St Patrick’s Day

petak , 17.03.2017.

Sjećate se one biblijske: "Jednom bloger/ica, zauvijek bloger/ica" :)

Čitam redovno, to da, na dnevnoj bazi, ali napisati koje slovce, šibnuti koji post, to je zapelo. Iz kojekakvih razloga, ali više nije bitno.

Danas je dan Sv. Patricka, najvažnijeg sveca u Irskoj, pa samim tim i dan velikih proslava u svim irskim gradovima i mjestašcima. I posvuda u svijetu gdje žive Irci, a to je većini zemalja naše planete jer su Irci raseljen narod isto kao i Hrvati. Naravno, u SAD-u je najveća kolonija, zatim u Velikoj Britaniji. To su susjedne zemlje iako je druga blizu i bila je vjekovni okupator, a prva je poprilično daleko, trebalo je prijeći Atlantik što prije iseljavanja parobrodima, baš i nije bilo lagano: na vesla do Amerike, no puno ih je u prošlosti otišlo na taj način.

Ali, vratimo se mi našem Patricku, o kojem neću puno pisati jer je on općepoznati svetac, ujedinitelj irskih plemena i lučonoša kršćanstva na otoku. To što je on zapravo bio pripadnik neprijateljskog roda i proveo prve godine na irskom tlu kao rob, čini stvar zanimljivijom.

Irska proslava spomena najvažnijeg biskupa otoka ne obiluje posebnim misnim slavljima i uzvišenim akademijama nego šarenim paradama i festivalima. U paradi defiliraju orkestri, različiti artisti i prikazuju se maske, ogromne, uglavnom na vozilima. Ovogodišnji moto dublinske parade je "Ireland, You Are"

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ono što me posebno začudilo je kratko trajanje same parade, otprilike dva sata. Paradi prisustvuje oko pola milijuna stanovnika Dublina i procjenjuje se 100.000 posjetitelja iz cijelog svijeta. Parada je popularna, dan proslave Sv. Patricka svjetski poznat, pa opet što će raditi svi ti ljudi kad parada završi? A znamo da irsko vrijeme baš ne pogoduje šetnjama gradom. Za vrijeme današnje parade stuštila se kiša nekoliko puta baš propisno smočivši sve redom. I izvođače i gledatelje.

Image and video hosting by TinyPic

Pa jednostavno zabavljat će se u pubovima cijeli dan i tko izdrži noć jer parada je završila već u 14h i od onda se samo pije, pleše i pjeva. U zatvorenom jer na javnim prostorima nije dopušteno konzumirati alkohol.
U pubovima je neopisiva gužva, sviraju bendovi, svi u isto vrijeme pjevaju i plešu, jedu i piju. Izgleda kao da ste došli na neki izvrstan tulum koji je baš na vrhuncu i odmah se uklopili i pridružili izuzetno veseloj atmosferi. I to traje satima.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Običnim danom u pubu možete popiti koktel, coca colu, naravno irsku, pa čak i običnu kavu ako nije gužva i konobar je dobre volje pa će ju pripremiti jer se inače narudžba kave ili kapućina u pubu smatra neprikladnim, skoro bezobraznim ponašanjem. Ali danas se poslužuju isključivo dvije vrste pića – žestoko i pivo.

Irska proizvodi oko 850 milijuna litara piva godišnje. Naravno, većina je izvoz, ali danas Irci i njihovi gosti govore: "Let's drink with shamrock!" Do danas se sačuvala samo uzrečica jer se nekad stavljala djetelina na dno čaše i trebalo je ispiti odjednom i progutati djetelinu za sreću. Danas se plastične djeteline nalaze na zelenim šeširima i ogrlicama, a pije se kao i nekad. Na iskap! Cheers!

Image and video hosting by TinyPic


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.