Ne spalionici

petak , 21.04.2023.


U Kutini je prije nekoliko godina donesena odluka o gradnji spalionice otpada. Odluka je donesena bez ozbiljnije javne rasprave jer je sprovedena u vrlo kratkom vremenu u kolovozu, dakle u vrijeme godišnjih odmora i, što je možda još i važnije, za vrijeme korone i svih ograničenja vezanih uz mjere propisivane od strane čuvenog Stožera.

Javnosti je tada predstavljena i vrlo opširna Studija utjecaja na okoliš. Sumnjam da ju je itko pažljivije proučio jer ukupno 489 stranica Studije pokolebat će i one najodlučnije. Vjerujem da je čak i njen netehnički sažetak od 79 stranica odbio većinu zainteresiranih zbog čega velika većina stanovništva niti nije pobliže upoznata s onime što investitor planira učiniti u vezi projekta nazvanog Eko reci park.

Bez previše informacija za javnost, naravno uz stihijsko dizanje ruku inertnih vijećnika na gradskom vijeću, usklađeni su i Prostorni plan i Generalni urbanistički plan i Detaljni plan uređenja grada, sve za potrebe gradnje postrojenja tzv. Eko reci parka koji uključuje i kogeneracijsko postrojenje tj. spalionicu.

Podigne li se spalionica otpada, u Kutini će raditi dva vrlo snažna i opasna zagađivača zraka. Druga faza Petrokemije puštena je u pogon u prvoj polovici 80-ih. Da Petrokemija nije tako sigurna, u što su nas i tada uvjeravali tadašnji, kao što to čine sadašnji gradski oci, vidjeli smo već iduće godine. Ovaj kraj bio je vrlo bogat gljivama, osobito vrganjima i lisičarkama. Nakon puštanja u pogon 2. faze nema više, pored spomenutih, ni nekih drugih kvalitetnih gljiva.

Po broju oboljelih i umrlih od raka vjerojatno smo pri samom vrhu u EU, ako ne i na samom vrhu. Zbog južnih vjetrova osobito su pogođena prigradska naselja sjeveroistočnije od Petrokemije. Još jedan vrlo opasan zagađivač predstavljao bi katastrofu za stanovništvo ovog dijela Moslavine.

Narod se konačno probudio i odlučio reći Ne, dosta je! Formiran je Inicijativni odbor koji je već poduzeo određene korake. Ukoliko gradska vlast nastavi i dalje s izdavanjem dozvola, nedavno je izdana i Lokacijska dozvola a gradilište je već pokolčeno, organizirat ćemo prosvjede. Ne poluče li prosvjedi obustavu daljnjih pogodovanja investitoru, spremniji smo i na radikalnije akcije.

U Švedskoj postoji vrlo slična spalionica. Zanimljivo da je u tu spalionicu investitor uložio nekoliko puta više novca nego što je planirano uložiti u spalionicu u Kutini. Nije teško pogoditi zašto. Vlasnik projekta nije iz Kutine, nadležna ministarstva nisu u Kutini, članovi nadležnih gradskih tijela pitanje hoće li biti u Kutini i trpjeti štetne posljedice ovog projekta.

Kapacitet spalionice bit će 25 tona otpada po satu ili 25 000 kamiona otpada godišnje. Radom spalionice nastaje niz kancerogenih čestica i opasan pepeo za koji ne postoji plan adekvatnog zbrinjavanja (35.000 tona opasnog pepela godišnje).

Onečišćujuće tvari iz studije ERP:

Al aluminij, AOX adsorbilni organski halogeni (AOX) obično izraženi kao klor Cl, As arsen, C ugljik, Cd kadmij, Cl klor, CO ugljik monoksid, Co kobalt, CO2 ugljik dioksid, Cr krom, Cu bakar,, EOX Extractable Org Halogen, F fluor, Fe željezo, H vodik, HCl klorovodik, HF fluorovodik, Hg živa, Mg magnezij, Mn mangan, N dušik, NH3 amonijak, Ni nikal, NO dušikov monoksid, NO2 dušikov dioksid, NOx oksidi dušika O kisik, Pb olovo, PCDD poliklorirani dibenzodioksini, PCDF poliklorirani dibenzofurani, PM lebdeća čestica/Particulate matter (PM10, PM2,5), PM10 lebdeće čestice aerodinamičkog promjera do 10 µm, PM2.5 lebdeće čestice aerodinamičkog promjera do 2,5 µm, S sumpor, SO2 sumporov dioksid, Tl talij.