MASTERGUITAR

25.08.2008., ponedjeljak

.: Koja je gitara najbolja? :.

Stalno se postavlja pitanje o tome koja je gitara najbolja. Mozda Gibson? Ili Fender? Ili neka druga? Ljudi misle da ce, ako imaju bolju gitaru i bolje svirati. Ja se s time ne bi slozio. Vjestina i kvaliteta sviranja dolazi vjezbom. Dobra gitara ili dobro pojacalo s efektima vam moze samo poboljsati sound. No sad vec skrecem s teme.
Svako malo mozete na internetu naletjeti na to pitanje: "Koja je gitara najbolja?". Odgovori se ne razlikuju mnogo. Uvijek je to Fender, Gibson... Mozda se ponegdje naide na Ibaneza... i Line6-a....


Fender ili Gibson?

Ajmo za usporedbu uzeti Gibsona i Fendera. S jedne strane imamo Fendera, vjerovatno vodecu marku u svijetu s dugogodisnjom tradicijom i prepoznatljivim dizajnom. S druge strane imamo Gibsona cija tvrtka bez prestanka proizvodi instrumente jos od daleke 1902. godine i koji je svojim Les Paulom postigao svjetsku slavu. S Fenderom, koji se, inace radi od johe i jasena i na kojem su svirali umjetnici poput Hendrixa, Knopflera, Claptona i Maidena, mozete svirati bas sve, od rocka i metala do jazza i bluesa, ovisno o modelu koji imate, Jazzmaster, Jaguar, Mustang ili Strat. Ili pak neki drugi. Sto se pak tice Gibsona,on je napravljen od mahagonija, a vrat mu je izraden od javora, takoder ima jako kvalitetno tijelo., kao i Fender. Na Gibsonu su takoder svirale face kao sto su Jimi Page, Slash, Jeff Healey, Angus Young i jos neki, no Gibson nije bas za sve vrste glazbe, zapravo nije za zesce zanrove kao sto je metal jer svojim instancanim, svijetlim i cistim zvukom vise vuce na klasican rock.
Tako da, kad se sve zbroji i oduzme, zapravo i nema neke razlike u kvaliteti izmedu Fendera i Gibsona. Razlika je samo u ukusima.
S Fenderom mozete svirati sve zivo, dok je Gibson stvar elegancije.
Moj izbor? Uvijek Fender.


Image and video hosting by TinyPic

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.