marchelina

11.01.2010., ponedjeljak

Medijski prasci

"Mischa se uprasila: loše odabrane hlače odale svaki kilogram viška"

Ovo je naslov jednog članka u lokalnoj novini. Nemam pojma tko je Mischa. Iz članka u toj lokalnoj novini sam saznala da je Mischa nekad bila anoreksična i imala brojne poremećaje u ishrani.

Sada više nije anoreksična, i mediji su to znali kazniti. Po fotografiji uz članak vidi se da Mischa sada ima obline. Što je mediju bio sasvim dovoljan razlog da zaključi da se Mischa UPRASILA. Divna poruka svim mladim djevojkama koje imaju problem sa anoreksijom. Da ja imam nekih 17 godina, i kad bih morala birati, vjerojatno bih isto radije bila anoreksična nego se dovela u poziciju da me netko naziva svinjom zato što NISAM anoreksična.

Pa gledam i gledam Mischinu fotografiju pokušavajući pronaći što je to što na toj fotografiji asocira na - prase? Uzalud, vidim samo zgodnu mladu ženu od dvadeset i nešto godina. Pa se pitam, što nije u redu sa mojim estetskim kriterijima? Poanta, naravno, nije u tome. Naime, čak da Mischa stvarno i ima 150kg, odakle pravo bilo kome da je na taj način vrijeđa uspoređujući je sa svinjom?

Dnevno se na tv i po novinama mogu vidjeti na stotine muškaraca (slavnih i poznatih), koji imaju pivske trbuhe, podbratke i ine znakove "nesavršenosti", ali nikada nisam vidjela da je netko za bilo kojeg muškarca rekao da se "uprasio". Što bi bilo, naravno, isto toliko nedopustivo i neljudski. Vrijeđanje bilo koga na račun njegova izgleda je neshvatljivi sadizam kojeg nikako ne mogu probaviti. Ovaj naslov je tako ponižavajući, ciničan, rasisitički i seksistički, da mi se od njega povraća.

Mediji, svaka vam čast.

<< Arhiva >>