04

subota

prosinac

2010

HRVATSKI NOGOMETNI RJEČNIK

Bliži se kraj još jednom propalom izletu hrvatskih klubova u Europi. Da bi lakše shvatili što se događalo u odigranim europskim utakmicama Hajduka i Dinama, ekskluzivno vam donosimo hrvatski nogometni riječnik, izdanje prvo, nakladnik Hrvatska akademija drame i loše obrane, lektor Vlatko Marković, redaktor Zorislav Srebrić, godina 2010.

ANDERLECHT – Ako niste znali hrvatski nogometni novinari imaju rijetku sposobnost. Naime, malo je poznato da oni mogu putovati kroz vrijeme. Za taj poduhvat potrebna im je samo riječ „anderlecht“ i eto ih odmah u prošlosti. „Hajduk dobio slavnog Anderlechta“, pišu oni, iako je taj Anderlecht nekoliko svjetlosnih godina daleko od tih njegovih slavnih dana. Danas je to ekipa u rangu Hajduka, što hoće reći ekipa katastrofe, ali, bilo da Hajduk dobije ili izgubi, to je napravio protiv slavnog Anderlechta.

BEĆIRAJ – Bećiraj ili u slobodnom prijevodu sa kosovskog na hrvatski nogometni rječnik, raj za protivničke vratare - bećare. Prototip napadača hrvatskih momčadi. Za dat jedan jedincati gol, treba imati točno dvadeset mrtvih šansa. Ako kojim slučajem izostane ijedna od tih dvadeset mrtvih šansi, bećiraji će ga teško ugurati, iako su mladi, telentirani i rijetko viđeni igrači na ovim prostorima.Vratar se u društvu takvih napadača osjeća opušteno, pun samopouzdanja i bez imalo stresa što ga inače uzrokuje brzi tempo modernog nogometa srijeda-subota.

CENTARŠUT – potez u nogometu kojim se označava kvalitetno i točno ubacivanje lopte sa strane u šesnaesterac nakon kojeg obično slijedi ili šansa ili egzekucija. Potpuno nestao s ovih prostora barem kakvog ga poznamo iz Liga petice. Najbliže onome što pojam centaršut znači, približio se Strinić iz Hajduka kada je nedavno sa lijeve strane pogodio suprotnu korner zastavicu. Zbog skoro nikakve upotrebljivosti, uskoro bi mogao biti izbačen iz hrvatskog nogometnog riječnika. Jezikoslovci već razmatraju nove riječi koje bi ga zamijenile. U najužem krugu su šut u vis, nabijanac i dodavanje u pičku materinu.

DODAVANJE – Još jedna riječ koja bi uskoro mogla nestati iz riječnika. Zasad taj nestanak priječe Sammir i Ibričić koji jedini znaju što to otprilike znači. Kada oni odu iz lige, riječ dodavanje mogla biti dobiti sufiks (u pičku materinu) ili recimo da Marković i Srebrić skroz promijene pravila pa ukinu dodavanje. Ionako na hrvatskim nogometnim pašnjacima izgleda da je ukinuto.

EGAL – remi, izjednačenje, jednakost. Sve hrvatske momčadi teže tom svetom cilju, odnosno da su u egalu sa europskim, ali kada primjerice Villareal ili Zenit dobiju ždrijebom hrvatsku momčad, za njih to nije egal, nego regal.

FOR – kratko dodavanje samome sebi ili suigraču u smjeru naprijed, a da se pritom nastavi kontrolirati lopta. Mladi igrač Hajduka Vukušić često se koristi ovim pojmom, ali nažalost koristi krivu matematičku formulu. Uvijek „for“ pomnoži s nekim brojem, iako se „for“ nikada ne množi. Rezultat (koji naravno nije točan) Vukušiću izađe u aut.

GOL – Vjerovali ili ne, hrvatski napadači poznaju ovaj pojam. Međutim, ono po čemu se razlikuju od europskih napadača je da se s ovim pojmom susretnu puno rjeđe nego njihove zapadne kolege. Tako se nekad u hrvatskoj nogometnoj terminologiji pojam „gol“ koristi i kao „mjesečnica“, jer upravo toliko vremena treba proći između dva gola hrvatskog napadača. Naravno, nekima „mjesečnica“ i kasni. Rukavina već više od dva mjeseca nije dobio stvari što idu uz proslavu gola: benge, kažnjavanje uvjetnom i bez gledatelja.

HAJDUK – Prvi klub na svijetu koji je počeo drugačije računati vrijeme svoga osnivanja. Iako će neki navijači Hajduka dogodine slaviti njegovih sto godina, dio njih neće, već samo 5. Da pojasnimo, dio pristalica Majstora s mora Hajdukovu povijest računa prije i poslije Debrecena – mitske bitke u kojoj su hrabri hajdukovci poraženi od mrtve mađarske konjice sa osam torpeda. Ta bitka koja je promijenila povijest Hajduka održala se u ljeto 2005.

IBANEZ – Siromašna osoba kojoj se posreći u životu. Nema neke veze s nogometom, ali Mamići ga slučajno ugledaju dok igraju menadžer i pretvore ga u situiranog gospodina, iako se točan razlog za taj njihov altruizam ne zna.

JOZINOVIĆ – Obiteljsko stablo Hajdukovih lijevih bekova kojima je cilj nasmijavati gledatelje. I što je još bolje, to im uspijeva iz utakmice u utakmicu. Svi se sjećaju onog legendarnog popodneva kada je Torcida skandirala ime Darka Jozinovića da upravo on izvede penal, i fakat izveo ga ovaj, ali prebacio i gol i sjever i Poljud, a Torcida ga nagradila vrhunskim standing ovationonsom.

KAPETAN - Osoba koja u hrvatskom nogometu služi za nošenje modnog dodatka oko ruke. Iako po ozbiljnih klubovima, kapetan ne samo da igra, već i nosi momčad, to u hrvatskom nogometu nije slučaj. Biščan i Andrić su manje igrači, a više neki modni stilisti koji nose tu tkaninu jer je ona, eto „in“ i „must have“ i u europskim klubovima, a drugi je ipak ne žele nositi, pa se tako i njih dva nađu u ekipi.

LIJEVA – Noga koja se nalazi tik do desne. Iako 80% svjetske populacije bolje koristi desnu nego lijevu stranu, nogomet dozvoljava korištenje obiju noga. Zašto hrvatski igrači, posebno oni koji su orijentirani na napad koriste samo jednu nogu, a ne dvije, nije lako objasniti.

LJETO – Godišnje doba kada se hrvatski klubovi najčešće oproste s europskim ligama.

MAMIĆ – Posljednji dokaz koji su darvinisti predočili Vatikanu u sudskom predmetu „Kako je nastao čovjek“. Papa Benedikt je nakon tog dokaza zvanično objavio da je čovjek nastao od majmuna.

NOGOMET – Najrasprostranjenija svjetska sportska igra. Zanimljivo je da za sve zemlje svijeta vrijede ista pravila što bi značilo da je igra ista u svim krajevima svijeta. No, to u praksi nije tako. Kada neki slučajni turist naleti na utakmicu Hajduka i Dinama, pitat će se o kojem se sportu tu radi. On, jebiga, nikad prije nije vidio 60 prekršaja na nogometnoj utakmici, 17 žutih i 3 crvena kartona, 2 i pol minuta čiste igre, nula šutova na gol i u okvir, nijedno dodavanje, nijedan centaršut.

OPET – U hrvatskom nogometu opetovano se pojavljuju mnoge stvari. Nećemo sad opet o Markoviću i Srebriću, već o terminu povijesna utakmica. Taj se termin povijesna utakmica ponavlja opet i opet i opet, iako nitko ne zna što to znači i čemu takav teški naziv kada je obično utakmica koja se naziva povijesnom, obično, sasvim obična utakmica. Ili vi mislite da je utakmica sa Šerifom, Indijancem, Komadantom Markom, Teksom Vilerom i Traperom povijesna utakmica.

PROLJEĆE – Godišnje doba koje bi Dinamovi navijači najradije izbacili iz kalendara i umjesto njega ubacili ljeto tako da mogu uživati u Dinamovim europskim pretkolo utakmicama. Njihova mržnja prema proljeću ide toliko daleko da cvjetanje mjendula nazivaju prokletstvom. Žele se riješiti tog proklestva, ali na način kojim to žele, teško će ikada uspjeti.

RUKAVINA – Hrvatski napadači kojima se odjedanput, nitko ne zna iz kojeg razloga, prestao razvijati talent. Kada su bili mladi, bili su talentiraniji od Messija i Ronalda zajedno, ali ih je onda taj talent najedanput zakočio u razvoju. Logično bi objašnjenje bilo da bi možda bili bolji nogometaši da nisu imali talenta.

SUBAŠIĆ – Hrvatski vratari.... – ostatak pogledat pod Rukavina

TRENER – Osoba koja služi za liječenje stresa izvršnih dopredsjednika. Nešto slično kao što Japanci imaju vreće za boks u obliku svojih šefova, pa ih lupajući, prazne svoju nakupljenu negativnu energiju. Što god da ta osoba napravi na klupi, ispušit će kad tad. Recimo, Špaco osvoji Ligu prvaka, pa dogodine ispadne u kupu od Istre, on dobiva nogu. No, hrvatski treneri imaju jednu vještinu koja nije viđena nigdje drugo na svijetu. Od svih svjetskih trenera najbolje poznavaju taktiku kružnog toka. Iako ih dopredsjednici neprestano šutaju, oni na životu neprestano opstaju taktikom kružnog toka. Tako, Stanko Mršić kada recimo dobije otkaz u Istri, okruži Lijepu našu preko svih hrvatskih klubova (Kvarner, Dalmacija, Slavonija, Metropola, Karlovac,) i eto ga opet u Istri gdje će opet dobiti otkaz, pa opet u krug, pa opet Istra, krug, Istra, krug... Ovu nevjetojatnu sposobnost u prirodi imaju još samo Zemlja koja se neprestano okreće oko Sunca i voda na toj istoj Zemlji koja se neprestano okreće po njoj.

UMOR – Osjećaj kada ne možete disati nakon trideset minuta, iako ste godišnje plaćeni nekoliko stotina tisuća eura da udišete čisto, bez da vas kisik guši, po potrebi i 120 minuta plus sučeve nadoknade. Ovaj fenomen u hrvatskom nogometu na zanimljiv je način prokomentirao jedan navijač Hajduka, sve do nedavno zaposlenik dubrovačkog Hotela Palace. „Pička ti materina Anase, umorio si se, je li, pička ti materina. Vidio bi ja tebe na Lanterni u Palace-a bi li se umorio deset sati na nogama za četiri hiljade kuna. I to svaki dan Anase, a ne srijeda-subota“.

VAHA – Osoba sa izraženim mazohističkim sklonostima. Može lijepo zarađivati i uživati na Zapadu bez društva izvršnih dopredsjednika, ali im mazohističke crte karaktera to ne dozvoljavaju.

ZAPAD – Strana svijeta u Europi gdje se igra kvalitetan nogomet. Hrvati godinama teže igrati na toj strani Starog kontinenta, ali ovi ih uvijek pošalju vrlo brzo kući, slično kao što Francuska šalje svoje imigrante. S obzirom na kvalitetu hrvatskom nogometa, slobodno se može reći da su hrvatski klubovi u Europi ilegalni imigranti.

<< Arhiva >>