LIMUN + NARANČA

srijeda , 27.03.2013.

:

Biskvit

5 jaja
180 g šećera
2 vanilin šećera
90 g otopljenog maslaca
180 g brašna
1 žličica praška za pecivo
4 žlice gorkog kakaa
1 limun & 1 naranča ribana korica

Preljev za biskvit

150 ml svježe iscijeđenog soka od limuna i naranče
2 žlice vode
2 žlice šećera
1 žlica ruma

Krema

400 ml slatkog vrhnja
6 listića bijele želatine
100 g štauh šećera
2 limuna
1 naranča
nekoliko kapi arome limuna
3 žlice kokosovog brašna

PRIPREMA:

BISKVIT:

Jaja, šećer i vanilin šećer dobro izradite mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljeni i ohlađeni maslac pa još malo miksajte. Zatim dodati sitno ribanu koricu jednog limuna i jedne naranče i promiješati.
Posebno pomiješajte suhe sastojke tj. brašno, kakao i prašak za pecivo, pa ih dodati smjesti od jaja i šećera, lagano miješajući u jednoličnu smjesu, koju podijelimo na dva jednaka dijela i svaki posebno pecite u četvrtastom kalupu veličine 30×20 cm kojeg smo namastili i obložili papirom za pečenje.
Biskvite pecite na 180°C 10-ak minuta, te pustiti da se ohlade.

PRELJEV:

Sok od limuna i naranče (iskoristite sok koji će vam ostati od filetiranja voća) pomiješajte sa vodom i rumom, dodajte šećer i kratko prokuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.
Još vrućim sirupom prelijte oba biskvita.

KREMA:

Prije svega filetirajte voće, nasjeckajte ga na sitne komadiće i pustite da se dobro ocijedi (svu kožicu pokušajte čim više odstraniti sa limuna i naranče). Sok iz voća prilikom filetiranja spremite i iskoristite za pripremu preljeva za biskvit.
Slatko vrhnje pomiješajte sa šećerom u prahu i dobro promiješajte kuhačom ne mikserom. Grudice koje su ostale, miksanjem kreme potpuno će nestati.
Želatinu otopite u malo vode, dobro ocijedite i zagrijavajte na vrlo vrlo laganoj vatri dok se sasvim ne otopi. Potom ju dodajte slatkom vrhnju, promiješajte kuhačom i stavite u hladnjak na 20-ak minuta.
Kada primijetite da se krema počela “želirati”, izvadite ju iz hladnjaka i istucite električnim mikserom na najvećoj brzini nekih 7-8 min. kada će se početi formirati čvrsta kremica.
Pred kraj miksanja u kremu dodajte koricu limuna i naranče te aromu limuna i još kratko mutite, te na kraju dodajte sjeckano voće i kokosovo brašno te lagano pomiješajte kuhačom.
Kremu rasporedite na jedan biskvit, pažljivo poklopite drugim biskvitom i stavite u hladnjak na cca- 2-3 sata da se krema stisne.
Nakon rezanja, kocke pospite šećerom u prahu.

PUDING KOCKE

subota , 16.03.2013.

.


Sastojci:

Biskvit:

2 jaja
1 čaša šećera (od 2 dl)
1 vanili šećer
1/2 čaše ulja
1 čaša mlijeka
2 čaše brašna
1/2 praška za pecivo
4 žličice kakaa

Preljev za biskvit:
oko 1dl mlijeka i malo ruma

Krema:

7dl mlijeka
2 pudinga od čokolade
petit- beure keksi

1/2 l slatkog vrhnja

PRIPREMA: Za biskvit izmiksati jaja sa oba šećera (posebno tući bjelanjke), zatim dodati ulje, brašno s praškom za pecivo, kakao i mlijeko. Peći u tepsiji 33/20 na 180°C oko 15-20 minuta, pečeni biskvit zaliti sa 1 dl prokuhanog mlijeka pomješanim sa malo ruma.
Krema: U 7dl mlijeka skuhati dva pudinga prema uputama na vrećici i vrući puding preliti po toplom biskvitu,te na puding odmah složiti red keksa petit beure. Po želji kekse pošpricati s malo ruma ili mlijekom, te ostaviti kolač da se ohladi. Hladan kolač premazati tučenim slatkim vrhnjem i posuti ribanom čokoladom ili čokoladnim mrvicama, ohladiti.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se