This is last call" i onda to ponove 3-4 puta. Pa sto bih onda trčala na prvi poziv.

Komično je kako u Zadru avioni imaju isti cestu kao auti. Auti čekaju da avioni prođe. Samo čekam dan kad će avion čekati da auta prva prođu.


Obožavam letjeti. Svaki put kad uzlijećemo ja sam najsretnija osoba na svijetu (ipak, nisam kupila srećke koje su se prodavale u avionu).
Sjedila sam do 2 mlađe Francuskinje. Najprije su se svađale, onda smijale, pa se jedna izula. Nemam ništa protiv izuvanja, ali tako kratak let (2,2h) ... pa zar ne mogu toliko izdrzati u cipelama?

Ne znam da li do Hrvata ili sam to samo ja, ali kad god putujem (bus, avion, vlak...) uvijek ponudim sa svojim grickalicama svoje suputnike. Nezamislivo mi je uživati u perecima, bombonima, žvakama, čokoladi ili nećem desetom, a da ne ponudiš čovjeka koji sjedi pored tebe. Ali njoj nije. Kako je odmotala vrećicu bombona, tako je i smotala. Ja sam izvadila svoje perece i ponuda njih dvije. Kroz sjedenje u redu, preko hrane, uvijek dođeš i do priče. Tako sam saznala da se jedna vraća doma iz posjeta Lijepoj našoj, a druga osim posjeta našoj Domovini, putuje i za južnu Ameriku.

aerodrom


Došli smo 20 minuta ranije. Mislila sam da toga nema u zračnom prometu. Da to moja mama zna rekla mi bi: "Pazi s kim se voziš. Nemoj nikad s onima koji se žure."

Kad smo stigli u London Stansted - dijelimo se samo po 1 kategoriji. EU - rest of the f.... world. Moraš ispunjavati neke formulare, pa odgovarati na pitanje tko si i što si.Takva mi pitanja stvaraju jezu.
"How long will you stay in UK?"
-It's seams like forever.
"Why are you going to Porto?"
- To live with my husband.
Naravno, nisam to ništa rekla.

Nije sve tako crno. Ima nešto i komedije u našem balkanskom redu. Iza mene bile su dvije gospođe (okolica Dubrovnika - po naglasku). Trudila sam ih se ne slušati, ali jednostavno su bile prezabavne u svojoj iskrenosti. Evo samo crtica iz tog razgovora:
"Tamo! Piše ti tamo na power point prezentaciji", kaže jedna misleći na digitalne oglase koji se vrte oko naših glava.
"Eno gle, pošo na pauzu." misleći na jednog od 4 djelatnika koji su nas primali. Apsolutno ništa nije moguće drugo nego pauza.
U to dolazi na drugo mjesto jedna gospođa. Razgovara s kolegama i smije se. Ne zna da li je samo došla na kratko ili ne (na kraju je stvarno preuzela smjenu), ali znale su naše Hrvatice:
"Ko je ona sad?"
"Zabavljačica."

Nakon što sam preuzela prtljagu koja se sad činila kao da ima 300 kila, uslijedila je potraga za wc-om, informacijama i hranom. WC riješeno, hrana nešto kasnije, ali potraga za jednom informacijom ("Molim vas, gdje mogu ostaviti torbu do check-ina") nikako. Zamislite velik, ogroman prostor gdje je sve zatvoreno - samo stoji jedna osoba, žutim svjetlom obasjana. Znaš da nije tu za tebe, znaš da te ne mora niti pogledati, znaš da je prekidaš u poslu, ali je tebi važniji život vlastite kralježnice: "Excuse me..." Jadan čovjek podigne glavu i kaže da svakih 30 sekundi ga je netko nešto pitao (no shit - jedini si živući tamo!). Pomagao mi je koliko je mogao. Da imam više novaca nego što imam, kupila bih mu čokoladu. Možda i hoću.

Tražila sam prvi kafić di se mogu srušiti i našla sam PONTI's mangiare bene. Kako sam tek preživjela trbušnu virozu, nisam jela danima a i kad jesam minimalno. Zato sam sada morala biti izrazito pažljiva, pa sam izabrala nešto što nikad nisam jela :) Avokado s piletinom i šunkom. Stvarno je bilo super. Moram reći da ovaj slatki talijanski bar drže Poljaci.

Samo sekundu ranije, bila sam sretna jer sam vidila daje 1:15, ali nije. Zaboravila sam staviti sat unatrag. Tek je ponoć i kvarat i ja sam popila svoj čaj, pojela sendvič a to što mi je jaketa ostala na otoku u prijateljičinom autu i što mi je hladno i što mi se spava i što sam sama... to sve skupa ništa ne znači ekipi koja je sjela u Ponti's, otvorila svoje iz kuće donesene sendviče i piće i ne razmišljaju u poljskoj obitelji koja dočekuje zoru na terminalu (ko ubogi Tom Hanks).

London Stansted
Ponti's
04. 10. 2009. 00:22



p.s. Kupila sam mu čokoladu.

Kommentar (3) - print - #

Sljedeći mjesec >>