PITA SA SIROM

utorak , 29.03.2011.




Tijesto: nut

35 dkg brašna
10 dkg šećera
15 dkg margarina
2 žumanjka
1 prašak za pecivo
1 korica od limuna
2-3 žlice kiselog vrhnja

Fila:

75 dkg svježeg sira
2 žumanjka
10 žlica šećera
1 vanil šećera
10 dkg grožđica
2-3 žlice kiselog vrhnja
snijeg od 4 bjelanjka

Sastojke za tijesto umijesiti i pustiti da odstoji petnaestak minuta. Pola tijesta razvaljati i položiti na dno namašćene pravokutne tepsije, na tijesto izliti filu na koju položimo preostalo izvaljano tijesto. Peći u pećnici na 200°C°oko sat vremena.yes

CORNY

nedjelja , 20.03.2011.



Sastojci fino

220 g zobenih pahuljica
100 g sjeckanih badema
50 g sjemenki sezama
70-80 g pšeničnih posija
150 g meda
30 g smeđeg šećera
30 maslaca
1 žlica sirupa od lješnjaka (nije obvezno)
burbon vanilija ili vanilin šećer
sol
cimet po želji
150 g sušenog voća (stavila sam 125 g brusnica, malo grožđica)
njami
1. Ugrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh veličine cca 22×33 cm papirom za pečenje.
2. U drugom plehu pomiješajte zobene pahuljice, bademe, sjemenke, pšenične posije i kokos pa ih stavite tostirati 15 min. Promiješajte ih svako 5 min da bi jednoliko posmeđili.
3. U posudi pomiješajte med, smeđi pećer, maslac, sirup od lješnjaka, burbon vaniliju i sol pa miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi.
4. Nakon 15 min izvadite mješavinu sa zobenim pahuljicama iz pećnice i smanjite temperaturu na 150°C.
5. Mješavinu odmah dodajte tekućim sastojcima, ubacite i suho voće pa sve dobro promiješajte. Dobivenu mješavinu ispite u pleh obložen papirom za pečenje pa je dobro utisnite i poravnajte stražnjom stranom žlice.
6. Pecite 20-25 minuta, zatim izvadite i prije rezanja na komade pustite da se sasvim ohladi. (Režite nožem nenazubljene oštrice i to sa što manje pomicanja noža naprijed-natrag. Tako ćete dobiti najravnije rubove.) Zamotajte u foliju ili papir i čuvajte u hermetički zatovrenoj kutiji do tjedan dana.

varijacije na temu - thumbup
umjesto badema i lješnjaka možete koristiti bilo koju kombinaciju orašastih plodova
sušeno voće: marelice, suhe smokve, suhe višnje, brusnice, crne i zlatne grožđice, datulje…
Umjesto lana može i sezam.
Umjesto pšeničnih možete dodati bilo koju vrstu posija ili klica.
Sve zajedno možete aromatizirati bilo kojim začinom (cimet, đumbir, muškatni oraščić, piment, kardamom…)
Prije pečenja po vrhu možete utisnuti komadiće čokolade ili pak nakon pečenja možete preliti pločice rastopljenom čokoladom (bijelom, mliječnom ili tamnom, kako želite). njami

BIJELA POSLASTICA

ponedjeljak , 07.03.2011.



Tijesto: 7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1/2 pecilnog praška

Tijesto se peče u velikoj tepsiji (iz pećnice) na laganoj vatri.
Kad se tijesto ohladi preliti sa 1 dcl prokuhanog mlakog mlijeka.

Krema: 7 žutanjka
2 vanil šećera
7 žlica šećera
6 žlica brašna
7 dcl mlijeka

Krema se skuha na laganoj vatri i u ohlađenu kremu dodati izrađeni putar (25 dkg).
Na vrh staviti 1/2 l šlaga i pospe se čokoladom u prahu.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se