Marta kod Vladimira na rucku

petak, 20.01.2012.

Ocekivanja i zelje u musko zenskom odnosu

U zajednickom zivotu muskarca i zene, medjusobno priblizavanje i postepeno ukidanje dominacije, a bez gubitka svoje individualnosti, je normalna pojava, kao prirodni vremenski proces. To je pozeljno, ali je u istoj meri ocekivano i sazrevanje u tom odnosu, menjanje stavova i ideja u razlicitim pravcima i sa razlicitim intenzitetom i u dijametralno suprotinim pravcima interesovanja, pa je onda logican i ocekivan suprotan process od priblizavanja muskarca i zene - udaljavanje.

Da li su tada izneverena samo ocekivanja ili zelje ?

U emotivnim vezama, kao i u svakom prijateljstvu, neophodno je pokazivati iskrenost, pozrtvovanje, lojalnost i vernost, s tom razlikom sto prijateljstva sticemo jos iz najranijih dana zivota, i u tom smislu unapredjujemo sebe, dok emotivna zrelost nije progresivna i uvek ostaje na onom nivou razvoja na kome se nalazimo kad smo usli u emotivni odnos. Dakle, emocije nisu nadgradivnog karaktera i nece svaki sledeci emotivni odnos, koji ostvarujemo, biti snazniji i bolji, iako mi to uistinu uvek ocekujemo. U ozbiljnim vezama, kao sto je brak, ocekujemo dugo i maksimalno ostvarenje sebe, ocekujemo zadovoljenje nasih emocija.

Ocekivanja…

Zelje sa kojima ulazimo u odnos, a predstavljaju beskrajno ralicit kolorit i izlecu iz naseg nesvesnog dela bica, su prepune neukrotive fantazije, pa ako ih se vremenom ne odreknemo ili prilagodimo realnostima, one mogu prerasti u frustracije

Zelje…

Po svom odgoju i percepciji, zena dozovljava i ocekuje da svaka, iole ozbiljna veza sa muskarcem, treba biti neposredna interakcija i onda zeli definisati medjusobni odnos formom koja obavezuje, a za muskarca je prirodno odbojno i pretesko vezivanje, pa se onda muskarac mistifikuje kao patoloski nevernik i nelojalan partner.

Ako je ljubav stanje zanosa i opijenost zeljama i ocekivanjima, onda je neverstvo i nelojalnost, kao svesno odabrana opcija ponasanja iskljucena, ali se sigurno moze detektovati neodlucnost, neiskrenost ili strah od neuspeha, a u svakom muskarcu se ocekuje alfa muzijak.

Ali sa druge strane, i muskarac i zena stare, sazrevaju i menjaju se u svakom pogledu pa i u pogledu vrednosnih sistema, ali ne istom dinamikom i u istom smeru, pa je za ocekivati i duboka nerazumevanja i nesporazume. Dakle, proces je vremenski upucen na neminovnost razlicitosti, u godinama koje dolaze, ali se do tada trebaju ’’izbrusiti’’ i navika pravljenja kompromisa, prastanja i popustanja, i sve su to dvostrano obavezujuci postupci i za muskarca i za zenu i ne postoji specifikum samo muskog propusta.

Muskarac moze gresiti ako aktivno ne stimulise odnos, ako povremeno oboma ne skuva kafu i donese u krevet, ako zenu ne obasipa komplimentima ili bar jednom, iznenada, ne ostavi jednu ’’blesavu’’ ljubavnu poruku, a petkom uvece je pozove na setnju kejom pored Dunava... tada mu nema opravdanja. I tada ce mu se desiti realnost iz pesme ’’Pravednih braca’’ - ‘You’ve lost that lovin Feelin’ :


‘’Izgubila si taj ljubavni osecaj
Vise ne sklapas oci kada ljubim tvoje usne
I nema one nekadasnje neznosti u dodirima tvojih prstiju.

Trudis se da ne pokazes, ali, draga, ja znam…
Izgubila si taj osecaj ljubavi,
Vise ga nema…
Nema vise dobrodoslice u tvojim ocima
Kada pokusam da te dosegnem
I smetaju ti sitnice koje cinim
To me prosto tera u plac
Jer, baby, nesto u tebi – umire…’’

20.01.2012. u 12:13 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  siječanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Svibanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Koliko glava, toliko mišljenja. Koliko ljudi, toliko ćudi - Latinska izreka

Promisljanja, zapazanja, zelje...

Linkovi