po putu i azimutu

16.03.2017., četvrtak


Noćna šetnjica
U nedjelju 19. ožujka sprema se veća grupa planinara obići dijelove Učke, a jednoj grupi ću i ja biti vodič. Obilazak Učke bit će po dijelu Opatijske planinarske obilaznice i skočio sam do Opatije nabaviti nekoliko dnevnika obilaznice za one koji vole utiskivati žigove.

Na obroncima Učke blizu mora već ima šparoga koji će obogatiti jelovnik ovih dana.


I slap potoka Banina koji se ulijeva u mjestu Ika je kontrolna točka, ali obzirom na duži period bez kiše vjerojatno neće izgledati ovako,


nego ovako:


Čekajući otvaranje prostorija PD Opatija prošetao sam okolicom, prvo me pozdravio opatijski barkajol. I kako piše, opatijski barkajoli su, najprije na vesla, a kasnije motorom, goste prevozili uzduž rivijere i na obližnje otoke, i ušli su u povijest opatijskog turizma, a njihov poziv na vožnju "Barke faren" općepoznata je fraza u lokalnom govoru , kao i naziv jedne od pjesama opatijskog pjesnika Drage Gervaisa, a vjerojatno ste svi čuli pjesmu Radojke Šverko istog naziva.


Zatim sam naišao na skulpturu Isadore Duncan u plesnom zanosu između palmi pred vilom Amelijom, depandansom hotela Kvarner, a skulptura je akademske kiparice Tatjane Kostanjević.
Isadora Duncan odmarala se nekoliko dana u Villi Ameliji, a u svojim je memoarima spomenula da su Opatija i palme, čije su je grane njihane vjetrom podsjećale na ples, ostavile traga na njezinu daljnju karijeru. Isadora je u Opatiji boravila kad je bila na vrhuncu svoje karijere i sa suprugom poznatim ruskim pjesnikom Sergejom Jesenjinom.


Lijepe su i opatijske fontane.




Sigurno poznate ovaj cvijet.


Za planiranje puta dosta je blitva sa krumpirom i porilukom sa dosta maslin. ulja.


Za povećati: Djevojka s galebom, jedan od simbola Opatije i pogled na Učku s mog balkona dok je još bilo snijega za vidjeti, ali to ne znači da neće putem biti snijega u uvalama i vrtačama.


Sa Lungo Mare vide se i svjetla Rijeke, Kostrene, Krka.







- 18:18 - Komentari (33) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.