AnaM

petak, 22.01.2016.

Primorac-Dalmatinac ili Kontinentalac…Ko ste??

Primorac-Dalmatinac ili Kontinentalac…Ko ste??
Prvo iako su zabranjene podjele na blogu, jer svi smo mi blogeri isto dragi i adminu i administraciji i ostalim tandrmoljcima, moram podijeliti ljude na Kontinentalce i Primorce .
Možda su isti, a možda i nisu.
Kontinentalci stanuju na kontinetu, a na more idu po ljeti na desetak dana i tu izigravaju po svom mišljenju Primorce. Poslije tog vremena se ispečeni, gladni, nakupani, sretni, prazna džepa vraćaju na kontinent. Na prvom koraku izdaju svoju kuhinju okrećući se moru.
Primorci stanuju oko mora, sa povremenim odlaskom na kontinent, ali željom za povratkom, što se neki put ostvari. Cijeli život ostaju vjerni svojoj kuhinji.
I jedni i drugi jedu morsku ribu. Očekivali bi da su Primorci i Dalmatinci pravi stručnjaci, a Kontinentalci laici i tu bi se strašno prevarili.


Onaj "morski" čovjek, frljne ribu, pa gdje padne, ako uskoči u vodu, biće lešo, a ako padne na neke željezne motkice, biće na gradele ... To sam naučila iz komentara, a i u reali. Ribu je nabavio ili od prijatelja ribara koji mu je donio iz noćnog ribolova, ili s placa kad je išao kupiti novine, pa onako usput uzeo i ribice za doručak, ručak, večeru i neku marendicu.
Kontinentalac tome prilazi mnogo ozbiljnije. Prvo se tri dana predomišlja koju će ribu kupiti, onda znalački stane u ribarnici i razgleda. On zna po škrgama, repu, deklaraciji i tko zna čemu još da li riba plivala jučer ili negdje u srednjem vijeku. Pri tom razgledanju stavalja tako pametne primjedbe prodavcu da je dobro ako ovaj nije s mora da ne dobije slom nerva. Pripremanje je ritual koji jedan običan Primorac-Dalmatinac ne može ni zamisliti, a kuhinja poslije toga izgleda tako da svaka domaćica pobjegne iz nje na tri dana dok se ono ulje ne upije u zid, a klizalište s pločica poda postane podnošljivo.
"Morski" čovjek stavi gomilu ribe na tanjur, i gricka pričajući s prijateljima, zalijevajući svaki zalogaj vinom ili bevandom, priča viceve i namiguje na ženske koje prolaze pored terase kuće ili restorana gdje se dotični dobro zabavlja.
Kontinentalac taj proces radi mnogo studioznije. On ima posebne tanjure za jesti na kojima je nacrtana riba, iz tih se tanjura ne može jesti odojak. Ima i poseban pribor, escajg. Uvijek se sjetim onog vica
Engleski lord pretrpi brodolom.
Pliva na dasci sa svojim majordoma.
Odjednom ih napadne morski pas. Lord izvadi nož i počne se braniti. Na to će zgranuto majordom.
-Milorde, ribu nožem ...
Kontinentalac uzima naočale za čitanje, strogim licem se okreće ispitivački tanjuru, i u mrtvoj tišini počne ritual jedenja ribe, ne zverajući okolo. Poštuje valjda tu ribu.
Posebna priča, nabavka i spremanje po čuvenim receptima, su plodovi mora. Nijedna fina gospodja ili gospodin Kontinentalac neće reći da ne uživa u tim plodovima mora. Zašto svaki zalogoj zaljeva vinom da brže prodje kroz usta, oni znaju. Svjetski čovjek mora, jednostavno mora, naručiti bar salatu od hobotnice.
Čuj plodovi mora. Što je more drvo, na kome rastu plodovi ??


I tu se razlikuju. Onaj morski čovjek napravi od toga neki užas, rižoto koje liči na blato, i to onako crno, bljuzgavo ... Najbolje je jesti ga, ako si malo dalje od mora, zatvorenih očiju. Onda je to, ljudi moji uživanje čula okusa, nepce se smješka, želudac se raduje ... uživancija ...
Ipak, kralj svih jela, prvi na listi, pa velika pauza za drugo mjesto, koje kod mene zauzima teleća šnicla, je škamp. Ako vam nekad u životu potonu sve lađe ako mislite da je sunce zašlo zauvijek za vas, ako vas ništa više ne može raspoložiti, ne gubite nadu. Pozovite u luksuzni restoran, gdje ga svi poznaju nekog Kontinentalca i naručite mu porciju škampa na buzaru.Ta borba čovjeka i škampi, učinkovita kao i let čovjeka na Jupiter, njegov izraz lica, pribor, salvete, panično lice ... vidjet ćete, zemlja se ipak još okreće sve je veselo.
Po porijeklu sam neki gemišt, i nikad nisam baš prečistila koja kapljica krvi je prevagnula, pa tako volim morsku ribu, a ni odojak i nije mrzak.
Ponosno odem kod mog barbe i kažem mu da sam i ja Primorka. On se smije, test, viće test ... znala sam da ću pasti, pa sam pozvala Lolu, labradora, kao tajnu misiju u pomoć, sakrivši je pod stol.
Ako ne znate gdje tko spada, lako je.
Test.
Stavi se tanjur pun ribe na sto i polaže se ispit.
Ako poslije deset minuta tanjur bude prazan, Primorac ste.
Ako poslije pola sata bude neka koščica na tanjuru, neki ste gemišt,
ali ako je poslije dva sata u tanjuru veća gomila nego kad ste počeli jesti, nema vam pomoći, definitivno ste Kontinentalac.

- 10:16 - Komentari (32) - Isprintaj - #