Civilizirana komunikacija na blogu? Ha, ha, ha

ponedjeljak , 20.03.2017.


Postoji li na ovom blogu civilizirana komunikacija? Često si postavljam to pitanje dok čitam tekstove i komentare pojedinih blogera u kojima si daju „oduška“ pa, uvjereni da im anonimnost osigurava slobodu „kreativnog izražavanja“, pišu i ono što u verbalnoj usmenoj komunikaciji vjerojatno nikada ne bi rekli.

Napiše li netko u postu ili komentaru nešto što je dijelu blogera neprihvatljivo, a sve što napiše netko skloniji ljevici spada u tu kategoriju, nerijetko će jedan manji broj blogera reagirati na neprimjereni način. Izreknu se tada i mnoge ružne riječi i uvrede. Bez razloga, potrebe i opravdanja. Ne poštuje se pravo drugog da drukčije misli. Jer pravo na apsolutnu istinu rezervirano je samo za pojedince. Bar tako oni misle.

Što se kreativnosti tiče, prednjače pripadnici blogerske desnice, osobito oni nešto ekstremniji kojih je na blogu sve više, a koji ponekad, u nedostatku boljih argumenata, često ne biraju riječi kojima bi neistomišljenike što više ponizili i uvrijedili. Ne generaliziram i ne tvrdim da blogerskoj desnici nedostaje kulture, ali neki blogeri ostavljaju sve manje mjesta nedoumici.

Za desnicu je svatko tko ne misli kao oni „neprijatelj ove države i mrzitelj Hrvatske i svega hrvatskog“. (Ovaj citat naći ćete u svakoj 5. rečenici bilo kojeg Franjinog posta!). Opravdano bismo se mogli upitati moramo li svi misliti jednako. I je li onaj tko ima drukčije poglede na svijet naš neprijatelj. Za dio desno orijentiranih blogera očigledno jest.

Ekstremisti unutar blogerske desnice najradije bi zabranili svako oprečno mišljenje na blogu. Misli što želiš ako misliš kao ja, njihov je moto. Ili tako nekako. Možda baš tu, u tim zonama gde je tolerancija toliko potrebna, počinje istinska ljudskost i istinska sloboda.

Bez tolerancije teško ćemo spoznati da oni što ne misle poput nas nisu zli, da kritiziranjem nekih pojava u društvu, poput sve očiglednije ustašizacije, ne pljuju po svojoj domovini. I da jednako žele dobro Hrvatskoj. Samo što smatraju da se dobro činiti svojoj domovini može i na drukčiji način. I kulturniji.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se