Geter

ponedjeljak, 04.09.2017.

Hard rock i heavy metal uništavaju brakove


Da su katolički svećenici, možda ne svi, ali dio njih svakako, vrlo dobro upućeni u sve što se događa na ovom, a posebno na onom svijetu, dobro je poznato. Pa će tako u intervjuima, ali i s propovjedaonice, naširoko i nadugačko raspredati i o stvarima koje ne poznaju, ne razumiju ili ih pogrešno tumače. Čega, nažalost, pojedini svećenici zaslijepljeni vjerskim fanatizmom možda nisu ni svjesni.

Čitajući intervjue nekih svećenika ne mogu se oteti dojmu da neki još uvijek žive u 19. ili 18. stoljeću, a nije isključeno da je nekima Malleus Maleficarum i danas drago i srcu priraslo štivo. Kako drukčije objasniti mišljenje doktora znanosti fra Ive Pavića, župnika u župi Šurkovac, da slušanje hard rocka, heavy metala, tehno i disko glazbe te turbo folka oštećuje sluh, mozak i direktno ide u podsvijest. Dr. Pavić također smatra da slušanjem takve glazbe mladi postaju nesposobni za brak (?) i pravu ljubav.

Dok mladi slušaju takvu glazbu opuste se, objašnjava dr. Pavić, zbog čega mogu pasti u trans i na taj način biti inicirani u okultni svijet. Slušanje takve glazbe, po mišljenju fra Ive, potiče na bezboštvo, buntovnost, opijanje, bludnost itd.

Nadalje, slušanjem takve glazbe mladi postaju obožavatelji sotone, takva ih glazba potiče na razvijanje seksualnog nagona, provocira neobuzdane i protuzakonite radnje, razvod braka i ostale loše stvari. Mladima koji se oduševljavaju takvom glazbom očito nedostaje svjesno krštenje u Duhu Svetom i osobno poznavanje Isusa Krista, zaključuje fra Ivo svoje razmišljanje o utjecaju pojedinih vrsta glazbe na mlade.

Na meti kritike dr. Pavića našla se i joga budući da otvara put utjecaju sotone na ljudski duh, a krajnji cilj je opsjednuće osobe te njeno dovođenje pod vlast zloduha. Fra Ivo smatra da čak i neki pokreti joge prizivaju zle duhove.

Da tako razmišlja neki stari, već pomalo senilni seoski župnik, možda bih i razumio, ali teško mogu razumjeti da u 21. stoljeću tako može razmišljati teolog s doktoratom znanosti. Na Institutu za duhovnost Papinskoga sveučilišta Gregoriana u Rimu 2007. je magistrirao, a četiri godine kasnije na istom je sveučilištu i doktorirao.

Budući da je uvaženi fra Ivo znanstvenik, trebao je bar informativno navesti na temelju kojih je znanstvenih istraživanja došao do spoznaja iznijetih u intervjuu koji su prenijeli i neki naši portali.

Zainteresiranima preporučam da pročitaju jedan vrlo zanimljiv članak o dr. Paviću u kojemu ga se prikazuje u jednom sasvim drugom svjetlu. Svakako pročitajte!

04.09.2017. u 11:00 • 8 KomentaraPrint#

srijeda, 02.08.2017.

O komentarima na blog.hr


Po mnogočemu se ovaj blog razlikuje od sličnih blogova. O ostalom nekom drugom zgodom, u ovom postu osvrnut ću se samo na komentare, bolnu točku ovog bloga. Po rječniku, kulturi i pravopisu lako bi se moglo zaključiti da dio komentara pišu mlađi tinejdžeri koji su bježali sa sata kada se učio pravopis, a ne odrasli, ozbiljni i obrazovani ljudi.

Komentari su skoro idealni za samoreklamiranje, to zna svatko od nas. Na ovom blogu dio blogera smatra da je kao komentar dovoljno ostaviti nešto poput „:))“, za što nije potrebno niti pročitati post, da se ostalim posjetiteljima koji navrate skrene pažnja na svoj blog. Ili da se primora blogera na čijem blogu je ostavljen komentar da „vrati dug“ komentarom na njegovom ili njenom blogu. Jer broj komentara ovdje je stvar prestiža, neovisno o njihovoj kvaliteti.

Rijetko će se na ozbiljnijim blogovima naići na komentare tipa „Odlično!!“, „Sjajno“, „:)))“, „:((„ i slično. Komentari su obično, bar za naše norme, relativno dugački i opširni; nerijetko su komentari duži od mnogih postova na ovom blogu. Nije isključeno da vlasnici blogova koji drže do renomea svog bloga brišu neozbiljne i nekvalitetne komentare čija je jedina svrha skretanje pažnje na svoj blog, a moguće je i da su blogeri dovoljno samokritični pa post komentaraju samo oni koji imaju što reći. I znaju kako.

Na blogovima koje pratim komentator, odnosno njegov blog, najbolje se reklamira kvalitetnim komentarom. Komentatora dovoljno nesmotrenog da ostavi komentar iz gornjeg primjera, ili nešto slično, veći dio blogera zaobilazit će u širokom luku. Jer čemu posjećivati blog nekoga tko ne zna složiti bar 3 – 4 suvisle rečenice. Čisti gubitak vremena.

Iako su komentari u prosjeku relativno dugački, sa zanimanjem se čitaju. Možda ne svi, veći dio njih svakako. Uočljivo je i da su komentari na većini blogova koje pratim ili na njih tek ponekad svratim, najčešće pisani ne preteškim, većini razumljivim jezikom, bez pretjeranog mudrovanja. Što ne znači da su ih pisali neobrazovani ili poluobrazovani blogeri. I ozbiljne teme mogu se obraditi na način da budu svima zanimljive i lako razumljive.

Na većini blogova blogeri se poštuju i uvažavaju. I po tome se blog.hr razlikuje od mnogih kvalitetnih i cijenjenih blogova. To vjerojatno treba zahvaliti i administratorima koji svoj posao shvaćaju ozbiljno i brišu blogove blogera koji u komentarima ne poštuju osnovne norme kulturnog ponašanja.

Rekao bih da je to, osim kvalitetnih i zanimljivih sadržaja, jedan od razloga zbog kojih takve blogove rado i često posjećujem. Za razliku od ovog bloga na koji dolazim sve rjeđe i sa sve manje entuzijazma. A čini se da nisam jedini. Nažalost.

.

02.08.2017. u 21:25 • 37 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O bloguBlog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se