Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Međugorski glas

25.03.2014., utorak

Gospina mjesečna poruka vidjelici Mariji, 25. ožujka 2014. godine


Odlučimo se za svetost

Podsjeća nas Gospa na prve dane njezinih dolazaka u Međugorje, na vrijeme kad nam je revnost bila velika vrlina, kad smo se upornom molitvom odupirali napasti grijeha, kad smo se svakodnevno čistili u svetoj ispovijedi. Od tada su, a to se posebno odnosi na mještane, mnogi omlačili, prepustili se užicima svijeta i zaboravili na zavjet srdaca, na obećanja što su ih davali pred oltarom crkve svetog Jakova. Stasale su nove generacije, a mnogi svjedoci lipanjskih predvečerja davne 1981. godine odoše pred nama u Majčin zagrljaj, preseliše se u ljepotu kraljevstva nebeskoga, postadoše zagovornici milosnog vremena što s Brda spasenja nadom ispunja svijet, što blagošću i plamenom istine osvjetljava zakutke zavedenih misli i osjećaja.
Nama je potrebna odluka za svetost, prijanjanje uz sjaj Bezgrješnog srca, sluh koji će u kakofoniji glasova uvijek razgovijetno prepoznati milozvučnost Marijinih riječi, glazbu rajske svjetlosti koja nas prožima jednostavnošću i jasnoćom, koja nas krijepi krasotom neprolazne stvarnosti. Potreban nam je pomak iz učmalosti i letargije, odmak od ponuda koje uspavljuju, koje zavođenjem umrtvljuju duše i prividima pune usplahirana srca, koje ispraznim obećanjima truju zdravi razum i podmeću nam laži perfidno zaogrnute velom istine. Nama je potreban iskorak iz svijeta mržnje, zavisti i zlobe, bijeg od spletki i lukavstava, raskid s pohlepom i gramzljivošću i okrenutost od strepnje i nespokoja. Potreban nam je mir i povjerenje u Gospodina, uraslost u blagost ljubavi, vjera u danima kušnje, nepokolebljivost pred nasrtajima zla, smirenost i strpljenje pred nagovorima onoga koji se glasa kao ričući lav.
Svetost je slijediti Onoga koji je istina, put i život, slušati njegove riječi, živjeti s njegovim mislima, trajati s njegovim osjećajima i ravnati se po njegovim djelima. Sve je to već u nama upisano, začećem nam darovano u duši i moralnim zakonom ocrtano u dubini srca. Gdje i kada je nastao poremećaj? Možda u onom trenutku kad smo poželjeli biti veći i jači od bližnjega, kad smo sa skepsom i nipodoštavanjem prezreli tuđe vrline, kad smo omalovažili Božje darove koje je namijenio drugima, kad smo počeli podcjenjivati umijeća i drugih i precjenjivati vlastite sposobnosti i ne sluteći da nam je sve poklonjeno i da je svaki talent istovrijedan. Ne čini, čovječe, drugome ono što ne želiš da on tebi čini, a niti razmišljaj o drugome onako kako ne bi želio da on o tebi misli. Ne izrabljuj i ne iskorištavaj, ne podcjenjuj i ne osuđuj. Ne donosi brzoplete zaključke i ne ponašaj se kao slon u staklarnici. Ne oholi se u svijetu punom mijenja jer ćeš se ubrzo postati slika onoga na kojeg se odnosila tvoja oholost.



Odlučite se za svetost, dječice, govori Gospa. Slijedite moga Sina i pouzdajte se u njegovu ljubav i milosrđe, poklonite se njegovoj otkupiteljskoj dobroti. Ljubite jedni druge i činite dobra djela, ostavite iza sebe u zemaljskoj prolaznosti trag neizbrisive svjetlosti. Zaboravite taštine koje su smrt duši, koje sebi i drugima nanose bol. Okrenite se radosti života koja se budi u boji poljskoga cvijeta i titra u šumoru prolistale grane. Pogledajte raskoš ozelenjelih polja i uživajte u grimiznom sjaju proljetnih jutara. Zapjevajte s pticama što pjevom rese zlatne zrake buđenja pa će ljubav Božja preko vas poteći u svijet, mir će zavladati u vašim srcima i ispunit će vas Božji blagoslov. Stvoreni ste za život i dionici ste Uskrsnuća, radosti i punine.
Vratite se, dječice, na put koji vodi do nebeskih vrata i ne obazirite se na prevarantske mamce koji izviru iz tame grijeha, koji zavodnički iskušavaju vašu nestalnost i podrivaju plitko korijenje vaše vjere. Uronite još dublje u sjaj moga Bezgrješnog srca da biste razlučili istinu od varki, da biste shvatili Stvoriteljevu ljubav i razumjeli veličinu žrtve kojoj se za vas podložio moj Sin i vaš brat. Priklonite se svetoj ispovijedi da biste u njoj spoznali praštanje Isusovo, da biste očistili duh od zavodnikovih nagovora, da biste srca okupali jasnoćom i oslobodili se brjemena grijeha koji vam ne dopuštaju iskorak u slobodu, koji sputavaju iskrenost i otvorenost, koji se zastorima mraka štite od britke svjetlosti. Vratite se, dječice, onim danima kad je cijelo selo postilo i skrušeno sudjelovalo na svetoj misi, kad ste srcem i dušom slijedili moj glas i pozorno slušali poruke što su ih prenosili moji mali vidioci. Vratite se borbi protiv grijeha i budite primjer onima koji mi hodočaste. Probudite svetost koja u vama zrije a ja ću sve učiniti da bi vaša svetost bila potpuna.


- 20:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.03.2014., utorak

Gospina godišnja poruka vidjelici Mirjani, 18. ožujka 2014.


Radost Božjeg obećanja

Gospa od pomoći, Pomoćnica kršćana, Kraljica dobrote u kojoj blista sjaj raskoši rajske, u kojoj se prelijevaju ljepota i radost Božjeg obećanja, u kojoj plamti oganj nade i oslikava se punina kraljevstva nebeskoga. Ona je uzor i smjerokaz svima što prohode suznom dolinom, gnijezdo utjehe svakoj ljudskoj duši, utočište ufanja što ozdravlja bolesne i podiže posrnule, što malodušne krijepi svjetlošću istine, a odbačene preplavljuje melemom ljubavi. Ona je Majka pravoga Boga i pravoga čovjeka, stvorenje koje se u ljubavi stopilo s patnjama zemaljskim i poniznošću postalo najljepšim cvijetom u Stvoriteljevom kraljevstvu. Ona je spona između prolaznog i vječnog, veleposlanica Božjeg nauma i zvijezda vodilja nad obzorom naše nestalnosti, naših strahova, sumnji i nesigurnosti. Ona nas poučava istini, strpljivosti i darivanju, izvlači nas sa stranputica na koje nas odvlači knez laži, vraća nas punini života, govori nam o našem poslanju i ulogama koje nam je Stvoritelj namijenio, o trajnoj budnosti i molitvi, o nepoštednoj bici za spas svijeta.
Podsjeća nas Gospa da smo djeca čovječja, ali ne manje i djeca Božja, djeca kojima je ona Majka. Riječ je po njoj postala tijelom, Sin Božji je po Mariji postao Sinom Čovječjim, Bog se utjelovio u njezinu Bezgrješnom srcu. To je jedinstvo i spona koje sile paklene nikada neće razoriti, to je stapanje što je donijelo spasenjsku i otkupiteljsku svjetlost, nerazdvojivo prijateljstvo između Boga i čovjeka, između dviju naravi što su se prožele neraskidivim plamenom ljubavi, one ljubavi kojom nas vodi Prečista prema vratima nebeskim. Opominje nas Uzorita da se oslobodimo okova prkosa i navezanosti, da krenemo putovima na kojima cvjeta poniznost i mudrost, na kojima iz trnja niču ruže, na kojima se smrt preobražava u život vječni. Poziva nas Majka da s povjerenjem prihvatimo njezine riječi, da se okrenemo istini, da prihvatimo Isusa kao brata i Boga, da slijedimo njegovu svjetlost koja vodi slobodi, koja liječi i oslobađa, obnavlja radost i čisti savjest, u srca unosi mir i jača snagu vjere. Uči nas da u dobroti ovog milosnog vremena otkrivamo u sebi odbljeske Božje slike, da se prepoznamo u odsjaju njezina Srca, da se suobličimo s likom njezina Sina, da se bez ustezanja i otpora prepustimo melemu Stvoriteljevog milosrđa.



Upornim i strpljivim tumačenjem istine, obnavljanjem vječne mudrosti i širenjem Radosne vijesti, Gospa u naša srca priziva zaboravljena sjećanja duše, nudi nam žive slike neprolazne ljepote i suočava nas s puninom vremena i ulogom koju joj je Gospodin dao u povijesti spasenja. Želi od nas odaganati tamu koja nas namjerava potpuno okružiti i zavesti, koja nas perfidnim smicalicama neprestano odvlači od života, koja nas zavodi ispraznim obećanjima i truje nemoralnim nagovorima iza kojih, umjesto svjetla i radosti, stoji trulež, tuga i raspadljivost, put u beznađe i mrak bezdana. Kako ćemo osjetiti radost Božjeg blagoslova ako se zatvaramo u ljušturu samodopadnosti, ako preziremo i negiramo bogogoljublje i čovjekoljublje, ako sve podređujemo probitcima i užicima? Kako ćemo spoznati radost odricanja ako nismo spremni pomoći bližnjemu, ako se ne možemo odreći loših navika, ako ni jedan dan ne možemo proživjeti bez poroka i ovisnosti, ako neprestano jurimo za ponudama svijeta?
Teško je otvrdnulom uhu čuti Gospine riječi, teško je na hrapavom bubnjiću osjetiti njezin glas, a još je teže u buci svijeta razaznati tihu melodiju nebeskog lahora, šapat rajskog vjetrića što dječicu tiho doziva s Brda spasenja, što se kao šumor hvoja ulijeva u halabuku raspojasanosti. Zato nas Majka i poziva da zajedno s njom molimo za one koji ne čuju njezin glas, koji ne mogu osjetiti radost poniznosti, koji ne mogu doživjeti blaženstvo pobožnosti, koji ne mogu doživjeti ljepotu mira i ljubavi, koji su njezin Sin. Preklinje nas da molimo za one koji je ne prihvaćaju i ne slijede, koji odbacuju darove milosnog vremena, koji se i dalje oglušuju na savjetodavalačke i opominjuće pozive, kojima su sumnja i ravnodušnost zarobili srca, kojima su blaga i mudrovanja zemaljska zaslijepila oči, kojima je licemjerje jače od iskrenosti, kojima je nevjera jača od vjere.
U ova Marijanska vremena, u ovo doba međugorskih milosti, kad se svijetom, jače nego ikada, razlijeva snaga Duha Svetoga, kad se plodovi vjere i obraćeničkih čuda vidljivo umnožavaju, zahvalimo Gospi na njizinim dolascima i pomoći, majčinskoj brizi, ljubavi i strpljenju. Radujmo se njezinoj nazočnosti i boravku među nama, njezinu trudu da nam otvori zaslijepljena srca i pokaže nam Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje.


- 14:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2014., nedjelja

Gospina mjesečna poruka vidjelici Mirjani, 2. ožujka 2014. godine


Pouzdanjem do nebeskog blagoslova

Uči nas Gospa da se u potpunosti pouzdajemo u Božju ljubav, dobrotu i pravednost, da ostanemo u molitvi koja razgoni sumnje, koja mirom prožima našu nestrpljivost, koja jača povjerenje u snagu Stvoriteljeve svemogućnosti. Nuka nas da se otvorimo njegovoj volji i da prihvatimo sve ono što nam je namijenila njegova mudrost, da mu se u potpunosti predamo, isto onako kako je i ona učinila kad joj je rečeno da će donijeti blagoslov obećanja, kad joj je po Gabrijelu naviješteno da će po Duhu Svetome začeti Sina Očeva, otkupitelja i spasitelja cijeloga čovječanstva. Poučava nas da naše pouzdanje doprinosi uspješnosti njezinih zagovora jer je veliko milosrđe nad onima koji njega ljube, koji mu se klanjaju i priznaju ga za svoga Gospodina.
Ako je na nama pečat nebeskog blagoslova, onda nam ništa ne može nauditi, ni zlo ni smrt nad nama nemaju moć, nikakva podmetanja ne mogu nas odvojiti od ljepote Kristove, od ljubavi koja čistoćom prožiže tamu svijeta i donosi mir srcima ljudskim. Otvorimo se, dakle, Životvorčevoj svjetlosti, dopustimo slapu žive vode da ishlapne sve naplavine s obala srdaca, da ozdravi vid umornim očima, da u njima zablista istina oličena u sjaju Marijina lika, u nježnosti majke čije je Srce prebivalište, utjeha i odmor svoj njezinoj djeci. Gospa je radost našeg trajanja jer ona je slika svih obećanja koje je Isus dao palom čovjeku, u njoj se obistinjuju Otkupiteljeve riječi i traje sve ono što oči nisu vidjele, a niti uši čule, sve ono što smo nezasluženo dobili Spasiteljvom smrću i uskrsnućem. Gospa je uzor svemu stvorenome, najuzvišenija od svih bića koji dišu u Božjoj volji, Majka uzvišenoga čovjeka koji hrli prema obećanom novom nebu i zemlji, koji će potpuno ispunjenje naći u radosti kraljevstva nebeskog, u raskoši mira i krasote koje je Gospodin pripravio onima koji ga ljube i koji slijede njegove zapovijedi. Poslušnost u ljubavi donosi rasterećenje srcu i duši, a duh se uzdiže nad propadljivim i vremenitim, razlikujući bitno od nebitnoga, prolazno od vječnoga, oslobađa se navezanosti i putuje u slobodu, spoznaje stvarnost kojoj su tuđi prostor i vrijeme, u kojoj se nestalna osjetila podređuju ljubavi, u kojoj pohlepa i požuda ustupaju mjesto kreativnosti i dobroti. Na trnovitom putu od nemila do nedraga kao zvijezda vodilja nad nama bdije Gospin osmijeh a patnje blaži glazba njezina glasa.



Poziva nas Majka da budemo apostoli njezine ljubavi, da svakome pristupamo sa srcem punim žara i razumijevanja, da svijetom pronosimo blagost, da budemo radost na pustopoljinama jada i čemera, da osmijehom rastjerujemo oblake tuge, da širimo nadu tamo gdje uvuklo beznađe i gdje koprene mraka pritišću radost življenja, gdje zabrinutost i malodušje lebde nad svjetloskokom života. Prečista nam nudi Evanđelje i apostolat žive riječi, nudi nam svoje Srce iz kojeg hrupe blagoslovi i izlijevaju se potoci ljubavi, u kojem se prelijeva nepresušni izvor bistrine i čistoće. Zato nas Gospa i zove da se posvetimo njezinom Bezgrješnom srcu jer je u njemu vrelo svih milina, preslik nebeske stvarnosti u kojem je ona kraljica. To je ujedno Srce koje je preživjelo sve ljudske boli, koje razumije sve naše slabosti i koje strpljivo čeka naš povratak sa stranputica, našu odluku da krenemo putem koji vodi prema kući Očevoj, naše konačno opredjeljenje za istinu i jasnoću, za glas koji ozdravlja bolesne i budi mrtve.
Kako ćemo ostvariti Gospine molbe i želje? Razmišljanjem, filozofiranjem, teologiziranjem ili sofizmima? Proklinjanjem ili uzoholjenjem? Nadmetanjem u znanju i vještinama? Ne, ništa nam od ovoga neće pomoći da spoznamo jasnoću mudrosti, da shvatimo jednostavnost i dobronamjernost Božjih zahtjeva, da proniknemo u tajnu ljubavi. Dostatna je tek molitva, skrušena i iskrena, molitva koja se rađa u neokaljanim dijelovima srdaca, molitva kojoj ne prethode velike pripreme, molitva spontana i opuštena, molitva koja kao cvijet izrasta u okrilju Marijine prisutnosti, one iste nazočnosti kojem nas časti u Međugorju, kojom nas daruje svojim dolascima u našu svakodnevicu satkanu od sumnje i mlakosti, utonulu u grotlo lažnih briga i pritisnutu brjemenima običaja i navezanosti. Molitva kao odušak ranjenoj duši, kao melem zamračenom duhu, kao dašak svježine u prostoriji punoj ustajalog zraka. Molitva kao sjećanje na kolijevku života, kao spona između stvorenja i Stvoritelja, kao otvorenost što se puni pouzdanjem, kao intimni razgovor između dvaju prijatelja. Molitva koja zaziva blagoslove i koja otvara zakrečene putove, koja bistri zaboravljivost i usmjerava put svjetlosti, koja nas vraća u prisni odnos sa samima sobom, koja nas obnavlja nadom i miri s istinom.


- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Radosna vam sveta nediljica!


- 06:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Prosinac 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Lipanj 2015 (2)
Siječanj 2015 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (4)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (2)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (3)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (4)
Veljača 2013 (3)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (3)
Listopad 2012 (3)
Rujan 2012 (3)
Kolovoz 2012 (3)
Srpanj 2012 (3)
Lipanj 2012 (4)
Svibanj 2012 (3)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (6)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (3)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (3)
Srpanj 2011 (3)
Lipanj 2011 (5)
Svibanj 2011 (4)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (4)
Opis bloga
Komentari, tekstovi, pjesme, fotografije, audio i video zapisi o MeđugorjuImage and video hosting by TinyPic

Elektronička adresa:
medjugorskiglas@net.hr

Broj posjeta:
free hit counter



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Molitva Duhu Svetom

Molim ti se Duše Sveti,
nositelju svih darova,
smiluj mi se i posveti
ove riječi, ova slova.

Očuvaj me ljudske mjere
da me sumnje ne odnesu,
daj mi plamen žive vjere
da me strasti ne zanesu.

Nek mi tvoja svjetlost jaka
dadne ljubav i dobrotu,
i otkloni zastor mraka,
uroni me u Ljepotu.

Svojim sjajem zlo prokaži
sve privide i neznanja,
izbavi me svake laži,
oholosti, mudrovanja.

Istini mi duh prikloni
da mi srce ne zaluta,
probudi me i zazvoni
ako versi skrenu s puta.

Promaknu li teške riječi,
nek ih splave vode morske,
s pokajanjem sve ću reći
Srcu Gospe Međugorske.