Marieto recepti

četvrtak, 13.10.2011.

SPECULAAS




Ovaj recept sam preuzeo sa stranice www.coolinarika.com/recept/lotus-terrine
Ovaj predivni kolačić oduzet ce tek 10 minuta vaseg vremena. Naš keks Speculaas koji proizvodi tvornica Koestlin je verzija belgijskoga keksa speculoos. Svoj poseban, distinktivan okus dobio je zahvaljujući mješavini začina i posebne vrste smeđega šećera koji se dobiva iz soka cikle. Kod nas već godinama Koestlin proizvodi sličan keks Speculaas, ne sasvim adekvatnu zamjenu belgijskom keksu Speculoosu koji je, osim specifičnog okusa, i vrlo fine strukture, tamnosmeđe boje poput gingerbread keksa, te staklaste, sjajne površine.
Hvala na dobrom receptu.

Sastojci:

250 gr Speculaas keksa (Koestlin)
85 gr maslaca
400 gr tamnije cokolade
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:
U posudi otopiti maslac i slatko vrhnje na laganoj vatri (paziti da ne prokuha). Dodati čokoladu izlomljenu na kocke i mijesati dok se cokolada ne otopi. Skloniti s vatre i ostaviti par minuta da se malo prohladi.
Dodati Speculaas kekse izlomljene na komade (ali nikako ne izmrvljene u prah). Promijesati smjesu i izliti u usku duguljastu posudu obloženu masnim papirom. Ostaviti u frizideru najmanje 4 sata da se dobro ohladi. Narezati na tanke šnite i poslužiti uz šlag.

U Speculaas kolač ne umiješati bilo koji keks, jer je cijela profinjenost kolača upravo u hrskavim karameliziranim komadićima koji se čak ni u čokoladi, kao ni nakon stajanja u frižideru, ne razmekšaju. Dakle, plazma i petit nisu zamjene.

Buduci da se okusi tamne čokolade i začina iz keksa savrseno sjedinjuju, ne savjetujem dodavanje ruma, groždica, limunove korice, želea i sl.

Dobar tek!!! thumbup

13.10.2011. u 17:45 • 4 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Srpanj 2017 (1)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Siječanj 2016 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (2)
Listopad 2014 (3)
Srpanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (1)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (2)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (2)
Prosinac 2012 (2)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Veljača 2012 (4)
Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (1)
Studeni 2011 (1)
Listopad 2011 (1)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (3)
Siječanj 2011 (3)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (2)
Lipanj 2010 (4)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

OPIS BLOGA

Recepti, o kuhanju... njami fino
















Web



mario-recepti.blog















Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se