Kako je Božić doživljavao Hrvoje Hitrec

petak , 17.02.2017.


Hrvoje Hitrec poznati je hrvatski pisac, a najpoznatiji je po knjigama napisanima za djecu i mlade. Ne namjeravam ovdje pisati o njegovim književnim dosezima, radije bih se osvrnuo na opis Božića kako ga je Hitrec vidio. A možda i doživio, u što ozbiljno sumnjam.

„Ako bi dežurni milicajac zapazio nekog bijednika, koji kriomice vuče bor prema stanu – jadnika je izudarao pendrekom po glavi, a bor izgazio nogama“. I na taj način mlađim generacijama, koje o Jugoslaviji i socijalizmu znaju samo iz knjiga ili ono što im ispričaju stariji, servirao jednu veliku neistinu.

Je li u Jugoslaviji obilježavanje Božića bilo doista zabranjeno? Nije, što će svatko objektivan i dovoljno star potvrditi. Više sam godina proživio u Hrvatskoj u sastavu Jugoslavije nego u samostalnoj Hrvatskoj, pa mogu objektivno govoriti o odnosu tadašnjih vlasti spram Božića i ostalih crkvenih praznika.

Jela ili smreka u javnim se ustanovama obično kitila dan ili dva prije Nove godine. Domaćinstva su taj posao obavljala prema vlastitom nahođenju, obično na Badnjak.

Božićno drvce slobodno se moglo kupiti na tržnicama ili u nekim trgovinama, a i trgovanje „na crno“ bilo je prilično razvijeno. Imamo li na umu da su trgovine u to vrijeme bile uglavnom u takozvanom društvenom vlasništvu, jasno je da država, odnosno Partija, nisu pravile probleme oko proslave Božića. Kako katoličkog tako i pravoslavnog.

Pričati bajke o tome kako bi milicajci prebili „nekog bijednika“ koji kući nosi božićnu jelku ili smreku, predstavlja zlonamjerno podmetanje i obmanjivanje mlađe populacije.

Ne znam kakav je bio Titov osobni stav spram religije, ali mora mu se priznati da je bio dovoljno mudar da shvati da bi ograničavanje vjerskih sloboda bilo kontraproduktivno, a približavanje Zapadu znatno otežano.

Zbog uvredljivih komentara pojedinih blogera komentiranje ovog posta nije dozvoljeno.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se