CANTUCCINI

srijeda , 29.02.2012.



Ovi tradicionalno talijansi keksi mogu dugo stajati, predobri su i teško ih je prestati jest.

Sastojci:

50 dkg brašna
25 dkg cijelih badema
25 dkg šećera
5 dkg otopljenog maslaca
4 jaja
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
naribana korica limuna
malo ruma
malo soli

Priprema:

Brašno promiješati sa praškom za pecivo. Umiješati 3 jaja, sol, naribanu koricu limuna i šećer, te otopljeni maslac. Mijesiti malo, toliko da se svi sastojci povežu, ali da tijesto ostane elastično i mekano . Bademe popržiti te dodati smjesi i kratko promijesiti, da se jednolično rasporede. Formirati od tijesta spljošćenu kobasicu, traku ili polu valjak. Bademi moraju ispadati van dok se kobasica mijesi, samo ih treba zapiknuti u fomiranu spljošćenu kobasicu. Staviti na tepsiju obloženu sa papirom za pečenje, premazati 1 jajetom i peći na 180 °C 20-25 minuta.
Ostaviti da se malo ohladi i rezati na 1 cm debele šnite, ne reže se toplo jer se mrvi, ali niti hladno jer je tvrdo, nekih 7 minuta otprilike nakon pečenja. Tada ih vratiti na papir za pečenje i peći ih još 10 minuta na 150 °C, ako treba i s druge strane da se posuše, jer to su keksići. Može se i izostaviti zadnja faza pečenja da ne budu pretvrdi. Drže se u limenoj kutiji tako će još više i omekšati, a mogu se preliti malo i čokoladnom glazurom tko hoće,da budu ljepši.

JABUKA MUFFINI

srijeda , 15.02.2012.


Sastojci:

2 velike jabuke
10 dkg šećera
25 dkg brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1/2 žličice sode bikarbone
2 žlice limunovog soka
naribane korice 1 limuna
2 dcl jogurta
1 dl ulja
1 jaje
2 žličice cimeta
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Jabuke naribajte, te dodajte limunovu koricu i sok. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, pecilni prašak, šećer, vanilin šećer, cimet i sodu bikarbonu. Dodajte jaje, ulje i jogurt, dobro promiješajte i umiješajte naribane jabuke s limunom. Smjesom napunite kalup za muffine i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C pola sata. Pustite da se malo ohlade, te izvadite iz kalupa i stavite ih u ukrasne papirnate košarice. Možete ih posipati štauh šećerom.




Povijet obilježavanja Valentinova - Dana zaljubljenih
Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II.

Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin.
Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti.

Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo - Dan zaljubljenih.

PETIT BADEM

utorak , 07.02.2012.



smijeh

Evo jednih brzinskih kuglica,

Sastojci:

15 dkg petit beurre keksa
1 žlica ruma
3 žlice šećera u prahu
1 vanil šećer
10 dkg mljevenih badema
0,5 dcl mlijeka

Za ukrašavanje: 5 dkg kokos brašna ili čokoladne mrvice

Sve sastojke umijesiti te oblikovati kuglice i uvaljati ih u kokos ili čokoladne mrvice.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se