TAPETE – VELIKE PROMJENE UZ JEDNOSTAVNE ZAHVATE

18.10.2014.

Kriteriji pri odabiru tapeta:

Ponekad se čini da je pri kupnji tapeta najteže odabrati uzorak i boju. Neovisno o vašoj vizualnoj predodžbi, isto je tako odlučujuće i mjesto kamo se tapete postavljaju. Ovisno o tome trebate li tapete za kuhinju, kupaonicu, dječju sobu ili drugo, potrebno je odabrati proizvod odgovarajuće kvalitete i otpornosti. Kako bi vam olakšali odabir, proizvođači na ambalaži stavljaju simbole koji vam opisuju kvalitetu i obradu tapeta.


Ljepljenje tapeta:

Priprema zidnih površina:
Dobra priprema zida je iznimno važna i može uzeti čak više vremena nego samo tapetiranje. Stare tapete se uvijek i obavezno moraju odstraniti. Kod odvojivih tapeta koje se gule, skida se samo gornji sloj s dekorom. Kod zidova prernazanih s disperzijom, mora se provjeriti čvrstoća boje tako da boju više puta zagrebemo, čvrsto pritisnemo ljepljivu traku na zid i povučemo je. Ako se boja oljuštila, stari premaz se mora odstraniti. Također, ukoliko su zidovi premazani bojom s dodatkom ljepila (potamni kada se navlaži), u svakom slučaju je potrebno oprati boju.

SAVJET: Ako već sada mislite na slijedeće mijenjanje tapeta preporuča se da se zid prije tapetiranja premaže specijalnim premazom, koji možete naći u svakoj bolje opremljenoj trgovini specijalnim materijalom.


Ljepilo za tapete:

Izbor Ijepila ovisi o vrsti tapeta. Lagane i tanke tapete lijepe se pomoću rijetkog Ijepila, a debele i teške tapete pomoću gustog Ijepila. Svakako se pridržavajte uputa proizvođača na ambalaži.
Važno je dobro izmiješati ljepilo u prahu i to bez grudica u hladnoj vodi. Nakon 30 minuta ljepilo je spremno za uporabu.
Kod određenih tepeta je potrebno primijeniti specijalno ljepilo (za tapete s otiskom i strukturirane tapete). Također, kod nekih tapeta je potrebna mješavina specijalnog Ijepila i 20% disperzijskog Ijepila, a to je obično za tapete: grubih vlakana, tekstilne tapete, te PVC (vinyl) plastične tapete.
Izolacijske tapete tj. podtapete iza radijatora se Iijepe Ijepilom za stiropor.


Prividna promjena proporcija prostorije:

S našom modernom kolekcijom tapeta, imate mogućnost svoje zidove urediti potpuno po svojim željama. Uzmite u obzir još jedan aspekt koji se otvara kod velikog izbora tapeta: smišljenim
odabirom tapeta možete vizualno promijeniti nepovoljne proporcije prostorije.

Slijedi nekoliko primjera kako boja i uzorak tapeta mogu neku prostoriju prividno učiniti manjom ili većom, užom ili kraćom.

A) Niže prostorije će djelovati višima ako primjenite tapete s okomitim prugama. U takvom slučaju strop bi trebao biti svijetao ili bijelo tapetiran

B) Prostorija će djelovati niža ako upotrijebite tapete s vodoravnim prugama ili uzorkom te ako tapete do stropa završite s obrubom ili ukoliko strop tapetirate u tamnijoj boji

C) Svijetlijim tapetama ili uzorkom će prostorija djelovati veće

D) Velike prostorije će djelovati manje ako primijenite tapete s velikim uzorkom i jačim bojama

E) Dijagonalni uzorci sužuju sobu


Izbor tapeta treba u svakom slučaju biti u skladu s ostalim namještajem. Jako istaknute tapete neće se dobro uklopiti u pretrpanu sobu. Presvlake namještaja, kao i zavjese, također moraju biti u skladu s tapetama kako bi se postigla ukupna harmonija u cijelom prostoru.

Oznake: tapete, ljepilo, dizajn interijera, oprema doma, opremanje, meblo, namještaj

Soba za tatinu princezu

30.04.2014.

PITANJE:
Želio bih urediti sobu za kćer, djevojčicu od 10 godina koja voli roza i ljubičaste boje.

ODGOVOR:
Radi se o prostoriji dimenzija 4 metra dužine i 3 metra širine, znači 12 m2 površine koje treba opremiti za boravak djevojčice od 10 godina. Kod rješavanja tlocrta obično prvo smještamo najveći objekt, u ovom slučaju to je krevet. Predložila bih malo veći krevet, npr. onaj primjeren za madrac veličine 120 x 200 cm kako bi djevojčila – uskoro već djevojka! – mogla komotno spavati. Na zidu lijevo od vrata imamo dovoljno mjesta za veliki ormar, odlučili smo se za varijantu s kliznim vratima kako ne bi nepotrebno zauzimali prostor prilikom otvaranja vrata od ormara. Unutrašnjost ormara podijeljena je na dva dijela: u jednom je štangica za vješanje, a u drugom unutarnji ladičar i police za slaganje stvari. Takav raspored osigurati će djevojčici pregledan i dobro organizirani ormar. Na vanjsku bočnicu ormara predložila bih staviti zaobljenu otvorenu policu po cijeloj visini koja će i estetski i funkcionalno dobro upotpuniti ovaj veliki ormar.

Na suprotni zid ići će radni dio: pisaći stol zaobljen na lijevoj strani prema balkonskim vratima ( pisaći stol treba uvijek smjestiti tako da prirodna svjetlost dolazi s lijeve strane kako se ne bi stvarala sjena dok se piše!). Stol ima vrlo atraktivnu nogu složenu od raznobojnih kugla promjera 10 cm što mu daje origionalan i mladenački izgled.

U produžetku stola pa do kraja zida biti će stepenasto složeni elementi/poličari za knjige i ostale sitnice. Svaka vertikala u donjem dijelu ima po jednu duboku ladicu koja je vrlo praktična za spremanje većih stvari poput igračaka i sl. Iznad samog stola predviđene su zidne police na panelu u obliku srca koji se vrlo dobro uklapa u cijeli dizajn sobe budući da je i uzglavlje kreveta u tom istom obliku srca.
Krevet je tapeciran u eko kožu roza boje ( eko koža se vrlo lako održava – samo se obriše vlažnom krpom i ne upija prašinu!). Sve boje prilagođene su ukusu djevojčice i cijela soba djelovati će veselo i nježno.

I evo prekrasne nove sobe za tatinu princezu!

Oznake: dječje sobe, namještaj, meblo, akcije, popusti, opremanje, dizajn

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.