po putu i azimutu

srijeda, 13.06.2018.

Veli Vrh na KrkuTuristička zajednica Općine Punat u sklopu manifestacije "Protuleće va Puntu" na prvi dan svibnja organizira pohod na Veli Vrh ( 541 m n/v), a neki od vodiča budu i meni poznati planinari s kojima sam planinario i po Velebitu. Nisam bio tada nego prošle nedjelje, a vjerojatno ću još koji put ove godine, možda i nakon poznate biciklijade u listopadu. Na Veli Vrh se može krenuti iz mjesta Punat, ali je lakše sa prijevoja Treskavac na cesti za Bašku, iznad deponija otpada "Treskavac". Preko Velog Vrha (iz doline je bliži, a time izgleda i veći) se dolazi na najviši vrh na otoku, Obzovo (569 m n/v). Teren je kamenit sa malo grmlja i treba imati čvršću obuću, a ovih dana i puno vode.

Nakon što su se brodice nakon regate na Fiumanki vratile u luku i nakon što sam pogledao zanimljive etno proizvode u ovim štandovima krenuo sam prema Krku.Putokaz na Treskavcu. Desno je i manji parking za vozila, koji je ovaj put bio skoro popunjen.


Pogled na Veli Vrh.


Pogled sa vrha prema mjestu Punat i poluotoku Prniba.


Na vrhu je ovaj stup sa zanimljivim muralom (ruksak je moj).


Na drugoj strani stupa se nalazi ova tabla, a jedan bloger sa dalekog toplog juga će sigurno znati što znači.


Penje se prema vrhu i grupa planinara iz friško osnovanog PD-a iz Bregane.


Nakon njih dolaze i ovi brdski biciklisti koji će se poslije spustiti nazad strmom i teškom nazovi stazom, a vidio sam kako su opremljeni dobrom zaštitom za glavu, leđa, ruke i noge, što će im sigurno trebati jer znam kako je opasan downhill.


Planinari iz Bregane kraj Samobora nastavljaju prema najvišem vrhu Obzovo koji se vidi na ovoj fotki, a poslije će se spustiti u Baščansku dragu i vjerojarno okupati na velikoj plaži u Baški.


Nešto iznad početka puta za Veli Vrh se nalazi ovaj nosač sa kojeg vodi sajla u dužini od 700 metara iznad duboke Baščanske drage do isto ovakvog dosta niže i ako to volite možete se po njoj spustiti za par sekundi. Kaciga obavezna!


Fotke za povećati sa pogledima prema Puntu, Korniću, Prnibi, gradu Krku i otočiću Košljun.

Nakon povratka sa vrha odmorio sam se uz ovu plažu...


...uz koju je bilo raznog bilja, kao i ova ljekovita gospina trava na koju slijeće pčelica...


... a na cvijetu kupine pozira mi ženka leptira pjegavca (Melanargia galathea).


Na kraju dana večera bez kuhanja na terasi u Novom V.; miješana salata, sir, avokado, maslin. ulje... i puno razne tekućine, najviše vode. N'da, bilo je i one kreme poslije sunčanja na nekim dijelovima tijela.

- 20:20 - Komentari (24) - Isprintaj - #

utorak, 05.06.2018.

Fiumare

U Rijeci se ovih dana održava 7. Fiumare sa mnogim zanimljivim događanjima, a i ovako piše u najavi:
-Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije postaje svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Delte – Mrtvog kanala i Verdijeve ulice – spojnice s tržnicom i lukom.

U Verdijevoj ulici bilo je štandova sa raznom ponudom etno proizvoda, ovdje su ručno izrađeni suveniri.Uz Gat Karoline Riječke privezane tradicijske barke.


Prikazivanje veslanja koje nije lako.


Stari ribar pozira u barki na suhom sa (praznom) demižanom.


Na pramcu barke je starinski feral.


Dolazi jedrenjak Larus sa panoramske vožnje, a ovaj brod iz 1930. g. kasnije je učestvovao glumeći engleski admiralitetni brod u uprizorenju bitke (link) za Rijeku iz 1813. g..


Šetam po školskom brodu "Vila Velebita 2".


Ispred kojeg se odvija natjecanje u potezanju konopa između Pomorske škole u Bakru i Pomorskog fakulteta u Rijeci. Pobijedili su mlađi.
Jedna od privezanih jedrilica koje su učestvovale u regati, svaka se zove po nekom lijepom mjestu na moru.


Fotke za povećati sa jedrilicama i školskim brodom u luci.

Nakon raznih delicija tokom Fiumare za večeru će mi pasati lagana i jeftina maneštra (krumpir, mrkva, celer, peršin, tikvica, pirova integ. tjestenina, bobe borovice, mediteranski začini, u tanjur dodano krčko maslin. ulje.)


Čaše su još prazne i idem natočiti.


Dodatak: Školski brod Kraljica Mora na rivi Boduli.


I bracera na marki.


- 21:45 - Komentari (27) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2018  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

  • Planinarenje, orijentacijsko trčanje, treking, rekreacija.

    Najave događanja:


Planinska ruža-pada li latica na šum vodopada (Matsuo Bashō)

Linkovi

Arhiva