Ekstrakt maslinova lista


Upoznajte ljekovita svojstva lista masline! Postanite distributer ekstrakta iz maslinova lista!
Kontakt: info@sanexnat.de
098 826 335
Ekstrakt maslinova lista
Maslinovlist
Magnetni nakit
AFA alge
Biblijski portal
Portal za pisce i umjetnike
Besplatni oglasnik
Portal za Zagrepčane
Hemel-prirodna kozmetka

Ekstrakt dobiven iz lista masline izuzetno je učinkovit kod velikog broja bolesti uzrokovanih mikrobima ili drugim uzročnicima, od kojih navodimo neke: srčana oboljenja, herpes, artritis, dijabetes, sindrom kroničnog umora, hepatitis A, B i C, meningitis (virusni i bakterijski), vaginitis,botulizam, difterija, listerija, malarija, čir na želucu, gripa, upala mokraćnih putova, encefalitis, klamidijske infekcije.

Ekstrakt maslinova lista

25.04.2012., srijeda

MASLINOVO ULJE I CAJ OD MASLINOVOG LISCA

ČAJ OD LISTA MASLINE
Manju šaku cijelog maslinovog lista ubaci u 2 litre prokljucale vode, smanji vatru i neka blago vrije 3-4 minute, ugasi, poklopi i nakon 10-15 min procijedi (ne ostavljaj dulje listove unutra). Uzivaj!
Drevni Egipćani koristili su ga prilikom mumificiranja faraona, a tradicija njegove uporabe u medicinske svrhe održala se sve do danas, iako se prvi dokumentirani podaci njegove medicinske primjene vezuju uz 1850. godinu, kada je bio korišten u liječenju malarije i gripe. U novije doba njegova ljekovitost je potvrđena. Pokazalo se da upravo maslinov list pokazuje vrlo dobra svojstva u borbi protiv infekcija i bolesnih stanja organizma.
Ljekovita svojstva lista masline
List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antimikrobno djelovanje. U važne sastojke lista s antimikrobnim djelovanjem ubrajaju se još i spoj oluropezid te kalcijev enolat, po nekim autorima najaktivniji sastojak lista. O mnogim ovim spojevima se još uvijek ne zna puno toga iako su ljekovita svojstva istih dokazana.
Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sustava, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.
Vrlo je duga lista bolesti za koje se dokazalo da mogu biti liječene korištenjem preparata na bazi maslinova lista. Od otprilike 125 vrsta patoloških mikroorganizama koji ne mogu odoljeti djelovanju spojeva prisutnih u listu masline, navest ćemo samo najčešće bolesti koje takvi mikroorganizmi uzrokuju, ali i one bolesti ili stanja koje mogu biti učinkovito liječene lišćem masline.

Dakle tu spadaju:
* srčana oboljenja
* herpes
* artritis
* dijabetes
* sindrom kroničnog umora
* hepatitis A, B i C
* meningitis (virusni i bakterijski)
* vaginitis
* botulizam
* difterija
* listerija
* malarija
* čir na želucu
* gripa
* upala mokraćnih putova
* encefalitis
* klamidijske infekcije
Prema nekim istraživanjima, ekstrakt maslinova lista je djelotvoran i protiv Ebola virusa, a u nekim preliminarnim istraživanjima čak je pokazao ohrabrujuće rezultate u djelovanju protiv virusa AIDS-a.
Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu. Smatra se da ovi spojevi imaju izražena i antioksidacijska svojstva tj. da sprječavaju oksidaciju LDL-a.
Mehanizam djelovanja ljekovitih tvari lista masline
Iako mehanizam djelovanja glavnog sastojka lista masline – oleuropeina – kao antivirusnog agensa nije u potpunosti objašnjen, postoji nekoliko teza o njegovu djelovanju. Najveći broj znanstvenika se slaže kako ovaj spoj djeluje na proces sinteze specifičnih aminokiselina neophodnih za životni ciklus virusa. Naime ovaj spoj ima sposobnost da ulazi u virusom zaraženu stanicu gdje uzrokuje nepovratnu inhibiciju njegova umnažanja. Osim navedenog djelovanja, onemogućuje ili usporava djelovanje brojnih enzima bakterijskih stanica čime utječe na propusnost membrane bakterijskih stanica. Tako djelujući onemogućuje štetno djelovanje bakterija.
I produkt hidrolitičkog cijepanja oleuropeina – elenolna kiselina – pokazuje jaka antivirusna svojstva, ali u lužnatom mediju (pH oko 7,5).. S obzirom da je pH (faktor kiselosti) krvi čovjeka sličan vrijednostima pH u kojima je navedena kiselina aktivna, logično je da je njeno djelovanje najznačajnije u samom krvotoku čovjeka. Njeno djelovanje mogu poništiti slobodne aminokiseline koje cirkuliraju krvotokom (poput lizina, triptofana, serina i histidina). Upravo zbog navedenog, liječnici i nutricionisti preporučuju uzimati preparate elenolne kiseline sat do dva prije ili poslije jela.

Međutim…
Maslinov list, kao što je prethodno navedeno, pokazuje brojna pozitivna djelovanja po zdravlje čovjeka. No međutim, jednako tako posjeduje sposobnost da djelovanjem tvari koje su aktivni sastojci lista, stvori i popratnu pojavu. Radi se o korisnoj popratnoj pojavi koja naglašava njegovu vrijednost. Premda je ekstrakt lista masline u potpunosti neotrovan, uzimanje istih u prevelikim količinama iz početka mogu samo pogoršati zdravstveno stanje. Ta privremena popratna pojava posljedica je neobično velike djelotvornosti protumikrobnog sredstva. Naime, uginuće velikog broja mikroorganizama zbog djelovanja tvari izoliranih iz maslinova lista, puni organizam otrovima tih istih umirućih organizama. Jetra te toksične tvari nije u mogućnosti odmah odstraniti pa stoga dolazi do popratnih pojava. Simptomi se, ovisno o vrsti infekcije, mijenjaju. Simptomi mogu uključivati glavobolju, blage alergijske promjene na koži i osjećaj umora. No kad ova
reakcija prođe, ubrzo obično nestane i samo oboljenje.
Da bi se izbjeglo nastajanje popratnih pojava, onima koji namjeravaju uzimati preparate ili bilo koje proizvode na bazi maslinova lista, preporučuje se postupno povećavanje dnevne doze. Potrebno je napomenuti i to da spomenuti spojevi lista masline mogu djelovati tako da inaktiviraju djelovanje antibiotika. Stoga se proizvode na bazi maslinova lišća ne bi trebalo uzimati u isto vrijeme kad i antibiotike.
Prirodno je najbolje
Iako se na našem tržištu jako rijetko nalazi u obliku dodataka prehrani, izolirate maslinova lista moguće je koristiti tj. konzumirati, a kako to ukazuju brojna znanstvena istraživanja, i bolje, na prirodan način. Jedan od prirodnih načina konzumiranja, i to najčešćih, je pripremanje čaja od sušenog lišća maslinovog drveta. Ispijanje čaja maslinova lista nije novost. Naime, već u srednjem vijeku se koristio kao sredstvo za tretiranje bolesti i stanja kao što su kašalj, gripa, cistitis, i sl.
Mnogostruko ljekovito djelovanje čaja maslinova lišća danas je i znanstveno potvrđeno pa se stoga njegova uporaba u svijetu sve više povećava.
Pripremanje čaja od lista masline
Kako bi se spojevi sa ljekovitim djelovanjem očuvali u što većoj količini pri pripravljanju čaja od maslinova lišća potrebno je pridržavati se određenih pravila. Ujedno, kako bi se izbjegle prethodno spomenute popratne pojave, navest će se dnevna doza čaja (preporučljiva za odraslu osobu).
Prokuhajte oko 2 do 2 i pol dl vode. Dok voda još vrije, dodajte oko 10 g sušenog lišća masline (samog ili u kombinaciji s drugim vrstama čajeva). Odmah nakon što ste dobro promiješali, smanjite grijanje. Ostavite neka lagano vrije oko 2 do 3 minute, zatim poklopite posudu i ostavite da odstoji dodatnih 10-ak minuta. Tekućinu (čaj) procijedite, tj. uklonite lišće. Čaj možete piti bilo da je vruć ili hladan, ali pritom pokušajte izbjegavati duže stajanje ili ponovno grijanje.
Na kraju, završit ćemo riječima jednog poznatog agronoma: “Kad prolaziš pored masline, pokloni joj se!”

Izvor: http://vesnamihajlovicblog.

- 22:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Maslinov list ljekovitiji i od maslinovog ulja

O blagodatima maslinovog ulja za ljudski organizam vec je puno toga receno. No, malo je poznato da je maslinov list u pogledu ljekovitih svojstava cak ispred maslinovog ulja.

Terapeutsko djelovanje lista masline moze se zahvaliti ponajvise spoju pod nazivom "oleuropein" (gorki monoterpenski glukozid) i produktima njegove hidroliticke razgradnje, koji posjeduju jako antimikrobno djelovanje.

U vazne sastojke lista sa snaznim djelovanjem ubrajaju se i oluropezid i kalcijev enolat. Iako su dokazana ljekovita svojstva tih spojeva, o njima se jos ne zna mnogo. Ekstraktom maslinovog lista poboljsava se stanje mnogih bolesnika cija je bolest uzrokovana mikrobima. Za spojeve prisutne u listu masline opcenito se smatra da jacaju imunoloski sustav, povecavaju energiju organizma, smanjuju krvni tlak i koncentraciju secera u krvi. Brojne medicinske studije navode ucinkovito djelovanje i kod sinuitisa, herpesa, gripe, upale mokracnih putova, kolesterola, artritisa, gastritisa i kronicnog umora.

Spomenute spojeve za ljudsku uporabu, na trzistu uglavnom srecemo u obliku ekstrakta lista masline, i to u tekucem ili kapsuliranom obliku. Osim ekstrakta, najcesca uporaba je u obliku caja od maslinova lista, istina s nesto slabijim djelovanjem zbog manje koncentracije korisnih spojeva, ali financijski puno prihvatljivije.

Priprema caja je jednostvna i u nastavku dajemo naputak kako to uciniti

Kako bi se spojevi sa ljekovitim djelovanjem ocuvali u sto vecoj kolicini pri pripravljanju caja od maslinova lisca potrebno je pridrzavati se odredjenih pravila. Ujedno, kako bi se izbjegle negativne popratne pojave, navest ce se dnevna doza caja (preporucljiva za odraslu osobu).

Prokuhajte oko 2 do 2 i pol dl vode. Dok voda jos vrije, dodajte oko 10 g susenog lisca masline (samog ili u kombinaciji s drugim vrstama cajeva). Odmah nakon sto ste dobro promijesali, smanjite grijanje. Ostavite neka lagano vrije oko 2 do 3 minute, zatim poklopite posudu i ostavite da odstoji dodatnih 10-ak minuta. Tekucinu (caj) procijedite, tj. uklonite lisce. Caj mozete piti bilo da je vruc ili hladan, ali pritom pokusajte izbjegavati duze stajanje ili ponovno grijanje.

Izvor: Kvantumtim.hr


- 22:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ekstrakt lista masline - Novi stari ljekoviti rudnik blaga za čovječanstvo

Ekstrakt lista masline - Novi stari ljekoviti rudnik blaga za čovječanstvo

James R. Privitera, M.D.


UVOD

Znanost je oduvijek iz biljnog svijeta crpila supstance za kreiranje svijeta kemije otkrivajući pritom zapanjujuće tajne flore. Istraživanja su postupno dovodila do brojnih otkrića prirodnih tvari ogromnog ljekovitog potencijala.
Neke od tih supstanca potiču stvaranje antikanceroznih enzima u tijelu. Druge vezuju i neutraliziraju neke karcinogene kemikalije dok neke imaju antioksidativni učinak štiteći organizam od oštećenja koja uzrokuju opasni molekularni fragmenti poznati kao slobodni radikali koji doprinose starenju i bolesti.
Ti prirodni spojevi nalaze se u korijenu, stabljici, lišću te plodovima biljaka. Imaju različito znanstveno nazivlje - polifenoli, flavonoidi, flavonoli, glukozinolati, izoprenoidi, karotenoidi, tokotrienoli i proantocianidi ; mi ih jednostavno nazivamo fitokemikalijama i fitunutrientima.

Jedna od mnogih fitokemikalija koje su me zainteresirale kao kliničkog liječnika je OLEUROPEIN, supstanca koja se nalazi u listu masline.
Kao i mnoštvo drugih liječnika i ja sam ustanovio da prirodni suplement, ekstrakt lista masline, uistinu pomaže kod brojnih bolesti i bolesnih stanja. Između ostalog, uvelike doprinosi liječenju herpesa i drugih virusnih oboljenja, gripe i prehlade, gljivičnih infekcija, kroničnog umora i alergija. Iznenadili su me i neki neočekivani učinci ovog suplementa.

LIST MASLINE U POVIJESTI I MEDICINI

Vrlo je teško ne zaključiti da ima nešto vrlo posebno vezano za list masline. To je prva biljka spomenuta u Bibliji, u Starom i Novom Zavjetu i prilično je moguće da je to ono mistično "drvo života" čije lišće je " za liječenje naroda ".
Stari Egipćani koristili su ulje ekstrahirano iz maslinovog lista za mumificiranje faraona, a kasnije kulture su ustanovile da je list korisniji živima nego mrtvima. Postoji stoljećima stara dokumentacija o listu masline kao narodnom lijeku protiv groznica.
Prvi put se formalno medicinski spominje prije otprilike 150 godina. 1854. Pharmaceutical Journal (Vel. Britanija), donosi izvještaj nekog Daniela Hanburya sa slijedećim jednostavnim receptom:
"Kuhaj šaku lišća masline u četvrt galona vode dok mu se volumen ne smanji na polovicu. Piti jednu vinsku čašu svakih 3 do 4 sata dok groznica ne prođe. "
Autor tvrdi da je 1843. napravio učinkovitu tinkturu i uspješno je koristio.
Ova se metoda dugo upotrebljavala u Engleskoj za liječenje bolesnih povratnika iz kraljevskih kolonija u različitim tropskim dijelovima svijeta. Autor izvještaja je bio uvjeren da je gorka supstanca u lišću ključni ljekoviti sastojak.
Bio je u pravu.
Desetljeća kasnije, znanstvenici su izolirali tu gorku supstancu i nazvali je ELEUROPEIN.
Tehnički gledano, oleuropein je iridoid. Prisutan je u maslinovom ulju i cijelom drvetu, a naročito u lišću. Maslina se njime štiti i liječi od bolesti i nametnika.
1962. godine jedan je talijanski znanstvenik objavio da oleuropein snižava krvni tlak kod životinja i to je pokrenulo lavinu interesa znanstvenika za list masline. Negdje u to vrijeme jedan danski znanstvenik je utvrdio da je aktivni sastojak u oleuropeinu supstanca koju je nazvao ELENOLNA KISELINA. Ustanovljeno je da ima snažno antibakterijsko djelovanje.

U ksnim šezdesetim godinama istraživanja u vodećoj američkoj farmaceutskoj kompaniji UPJOHN pokazala su da elenolna kiselina zaustavlja rast virusa što se pokazalo kod svih virusa na koje je bila testirana, između ostalih i kod virusa obične prehlade.
Brojni laboratorijski eksperimenti iz tog doba pokazali su da sol elenolne kiseline - kalcijev elenolat ima snažan učinak protiv bakterija i parazita.
Nakon "in vitro" eksperimenata, kompanija je započela i pokuse na životinjama. Pokazalo se da je Oleuropein netoksičan i potpuno siguran te da ga se vrlo dobro podnosi.
Istraživanja u Americi i Europi pokazala su da oleuropein deaktivira bakterije otapajući njihovu vanjsku ovojnicu.
Znanstvenici sa Sveučilišta farmakoloških znanosti u Milanu ustanovili su da oleuropein inhibira oksidaciju LDL-a, lošeg kolesterola koji se povezuje sa srčanim i arterijskim bolestima, što potvrđuje i njegov antioksidativni učinak.
Farmakolozi za sveučilišta u Granadi (Španjolska) su otkrili da ekstrakt lista masline uzrokuje relaksaciju, opuštanje stijenki arterija kod laboratorijskih životinja, što znači sniženje krvnog tlaka.


SNAGA MASLINOVOG LISTA

Znanstvenici iz vodeće američke kompanije UPJOHN utvrdili su da se učinkovitost ekstrakta lista masline manifestira kroz slijedeće njegove sposobnosti :

•interferencije u stvaranje aminokiselina bitnih za razvoj virusa
•širenja "zaraze" među virusima te njihovog inaktiviranja i sprečavanja širenja i nakupljanja
•sposobnosti izravnog ulaska u inficirane stanice i zaustavljanja replikacije virusa
•kod retrovirusa, sposobnost neutraliziranja stvaranja reversne transkriptaze i proteaze, enzima pomoću kojih retrovirusi kao što je virus HIV-a mijenjaju RNK zdrave stanice.
Brojnim laboratorijskim eksperimentima ovi su znanstvenici pronašli da je kalcijev elenolat iz oleuropeina učinkovit kod slijedećih virusa :
Herpes, vakcinija, pseudorabija, Newcastle, Coxsacloe A 21, Moloney Murine leukemia, Rauscher Murine leukemia, Moloney sarcoma, polio 1,2 i 3, vesicular stomititus, sndbis, retrovirus te mnogi tipovi virusa gripe.
Isto tako su ustanovili da je djelotvoran kod slijedećih bakterija i parazita :
Staph. Aureus, lactobacillus plantarum W 50, Brevis 50, pediococcus cerevisiae 39, leuconostoc mesenteroides 42, bacillus subtilis, enterobacteraerogenes NRRL B-199, E.cloacae NRRL B-414, E. colli, salmonella tyhimurium, pseudomonas fluorescens, P.solanacearum, P.lachrymans , erwinia carotovora, E. tracheiphila, xanthomonas vesicatoria, corynesbacterium Michiganese, plasmodium falciparum, virax i malarija.

Također su otkrili da ekstrakt lista masline potiče fagocitozu, imunološku reakciju kada stanice proždiru štetne mikroorganizme i strane tvari.
Klinička predviđanja

Ekstrakt lista masline je relativno kratko vrijeme u kliničkoj upotrebi. Profesionalno se koristi od 1995. godine. Iz dosadašnjih istraživanja i kliničkog iskustva možemo reći da ekstrakt lista masline može biti učinkovita pomoć u liječenju čitavog niza bolesti i bolesnih stanja koje su prouzrokovali virusi, retrovirusi, bakterije i paraziti.
To su u prvom redu gripa i prehlada, a zatim velik broj oboljenja kao što su :

•meningitis
•Epstein Barr sindrom
•Encefalitis
•Herpes 1 i 2
•HPV 6 i 7
•Kronični umor
•Hepatitis B
•Upala pluća
•Tuberkuloza
•Gonoreja
•Malarija
•Bakteremija
•Dijareja
•Trovanje krvi
•Infekcije usne šupljine , uha, urinarnog trakta te kirurške infekcije
Na našoj klinici koristimo ekstrakt lista masline kao pomoć u liječenje mnogobrojnih infektivnih i kroničnih bolesti. Preporučujemo ga i svim ljudima koji su zbog stresnog načina života podložniji virozama i prehladama pa mogu imati dugoročne koristi od preventivnog uzimanja ovog ekstrakta.

Iz istraživanja provedenih šezdeseti godina znamo da ekstrakt lista masline poboljšava protok krvi do srca te normalizira srčani ritam što znači da pomaže kod aritmije. To otvara mnoge mogućnost u tretiranju bolesti srca i krvožilnog sustava.
Biokemičar Arnold Takemoto govori ovako:
"Smatram da je ekstrakt lista masline vrijedan dodatak protiv sindroma kroničnog umora i brojnih virusnih oboljenja, naročito onih tvrdokornih. On pokriva prostor koji dosad nismo mogli ispuniti:"
Dr. Lisa Weinrib, jedna od liječnica koja radi s Takemotom kaže o ekstraktu :
"To je karika koja je nedostajala. Ona funkcionira kao antivirusni i antiretrovirusni agens usporavajući reprodukcijski ciklus organizma. Usporavanje je ključno jer daje mogućnost imunosnom sustavu da krene u napad."

"Die - off" učinak

Die-off efekt ili Herxheimerova reakcija kako se on naziva u medicini odnosi se na simptome izazvane procesom detoksifikacije. Kako ekstrakt lista masline ubija viruse, bakterije i sl., u tijelu se stvara otpad od mrtvih mikroba koji se mora eliminirati za što organizmu, osobito jetri treba malo vremena.
Simptomi ovog efekta mogu započeti gotovo odmah po uzimanju suplementa. Nemaju svi ljudi iste simptome. Neki imaju proljev, glavobolje, neki osjećaju krajnji umor, bolove u mišićima i zglobovima. Neki nemaju nikakvu reakciju, a sve to ovisi o težini njihovog stanja.
U svakom slučaju treba imati na umu da su simptomi pozitivan znak i da su prolaznog karaktera.


VELIKI POTENCIJAL U BORBI PROTIV TEŠKIH INFEKTIVNIH BOLESTI

Poznato je da ekstrakt lista masline inhibira stvaranje transkriptaze i proteaze, enzima potrebnih nekim virusima kao što je HIV da oštete zdrave stanice.
Neformalni izvještaji o učinku ekstrakta na pacijente s HIV-om i AIDS-om vrlo su obećavajući.
Istraživanja su također pokazala da ekstrakt može sniziti razinu šećera u krvi . Imao sam nekoliko slučajeva na mojoj klinici koji to potvrđuju. Isto tako se pokazalo da znatno ublažava simptome reumatoidnog artritisa - smanjuje bol i otekline. Učinkovit se pokazao i kod različitih dermatoza i dermatitisa i promjena na vlasištu.

Ekstrakt lista masline nudi velike mogućnosti u liječenju tropskih infektivnih bolesti kao što su malarija i dengue. U medicinskoj literaturi postoje izvještaji o učinkovitosti ekstrakta koji datiraju još od 1827., a jedan izvještaj iz 1906. navodi da se u liječenju malarije pokazao djelotvorniji od kinina.


Dr. James Privitera, M.D.

Dr. Privitera diplomirao je medicinu na Creighton University i završio specijalizaciju interne medicine u bolnici Providence u Seattleu te u Presbyterian Hospital u San Francisku. Također je specijalizirao reumatologiju i imunologiju na Scripps Clinic u La Jolli i nakon toga započeo privatnu praksu u Covini, Kalifornija.
Povezan je između ostalih s American Preventive Medical Association ( Američka udruga za prevenciju ) i International College of Applied Nutrition (Međunarodno učilište primijenjenog utricionizma). Bio je u upravnim odborima više vrhunskih zdravstvenih organizacija, između ostalih i National Health Federation.


Reference :

Cruess WV, and Alsberg CL, The bitter glucoside of the olive. J.Amer.Chem Soc.1934; 56:2115-7

Samuelsson G., The blood pressure lowering factor in leaves of Olea Europaea.
Farmacevtisk Revy, 1951; 15:229-39

Veer WLC et al, A compound isolated from olea europaea. Recueil, 1957; 76:839-40

Panizzi L et al, The constitution of oleuropein, a bitter glucoside of the olive with hypotensive action. Gazz. Chim. Ital; 1960; 90:1449-85

Renis HE, In vitro antiviral activity of calcium elenolate. Antimicrob. Agents Chemother., 1970; 167-72-

Elliot GA et al, Preliminary studies with calcium elenolate, an antiviral agent., Antimicrob. Agents Chemother., 1970; 173.76.

Soret MG, Antiviral activity of calcium elenolate on parainfluenza infection of hamsters.
Antimicrob. Agents Chemother., 1970; 160.66.

Petkov V and Manolov P., Pharmacological analysis of the iridoid oleuropein. Drug Res., 1972;22(9); 1476-86

Juven B et al. Studies on the mechanism of the antimicrobial action of oleuropein. J.Appl. Bact. 1972; 35:559-67.

Hirschman SZ, Inactivation of DNA polymerases of Murine Leukaemia viruses by calcium elenolate. Nature New Biology, 1972; 238:277-79

Heinze JE et al, Specificity of the antiviral agent calcium elenolate. Antimicrob.Agents Chemother., 1975:8 (4), 421-25-

Kubo I et al, A multichemical defense mechanism of bitter olive olea europaea (Oleaceae) Is oleuropein a phytoalexin precursor? J.Chem.Ecol 1985; 11 (2): 251-63.

Gariboldi P et al, Secoiridoids from olea europaea, Phytochem., 1986; 25 (4) 865-69.

Zarzuelo A et al, Vasodilator effect of olive leaf, Planta Med. 1991; 57 (5), 417-9-


Department of Pharmacology and Toxicology, Society of Pharmaceutical Industries of Tunis, Hypotension, hypoglycemia and hypouricemia recorded after repetaed administration of aqueous leaf extract of Olea europaea, Belgian Pharmacology Journal, March-April 1994; 49 (2), 101-8-

Visioli F and Galli C, Oleuropein protects low density lipoprotein from oxidation, Life Sciences, 1994; 55 (24), 1965-71.


AUSTRALIAN HEALTH MAGAZINE
Vol. 7, No.5, proljeće 2007.List masline

Najpoznatiji način prehrane za dobro zdravlje u dugovječnost svakako je mediteranski način koji je bio i jest predmetom proučavanja. Krcat je svježim povrćem i voćem te se pokazalo da ima zaštitni učinak protiv čitavog niza oboljenja vezanih za stil života kao što su srčane bolesti i karcinom.
Ustanovljeno je da veliki udio u tome ima rasprostranjeno konzumiranje maslina i maslinovog ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je osobito poznato po blagotvornom učinku na srce.

Ono što nije tako dobro poznato je da su narodi Mediterana stoljećima koristili svježe lišće masline zbog njegovog ljekovitog djelovanja. Najranija upotreba maslinovog lišća za liječenje zabilježena je još u starom Egiptu.

Što je to tako posebno u listu masline ?
Stabla masline žive dulje od bilo kojeg voćnog drveta na planetu. Preživljavaju stoljećima unatoč bolestima i nametnicima koji ih napadaju, prkose vrućini i hladnoći, uništavaju viruse i bakterije.
U čemu je tajna ? Može li koristiti ljudima ?

Recentna istraživanja pokazuju da u listu masline ima oko 100 prirodnih spojeva. Oni funkcioniraju zajedno u prirodnoj sinergiji koja štiti maslinovo drvo kroz čitavu godinu. Ovi spojevi uključuju i jedinstvenu grupu moćnih polifenolnih antioksidansa koji su uz ostalo i snažni tamanitelji slobodnih radikala. Ti polifenolni antioksidansi štite stanice od napada i oštećenja.
Istraživanja su pokazala da polifenoli iz lista masline mogu značajno utjecanje na poboljšanje zdravlja ljudi.. Nedavne studije koje je proveo institut Olive Leaf Australia pokazuju da tekući ekstrakt lista masline ima do 40 puta više antioksidansa od najboljeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Isto tako ima 5 puta veću antioksidativnu snagu od C vitamina.
U toku su istraživanja vezana za široki spektar različitih funkcija ekstrakta.
To uključuje sniženje krvnog tlaka, protuupalne i protutrombolitičke učinke. Ustanovljeno je da ekstrakt ima antimikrobno djelovanje protiv različitih virusa, bakterija i gljivica.

Dr. Morton Walker, svjetski poznat znanstvenik i pisac knjige Ekstrakt lista masline, dobitnik brojnih nagrada iz područja zdravlja kaže :
" Na bazi istraživanja koje sam proveo, uvjeren sam da će ekstrakt lista masline postati najkorisniji biljni ingredijent širokog spektra djelovanja 21. stoljeća. "

Drevno, dugovječno drvo masline ostavilo je impresivan trag zdravlja kroz cijelu povijest, a danas njegov moćni obrambeni sustav može doprinijeti i našem zdravlju i dobrobiti.Ekstrakt lista masline daje energiju i ublažava simptome sinusitisa i gripe

Institut Olive Leaf Australia proveo je istraživanje o učinku ekstrakta lista masline na gotovo 1000 ljudi. U 88% slučajeva uočena su značajna zdravstvena poboljšanja uključujući smanjenje simptoma gripe i prehlade te sinusitisa.
Kroz probni period od 20 dana zapažena su i poboljšanja kod bolnih zglobova, mišića, problema s kožom te općeg zdravstvenog stanja.

Sudionici testiranja bili su zaposlenici i vlasnici trgovina zdravom hranom širom Australije.NATURAL HEALTH & BEAUTY MAGAZINE
Proljetno izdanje 2007.

Australska maslina štiti srce

Mali komadić australske flore ostavio je snažan dojam na sedmoj godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za srce (American Heart Association) u Denveru, SAD.
Australski ekstrakt lista masline pokazao je vrlo obećavajuće učinke, prema studiji provedenoj na RMIT University u Melbourneu.

"Polifenoli iz ekstrakta lista masline značajno inhibiraju nakupljanje tromba u laboratorijskim uvjetima", kazao je dr. Indu Sing voditelj studije na toj konferenciji.
"To je veoma važno jer sprječavanje agregacije trombocita može ponuditi visok stupanj zaštite od tromboze i drugih kardiovaskularnih bolesti".

Ovi su nalazi objavljeni u časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases (Prehrana, metabolizam i kardiovaskularne bolesti).

Ova najnovija studija slijedi niz australskih i europskih istraživanja koja povezuju polifenole iz lista masline sa sniženjem krvnog tlaka te antibakterijskim, protuupalnim i antioksidativnim učincima.

Australci već sada izdvajaju više od milijun dolara mjesečno na ekstrakt lista masline kao redovni dodatak prehrani.

Započelo je prvo kliničko testiranje ekstrakta lista masline i to na Wesley Medical Institute, sveučilištu Queensland i bolnici Princess Alexandra u Brisbaneu. Ova su testiranja na tragu laboratorijskog otkrića na sveučilištu Southern Cross da tekući ekstrakt lista masline ima 400% veću antioksidativnu moć od vitamina C i da je uništio stanice karcinoma dojke i prostate u laboratorijskim uvjetima.Dominique Finney, ND

LIST MASLINE

Dugo se upalu povezivalo s artritisom i bolestima desni, a da ona leži u osnovi brojnih drugih kroničnih bolesti , od dijabetesa i srčanih oboljenja do karcinoma je relativno nova hipoteza.
Poznato je da ekstrakt lista masline ima jako protuupalno djelovanje, tj. da snižava razinu C.reaktivnog proteina (CRP).
Kako zapravo "radi " ekstrakt lista masline ?
Ekstrakt lista masline je bogat izvor vitamina i minerala u tragovima uključujući vitamin C, betakaroten, selen, krom i cink. On također sadrži fenolne spojeve - oleuropein, hidroksitirosol, tirosol, rutin, luteolin i apigenin koji imaju terapeutsko djelovanje.
Prema studiji koju su proveli Ray i Julian Archer sa sveučilišta Southern Cross, ovi spojevi imaju sposobnost uništavanja slobodnih radikala koja se može usporediti sa likopenom.
Ova je studija također pokazala da ekstrakt lista masline ima antioksidativni kapacitet 400% veći od vitamina C i dvostruko veći od zelenog čaja i ekstrakta sjemenki grožđa..

Kako je oksidacija uključena u brojne bolesne procese,, to objašnjava ulogu ekstrakta lista masline kao snažnog protivnika.

Što kažu eksperti ?

Dr. Lesley Stevenson glavni voditelj kombiniranog sveučilišnog projekta o listu masline (vidi knjigu Cancer Brakthroughs) i direktor odjela farmakologije prirodnih proizvoda na sveučilištu Southern Cross tvrdi :
"Ekstrakti lista masline imaju snagu interveniranja u sve bolesne procese koji uključuju upalu, osobito kardiovaskularne bolesti, artritis i karcinom."
Dr. David Colquhoun, poznati kardiolog iz Brisbanes i specijalist za mediteransku prehranu dodaje : "Najnovija otkrića o antioksidativnom kapacitetu ekstrakta lista masline su izvanredno značajna. U budućnosti bi ekstrakt lista masline lako mogao postati prva linija u liječenju krvnog tlaka, kolesterola i respiratornih problema. Ne morate biti stručnjak da shvatite da proizvod sa stotinama puta većim antioksidativnim učinkom od ekstra djevičanskog maslinovog ulja mora imati vitalnu funkciju u tretmanu oboljenja i održanju zdravlja ljudi."

Izvor: zdravljeizivot.com

- 22:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.11.2009., srijeda

Ekstrakt lista masline - iskustva korisnika

Osteoporoza

(ženska osoba, zemljoradnica)

Šestero djece, neprestano u poslu. Za godišnji nikad vremena. Biti bolesna – nema vremena.
Prije 12 mjeseci počeli su bolovi u leđima. Sve više je umorna, od bolova ne može spavati. Kod najmanjeg uzbuđenja dobiva po tijelu prištiće i osjeća svrbež. Ustanovljeno je da se slomio kralježak. Uzrok: osteoporoza. Morala je nositi korzet. Propisana joj je gimnastika i vodena gimnastika, a od lijekova i dodataka prehrani kalcij, vitamin D i Vosamax. Nažalost, bolovi u leđima, svrbež i nesanica nisu prošli. Uzimala je MSM, opc i spirulinu.
Potom je počela uzimati ekstrakt lista masline 3 put dnevno po tri žličice, ponekad i 3 put po 4 do 5 žličica. Počela se osjećati snažnije. Bolovi su polako popuštali, spavanje se poboljšalo. Postala je smirenija i staloženija. Nakon 4 mjeseca nastalo je općenito poboljšanje zdravstvenog stanja. Prištići i svrbež nestali su. Stabilizirala se psihički i fizički.


Sklonost alergijama i bronhijalna astma

(ženska osoba)
Poteškoće s disanjem

Uzimala je ekstrakt lista masline triput dnevno 1 žličicu te je nakon tri tjedna mogla lakše disati. Osjećala se općenito bolje.

Gnojna angina

(djevojka)

Poteškoće: Bolovi u grlu, natečene mandule, teško gutanje, gripa

Alergična na penicilin. Uzimala je dnevno 2 put po žličicu ekstrakta lista masline. Nakon tri dana nestale su poteškoće s teškim gutanjem i šlajm je nestao. Gripa i upala mandula prošle su nakon tjedan dana. nakon toga uzimala je ekstrakt lista masline još 2 tjedna za jačanje imuniteta.

Bronhijalna astma, akne

(mladić)

Poteškoće: česta upala mandula od sedme godine, na licu upalne akne.

Uzimao je ekstrakt lista masline triput dnevno po 40 kapljica. Istodobno je prao lice ekstraktom maslinova lista razrijeđenog vodom. Nakon deset dana stanje se poboljšalo. Više nije dolazilo do upala kože, a akne su nestale. Opće stanje se poboljšalo. Osjećao se vitalnije. Koristio je ekstrakt lista masline mjesec dana.

Bronhitis s kašljem

(muška osoba)

Poteškoće s disanjem i teški kašalj

Uzimao je ekstrakt lista masline triput dnevno po jednu žlicu. Nakon prvog tjedna stanje se poboljšalo. Šumovi pri disanju nestali su, a kašalj se povukao. Za stabiliziranje i jačanje imuniteta i dalje uzima ekstrakt lista masline, ali samo jednu do dvije žličice dnevno.

Visoki tlak

(ženska osoba)

Godinama patila od povišenog tlaka. Nakon nekoliko tjedana korištenja Oliblexa tlak se normalizirao. Više nema problema s hipertenzijom, ali i dalje svaki drugi mjesec uzima Oliblex dvaput dnevno po dvije žličice.

- 20:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

List masline u liječenju tlaka

List masline u liječenju tlaka
...prenosimo....

Maslina ima visoku hranljivu vrijednost i zato se upotrebljava kao ulje za jelo, kao ljekoviti dio za mazanje kose koja je počela da opada, kao dobar laksan a i sedativ. Ulje od plodova maslinke sadrži vitamine A i E, zatim enzim oleazu, vosak, hlorofil... daje se u slučaju oboljenja želuca, crijeva, hemoroida, kod bolesti žuči i nefritičnih kolika. List masline se upotrebljava za liječenje krvnog pritiska. Ovaj čaj se priprema tako što se uzme 20 listova maslinke i kuha u 450 gr vode. To kuhanje treba da traje tako da ostane samo 230 gr tečnosti. Čaj se pije po jedna vodena čaša, prije jela, ujutro i uveče. Treba uvijek kuhati svjež čaj. Maslinov list djeluje na širenje krvnih sudova. Kozmetička industrija upotrebljava maslinovo ulje za proizvodnju pasti, kremova i drugog. Činjenica da je ulje dejstvo suhoj kosi koja opada, i zato je dobro prije kupanja namazati kosu uljem i držati do 2 sata, a zatim oprati brezovim šamponom i osušiti suhim peškirom.- 20:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.08.2009., nedjelja

Maslina u njezi kose

... prenosimo ...

Maslinovo ulje...............................................50 gr
Ricinusovo ulje..............................................50 gr
Priprema: dobro izmiješajte ova dva ulja i čuvajte u zatvorenoj boci do upotrebe.
Upotreba: ovim uljanim lijekom njeguje se i liječi kosa koja se lomi, opada, suha je i teško se oblikuje u frizuru. Kada od korijena dobro izmasirate kosu po cijeloj dužini, namočivši komadić vate uljem, povežite glavu maramom i ostavite da djeluje bar 3 sata. Poslije toga kosu duže prati biljnim šamponom predviđenim upravo za suhu kosu, a zatim dugo ispirati toplom vodom. Sušite pod toplim peškirom, izbjegavajte fen.


- 23:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Maslina u kozmetici

...prenosimo....

Maslina ima visoku hranljivu vrijednost i zato se upotrebljava kao ulje za jelo, kao ljekoviti dio za mazanje kose koja je počela da opada, kao dobar laksan a i sedativ. Ulje od plodova maslinke sadrži vitamine A i E, zatim enzim oleazu, vosak, hlorofil... daje se u slučaju oboljenja želuca, crijeva, hemoroida, kod bolesti žuči i nefritičnih kolika. List masline se upotrebljava za liječenje krvnog pritiska. Ovaj čaj se priprema tako što se uzme 20 listova maslinke i kuha u 450 gr vode. To kuhanje treba da traje tako da ostane samo 230 gr tečnosti. Čaj se pije po jedna vodena čaša, prije jela, ujutro i uveče. Treba uvijek kuhati svjež čaj. Maslinov list djeluje na širenje krvnih sudova. Kozmetička industrija upotrebljava maslinovo ulje za proizvodnju pasti, kremova i drugog. Činjenica da je ulje dejstvo suhoj kosi koja opada, i zato je dobro prije kupanja namazati kosu uljem i držati do 2 sata, a zatim oprati brezovim šamponom i osušiti suhim peškirom.

- 23:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Maslina, drvo života

prenosimo:
Ukoliko tražite savršen sastojak za njegu i zaštitu kože i kose od oštre zime i hladnih vremenskih uvjeta, pokušajte s maslinom. Priroda uvijek nudi najbolje rješenje za nježnu brigu, pa stoga potražite proizvode s plodom i lišćem maslina.

Maslina je zimzeleni grm koji raste u mediteranskim zemljama, Maloj Aziji i nekim afričkim predjelima. Ova biljka je izvorno prirodno rasla u područjima umjerene klime, ali se proširila zahvaljujući kultivaciji. Budući da ima razgranato korijenje, može preživjeti ekstremno visoke temperature i sušu. Pripada porodici Oleaceae.


- 23:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MASLINA Olea europaea L.

prenosimo: http://www.zzjzpgz.hr/nzl/37/maslina.htm

Maslina je biblijska biljka, dakle poznata je od davnine. Ta vazdazelena voćka uspijeva samo u južnim, toplijim krajevima jer već kod minus 10 Celzijevih stupnjeva stradava. Najcjenjeniji je plod masline koji se jede sirov ili konzerviran. Međutim, maslina je svoju popularnost stekla zbog ulja koje se nalazi u njenom plodu. Plodovi masline sadrže čak 35 posto jestivog ulja, koje nije samo začin jelu, već i prirodni lijek.
U biljnoj ljekarni naći ćemo i list masline koji se preporučuje (u obliku čaja) osobama s povišenim šećerom u krvi.

Razlikujemo tri vrste maslinova ulja:

Djevičansko ulje (olio vergine) - najbolje je kvalitete, a dobiva se putem prvog polaganog tiještenja, pri čemu se koštica masline ne smije zdrobiti. Pri postupku tiještenja ne smije doći do uporabe topline pa je dopušteno samo tzv. “hladno tiještenje”.
Provence ulje (nazvano po jugoistočnom području Francuske, na čijem se primorskom dijelu uzgaja maslina) ulje je druge kvalitete, čije tiještenje može rasti sve do zgnječenja koštice ploda, ali se ni kod tog postupka tiještenja ne smije upotrijebiti toplina.
Takozvano drveno ulje maslinovo je ulje najslabije kvalitete, a dobiva se ponovljenim tiještenjem ostatka nakon proizvodnje “provence” ulja i pod djelovanjem topline. Tako dobiveno ulje upotrebljava se isključivo za proizvodnju sapuna i za tehnička ulja. Miris i okus “djevičanskog” i “provence” ulja vrlo je ugodan, što se ne može reći za tzv. “drveno ulje”.
Maslinovo djevičansko ulje vrlo je vrijedno i sadrži u sebi vrijednosti potrebne zdravlju. Upotrebljava se u liječenju, kao vrlo dobro sredstvo kojim se potiče izlučivanje žuči, u tzv. kurama s uljem kao sredstvo za lakše izlučivanje žučnih kamenaca, te kao sredstvo za klistiranje. Ono je, također, sredstvo za rastvaranje otvorenih čireva, a upotrebljava se izvana, kao lagano zagrijan oblog.
Kod upale crijeva ili želuca uzima se jedna do dvije čajne žličice djevičanskog maslinovog ulja.

Maslinovo je ulje lagano sredstvo za čišćenje koje ne uzrokuje nadražaje te se može upotrijebiti za liječenje hemoroida koji krvare.
Djevičansko maslinovo ulje i za zdrave je ljude visokovrijedna i korisna prirodna namirnica. Jedna čajna žličica, tri ili četiri puta dnevno, na prazan želudac odličan je lijek za slabo gibljive (krute) zglobove, lošu probavu, tegobe s jetrom, želucem, zatvorom i za mnoge druge bolesti.
Dalmatinska te sve mediteranske kuharice ne mogu se ni zamisliti bez uporabe maslinova ulja.
Salata s maslinovim uljem i češnjakom prirodni je lijek prepun ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala i najkorisnije masnoće.
Maslinovo ulje najbolje je kupovati kod proizvođača koji imaju certifikat. Na tržnicama se vrlo često, pod “etiketom” domaćeg ulja, prodaje mješavina maslinova i biljnog ulja.


Čaj za dijabetičare

Uzmite 20 - 30 grama izrezanih suhih listova masline (ubranih u proljeće, na vrhovima grana) i prelijte ih s pola litre hladne vode. Ostavite da odstoji 8 sati. Zatim ih kuhajte - dok voda ne provrije. Nakon toga skinite čaj s vatre i poklopljena ostavite da odstoji još 20 minuta. Pijte - nezaslađeno - po 2,5 decilitra - između doručka i ručka te između ručka i večere.
Dijabetičari piju čaj od maslinova lista nakon konzultacije s dijabetologom.


Čaj protiv visokoga krvnog tlaka

Dvadeset maslinovih listova kuhajte u tri decilitra vode - sve dok se voda ne pokuha na dva decilitra. Zatim se čaj procijedi i zasladi medom. Pije se ujutro i navečer - prije jela.
- Ako u decilitar maslinova ulja stavite dvije jušne žlice vinskoga octa, dobit ćete izvrsno prirodno sredstvo za sprečavanje opekotina od sunčanja. Isto sredstvo ublažava opekotine od sunca. Prije uporabe dobro se promućka.
- Tko želi što prije potamnjeti na suncu, neka poslije svakog sunčanja popije po jušnu žlicu maslinova ulja. Odmah poslije toga dobro je popiti dvije žlice limunova soka s malo vode ili šaličicu kave.
- Kod reumatičnih bolova, raznih upala kože i svraba (svrbeža) - vrlo je djelotvorna masaža maslinovim uljem.
- Čisto maslinovo ulje pomaže i u terapiji raznih ekcema i psorijaze.


Borislav Ostojić

- 23:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.02.2008., četvrtak

ANTIOKSIDANSI U EKSTRAKTU MASLINOVA LISTA ŠTITE STANICE

Različita istraživanja pokazala su da sredozemna prehrana, poznata i cijenjena diljem svijeta, djeluje preventivno kod pojedinih bolesti, kao na primjer: visoki tlak, dijabetes, reuma, gojaznost, slab imunološki sustav, zatvor. Jedan od osnovnih sastojaka sredozemne prehrane je hladno prešano maslinovo ulje.
Maslinovo ulje dobiveno iz ploda masline poznato je po svojim antioksidativnim svojstvima.
Nalazi su također pokazali da OLIBLEX, ekstrakt maslinova lišća (dobiven isključivo iz maslinova lišća), ima 900 puta veću količinu antioksidanata od najboljeg djevičanskog maslinova ulja.


Loša prehrana, zagađenost zraka, prejaka izloženost suncu, pušenje i konzumiranje alkohola uzrokuju ubrzano starenje kože i drugih organa. Antioksidansi igraju veliku ulogu u očuvanju stanica od uništenja.
Naš ekstrakt maslinova lista, dobiven od svježeg lista masline, pospješuje daleko bolju iskoristivost aktivnih komponenata. Osim puno biljnih hranjivih sastojaka i vrlo učinkovitog sastojka oleuropeina, OLIBLEX ima još najmanje 11 drugih, važnih antioksidanata. Svaki pojedini antioksidant nudi organizmu specifične zdravstvene prednosti, a izbalansirana sinergija svih aktivnih sastojaka daje
OLIBLEXU posebnu snagu.
Analize su također pokazale da naš ekstrakt maslinova lista ima četverostruku antioksidativnu vrijednost vitamina C i otprilike dvostruku antioksidativnu vrijednost zelenog čaja i ekstrakta koštica grožđa, koji su vrlo popularni antioksidansi.
OLIBLEX ne sadrži nikakve umjetne komponente: ne sadrži umjetne boje, sredstva za konzerviranje, alkohol, šećer, laktozu, kvasac, gluten ni proizvode životinjskog porijekla.
Da bismo zaštitili više od 100 aktivnih komponenata, kombinirali smo različite kritične procese. Naše masline rastu na bio-zemlji, koristimo isključivo humus koji prerađuju kalifornijske gliste, te navodnjavamo zemljište samo istom vodom. Kombiniramo ubiranje lista u rano jutro s prijevozom svježe ubranog lista masline neposredno nakon berbe i završnim procesom obrade, te potpuno kontroliramo proizvodnju, od sadnje maslina i rasta lišća do pakiranja.
Tekući oblik učinkovitiji je od kapsula jer tijelo lakše apsorbira ekstrakt maslinova lista kad se uzima oralno. Tekući ekstrakt maslinova lista, osim što se uzima oralno, ima i dodatnu mogućnost vanjske primjene na kožu.
Ekstrakt maslinova lista stoljećima se koristio u mnogim kulturama, a suvremeni znanstveni svijet detaljno ga je proučio. Danas je poznato da ekstrakt maslinova lista učinkovito pomaže ne samo u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, već se pokazalo da ima i niz drugih pozitivnih efekata.
• Učinkovita inhibicija i prevencija infekcija uzrokovanih širokim spektrom patoloških mikroba, uključujući viruse, bakterije, retroviruse, gljivice, parazite i plijesni.
• Povećanje elastičnosti arterija, što poboljšava protok krvi, smanjuje visoki krvni tlak i sprječava razvoj srčanih bolesti.
• Smanjenje koncentracije šećera u krvi te snižavanje razine kolesterola.
• Ublažavanje upala vezanih uz artritis, posebice reumatozni artritis.
• Poboljšanje stanja kod sindroma kroničnog umora i s tim povezanih poremećaja.
• Jaanje sposobnosti organizma da se odupre proizvodnji slobodnih radikala.
• Prevencija mnogih vrsta virusnih infekcija, uključujući viruse herpesa, većinu gripa i običnih prehlada, Epstein-Barr virusa, HIV virusa, citomegalovirusa i drugih.
• Učinkovita borba protiv kandidijaze i pripadnih sindroma gljivica.
• Učinkovita pomoć protiv niza nametnika, od mikroskopskih protozoa do crijevnih glista.
• Podizanje razine imuniteta i energije, poveanje izdržljivosti i snage organizma.
• Učinkovito pomaže kod zubobolje, bolnih hemoroida, gljivične infekcije stopala, mikoze noktiju, te niza drugih iritantnih stanja.- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2012  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2012 (3)
Studeni 2009 (2)
Kolovoz 2009 (4)
Veljača 2008 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis blogaO ljekovitom svojstvu masline općenito, a posebno ekstrakta iz maslinova lista.

Upoznajte ljekovita svojstva lista masline! Postanite distributer ekstrakta iz maslinova lista!
Kontakt: info@sanexnat.com
098 826 335
>