SPECULAAS

četvrtak , 13.10.2011.




Ovaj recept sam preuzeo sa stranice www.coolinarika.com/recept/lotus-terrine
Ovaj predivni kolačić oduzet ce tek 10 minuta vaseg vremena. Naš keks Speculaas koji proizvodi tvornica Koestlin je verzija belgijskoga keksa speculoos. Svoj poseban, distinktivan okus dobio je zahvaljujući mješavini začina i posebne vrste smeđega šećera koji se dobiva iz soka cikle. Kod nas već godinama Koestlin proizvodi sličan keks Speculaas, ne sasvim adekvatnu zamjenu belgijskom keksu Speculoosu koji je, osim specifičnog okusa, i vrlo fine strukture, tamnosmeđe boje poput gingerbread keksa, te staklaste, sjajne površine.
Hvala na dobrom receptu.

Sastojci:

250 gr Speculaas keksa (Koestlin)
85 gr maslaca
400 gr tamnije cokolade
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:
U posudi otopiti maslac i slatko vrhnje na laganoj vatri (paziti da ne prokuha). Dodati čokoladu izlomljenu na kocke i mijesati dok se cokolada ne otopi. Skloniti s vatre i ostaviti par minuta da se malo prohladi.
Dodati Speculaas kekse izlomljene na komade (ali nikako ne izmrvljene u prah). Promijesati smjesu i izliti u usku duguljastu posudu obloženu masnim papirom. Ostaviti u frizideru najmanje 4 sata da se dobro ohladi. Narezati na tanke šnite i poslužiti uz šlag.

U Speculaas kolač ne umiješati bilo koji keks, jer je cijela profinjenost kolača upravo u hrskavim karameliziranim komadićima koji se čak ni u čokoladi, kao ni nakon stajanja u frižideru, ne razmekšaju. Dakle, plazma i petit nisu zamjene.

Buduci da se okusi tamne čokolade i začina iz keksa savrseno sjedinjuju, ne savjetujem dodavanje ruma, groždica, limunove korice, želea i sl.

Dobar tek!!! thumbup

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se