po putu i azimutu

14.02.2017., utorak


Platak
Platak je poznato skijalište na Grobniščini u blizini Rijeke, dugo vremena i najveće u Hrvatskoj makar je kraj mora. Ne znam s kojeg se još skijališta može skijati i gledati more. Prvi Jadranski slalom je održan davne 1933.g. Zanimljivost je i nastup Ante Kostelića na ovom slalomu gdje je 1969. osvojio 4. mjesto. Ovdje nije bilo rijetkost sresti i Ivicu i Janicu Kostelić

Još prije skijanja riječki planinari posjećuju Platak hodajući pješice iz grobničkih mjesta, a nakon izgradnje dobre ceste Platak služi kao baza za uspone na okolne planine, Snježnik, Guslicu, Jasenovicu, Crni Vrh, a i Risnjak u Gorskom Kotaru. Na mjestu gdje je sada šumarska kuća na livadi Platak bio je nekad mali planinarski dom Platak, ali je poslije napravljen nešto dalje na livadi Pribeniš novi dom za planinare i skijaše, kojeg su također nazvali Platak, kao i čitavo skijalište.

Ove godine je snijeg pao par puta na Platku, ali ne kao prijašnjih godina .Još uvijek ga ima, ali bez topova je teško skijati. Tko želi doći na Platak dobro je pogledati web kamere kako bi se vidjelo stanje.

Dom Sušak ili Mali dom kad ima puno snijega.


Putokaz za planinare.


Pogled sa staze Radeševo iznad Platka.


Pogled sa Radeševa na vrh Snježnik (1506 m), vide se dvojica na vrhu.


Vozikanje do vrha Radeševa.


Šetnja po okolini.


Ovuda je prošao zeko.


Fotke za povećati da se bolje vidi: ovako se ulazi u kućicu od GSS-a kad napada puno snijega i zanimljivi prirodni snjegovići.


Pogled na Učku preko magle sa vidikovca 2 km niže uz cestu i Grobnički Dondolaši na jednom Maškaranom Platku.


Prije puta mora se nešto pojesti, ovo je indijanska riža koja ustvari nije riža nego vodena biljka koja raste u Kanadi Ojibwe indijanci ju zovu manoomin.


Na putu za Platak mogu se vidjeti visibabe.


A bio je i pun mjesec ovih dana.


Ovim dečkima koji nude kuhano vino (za vrijeme "Maškaranog Platka" usred veljače) izgleda nije hladno.




- 22:11 - Komentari (40) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.