po putu i azimutu

23.05.2017., utorak


Po Velom Vrhu
Na Veli Vrh iznad naselja Pulac i Drenova idem često jer nije daleko, i makar nije neki veliki vrh (samo 435 m n/m) lijepi su sa njega vidici na sve strane. U ovo doba ima puno biljaka, kao šparoga, veprina, kadulja, ruta, pelin, bazga i drugih koji se mogu iskoristiti, a za jednog školarca koji treba napraviti herbarij pronašao sam biljke: mak, različak, livadna vlasulja, divlja zob, slak, trputac, vodopija, crni sljez, majčina dušica, ljekovita kadulja, livadna kadulja, rusomača, srebrenka (lunaria), divlji ječam (strelica), bijela i crvena djetelina, krestušac, tratinčica, ivančica, puzava ivica, ljulj i još neke trave, a kukolj, mačji repak i buhač nisam pronašao.

Po mnogima se na Velom Vrhu osjeća pozitivna energija, a jedan čovjek je šetajući se ovuda i berući šparoge ozdravio od bolesti koja se još uvijek smatra neizlječivom i u zahvalu obnovio je, uz pomoć mještana i crkve, kapelicu na vrhu, koja je bila u ruševinama od 2. svj. rata.


Zakasnio sam na cvat narcisa, ali sam naišao na puno rascvjetanog jasenka.


Zanimljivi cvjetići solomonovog pečata koji se vide ovako tek kad se dosta sagnemo, ili podignemo listove ispod kojih su cvjetići.


Prirodno okno u stijeni. Nisam htio ući do kraja kako ne bih slučajno gurnuo neki kamenčić na penjače ispod, a i inače nije se pametno spuštati bez osiguranja konopom.


Penjači vole stijene Velog Vrha, a i ja sam ovdje pred puno godina učio penjati.


Stari grad Grobnik "preko puta".


Pogled na Vežicu, dio zapadnog dijela Rijeke, Krčki most, visoki dimnjak termoelektrane i skroz lijevo dimnjaci rafinerije u Kostreni. (Na fotki se vide dva otoka, pogodite koji).


Uspio sam primijetiti i zmiju koju zovemo črni gad, (crna poljarica, lat. Hierophis viridiflavus carbonarius) inače potpuno bezopasnu za ljude, ali nije bila raspoložena za foto session i utekla je u procjep u stijeni. Bila je duga skoro 1,5 m.


Pogledi na planine koje zovemo Grobničke Alpe, ovo je Primorski Klek (1214 m).


Iznad Grobniščine najviši je vrh Obruča (1377 m).


Nešto dalji Snježnik (1506 m). Šteta što planinarski dom još uvijek nije popravljen jer bi bilo puno više posjetitelja.


Za povećati klikom: pogled na Grobniščinu i akumulacijsko jezero Valić na Rječini sa branom.


Jasenak, pogled na Grobnik i stijena Velog Vrha.


Kad sam već imao i šparoge i bob.














- 19:59 - Komentari (44) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.