UREĐENJE DJEČJE SOBE

09.09.2015.

PITANJE:
Željeli bismo funkcionalno urediti sobu za sina od 10 godina koji voli zelenu boju.
U prilogu je tlocrt sobe.

ODGOVOR:
Budući da se radi o izduženom tlocrtu ( dimenzije 3,9 x 2,8 m), a shodno željama stranke da što funkcionalnije iskoristimo prostor, predložila bih smještaj kreveta ispod mosta, a u produžetku odmah garderobne ormare. Za dječje sobe vrlo su praktični kreveti koji ispod glavnog madraca imaju velike ladice za spremanje stvari ili mjesto za dodatni madrac koji se po potrebi može izvući u još jedan ležaj. Most iznad kreveta je iste dubine kao i garderobni ormari ( 60 cm ) tako da se u njega mogu smjestiti ili štangice za vješanje ili police za slaganje stvari. U produžetku mosta nalaze se dva ormara širine 60 cm: prvi ima 4 ladice za spremanje sitnijih stvari, a iznad police, dok smo u drugom ostavili mjesta za vješanje dužih odjevnih komada. Takav raspored omogućuje pregledan i dobro organizirani ormar u koji se može smjestiti zaista puno stvari. Cijela kompozicija završava sa zaobljenim otvorenim poličarem po cijeloj visini bočne stranice ormara kako ne bi „zagušili“ prostor prema prozoru.

Oznake: dječje sobe, sobe, namještaj, meblo, akcije, popusti, opremanje doma, dom po mom

DJEČJE SOBE S POVIŠENIM KREVETIMA

11.09.2014.

Jesen je tradicionalno doba kada se obično uređuju dječje sobe. Počinje nova školska godina i svaki školarac treba dobro organiziranu sobu koja bi trebala zadovoljiti sve nove radne navike, a ujedno i motivirati učenika za rad i pisanje zadaća. Kod osmišljavanja dječje sobe vrlo je važno dobro uskladiti sve objektivne potrebe djeteta i pogoditi njegov ukus kako bi dijete rado boravilo u svojoj sobi. Dječje sobe koje Meblo ima u svojoj ponudi su sve komponibilne što znači da se mogu birati i slagati po elementima, te na taj način dobivati sastavi koji najbolje odgovaraju Vašem prostoru po dimenzijama, bojama, oblicima...


Kada se radi o projektiranju dječje sobe za dvoje ili više djece, a često se radi o relativno maloj prostoriji, obično se preporučuju kreveti na kat ili neke slične kompozicije gdje je barem jedan ležaj gore kako bi se donji prostor iskoristio za neku drugu namjenu. U slučaju sa slike, ispod gornjeg kreveta ubačen je radni stol s pomičnom pločom na izvlačenje. Na taj način je omogućeno maksimalno prirodno osvjetljenje što je vrlo bitno kod pozicioniranja radnog stola. Najbolje je da svjetlost dolazi s lijeve strane ako se radi o dešnjacima, odnosno s desne strane ako su lijevaci, kako ne bi padala sjena dok se piše.

Kada se uređuje prostor dječje sobe, preporučila bih svjetlije nijanse kako bi se što bolje iskoristilo prirodno svjetlo.
Završni touch dječjoj sobi dati će šareni detalji poput veselih tapeta za zid, te zavjesa i tepiha s maštovitim motivima koji će cijelu sobu povezati u jednu cjelinu.

Oznake: dječje sobe, jesen, meblo, namještaj, sobe, kreveti, kreveti na kat, djeca

KAKO U JEDNOJ PROSTORIJI UREDITI KUHINJU, BLAGOVAONU I DNEVNI BORAVAK

12.11.2013.

PITANJE:

Molila bih Vas za savjet kako namjestiti prostoriju koja treba biti i kuhinja i blagovaona i dnevni boravak?

ODGOVOR:

Budući da se radi o jednoj prostoriji koja treba zadovoljiti tri različite funkcije kod opremanja treba paziti da se dobro usklade svi zahtjevi tog prostora, a da se ne dobije dojam prenatrpanosti.

Iz tog razloga je najbolje grupe namještaja razmjestiti po svojoj namjeni u distancirane dijelove prostorije. Kuhinju bih predložila u poluzatvorenoj niši s produžetkom prema dnevnom boravku kako bi mogli stati svi potrebni ormarići i aparati. Od dijela za dnevni boravak kuhinja je vizualno odvojena šankom. Šank je ujedno i vrlo praktičan element jer ima u sebi dosta prostora za spremanje stvari ( ispod ploče šanka su ormarići ). Kuhinjski elementi bi svakako trebali biti svjetle boje jer se nalaze u dijelu prostorije gdje je najslabije prirodno osvjetljenje. Za fronte bi bila prikladna bijela boja, najbolje sjajni lak ili folija u kombinaciji s radnom pločom od svjetlog drveta. Takva kombinacija boja će dodatno otvoriti taj dio prostora koji je dosta uvučen.

Lijevo od kuhinje je smješten blagovaonski dio: stol i stolice također u svjetlijim bojama. Stol bi svakako trebao biti s mogućnošću produživanja kako bi se mogao prilagoditi i većem broju ljudi. Od materijala bi bili prikladni bijelo ili pjeskareno staklo na konstrukciji od metala koji bi se dobro uklopili po stilu sa samom kuhinjom.
Prostor za dnevni boravak izdvojen je u dijelu sobe prema izlazu na terasu kako bi imao najviše prirodnog svjetla i kako bi ukućani mogli uživati u lijepom pogledu na vrt dok sjede na udobnoj kutnoj garnituri. Na zidu nasuprot sjedeće garniture nalazi se komoda koja je dovoljno velika za tv i sve ostale tehničke uređaje.




Oznake: meblo, namještaj, dizajn, kuhinje, blagovaone, dnevni boravak, sobe

Početak nove školske godine.

20.08.2013.

Ove jeseni i moj klinac kreće u školu i svi smo jako uzbuđeni zbog toga. Knjige ćemo navodno dobiti, kaže naš gradonačelnik Bandić i na tome smo mu zahvalni, ali sad još ostaje zadatak urediti sobu za novog đaka. Kao i svi mališani, i moj želi barem novi stol i radnu stolicu...


U takvoj ili sličnoj situaciji nalaze se mnogi roditelji čija djeca prelaze iz vrtića u školu i automatski se mijenjaju njihove životne navike i potrebe. Svaki školarac treba dobro organiziranu sobu koja bi trebala zadovoljiti sve nove radne navike, a ujedno i motivirati novog učenika za rad i pisanje zadaća. Kod osmišljavanja dječje sobe vrlo je važno dobro uskladiti sve objektivne potrebe djeteta i pogoditi njegov ukus kako bi dijete rado boravilo u svojoj sobi. Dječje sobe koje MEBLO ima u svojoj ponudi su sve komponibilne što znači da se mogu birati i slagati po elementima, te na taj način dobivati sastavi koji najbolje odgovaraju Vašem prostoru po dimenzijama, bojama, oblicima... Meblovi arhitekti i ostali stručni savjetnici rado će Vam izraditi projekt za sobu za jedno, dvoje ili troje (ili više) djece, a nakon toga slijedi biranje zavjesa, tapeta i svih ostalih detalja koji daju onaj završni touch. Kako je u MEBLU trenutno u tijeku akcija s popustima do 30% na dječje sobe i popratni asortiman, vjerujem da će i odluka o novoj sobi biti lakša.

I tako se na lakim krilima jesenskog povetarca ušuljala nova školska godina u sobu i mojeg i Vašeg đaka prvaka.

Oznake: dječje sobe, sobe, meblo, akcije

Zasluženi odmor

04.01.2013.

Prošao je Božić, prošla je Nova Godina, svi smo se dobro istulumarili i sad nam je jedina želja dobro se odmoriti i naspavati. Oni sretniji slijedeći tjedan će otputovati na skijanje i uživati u ljepotama Alpskih vrhova, a oni ostali odmor će potražiti u toplini vlastitih domova. Ugodno se ušuškati pod dekicu i pogledati neki dobar film, pročitati sve zaostale knjige koje gomilamo na noćnom ormariću i nakon toga lagano utonuti u toliko željeni okrepljujući san.

U spavaćim sobama, bez obzira da li je riječ o većoj ili manjoj kvadraturi, najvažnije je odabrati stil i namještaj koji će donijeti smirenost, opuštanje i dobar san. Kako je to ambijent u kojem obično dominira krevet kao najveći volumen, najčešće se prema njemu usklađuju svi ostali komadi namještaja ( ormar, komoda, noćni ormarići…).
Za prostore manje kvadrature izuzetno je važno paralelno osigurati dobar estetski dojam i maksimalnu iskoristivost prostora.

Male spavaće sobe izgledati će vrlo dobro ako su kompletno uređene u istoj boji. Uz neizostavnu svijetlu neutralnu paletu (sve nijanse bijele boje), koju se može kombinirati sa sitnim detaljima tamne boje, dobar početak dana osiguravaju i sve pastelne boje (npr. nježna zelena ili plava, koje pozivaju na smireni počinak i svježinu buđenja). Za manje prostore predlažem da se tapetama s uzorkom presvuče samo jedan zid, kako se ne bi zagušio prostor.

U prostore s nižim stropovima uvijek je dobro staviti svjetlije zavjese koje mogu imati gotovo neprimjetan uzorak vertikalnih prugica, čime će se stvoriti utisak viših zidova.
Kada je namještaj u pitanju, predlažem ugradnju ormara izrađenih po mjeri, s kliznim vratima, jer štede prostor – takav ormar neka ujedno bude i najviši namještaj u sobi. Prednost ovakvih ormara je i njihova velika mogućnost prilagodbe svakom prostoru po dizajnu i dimenzijama. Ako nema mjesta za noćne ormariće, mogu se koristiti zidne lampe za čitanje, postavljene sa svake strane uzglavlja.

Veliku ponudu svih gore navedenih artikala može se naći u MEBLO salonima namještaja ili na www.meblo.hr, gdje su i akcije još tijeku!
A za zaista okrepljujući san najvažniji je naravno dobar madrac, ali o tome i o pravilnom odabiru biti će više riječi slijedeći tjedan.

Oznake: meblo, sobe, spavanje, spavaće sobe

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.