O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

30.11.2010., utorak

PONOVNO KATAKLIZMA?!

Tijekom noći s ponedjeljka na utorak Neretva je porasla oko 70 cm, a Norin oko 50 cm. Očekuje se da će jutrošnje povećanje razine Norina opet rezultirati katastrofom za dio kućanstava na desnoj obali Neretve na dijelovima Jerkovca, Glibuše i Crnog puta. Naime Norin sve da večeras i stane sa uzvodnim tokom, treba mu oko 1 dan da se razlije po desnoj obali, da bi se počeo povlačiti.

Neretva je tijekom popodneva pala na oko 310 cm (u odnosnu na oko 325 cm jutros), no Norin će i dalje biti prijetnja jer sve do večeras voda ide uzvodno.
Iako iz BiH Agencije za vodno područje Jadranskog mora tvrde da poduzimaju sve mjere da se spriječi katastrofa, ona je večeras za mnoge neminovna. Nekoliko naselja u blizini Metkovića s BiH strane je ugroženo te je voda ušla u određeni broj kuća. Naselje Nerezi je gotovo cijelo pod vodom.

Iz Hidroelektrana Jablanica, Grabovica i Salakovac su izvjestili da su pustili više klapni (otvora) da bi spriječili dosezanje kritičnih razina. Primjerice razina vode na HE Jablanica je 08. studenog bila 16 metara ispod razina, a danas samo 1,70 metara ispod maksimuma!

Za napomenuti je da je jučer i reverzibilna HE Čapljina (prema Svitavi) prestala s radom (HE koja ima mogućnost prepumpavanja vode uzvodno u svoju akumulaciju) upravo zbog velikih voda.

Vatrogasci u Metkoviću su napunili oko 3.000 vreća, ali iskustva iz siječnja ove godine kažu da će to biti od male pomoći. Voda izbija iz zemlje, betona, pločica. Pritisak Norina na podzemne vode je velik pa će za mnoge ljude na desnoj obali ovo biti noć straha, iščekivanja i suza.

Krvavac je zasada osim 2-3 kuće izvan opasnosti kao i većina ostalih naselja. U Kominu je u par podruma i kuća prodrla voda, ali stanje još nije kritično iako voda izbija iz brda i podzemlja na par mjesta. Na cesti se pojavila voda, ali je cesta još uvijek prohodna.

More je danas palo za 11 cm, što je bila presudna okolnost zbog koje danas nije došlo do kataklizme jer je to omogućilo Neretvi brzo ulijevanje u more.

No očito je da će padaline u idućih par dana te najavljeni južni vjetar u idućih 48 sati donijeti presudu dolini Neretve.


- 20:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

POSADITE NEŠTO!

Općina Kula Norinska poziva sve zainteresirane za prijavu U program sufinanciranja sadnog materijala u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za 2010. godinu, da se jave u prostorije Opčin Kula Norinska svakim radnim danom:

OD 8.00 – 12.00 SATI DO ZAKLJUČNO PETKA 3. PROSINCA 2010.

KRITERIJI ZA UKLJUČIVANJE U PROGRAM:


- Poljoprivredna gospodarstva moraju biti upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Uredu državne uprave
- Sufinanciranje se odobrava onom poljoprivrednom gospodarstvu koje će u tekućoj godini pripremiti minimalno 0,1 ha poljoprivredne površine (čestica mora biti upisana u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava)


Pojašnjenje:
Svi stanovnici općine Kula Norinska koji su upisani u Upisnik (poljoprivrednih gospodarstava) i imaju parcelu od najmanje 1000 m2 koja je upisana u upisnik, mogu ostvariti pravo da im se plati veći dio troška sadnica koje posade na takvoj parceli. Kulturu bira sam poljoprivrednik.

Tko razmišlja o sadnji, sada mu je vrijeme da bar "kapariše" sadnice.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 11:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #

26.11.2010., petak

NORIN OPAO ALI JUGO I PADALINE I DALJE PRIJETE

Norin je u proteklih dan i po opao oko 15 cm te istječe u Neretvu. S obzirom da je Neretva pala za 15-ak cm u proteklih 24 sata stanovništvo se nada da će opasnost od poplave proći.

No najavljeno jugo i padaline nisu njihov saveznik pa se stanovnici desne obale Neretve s pravom boje nadolazećih dana. Vrijeme je i dalje nestabilno

U Krvavcu je ugroženo par kuća te na Jerkovcu, Glibuši i Duvratu. U Kominu je poplavljeno par podruma i konoba no bez materijalne štete

Mali zečiji nasip za obranu kuće u Krvavcu od Malog blata
Image and video hosting by TinyPic

Kuća Stjepana Gnječa
Image and video hosting by TinyPic

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.11.2010., četvrtak

PRVA KUĆA POD VODOM

Poplava koja je i ove godine zadesila Neretvu nije poštedjela ni Krvavac. Unatoč poduzetim mjerama od strane općine Kula Norinska i Hrvatskih voda, voda je ušla u jednu kuću u Krvavcu koja se inače nalazi na niskoj koti kraj Malog blata.
U taj predio Krvavca su dovedene određene količine materijala kojima će se pokušati spriječiti širenje prodora vode u druge dijelove Krvavca pa su i Hrvatske vode i općina Kula Norinska u stalnom kontaktu i pripravnosti.

Inače razina Neretve se tijekom jučerašnjeg dana i noći ponešto smanjila pa se i Neretva prestala ulijevati u Norin. No to nije dovoljno za desnu obalu Neretve jer se Norin razlijeva po naseljima desne obale Neretve. Daljnji razvoj situacije će najviše ovisiti o tome da li će biti jugo ili bura. Ako bude jugo može se očekivati zadržavanje visokog vodostaja, a ako bude bura može se očekivati smanjenje vodostaja Neretve, a time i Norina i njegovo postupno povlačenje u korito. Za područje Matijevića, Momića i Podrujnice nema opasnosti za kuće.

Jutros u 07.00 sati Norin je mirovao. Dakle niti je istjecao iz Neretve niti se ulijevao u Neretvu

Vremenska prognoza nije baš idealna. Iako se danas očekuje dan bez padalina i bura, u petak bi nas moglo dočekati jako jugo i padaline. Dakle najviše će se gledati danas koliko će Neretva, pa more, uspijeti odvesti vode, a onda da li će u petak padaline i jugo „vratiti“ isto toliko ili će u Norin dovesti više vode.

Vremenska prognoza za Neretvu se može videti i na stranici Vidonjca

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.11.2010., srijeda

VODA NIJE ZA PIĆE!!

Prema informaciji iz Stožera za zaštitu i spašavanje, uslijed vremenskih nepogoda koje su zadesile šire područje Neretve, zamućeno je izvorište u Prudu, pa se tako očekuje i zamućenje vode u vodovodnoj mreži NPKL unutar koje se nalazi i općina Kula Norinska.

Voda zbog tog zamućenja neće biti za piće, ali se može koristiti za kuhanje i sanitarne potrebe. Vodu treba pustiti da se istaloži, prokuhati i tek onda koristiti za piće.

Image and video hosting by TinyPic

- 21:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NERETVANI OPET U ČIZMAMA?!!

Iako iz nadležnih institucija nisu uopće stizale alarmantne vijesti ili je pokoja štura informacija govorila da nema opasnosti od poplave jer su brane uzvodno na Neretvi pustile višak vode, jutrošnje stanje (srijeda) te protekla noć ne daje dovoljno optimizma.
Norin se u od jučer u 16 sati do jutros 07.00 podigao za 20-ak cm, a ono što je posebno zabrinjavajuće je podatak da se Neretva i dalje ulijeva u Norin i jutros.

Na desnoj obali Metkovića već su pod vodom prve okućnice i prilazni putevi na predjelima Duvrat, Jerkovac i Glibuša. Obzirom na loše vremenske prilike, optimizam ne vlada zrakom. Iako se najavljivalo smanjivanje Neretve od 03.00 sata jutros, ono se ipak nije dogodilo. Očito je da kalkulacije akumulacija u BiH nisu „uštimane“ dovoljno dobro za donjeneretvanski kraj.

Hrvatske vode se nalaze u tzv. "pripremnom stanju", odnosno u fazi prije proglašenja redovnih mjera obrane od poplave. S obzirom na lekcije iz prošle godine i prijašnjih godina možda bi trebalo razmisliti o uvođenju novih mjerila za definiranje proglašenje redovnih i izvanrednih mjera obrane od poplave.

Prošle godine su se nadležne institucije mogle vaditi na „iznenađenje“. Ove godine više ne.

Matijevići jutros u 6.30
Image and video hosting by TinyPic

Stanje na Jerkovcu kraj kuća Margeta
Image and video hosting by TinyPic



- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.11.2010., ponedjeljak

ISTINA NAKON 66 GODINA?

66 godina je prošlo od kada su partizanski SKOJ-evci strijeljali u vremenu od 17. do 20. studenoga 1944. godine 30-ak ustaša i domobrana na groblju Sv. Ivana u Metkoviću te u zgradi Vage u Metkoviću. Dvadesetak dana nakon povlačenja njemačkih postrojbi iz Metkovića, streljani su bez normalnog suđenja, i bez prava na žalbu. U 66 godina nitko se nije od nadležnih institucija potrudio istražiti te likvidacije iako se potiho pričalo o imenima egzekutora.
Prema pričanjima više starih ljudi, većina ubijenih su bili potpuno nevini i paušalno odabrani kao krv za osvetu.
Danas, 66 godina nakon likvidacija, ni autor ovog bloga ne bi pisao o tom da nije od jednog bivšeg domobrana, koji je još i danas živ, uspio pribaviti imena osoba za koje nam je sa sigurnošću ustvrdio da su sudjelovali u egzekucijama:

- Stanko Brnas
- Vinkica Marusic
- Cedo Duka,
- Ilija Vlacic,
- Bozo Popovic,
- Jozo Maslac,
- Gabro Bjelis,
- Niko Krespi,
- Niko Gabric,
- Pile Brljevic,
- Ivan Sabljic,


Detaljniji podaci gore navedenih osoba su namjerno izostavljeni jer ne postoji pravomoćna presuda kojom bi se utvrdila njihova krivnja ili sudjelovanje u egzekucijama.

Image and video hosting by TinyPic

- 19:58 - Komentari (5) - Isprintaj - #

20.11.2010., subota

NATJEČAJ ZA STIPENDIJE UČENICIMA I STUDENTIMA

OPĆINA KULA NORINSKA
Kula Norinska,18.11.2010.

Na temelju članka 3. Pravilnika o odobravanju stipendija nadarenim učenicima i studentima s područja Općine Kula Norinska («Neretvanski glasnik» br. 03/03) i zaključka o raspisivanju natječaja za stipendiranje učenika i studenata u školskoj/ akademskoj godini 2010/2011, raspisuje se

N A T J E Č A J
za dodjelu stipendija učenicima i studentima
s područja Općine Kula Norinska u šk.god. 2010/2011



1. PREDMET NATJEČAJA

Predmet ovog natječaja je dodjela stipendija darovitim srednjoškolskim učenicima i studentima, učenicima i studentima iz socijalno ugroženih obitelji, a koji imaju prijavljeno prebivalište na području Općine Kula Norinska, najmanje pet godina prije podnošenja prijave.

2. VISINA STIPENDIJE

- za učenike srednjih škola koji pohađaju školu u Republici Hrvatskoj, visina stipendije iznosi 200,00 kn mjesečno,
- za studente koji studiraju na području Republike Hrvatske i izvan područja Republike Hrvatske visina stipendije iznosi 400,00 kn mjesečno.

STIPENDIJE UČENICIMA I STUDENTIMA SLABIJEG IMOVNOG STANJA

3. UVJETI


3.1. Pravo natjecanja imaju redoviti učenici srednjih škola, koji pohađaju školu u Republici Hrvatskoj izvan najbližih mjesta obrazovanja (Metković, Ploče) kao i redoviti studenti koji studiraju na području i izvan područja Republike Hrvatske.
Pravo na stipendije ne mogu ostvariti učenici 1. razreda srednje škole i studenti I. godine studija, koji se obrazuju uz rad ili s osnova osobnih potreba.
3.2. Prihod po članu kućanstva ne smije prelaziti 800,00 kuna.
3.3. Prosječna ocjena u prethodnoj godini ne smije biti manja od 3,50
3.4. Prednost imaju učenici i studenti lošijeg imovnog stanja, a boljeg uspjeha.
3.5. Potrebna dokumentacija:
- Uvjerenje o prebivalištu za sve članove obitelji,
- Potvrda škole/fakulteta o upisu u tekuću šk.akademsku godinu,
- Potvrda o prosjeku ocjena iz prethodne školske, odnosno akademske godine,
- Izjava o zajedničkom kućanstvu,
3.6. Potvrde o primanjima članova obitelji
- potvrda poslodavca o prihodima članova obitelji ostvarenim po osnovu rada
za šest mjeseci koja prethode mjesecu u kojem je podnesena prijava,
- potvrda o mirovini- odresci o isplatnici mirovine umirovljenih članova obitelji
za tri mjeseca koja prethode mjesecu u kojem je podnesena prijava ili uvjerenje
od Mirovinskog fonda da nije korisnik mirovine,
- potvrda Zavoda za zapošljavanje za radno sposobne osobe (žene do 60 godina,
muškarci do 65. godina), koje se nalaze u evidenciji Zavoda tri mjeseca koja
prethode mjesecu ,u kojem je podnesena prijava (Ispostava Metković),
- potvrda Porezne uprave o prihodima članova obitelji po drugim osnovama

Ukoliko je podnositelj prijave iz obitelji koja ostvaruje pravo na jedan od oblika
socijalne skrbi u Centru za socijalnu skrb Metković, umjesto potvrde iz točke 3.6.
podnosi samo potvrdu centra za socijalnu skrb.

STIPENDIJE NADARENIM UČENICIMA I STUDENTIMA

U akademskoj godini 2010/2011, dodijeliti će se 5 stipendija.

4. Pravo natjecanja imaju redoviti učenici srednjih škola, koji pohađaju školu izvan najbližih mjesta obrazovanja (Metković, Ploče), kao i redoviti studenti na području i izvan područja Republike Hrvatske.
Pravo na stipendije ne mogu ostvariti učenici 1.razreda srednjih škola i studenti
I. godine studija, koji se obrazuju uz rad ili s osnova osobnih potreba
4.1. Učenici 2. 3. i 4. razreda srednjih škola, koji su u prethodnoj godini obrazovanja
ostvarili ocjenu od najmanje 4,50,
4.2. Studenti I godine studija koji imaju prosjek ocjena od najmanje 4,50 iz dva završna
razreda srednje škole,
4.3. Studenti 2. ,3, 4. i 5. godine studija koji imaju prosjek ocjena u prethodnoj godini
obrazovanja od najmanje 4,00, a natječu se prvi put,
4.4 Djeca poginulih branitelja Domovinskog rata ostvaruju pravo na stipendiju s osnova da su redoviti učenici ili studenti bez dokazivanja uspješnosti u učenju,
4.5. Student koji je stekao pravo na stipendiju, a redovito upiše slijedeću
godinu, a prosjek ocjena iz prethodne godine obrazovanja iznosi najmanje 3,50
4.6. Učenik koji je stekao pravo na stipendiju, a prosjek ocjena iz prethodne godine
iznosi najmanje 4,00, ne gubi pravo na stipendiju,
4.7. Stipendiju ostvaruju učenici i studenti s većim prosjekom ocjena obračunatih na
dvije decimale, a selekcija se vrši na temelju daljnjih decimala.
Potrebna dokumentacija:
- Prijepis ocjena iz dva završna razreda srednje škole za studente 1. godine studija,
- Prijepis ocjena iz prethodne godine studija za studente 2. 3. i 4. godine,
- Prijepis ocjena iz prethodne godine školovanja za učenike 2. 3 i 4. razreda,
- Potvrda o postignutom uspjehu na državnim natjecanjima,
- Potvrda škole ili fakulteta o upisu u tekuću godinu,
- Uvjerenje o prebivalištu za sve članove obitelji

Prijave s kompletnom dokumentacijom podnose se Općini Kula Norinska, Rujnička 1, s naznakom «Za stipendije», zaključno do 10.prosinca 2010. godine.
Prijave dostavljene izvan roka i bez potrebite dokumentacije, neće se razmatrati.

- 00:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.11.2010., petak

SVIJEĆE ZA VUKOVAR

Općina Kula Norinska i Osnovna škola Kula Norinska su u suradnji s Udrugom „UOSI Prijatelj" iz Metkovića sudjelovali u akciji «MOJE SVJETLO ZA MOJ VUKOVAR» i obilježavanju Spomen dana na Vukovar pa su tako jučer zapaljene svijeće u parku kod Osnovne škole Kula Norinska, u Krvavcu i Momićima od 17:30 do 18:00 sati.

Svijeće u Kuli Norinskoj
Image and video hosting by TinyPic

Svijeće u Krvavcu - Trg palog branitelja Marija Nikolića - Kiša
Image and video hosting by TinyPic

Svijeće kraj škole u Momićima
Image and video hosting by TinyPic

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.11.2010., srijeda

JOŠ JEDNA PROMETNA NEZGODA - LOŠE STANJE PROMETNICA ILI NESAVJESNOST VOZAČA?

Danas oko 15 sati u mjestu Kula Norinska dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala 3 vozila.
Vozilo Golf I BiH registarskih oznaka je nepoštivajući pravila prednosti prolaska vozila Renault Clio u Kuli Norinskoj na raskršću ceste Metković - Vrgorac s cestom Metković-Kula - Krvavac, udarilo je u vozilo Renault Clio uslijed čega se ono odbilo u policijsko vozilo Range Rover Defender u kojem su se nalazili djelatnici PP Metković na zadatku. Teže ozlijeđenih nije bilo, a ni materijalne šteta većih razmjera, no vozilo Golf BiH oznaka koje je skrivilo prometnu nezgodu je završilo u kanalu kraj ceste, razbivši pri tom zaštitnu ogradu iščupavši znak koji upravo označava prednost prolaska vozila.

Image and video hosting by TinyPic

Raskrižje u Kuli Norinskoj je u više navrata bilo poprište prometnih nezgoda sličnog karaktera, pa se mještani naše općine s pravom pitaju da li je predmetna prometnica kvalitetno obilježena.

Općenito na potezu od mosta u Kuli Norinskoj do raskrižja svake godine se događa popriličan broj nezgoda. Iako se radi o državnoj cesti Metković - Vrgorac koja bi trebala imati prioritet u održavanju, posebice stoga što je zadnje 3 godine znatno povećan promet zbog preusmjeravanja prometa prema autocesti, očito je da Hrvatske ceste (poduzeće koje je dužno brinuti o toj cesti) zanemaruju taj dio ceste. Na nekoliko mjesta (npr. most u Kuli, zavoj u Momićima) se dva veća vozila uopće ne mogu mimoići pa se s pravom pitamo kakva je to državna cesta na kojoj se ne mogu mimoići 2 vozila!

Svakodnevno smo svjedoci sve lošijeg stanja te ceste, a prometa je sve više. Slaba obilježenost ceste, pored lošeg stanja, zasigurno doprinosi nastanku prometnih nezgoda. I vozači snose svoj veliki dio odgovornosti, no nemože se zanemariti i loše održavanje te ceste od strane nadležnog poduzeća.

- 21:49 - Komentari (4) - Isprintaj - #

15.11.2010., ponedjeljak

LUKA NIJE USPIO

Jučer je u bolnici od posljedica teške prometne nezgode koja se dogodila 29. srpnja ove godine kod Kleka, preminuo Luka Kaleb iz Podrujnice, inače i bivši veslač ekipe „Norin“ Matijevići. Bio je jedan od najmlađih članova ekipe kad je sa 17 godina veslao za našu ekipu. Luku smo svi pamtili kao tihog, pristojnog i razumnog momka. Borba za život, koja je trajala mjesecima, tragično je okončana u nedjelju.

U stravičnoj prometnoj nezgodi u kojoj je Luka sudjelovao kao putnik u Golfu, stradalo je ukupno 10 osoba,a Luka je najteže stradao.
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Denis Jerković, Cropix

Posljednji ispraćaj našeg Luke je u utorak 16. studenog u 15.00 sati na groblju u Bagalovićima.
Nek ti je laka zemlja naš druže, lađaru i prijatelju.
Image and video hosting by TinyPic



- 15:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.11.2010., srijeda

IZBORI ZA MJESNE ODBORE U NAŠOJ OPĆINI

Dana 05. prosinca 2010. godine će se održati izbori za mjesne odbore u našoj općini. Općina Kula Norinska ima 7 mjesnih odbora te su stranke i nezavisne liste večeras predale svoje liste. Svaki mjesni odbor izabire 5 vijećnika koji će u 4 iduće godine voditi računa o interesima svog mjesta.

Objavljujemo liste kandidata za navedene izbore:

VIJEĆE MJESNOG ODBORA KULA NORINSKA

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste: Ivan Šprlje

1. Ivan Šprlje, Hrvat, Matijevići, Matijevići,
2. Mario Jerković, Hrvat, Nike Jerkovića Prime 10, Kula Norinska
3. Dario Kaleb, Hrvat, Matijevići 2, Matijevići
4. Ivan Vučković, Hrvat, Trg hrvatskih žrtava 12, Kula Norinska
5. Ante Jerković, Hrvat, Nike Jerkovića Prime, 24/1, Kula Norinska

Naziv liste: Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava
Nositelj liste: Zita Jerković

1. Zita Jerković, Hrvatica, Don Mihovila Pavlinovića 2, Kula Norinska
2. Joško Marević, Hrvat, Rujnička 9, Kula Norinska
3. Tomislav Jerković, Hrvat, Trg hrvatskih žrtava 15, Kula Norinska
4. Jozo Batinović, Hrvat, Nike Jerkovića -Prime 3, Kula Norinska
5. Neven Jerković, Hrvat, Don Mihovila Pavlinovića 2, Kula Norinska

VIJEĆE MJESNOG ODBORA KRVAVAC

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste: Miro Vučković

1. Miro Vučković, Hrvat, Kralja Tomislava 16, Krvavac
2. Kristina Gnječ, Hrvatica, Obala A. Starčevića 36, Krvavac
3. Ivica Ujdur, Hrvat, Stjepana Radića 42, Krvavac
4. Marin Vučković, Hrvat, Obala A.Starčevića 28, Krvavac
5. Ivan Batinović, Hrvat, Obala A.Starčevića 20, Krvavac

Naziv liste: Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava
Nositelj liste: Miljenko Marević

1. Miljenko Marević, Hrvat, Bana J. Jelačića 57, Krvavac
2. Branko Vučković, Hrvat, Ob. Ante Starčevića, Krvavac
3. Boro Jelčić, Hrvat, Trg Marija Nikolića Kiša 3, Krvavac
4. Ivica Papac, Hrvat, Bana Jelačića 61, Krvavac
5. Zoran Ujdur, Hrvat, Ob.Ante Starčevića, Krvavac

VIJEĆE MJESNOG ODBORA KRVAVAC II

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste:Nenis Vučković

1. Nenis Vučković, Hrvat, Neretvanska 39/1, Krvavac II
2. Mišo Krstičević, Hrvat, Neretvanska 17/2, Krvavac II
3. Robert Gnječ, Hrvat, Splitska 67, Krvavac II
4. Ivica Tutavac, Hrvat, Neretvanska 7, Krvavac II
5. Ivan Gnječ, Hrvat, Neretvanska 8, Krvavac II

Naziv liste: Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava
Nositelj liste:Stipe Jelčić

1. Stipe Jelčić, Hrvat, Neretvanska 82, Krvavac II
2. Dražen Jelčić, Hrvat, Neretvanska 58, Krvavac II
3. Nenad Barbir, Hrvat, Neretvanska 24, Krvavac II
4. Silvio Jelčić, Hrvat, Neretvanska, Krvavac II
5. Pero Barbir, Hrvat, Neretvanska 24, Krvavac II

VIJEĆE MJESNOG ODBORA MOMIĆI

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste: Tihomir Dominiković

1. Tihomir Dominiković, Hrvat, Momići 22, Momići
2. Zoran Dominiković, Hrvat, Momići 36, Momići
3. Jurica Jurić, Hrvat, Momići 28, Momići
4. Jurica Jurić, Hrvat, Momići 22, Momići
5. Velimir Šetka, Hrvat,. Momići 12, Momići

Naziv liste: Nezavisna lista Matije- Maše Plećaš
Nositell liste: Matija-Maša Plećaš

1. Matija-Maša Plećaš, Hrvatica, Momići 15, Momići
2. Željan Brljević, Hrvat, Momići, Momići
3. Tomislav Plećaš, Hrvat, Momići 19, Momići
4. Luka Nikolić, Hrvat, Momići 51, Momići
5. Dolores Bezer, Hrvatica, Momići 5, Momići

VIJEĆE MJESNOG ODBORA PODRUJNICA

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste: Ante Ćelić

1. Ante Ćelić, Hrvat, Ćelići 24, Podrujnica
2. Miodrag Ćelić, Hrvat, Ćelići 4, Podrujnica
3. Liberan Prusac, Hrvat, Ćelići 15, Podrujnica
4. Nikolina Prusac, Hrvatica, Podrujnica 6, Podrujnica,
5. Radislav Marević, Hrvat, Podrujnica 27, Podrujnica

Naziv liste: Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava
Nositelj liste:Srećko Ćelić

1. Srećko Ćelić, Hrvat, Podrujnica, Podrujnica
2. Tino Ćelić, Hrvat, Podrujnica, Podrujnica
3. Josip Ćelić, Hrvat, Podrujnica, Podrujnica
4. Jurica Marević, Hrvat, Podrujnica, Podrujnica
5. Miroslav Kaleb, Hrvat, Podrujnica, Podrujnica

VIJEĆE MJESNOG ODBORA DESNE

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste: Ivo Batinović


1. Ivo Batinović, Hrvat, Vrijaci 24, Desne
2. Franislav Medak, Hrvat, Šišin 49, Desne
3. Nediljko Grgić, Hrvat, Šišin 3, Desne
4. Branimir Batinović, Hrvat, Vrijaci 20, Desne
5. Tihomir Golemac, Hrvat, Kod Crkve 4, Desne

VIJEĆE MJESNOG ODBORA NOVA SELA - BOROVCI

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj: Marijan Rastočić

1. Marijan Rastočić, Hrvat, Nova Sela, Nova Sela,
2. Ante Rastočić, Hrvat, Nova Sela, Nova Sela,
3. Nada Čarapina, Hrvatica, Nova Sela, Nova Sela,
4. Mijo Medak, Hrvat, Nova Sela, Nova Sela,
5. Filip Šiljeg, Hrvat, Nova Sela, Nova Sela,

Naziv liste: Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava
Nositelj liste:Senko Bebić

1. Senko Bebić, Hrvat, Nova Sela, 51, Nova Sela
2. Petar Ćelić, Hrvat, Vratar 15A, Borovci
3. Bruno Medak, Hrvat, Nuga 7, Borovci,
4. Mijodrag Rastočić, Hrvat, Rastočići 3, Nova Sela
5. Zdravko Ćelić, Hrvat, Vratar 1, Borovci

- 22:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.11.2010., utorak

DUŠNI DAN - DAN NAŠIH ILI NJIHOVIH DUŠA

Danas se obilježava Dušni dan, dan kad ase sjećamo svih umrlih - dan kada svi trebamo postati svjesni da je ovozemaljski život samo put ka vječnom životu li vječnoj smrti.

Zapitamo li se ikada kakvim smo putem išli. Da li rado skrećemo s puta, da li se držimo onoga za što se deklariramo da vjeurjemo. Da li su naše svijeće na grobljima samo običaj ili stvarna svjesnost da nas čeka jednog dana smrt iza koje ne znamo gdje nam je mjesto.

Ovo su ujedno i dani da se sjetimo naših mještana, onih koji su svojim životom i djelom ostavili tragove u našoj maloj zajednici.
Ovo su dani kad se sjetimo svih naših seoskih legendi, svih naših seoskih ljudina, svih onih koji su ime Matijevića svojim načinom života ostavljali u ustima i mislima drugih ljudi.

Naš Ivan Šprlje, pokojni župan koji je uvijek vedrio svojim nasmješenim licem i ljubavlju prema svom rodnom selu, naš Mijo Nikolić - seoska legenda čije su priče i dogodovštine bile jednako zanimljive i starima i mladima, naš Nikola NIkolić koji je znao rodbinske veze do tko zna kojeg koljena unazad 150 godina, seoske predaje, tradiciju sela i župe i njegova žena Jela, Ivan Šprlje Gujac koji je osebujnim životom ostavio trag sela u mnogim krajevima, Ivan Šprlje - Šprc, nezaobilazni bućač koji se svake nedjelje brinuo da zog bude spreman.

I mnoge druge osobe su ostavile trag u našem selu,a da ih ovdje ne spominjem, ali i oni su tu s nama u mislima, ostavljaju trag u našem životu i obvezuju nas da svoju generaciju i one nadolazeće odgajamo u ljubavi prema bližnjima, bez obzira da li su susjedi, rodbina, sumještani ili obični prolaznici. Na kraju krajeva - što nam vrijedi ako jednog dana nemamo koga da nam zapali svijeću na grobu zbog naših dobrih djela.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 19:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.11.2010., ponedjeljak

SVI SVETI U NAŠOJ ŽUPI

Danas kršćani diljem svijeta slave Blagdan Svih svetih - dan svih onih svetaca koji su, znani ili neznani, svojim životom potvrdili svoju predanost kršćanskom životu.

U župi Bagalovići se posebno obilježava taj blagdan, ne samo kao opći blagdan svih katolika, već i kao blagdan pojedinih obitelji koji ga slave kao krsnu slavu. Tako u župi Bagalovići Sve Svete slave: Barbiri, Bebići, Bezeri, Brljevići, Bustruci, Ćende, Dropulići, Đugumi, Gnječi, Hrstići, Jelčići, Jovice, Jurići, Kalebi, Katići, Marevići, par obitelji Nikolića, Rakići, Šetke, Šiljezi, Škegre, Ujduri, Zloići i Zonjići (izvor: "Don Radovan Jerković - život i djelo", izdanje Matica Hrvatska 2000).

Image and video hosting by TinyPic

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting