Presretan sam ove nedjelje!

nedjelja , 26.03.2017.


Presretan sam ove nedjelje! Presretan! Pročitao sam jutros da će Hrvatska dobiti jedan od najvećih marijanskih spomenika na svijetu, kip Gospe visok 17 metara. I to obložen zlatom i srebrom. Nije mi jasno zašto se u manjim sredinama novac nepotrebno troši na infrastrukturu, a na podizanje jednog tako velebnog kipa čeka se tako dugo jer investicija u kipove, poznato je, uvijek je isplativija i korisnija od ulaganja u socijalu ili školstvo, na primjer.

Na jednoj od sjednica općinskog vijeća Primoštena, gdje će spomenik biti postavljen, vijećnici su raspravljali i o izradi dokumentacije za izgradnju pristupne staze sa stepeništem do brda Gaj, a planira se i otvaranje suvenirnice, caffe bara te sanitarnog čvora za posjetitelje. Očigledno je biznis u pozadini naglo probuđenog vjerskog zanosa Primoštenaca.

Na portalu Večernjeg pogledao sam fotografije dijelova Gospinog kipa. Kič. Za moj ukus suviše je šarenila, glamura i svega ostaloga što se na kipu Gospe sasvim sigurno ne bi trebalo nalaziti. Kad već govorimo o kipovima, nije li klanjanje kipovima najobičnije idolopoklonstvo, koje Katolička crkva osuđuje?

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se