po putu i azimutu

11.05.2017., četvrtak


Knin

(Od Nina do Knina)

Nakon Privlake i Nina krenuo sam prema Kninu u kome nisam bio već dugo, a i Nin i Knin su nekad davno bili kraljevski gradovi.

U blizini arheološkog lokaliteta Burnum, koji nisam uspio dobro snimiti ima parking i stazica kojom se brzo dođe do vidikovca odakle se vidi Manojlovački slap, najviši, a po mnogima i najljepši slap rijeke Krke. Slap se sastoji od više sedrenih barijera, a najveća barijera je visoka je 32,2 m. Kod vidikovca se nalazi i spomen-ploča na stijeni podignuta u čast austrijskom caru Franji Josipu I., koji je sa suprugom Elizabetom, poznatijom kao Sissy s toga mjesta gledao ovaj slap 1875. g. i kako piše bili su oduševljeni prirodom, a zabilježeno je da su ih domaći dobro ugostili, car je bio gurman i imao je bogatu i kvalitetnu trpezu, a carica je dobila i sladoled. Salata je bila po mom ukusu i slično sam i ja dobio na ovom putu: divlji radič, domaća salata iz vrta, ljutika iz kvasine, mlada kapulica i svježa ljutika. O glavnom jelu proguglajte, a bio je i mladi krumpir iz Bukovice (tada se krumpir tek udomaćivao u Europi) i vino vranac s južnih padina Smrdelja i debit iz Oklaja.

Kod stijene iznad vidikovca.


Pogled na slapove.




Dolazak do rijeke Krke u Kninu.


Pogled sa obale Krke na kninsku tvrđavu, jedan od najvećih sačuvanih fortifikacijskih objekata u Europi.


Jedan od ulaza u tvrđavu.


Pogled sa tvrđave na rijeku Krku odakle sam krenuo.


Po tvrđavi se ima što šetati a lijepi su pogledi na okolne planine, vide se Dinara, Svilaja, Promina i još neke.


Pogled na Dinaru sa friškim snijegom.


Planina Dinara pruža se u smjeru sjeverozapad-jugoistok u duljini od 84 km, između rijeke Cetine na jugozapadu i Livanjskog polja na sjeveroistoku. U geografskim pojmovima planinski prostor od Alpa do Šarskih planina često se po planini Dinari naziva Dinaridi. Najviši vrh Dinare je Troglav (1913 m) koji se nalazi u BiH, a vrh Sinjal ili Dinara (1831 m) najviši je vrh u Hrvatskoj.

Za mene mišanca divljeg zelja koje je stiglo iz okolice Šibenika do stare kninske tržnice ispod tvrđave. Sa strane je pelin koji sam pronašao u šetnji okolicom, a bilo je i nešto šparoga. Te noći u Kninu je bilo -2°C, u višim predjelima hladnije i mnoge voćke su propale što sam vidio, pogotovo u obližnjem mjestu Ljubač .


Fotke za povećati klikom: pogled na tvrđavu sa obale Krke i sa tvrđave na grad Knin.


Pogledi sa vidikovca iznad Krke.


Na zidinama tvrđave vidio sam raznog bilja, žednjake, vrijes, grahorice, pušinu, trave, papraticu, čuvarkuću, obavezne mahovinu i bršljan i druge.




U blizini Knina je i slap Krčić ispod kojeg nastaje rijeka Krka.













- 17:57 - Komentari (34) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.