Matija Gubec

srijeda, 06.04.2005.

Oktava

Nikako se ne mogu priviknuti na ovo "novo" vrijeme...totalno sam zbunjen. Sat kaze da je, eto, 11 navecer, ali tijelo veli da nije jos vrijeme za spavanac. Za razliku od moje supruge, voljene naravno, koja vec, eno, spava snom pravednika jer, jelte, sat je rek'o da je 11 sati navecer i ima da se spava. Samo nek pajki. Bar ja imam mir za piskarati. (mislim, to ne znaci da kada je budna nemam mir...jednostavno ovako je mir malcice veci :-)) )

Ovaj cu post napisati u potpunosti na talijanskom jeziku bez prevoditelja, kao i inace. Jer uvijek postove pisem iskljucivo na talijanskom jeziku bez prevoditelja kao i inace. I blog je veliki prijatelj drzave Hrvatske i hrvatskog naroda. Dakle, mogu napomenuti da, kao i inace, blog pisem na talijanskom jeziku bez prevoditelja....kao i inace. (to sto svi vi mozete procitati moje blogove koje pisem na talijanskom jeziku bez prevoditelja, kao i inace, je samo znak da NITI VAMA NE TREBA PREVODITELJ kao i inace, pa tako SVI GOVORIMO u potpunosti talijanskim jezikom bez prevoditelja....kao i inace)

PRIMA
Ivan Pavao 2. je umro. Bio je veliki covjek, bio je vizionar, covjek ljubavi, vjere i mudrosti. O.K. ne slazem se s onim konzervativnim djelom njegovih stajalista, ali, u globalu, bio je vrlo pozitivan, pametan, mudar covjek. Njegov zivot imao je smisao. Ali i njegova smrt nekima ima i te kakav smisao. Smisao samopromicanja vlastitog ega.

SEKUNDA
Odkako je Papa umro, hrvatski premijer (koji nikako nije primus inter pares) se pojavio na svakoj tv postaji u bar jednoj emisiji s kratkim prigodnim textom koji je otprilike isao ovako>>>>>> Da, eto, mi smo bili posljednji koje je Papa primio u sluzbeni posjet...dakako, nismo to tada znali. U tom sluzbeno odredjenom vremenu Papa i ja smo razgovarali u cetiri oka na talijanskom jeziku bez prevoditelja, kao i inace i Papa se interesirao kako bla bla bla....te me potapsao po ruci nakon cega sam mu predstavio i ostale clanove hrvatskog izaslanstva. Papa je veliki prijatelj Hrvatske i hrvatskog naroda. Inace, nas se, pardon, hrvatski se premijer nalazo s Papom bar svaki vikend, a ponekad i cesce i tako su satima razgovarali o hrvatskom narodu na talijanskom jeziku, pa tako su, eto i ovaj put to ucinili.....na talijanskom jeziku bez prevoditelja kao i inace.

(Da ne bi bilo zabune tekst koji sada citate je u potpunosti napisan na talijanskom jeziku bez prevoditelja kao i inace.)

Dakle, Papa je bio veliki prijatelj Hrvatske i hrvatskog naroda. Aha. A to kao oce reci da ostale drzave i narode nije sljivio niti pol posto? I, e, ta im je dobra, kaze, Papa je u cetiri godine cak 3 puta posjetio Hrvatsku sto govori o njegovoj posebnoj povezanosti sa hrvatskim narodom. MA KAJ??? Papa je u 27 godina posjetio Hrvatsku 3 puta. Sta bi trebalo znacit u 4 godine??? Kao, da je pozivio duze, valjda bi svake godine dolazio po par puta, dok, na kraju, ne bi shvatio kako je ovdje super i Vatikan preselio u, recimo, Zagreb. Ili Split svejedno. I onda bi imali konacno Stolicu u Zagrebu....tvrdu. Jer, kako stvari stoje, sada je tu samo proljev. I razlio se po cijeloj Hrvatskoj. (ma nije ni to lose, dobar glas / miris daleko se cuje, a los jos i dalje).

TERCA
Sace lijepo da se sredi svita, da uzme nesto para iz proracuna, da natankaju benzin za nase par i put Vatikana. Nije bed. Treba Papi odati pocast. Ali ondak kad se vrate iz Vatikana (koji je uz malo srece mogao biti i u Hrvatskoj jer Papa je bio posebno emotivno vezan za Hrvatsku i hrvatski narod, a dokaz tome je da je u tako kratkom periodu od 4 godine cak 3 puta posjetio Rvacku i to sto s premijerom razgovara na cistom talijanskom jeziku bez prevoditelja, kao i inace) e, dakle, onda ce tek bit picvajz. Te "ja sam razgovarao s predsjednikom Italije...isto na talijanskom jeziku bez prevoditelja", pa "sam vidio i predsjednika nama prijateljske i posebno naklonjene Republike Njemacke i izmjenili smo par osmjeha na cistom talijanskom jeziku bez prevoditelja" a moglo bi bit i "stajao sam uz premijera Velike Britanije koji vec duze vrijeme oce doc u Hrvatsku i par puta smo jedan drugog pogledali na cistom talijanskom jeziku bez prevoditelja". Ne bih se cudio da bude i "nasa je delegacija docekana s posebnim simpatijama jer se zna da je Papa gajio duboke i iskrene osjecaje prema Hrvatima i svi su s nama komunicirali na talijanskom jeziku bez prevoditelja". A polupismeni i politicki podobni urednici tiska, radija i tv ce svaku takvu izjavu stavljati kao highlight a nepismeni puk ce to sve gutati kao sto malo dijete guta price za laku noc...

KVARTA
Nije mi jasno kako smo izabrali tako bedastog slugu. Slugu? Pa da. Mislim, pa ipak covjek radi za nas. Ne valjda mi za njega. Koji je njemu k....c. On je obican najamni radnik kojeg smo unajmili da malcice za nas vodi firmu zvana Hrvatska d.d. On cak nije niti vecinski vlasnik firme. On je sljaker. I on i svi ovi u mjesnim zajednicama, opcinama, gradovima, zupanijama i poglavito oni na republickom iliti drzavnom nivou. MI ih placamo, MI im dajemo posao i povjerenje, a bome im MI i dajemo otkaze!!!! I onda se oni ku...ce kako ovo ili ono. Drze se ko da su u najmanju ruku Sokrati ili Einsteini, furaju skupa odjela, skupa kola, ....zapravo svi oni koji nisu procitali ZIVOTINJSKU FARMU Orsona Welsa nek hitno procitaju. Jer nasi politicari nisu nista drugo doli SVINJE. Kako se jedna referentica u opcini drzne ponasati kao da je kraljica, a mi jadnici koji nesto trazimo tamo smo obicno roblje...glupo, zatucano...Kako? A ako je jedna referentica kraljica, sta je tek ministar ili premijer onda? I onda se netko smije Stjepanu Mesicu sto je tako narodski covjek....Pa svi oni koji mu se smiju su zapravo isto SVINJE kao i ovi ostali politicari. Zasto? Zato jer se covjek ne izdize toliko iznad nas, njegovih poslodavaca. Nisam rekao da je on sad nesto super, nego samo da ne radi toliku razliku izmedju nas i njega. I to je O.K. On je svjestan da je tu samo najamnik. I tek kad svi politicari budu svjesni da su obicni najamni radnici kojima smo MI poslodavci, tada ce tek u ovoj jadnoj kiflici krenuti na bolje. Kada ministar zastane pored vrata i propusti mene ili bilo koga drugog da prodje prije njega. Kada je nasmjesi i pozdravi pokorno. Tada cemo imati pravu drzavu jer tada politicari nece biti pohlepnici za materijalnim dobrima, za slavom, za opskrbljivanjem iskljucivo sebe i svoje familije za buducnost nego ce misliti na NASE dobro, na NASU buducnost i na NASE materijalno stanje.

KVINTA
Malo mi je tesko pisati na cistom talijanskom jeziku bez prevoditelja kao i obicno pa cu nastaviti na hrvatskom, ali vama je to tak i tak svjejedno jer rasturate talijanski jezik bez prevoditelja kao i inace pa razliku necete niti primjetiti.

SEKSTA
Ove godine ocekujemo par miliona poljskih turista jer Poljaci tradicionalno gaje duboke osjecaje prema nama Hrvatima.

SEPTIMA
Svi, ko nezna, na tecaj talijanskog jezika, kako bismo s par miliona Poljaka mogli razgovarati na talijanskom jeziku bez prevoditelja....kao i inace.

OKTAVA
Ivan Pavao 2. je umro. Bio je veliki covjek, bio je vizionar, covjek ljubavi, vjere i mudrosti. O.K. ne slazem se s onim konzervativnim djelom njegovih stajalista, ali, u globalu, bio je vrlo pozitivan, pametan, mudar covjek. Njegov zivot imao je smisao. Ali i njegova smrt nekima ima i te kakav smisao. Smisao samopromicanja vlastitog ega. Ega najamnog radnika.

NA KRAJU...
... Sve su zivotinje jednake (ali neke su jednakije)

- 07:12 - Transkript Vaseg misljenja (6) - Klik.....bzzzz...bzzzz.bzzzz....klik - #