PITA OD ŠLJIVA

ponedjeljak , 19.09.2016.



Ovo je dobar recept koji sam probao sada kada je sezona šljiva, a posudio sam ga sa bloga "Gastrodiva", hvala. Nešto malo sam promijenio, probajte i vi.
thumbup

Tijesto za pitu:

300 gr brašna
1 jaje
150 gr maslaca
200 gr šećera
1 žlica vrhnja
1/2 praška za pecivo
korica 1 limuna

1/2 kg očišćenih šljiva
malo ruma
2 vanil šećera


Posip za pitu:

150 gr brašna
100 gr maslaca ili margarina
100 gr šećera
malo cimeta

Od sastojaka za tijesto umijesite podlogu za pitu. Stavite je u hladnjak sat vremena ili dvadesetak minuta u frizer. Razvaljajte tijesto, stavite ga u okrugli kalup za pitu i po njemu poslažite polovice šljiva. Pospite vanil šećerom, te poškropite sa malo ruma za kolače.

Od sastojaka za posip brzo napravite mrvičasto tijesto, te ga pospite po piti. Pecite na 180°C otrpilike 1 sat.

KOKOS S LJEŠNJAKOM

nedjelja , 17.07.2016.



Sastojci:

4 bjelanjka
15 dkg šećera
20 dkg mljevenih lješnjaka
1 žlica brašna

4 bjelanjka
15 dkg šećera
20 dkg mljevenog kokosa
1 žlica brašna

8 žumanjaka
2 žlice gustina
3 žlice mlijeka
20 dkg štauh šećera

1 margarin ili maslac
2 oblatne

Priprema:

Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka sa šećerom i umiješati 20 dkg mljevenih lješnjaka sa brašnom. Namazati na oblatnu ravnomjerno i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150°C. Pecite cca. 20 min.

Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka sa šećerom i umiješati kokos sa brašnom. Namazati ravnomjerno na drugu oblatnu i staviti peći cca 20 min dok kokos primi laganu boju.

Izmiksajte žumanjke sa gustinom, šećerom i mlijekom, te stavite kuhati na paru. Gotovo je kad se zgusne malo jače od
pudinga. Pustiti da se ohladiti i umješati margarin sobne temperature.

Prvo stavite oblatnu sa lješnjacima, namažite kremom i na nju položite oblatnu sa kokosom.

Sve opteretite sa težinom (npr. knjigama) da se bolje sjedini.


ORAH ŠNITE

utorak , 03.05.2016.



BISKVIT:njami
15 dkg margarina
15 dkg šećera
7 dkg brašna
15 dkg oraha
1/2 vrećice praška za pecivo
4 bjelanjka

ŠEĆERNA GLAZURA:
4 žumanjka
15 dkg šećera u prahu
1 vanil šećer burbon

KREMA:
1 dcl mlijeka
10 dkg oraha
10 dkg šećera u prahu
10 dkg margarina
10 dkg tamne čokolade ili 3 štange

Mljeveni orasi za posipati,

BISKVIT: Umutiti margarin sa šećerom, te postepeno dodavati mljevene orahe, brašno sa praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Tijesto peći na 200°C.

ŠEĆERNA GLAZURA: Mikserom dobro izraditi žumanjke sa šećerom i vanil šećerom. Kada izvadimo vruće tijesto iz pećnice odmah preliti ovu šećernu glazuru po biskvitu i ostaviti u zagašenoj pećnici da se suši 10 minuta.

KREMA: Mlijeko, šećer i čokoladu prokuhati. U vruće dodati orahe i margarin, pa miješati. Kada se rashladi, premazati kolač preko osušene glazure, te posipati mljevenim orasima.

KEKSI SA LJEŠNJACIMA

ponedjeljak , 25.01.2016.



Sastojci:

250 gr maslaca ili margarina
100 gr šećera
1 bjelanjak
300 gr brašna
100 gr sjeckanih lješnjaka

Priprema:

U većoj posudi kremasto izmiješajte maslac sa šećerom, pa dodajte bjelanjak. Nakon što se ono dobro izmiješa, postupno umiješajte brašno. Na kraju dodajte sjeckane lješnjake. Tijesto ostavite da stoji nekoliko sati, a najbolje preko noći u frižideru. Na lagano pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte tijesto i izrežite oblikom po želji koji možete umakati u brašno da vam se tijesto ne lijepi. Kekse stavite na lim obložen papirom za pečenje, staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C 8-10 min, paziti da ne porumene, te ih pažljivo izvadite i pustite da se hlade.

TORTA OD ORAHA

ponedjeljak , 11.01.2016.



Biskvit:

5 jaja (posebno tući bjelanjke)
30 dkg šećera ( ili 18 žlica šećera)
30 dkg glatkog brašna ( ili 20 žlica brašna)
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1 dcl ulja
2 dcl mlijeka
1 dcl tople vode
6 dkg mljevenih oraha
prstohvat soli
malo ruma

Priprema biskvita:

Odvojiti žutanjke i bjelanjke, žutanjke izraditi sa šećerom, dodati orahe, vodu, ulje, rum, mlijeko, sol i brašno s praškom za pecivo, izlupane bjelanjke dodati u prethodnu smjesu. Biskvit peći na 180°C 35-45 min.(ovisi o pećnici)

Krema:

4 dcl mlijeka i 4 i pol žlice gustina, 2 žlice šećera, malo limunove korice i vanil šećer kuha se lagano na pari.

Posebno pofuriti sa 1 dcl i pol 30 dkg oraha i 15 dkg štauh šećera. Kada se orasi s šećerom ohlade stavi se u tu smjesu 15 dkg izrađenoga putra, malo ruma, vanil šećer i 3 štange čokolade za kuhanje otopljene s malo mlijeka. Onda se povežu orasi i ohlađeno mlijeko s gustinom u kremu, filati tortu i posuti čokoladnim mrvicama. njami

ČUPAVCI

ponedjeljak , 10.08.2015.



Evo jedan provjereni kolač svima poznati koji možete raditi i ljeti i zimi, brzo se napravi.

Biskvit:

3 jaja
14 žlica šećera
14 žlica mlijeka
14 žlica brašna (oštro)
7 žlica ulja
1 prašak za pecivo

Fila:

5 dcl mlijeka
4 žlice kakaa
8 žlica šećera
1/2 margarina
1 štanga čokolade za kuhanje

Pečeni biskvit rezati na kocke, sastojke za filu skuhati, te ohladiti na mlačno, biskvitne kocke močiti u fil, pa uvaljati u kokos. (15- 20 dkg) i ohladiti.

ORAHOVE ŠNITE

nedjelja , 31.05.2015.



Tijesto:

4 jaja
12 dag šećera
9 dag brašna
10 dag maslaca
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 žlice ruma

Priprema:

Pjenasto umutiti žumanjke i šećer, dodati vanilin šećer, razmekšani maslac i rum. Na kraju lagano umiješati brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.

Krema:

10 žlica šećera
1-3 žlice vode
1 žlica kakaa
2 rebra čokolade
20 dag mljevenih oraha
20 dag maslaca

Priprema:

Prokuhati šećer s vodom, dodati čokoladu i kakao. Lagano promiješati da se čokolada rastopi i umiješati mljevene orahe i maslac. Dobro izraditi i premazati tijesto. Gotov kolač preliti čokoladnom glazurom i posipati kokosom ili orasima.

LAGANA I BRZA PITA

srijeda , 15.04.2015.



I Smjesa:

500 g svježeg posnog sira
5 žlica šećera
1 vanil šećer
3 žlice grisa
1 žlica brašna
8 dkg maslaca
limunova korica 1 limuna
2 jaja
1 žličica praška za pecivo

II Smjesa:

1 kiselo vrhnje
3 žlice šećera
1 vanil šećer
1 jaje
1 žlica brašna
po želji voće

Priprema:

Pećnicu upalite na 200°C da se grije. Kalup od 23-24 cm (tako je moj kalup) a može i manji, obložite papirom za pečenje, a stranice namastite. Mikserom umutite sastojke za I smjesu i izlijte u kalup.
II smjesu napravite tako da pomiješate kiselo vrhnje, šećer, vanil šećer, jaje i brašno, te prelijte preko I smjese. Posipajte voće po želji koliko želite i pecite u zagrijanoj pećnici 40 do 45 minuta. Laganu pitu prije posluživanja dobro ohladite. njami

ČOKOLADNA POSLASTICA

nedjelja , 22.02.2015.



Sastojci:

Tijesto:

14 dkg glatkog brašna
14 dkg maslaca
1 žutanjak
2 žlice vode
malo soli
malo ribane limunove korice

Fila:

15 dkg čokolade
8 dkg šećera
3 žutanjka
1 žlica puna pekmeza od marelice
7 dkg mljevenih oraha
4 bjelanjka snijeg

Priprema:

Sve sastojke za tijesto smješati u glatko tijesto, pokriti folijom i pustiti da odstoji u hladnjaku 45 min. U posudu staviti čokoladu, šećer, pekmez i orahe i lagano na vatri otapati i miješati (ne na prejakoj vatri), kad se već malo rastopi dodati žutanjke i lagano miješati. Maknuti sa vatre i u smjesu dodati snijeg od bjelanjaka i lagano rukom promiješati. Razvaljati tijesto (na podlozi posutoj brašnom) i staviti u podmazani pleh 20×30 cm, pa staviti filu, pa opet tijesto.Izbosti malo tijesto gore vilicom. Staviti u vruću pećnicu, te peći na 180°C. Peći 30 minuta, gotovo je kada gornje tijesto postane žućkasto. Pitu posipati štauh šećerom.



BIJELA POSLASTICA

nedjelja , 25.01.2015.



Tijesto:

7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1/2 pecilnog praška

Izmješani sastojci za tijesto izliju se u namašćenu i posutu brašnom tepsiju promjera 40x35, te se peče na laganoj vatri. Kad se tijesto ohladi preliti ga sa 1 dcl prokuhanog mlakog mlijeka.

Krema:

7 žutanjaka
2 vanil šećera
7 žlica šećera
6 žlica brašna
7 dcl mlijeka

Krema se skuha na laganoj vatri i u ohlađenu kremu dodati izrađeni putar ( 25 dkg) . Na vrh staviti 1/2 l šlaga i pospe se čokoladnim mrvicama ili čokoladom u prahu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se