Mali prostori mogu biti izazov za uređenje...

31.01.2013.

Pogrešna boja može stvoriti klaustrofobičan osjećaj, previše namještaja može izgledati kaotično, a pogrešni motivi jednostavno previše zaguše prostor. Profesionalni dekorateri su pravi čarobnjaci kada je u pitanju odgovor na ove izazove. Koristeći nekoliko njihovih omiljenih trikova, i vi možete mali prostor učiniti većim nego što je.

Ne koristite tamne boje
Da li ste ikada ušli u sobu obojenu u tamnu boju s tamnim namještajem i tamnim tepihom? Imate osećaj kao da se soba steže oko vas. Mala soba treba izgledati veća nego što je da biste se u njoj osjećali ugodno. Koristeći svijetle boje postići ćete da se stvori utisak da se zidovi povlače, stvarajući svijetao i prozračan prostor. Boje koje treba razmotriti su svijetlo plava, zelena, svijetlo siva i neutralne boje.

Nemojte se bojati biti hrabri
Neki ljudi se opiru ideji da povuku hrabre dizajnerske poteze u malom prostoru, ali manji prostori su velika platna na kojima možete eksperimentirati s odvažnim idejama. Počnite tako što ćete koristiti paletu nekoliko osnovnih boja. Razmislite o aplikaciji velikih cvjetnih i grafičkih otisaka, vertikalnih ili horizontalnih pruga. Horizontalne pruge će vizuelno proširiti malu i usku sobu. Vertikalne pruge napraviti će da nizak plafon izgleda viši. Mala soba će se otvoriti uz uporabu velikih printova. Izbjegavajte male printove, oni će biti previše kaotični u malom prostoru.

Ne ignorirajte veličinu i proporcije
Namještaj treba biti samo prave veličine u maloj sobi. Veliki kauč u malom prostoru može zagušiti prostor, dok će mali kauč izgledati relativno mali. Treba se koristiti mješavina velikih komada zajedno sa manjim komadima za ravnotežu.

Nemojte pretrpati sobu
Zagušeni prostor se ne razlikuje mnogo od tamnih zidova, kada je u pitanju mala soba. Ako uđete u sobu pretrpanu namještajem, preplavljenu raznim sitnicama i kolekcionarskim predmetima, imati ćete osjećaj kao da vas je zarobila. Da biste stvorili otvoreni osjećaj koji želite, morate odabrati nekoliko najomiljenijih stvari i prikazati ih na kreativne načine. Postavite policu, ili okačite plutajući policu za svoje obiteljse slike, ali ne zagušujte je stolom. Manje je više kada je opremanje malih prostora u pitanju.

Ne zaboravite osvjetljenje
Mala soba sa slabim osvjetljenjem će izgledati kao pećina i klaustrofobično. Pravilno osvijetljen prostor treba imati tri izvora svjetlosti koja se odbija od zidova i prostoriji daje vizuelnu širinu. U prostoru sa malo podnog prostora za stolne ili podne lampe, trakasto osvetljenje može pomoći u pravilnom osvjetljenju soba. Još jedan dobar trik je da koristite ogledala. Dobro ogledalo će učiniti dvije stvari za malu sobu. Ono će reflektirati prirodnu svjetlost i svjetlost iz lampe i stvoriti iluziju šireg, dubljeg prostora.

A ako se ipak niste uspjeli sami snaći u svim ovim naputcima, slobodno se obratite u MEBLO gdje će Vam njihovi arhitekti i dekorateri rado pomoći pri rješavanju Vaših problema.

Oznake: uređenje, meblo, mali prostori, unutarnje uređenje stana

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.