Proljeće

04.04.2013.

Sunčani nas dani potiču na aktivnost, pobuđujući u nama želju da i u prostoru u kojem najradije boravimo - svome domu - unesemo neke promjene, koje često i ne zahtijevaju previše ulaganja.

Drevna istočnjacka tradicija feng shui uči nas da je ovo najbolje doba za unošenje promjena u dom. A pomoću detalja to neće biti tesko. Prostor će djelovati posve drugačije ako nabavite nove zavjese i dekore, prekrivače, ukrasne jastučiće, svjetiljke, ogledala ili slike. I novi sag, tapete na zidovima ili sada moderne fototapete ili zidne naljepnice oplemeniti će vaš prostor.

Umjesto kupnje novog trosjeda ili pretapeciranja biti će dovoljno da preko stare sjedeće garniture prebacite novi prekrivač stilski usklađen s novim zavjesama.
Spavaćoj ćete sobi udahnuti novi život ako krevet prekrijete prekrivačem u pastelnim tonovima, dodate koji jastučić, a prozore zaštitite zavjesama od prirodnih materijala u istom tonu.

Trendovi ove sezone nalažu da pustimo prirodu u naše domove. Boje za uređenje interijera baziraju se na uzorcima iz prirode i prate zemljane i tople nijanse. Dizajneri preporučuju da maknemo teške draperije i tamne, neprozirne dekore, te stavimo nove prozračne zavjese koje propuštaju više svjetla i svježine u prostor. U trendu su uzorci i boje preuzete iz prirode, a naglasak je stavljen na zelenu boju u svim nijansama, te Ijubičastu koja varira od svijetle lavande preko ružičaste do jake fuksije. Dopušteni su smioni kontrasti, ali ne i dominacija samo jedne boje. Bijela kao neboja odlična je podloga svim proljetno-Ijetnim kombinacijama. Jedan od prijedloga za osvježenje prostora je da jedan zid dnevnog boravka obojite nekom življom bojom koja će se dobro uklopiti s postojećim elementima, ali im i dati novu dimenziju.


Sličan efekt daju i tapete koje su ove sezone jako u trendu. Dizajnerske tapete Marburg, Collani ili Eijflnger predlažu niz cvjetnih motiva, prugica i točkica u bojama pijeska, lišća ili vodenim nijansama. Ako se pak odlučite za jednobojni zid, možete ga dekorirati zidnim naljepnicama, slikama ili ogledalom. Tako se stvaraju ambijenti različitih stilskih odrednica i ugođaja. Sitniji uzorci tapeta ili naIjepnica ukrašavaju prostor, dok su naglašeni motivi tapeta ili atraktivni prikazi na fototapetama pogodni za stavljanje samo na jedan dio zida. U tom slučaju ostale zidne plohe trebale bi biti neutralnih boja. Zidne naljepnice pružaju mnoštvo mogućnosti za dekoriranje. Praktične su zbog jednostavnog postavljanja, a osobito se dobro uklapaju u dječju sobu. Lako se i skidaju, pa se često mogu mijenjati. Postoje i naljepnice koje se mogu bojati čime se postižu zanimljivi efekti, a za one hrabrije tu su i velike fototapete koje dominiraju prostorom.

Oznake: meblo, tapete

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.