Volite li zoološki vrt?

utorak , 28.11.2017.

Maksimir, naravno. Prve posjete ne pamtim, voze me kao bebu u kolicima. Kasnije, uvijek su to bile lijepe nedjelje, sunčane. Otac nas fotografira dok bacamo kovanice slonicama koje su izdresirane da surlom kupe samo 50 para i veće dinare, a manje kovanice ignoriraju. Kupujemo srdele za Mirka, morskog lava, koji ih proždire u skoku i prska nas bacajući se u bazen.

To je vrijeme ranog djetinjstva kad još nisam primjećivala oronulost zagrebačkog zoološkog vrta, skučene nastambe i jadan izgled ponekih životinja. Čimpanzu koji za rekvizite ima dvije klade i automobilsku gumu obješenu na uže.

Kasnije kad jesam i kad su prava za zaštitu životinja krenula prema zakonskoj regulativi i nakon posjeta raznim europskim i svjetskim zoološkim vrtovima gdje su slonovi slobodno šetali omeđeni dobro hortikulturalno uklopljenim vodenim preprekama i prikrivenim električnim žicama, nisam bila sigurna kakav zapravo imam stav prema zoološkim vrtovima.
I nakon obnove našeg Zoološkog vrta i bezbrojnih posjeta vodeći vlastitu i drugu djecu, koja su pljeskala nekom drugom morskom lavu, opet sam nedefiniranog stava.

Nekih desetak godina baš smo se trudili da u svakom inozemnom gradu gdje smo se zatekli, a postoji Zoološki vrt, budemo posjetioci. Nije to bilo samo zbog djece, i ja sam željela vidjeti sve životinje, pogotovo u velikim akvarijima, koje na drugi način ne mogu vidjeti uživo. Ali uvijek sam imala taj osjećaj žaljenja prema njima, kako i zbog čega na taj način žive. I danas kad već desetljećima gledamo životinje rođene u zoološkim vrtovima u kojima će provesti cijeli život, opet mi je nekako žao.

To je zbog pitanja slobode, onog temeljnog. Ono pripada sferi filozofije, pa neka trenutno ostane postrance, a u prvi plan dolazi dublinski zoološki vrt.

Prostran, uređen po propisima, rekla bih prosječan za glavni grad zapadne države.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Obitelji nosoroga i slonova dobile su ljetos prinove.

Image and video hosting by TinyPic

Žirafe, zebre i nojevi napravili su pustinju pobrstivši sve što se moglo u tzv. savani.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Okapi s malim roščićima i interesantnim šarama izgleda kao mitološko biće. Podsjetio me na Povuci – Potegni doktora Dolittlea, iako ima samo jednu glavu.
Upravo je večerao, a i fotografija je loša, pa posuđujem i službenu.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Svrsishodne obavijesti.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

I izmet je edukativan i djeca su sa smijehom i interesom naučila nešto novo.


Pri kraju dana ono filozofsko pitanje poguralo se u središte. I dalje je neodgovoreno, ali je ispalo samo po sebi dorečeno. Naime, odlazeći iz ovog zoološkog vrta imala sam osjećaj da sam napunila svoju mjeru boravaka u njima.



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.