po putu i azimutu

08.03.2017., srijeda


Cvijeće
Već se u bližoj okolini može vidjeti raznih cvjetnih biljaka koje navješćuju proljeće, a i na travnatim površinama u urbanim sredinama nailazim na cvat maslačka, crnog sljeza, virbunume, berberise, mlječike, japansku dunju, tratinčicu, forziciju , sitnu čestoslavicu, kostriš, ptičje mlijeko, a tko zna kad ću saznati za sve biljke koje rastu samo u mojoj okolini.

Neka od alegorijskih kola na nedavnom Riječkom karnevalu su također bila sa cvijećem, makar i umjetnim i nacrtanim.


Nije dobro ujutro krenuti u šetnju gladan, osim za kraću sa psićem oko kuće, a za ne puno dužu voćni smoothie mi je dovoljno za zajutrak, ovaj put sam si napravio smućenu bananu sa kokosovom vodom i svidjelo mi se. (Obzirom da je 1 dcl sličnog napitka na odmorištima uz autocestu 28 kn, isplati se kupiti neki blender).


Visibabe već duže vrijeme cvatu uz puteve i rubove šume.


Možda najskuplji začin se radi od tučka šafrana, a ima i ljekovita svojstva.


I jaglaca se može u ovo doba vidjeti na puno mjesta u prirodi.


Pupovi ljekovitog plućnjaka, a sam naziv govori za što je dobar: U pučkoj medicini ovo je tražena i rabljena biljka za liječenje bolesti pluća, po kojima i dobiva ime (lat. Pulmonaria, što znači pluća, kao i zbog bijelih točkica na listovima plućnjaka koji podsjećaju na pluća).


Mali zimzelen (Vinca minor) je također čest u ovo doba.


Ružmarin u mome vrtu.


Zanimljiv cvat wulfenove mlječike koji se obićno ne zamjećuje.


Za vidjeti leptira na cvatu sikavice (koja je inače odlična za oporavak jetre jer sadrži silimarin) ćemo još malo saćekati, ali dobro dođe za ugrijati se.


Sretan dan žena !
- 15:31 - Komentari (49) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.