Marin Jurjević o svemu

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (4)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Rujan 2013 (1)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (4)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

14.10.2010., četvrtak

BOVAN I BONVIVAN

Cilo jutro mi zvrlji telefon i tandrče mobitel....Svi zovedu i pitadu da je li moguće kako se Sanader vraća u Sabor ?

A ča ja znan. Biće da je, kad tako javljadu - odgovaran. On jema prav na to i još uvik more radit ča ga je voja. Barem zasad !

Uto zazvoni na vratima o stana. Otvaran. A ono: Ko bi drugi i bija vengo Šjora File....sva prozebla i mokre glave.

Ajde ulizite, ne stojte tod na vratima ka nika stvar. Priladit će te mi se.A di smo onda ? Ma koji Vas je vrag nosija po ovakvom vrimenu da izlazite iz kuće ?

Eto san bila u spizu i malemu po marendu...Moran ja, kad nikor o mlajih neće. Ne denjadu se njanka dignit iz postelje....Deboto paridu ka da su svi prišli na niku novu viru koja jin zapovida da samo stojidu, ne mičedu se, grintaju, tražidu jist i linčare. Ka da su svi betežni ! A ča ću bidna. Tako uvik na kraju toka mene najstariju da gren najranije ujutro u butigu.....Nego, ča me tu stalno ništo zagovaraš - nisan došla zaraj tega...

A ča ste došli ?

Ma čekaj da se prvo raskomodin, reče šjora File i skine mokri mantel sa sebe...protrese glavom i svojon sidon koson, pa side za stol uzdišući.

A di Van je šudar...Ča ste izašli vanka gole glave i prez lumbrele ?

Eto, jerbo san se sva infotala....Dignedu mi doma tlak najranije na miljun pa san i šudar zaudobila vazest...a lumbrelu da i ne spominjen, raširi ona svoje košćate ruke ka dva krila o vitrenjače. Ma kobogda sad uvatila priladu pa zaleglai i ja u posteju...pa čedu onda vidit Boga svoga ! Ja ću onda lipo samo ležat, pit kamumilu i čaj su medon - a neka oni gredu svako jutro u spizu namisto mene, e....

Jemate prav šjora File ! Nego amo mi popit jedan bićerin da ne dobijate i puntu plauritu...da Vas pluća ne izdadu. Znaaaan ja ča Vama triba u ovi teški momena, rečen ja brižnot. Domaći prošek je najboja i dobro provirena likarija,

A bome i je. Aj daj jedan bićerin kad si već navalija !

I nalijen ja mojoj susidi ne jedan vengo dva bićerina - onako da pojačan tu našu domaću medicinu kontra upale pluć.

A je dobar, reče ona - i zaviri ispitivački u dno o bićerina ka da će tamo ovi ćas ugledat ništo jako važno. Baš mi je puno pomoga !

I onda ?

Ča i onda !? Je li istina oli nije istina ? Eno, doli dok smo čekali tepli kruv iz Biškića....svi pričadu da se Sanader vraća u Sabor - ka izgubjeno dite u skulu.

Je, a Luka Bebić će mu bit razrednik !

Ajde ne pričaj monade - vengo reci oče li se vratit meju zastupnike ili neće?

Ja mislin da oče ! A ča bi mu falilo ?

Ništa, ništa - ima on tega i prikoviše, ništa njemu ne fali...Vengo se mislin kako ste to lipo izumislili pa se šetate od Sabora pa do Vlade i natrag. Ka da ste na niko turistiško putovanje joli na niku ekskurziju !

Pa ča ja jeman s otin ?

Bože oslobodi, Marinko moj - nisan ja ništa rekla kontra tebe. Prin bi mi se jezik osušija vengo bi priko moji just prišla nika gruba rič o tebi - nasmije se ona lukavo. Vengo mislin se ovako ka jedna stara i neuka žena: A di bi se moga nabavit biljet za jedno takvo turistiško putovanje ? Bome san i ja ništo kun ušparala u ovemu svom životu, pa bi i za moga malega, za moga unuka rezervirala jedno takvo putovanje - ako more. Ma mu ne bi omar rekla. A ne, ne - vengo bi ga iznenadila kad uvati osmnajst godišć. Kad dite izađe iz puberteta i postane punolitno. To bi mu bija ka niki dar od babe oli, amo reč - od mene !

To Vi mene ka zajebajete ?

Bože me oslobodi...grubi li riči. Samo pitan !

Uto se Li-Lu razlaje i počme trčat po kužini.

Šjora File se izbeči prima pasu i vikne oštro: A ti da si kuco, jesi li me razumija !

A moja Li-Lu brže bolje uteče u kantun iza kauča i samo čirka i klepeče crnin očima, sa strane gledajući puna straja u moju susidu. Ma više je se ni bilo ćut a kamo li da bi zalajala .

Vengo, reci ti meni, dite moje a ča su te se ono jopet dovatili po fojima, an....?

Neš ti novosti...Uvik iste čunke, uvik ista stvari !

Ma isto me je iznenadija oni Jurica, kako ono - an...Pavičić. On ka da ne razumi ča i malo dite kapi....a da je glup, nije ! Pa mi ni kjaro...Eno ti na nos nabija i ča si bija u vižite Iranu i Teheranu....a da si ka spličanin triba ostat vezan lancima za Split u ovemu dramatišnem i priteškon momentu. Ma koja drama ? Koji saborski turizam ? Bože mi prosti, ka da se čovik najija ludi gljiv ! Da ne bi bidan opet falija ka ono onda kad je u Sanaderu bija vidija spas za Rvacku ? Još se sičan kako si beštima na take, kako se ono reče - an, spliske intelektualce ! Ča se tu sad jopet vaja iza brda, sinko moj ?

Ma to bidu oni mene vajali i to po blatu, šjora File moja !

Kada ja to ne znan, sinko moj...Vengo ča mu oče reč ono da si ka niki bonvivan ? Ja san čula za bovan !¨Bovan je stina oli facun...ali ča je to bonvivan ?

E to van je ka niki, ajmo reč - nabiguz, oni ča arči i banči...kojemu je najviše do spize i bibita a ne do pametni i ozbiljni stvari. Ka nika vrsta linčine i manjamuktaša !

Opla ga đilda ! Sad kapin ! Pa to su govorili i za Smoju !

Jesu, jesu...šesna moja šjora File...baš su za njega to špjegali...i puno mi je drago ča san na kraju doša dotle da me častidu istin ričima ka i mojega dobrega Smoju.

A jema je Smoje i Šarka a ti ovu kubansku kujicu Li-Lu !

Eto vidite kako smo slišni....Baš mi je drago ča Van to ni uteklo !

Bome san se baš išenpjala kad san vidila da ne znadu ni obišni abak pa da ne mogu pribrojit ni koliko ruku triba u Gradsko viće za sminit Kerumovu sestru.

Ma znadu oni to - vengo glumidu mone ! A neki baš i ne glumidu, vengo....

Ma da ste sve i jemali, ča niste, otih trinajst rukov - ma ja bi ti sama samcijata ruku bila osikla da si je diga za koalicjun su hadezejon, s otin lažljivcima lažljivin, s otin nabikesama...s otin....

Ma molajte, šjora File - pa i sami znadete da ja to nikad ne bi uradija. Da bi prin sam sebi osika ruku vengo s hadezejcima isti kruv misija ! Ne biste se Vi tribali mučit.

Pa ča te onda ne pustidu na miru ? Ča jin je ? Eto se oti Jurica poziva na svojega mesara i na svoje prijateje iz Jutarnjeg Lista. A ti se lipo pozivi na me ! Oli san ja manje vridna ?

Ma Vi vridite ka duzina Kuljiša !

Evo ti ga na - reče ona razdražljivo - i peta mi roge u oči ! Ne spominji mi onu ispuvanu mišinu ! Molin te dragin Bogon, samo mi njega ne spominji. A dat će mi sliku i oni šef mu Butković. Nima ni on pametnijeg posla vengo se bavit s unutarnjin neprijatejima esdepeja....A to bi triba bit ka ti ! Ola koja si ti važna faca ! Pari mi se ka da ji je Duje Marasović natanta da pišedu ote šporkarije o tebi !

Ne grišite dušu, jema i puno gorih od Duje, lipa moja šjora File !

Glavno da nisu naši !

Glavno !

Osin tega, Marinko moj, za jednega cukuna iz našega portuna kažedu da je glup ka bovan.

I ?

Pa boje ti je onda bit i bonvivan vengo bovan !

Ča je, je !!!


- 10:42 - Komentari (347) - Isprintaj - #

11.10.2010., ponedjeljak

INTERVIEW


09.10.2010. | 15:15
PRVI ČOVJEK SPLITSKIH SOCIJALDEMOKRATA GOVORI O DRAMI U GRADSKOME VIJEĆU, OPTUŽBAMA HDZ-A I ODNOSIMA SA STRANAČKOM SREDIŠNJICOM

Marin Jurjević: Kosor je naredila Marasoviću ne u nove izbore u Splitu

Dobro, je li točno da ste se grlili s gradonačelnikom Kerumom u Banovini nakon što je propao pokušaj rušenja Gradskog vijeća i izazivanja novih izbora?
 Ispod svake je razine to što su neki novinari izmislili, da je Kerum, vidjevši da nismo prikupili potrebnih 13 potpisa za raspuštanje Vijeća, meni poletio u zagrljaj. Pa to je na razini falsifikata goebbelsovske kategorije. Ne mogu shvatiti da se netko i danas služi takvim nebulozama i onda može mirno spavati. Ali, prava istina uvijek iziđe na vidjelo, a štrace ostaju štrace.

Na sjednici Gradskog vijeća...


 Vratimo se na pretprošli petak, kad se povela priča o raspuštanju Gradskog vijeća jer je Kerum ostao bez podrške većine, a vi se baš tada zatekli – u Teheranu?! Jeste li stvarno na taj način zapucali penal, i to namjerno?
 Ta priča o mojem izostanku s Gradskog vijeća zbog odlaska u Teheran nema nikakve veze s mogućnostima rušenja gradonačelnika Željka Keruma! I da sam bio u Splitu, ništa se ne bi dogodilo, jer nema šanse da bi SDP ušao u jedan takav projekt s HDZ-om, što bi zapravo značilo koaliciju s tom strankom.
Uostalom, Keruma se ionako ne može razriješiti svih funkcija na Gradskom vijeću, nego jedino na referendumu, i to uz uvjet da protiv njega glasa više od 50 posto ukupnog broja birača, tako je regulirano pitanje smjene neposredno izabranoga gradonačelnika.
Druga je stvar tobožnja krivnja SDP-a zbog izostanka naša dva vijećnika sa sjednice, za nesmjenjivanje predsjednice Gradskog vijeća Nevenke Bečić, ali ni to ne odgovara istini, jer nije bilo ni teoretske mogućnosti da se prikupi 13 potrebnih glasova vijećnika, tj. većina, jer nije bilo gospođe Milice Cipci na sjednici.

HDZ je pomogao Kerumu

 Čelnik splitskih HDZ-ovaca Duje Marasović nakon toga je optužio SDP za koaliranje s Kerumom. Štoviše, gostujući na HTV-u, implicirao je da je Kerum kupio nedolazak na sjednicu vas i SDP-ovca Ive Baldasara?
 Ma, to su besmislene izmišljotine. Priviđaju mu se crni mercedesi, očito ima noćne more u kojima mu svašta pada na pamet. I vrapcima je jasno da dva vijećnika više ili manje na toj sjednici ništa ne bi promijenila, a kako Kerum voli kazati, “ako išta znam, onda znam dobro računat”. Taj Dujin nastup na HTV-u bio je noćni glas očajnika.

 Tko je tu onda kome nudio koaliciju?
 Marasović svojim izjavama želi prikriti da je HDZ ustvari nama nudio koaliciju. Možemo to prikriti ovim ili onim riječima, ali činjenica je da bi stvaranje osovine HDZ-SDP-HSP u rušenju Keruma bilo i stvaranje političke koalicije koja bi dala novog predsjednika Gradskog vijeća.
Što Marasović priželjkuje: smjenjivanje i imenovanje novih čelnika gradskih poduzeća, novih upravnih vijeća i nadzornih odbora. Ali, mi s HDZ-om ne želimo u koaliciju i gotovo! Put u Iran s kolegama iz Sabora bio je davno prije isplaniran. Isto tako, krajem mjeseca ću s kolegom zastupnikom Furijem Radinom u Meksiko, pa SDP-ovi protivnici već sada mogu početi smišljati kakve to veze ima s Kerumom.

 Znači, ne biste s HDZ-om, čak ni ako bi “viši cilj” takvog udruživanja bilo rušenje Keruma?
 Dok sam ja na čelu splitskog SDP-a, i dok je ovog vodstva stranke, kako u Splitu, tako i na razini cijele Hrvatske, nema šanse da SDP ide u bilo kakvu koaliciju s HDZ-om ili HSP-om. SDP i HNS su u Splitu jedine stranke koje nisu ušle ni u jedan nadzorni ili upravni odbor za Kerumove vlasti. HDZ i HSP jesu.
Na koncu, HSP je glasao za izbor gospođe Bečić, a HDZ je bio dao svog vijećnika Tomislava Goju za mjesto predsjednika Gradskog vijeća. HDZ je ionako samo na riječima bio za promjene u Vijeću. To su i pokazali činjenicom da u utorak nisu svoje mandate stavili na raspolaganje građanima, čime bi pokazali da su spremni za raspuštanje Vijeća i nove izbore.


... u sabornici s Ingrid Antičević Marinović...

 Hoćete reći da su ustvari oni ti koji su u “tihoj koaliciji” s HDZ-om?
 HDZ je ovim pomogao Kerumu, to je nedvojbeno. Oni se zapravo boje novih izbora. Sad su na tri vijećnika, a na novim izborima vjerojatno ne bi dobili ni toliko. Oni su zadnja stranka mastodont, koja funkcionira po diktatu s vrha, kao boljševici u vrijeme Džugašvilija Staljina.
Pa sjetite se samo kako je komično izgledao izbor današnje predsjednice stranke Jadranke Kosor na konvenciji u zagrebačkoj Areni... Tako je i tadašnja gospođa Kalaš, danas Podrug, zamijenjena Marasovićem, po dekretu Ive Sanadera. Marasović je u ponedjeljak išao kod premijerke Kosor, koja mu je kazala  sve može, pa i koalicija s SDP-om, samo ne u nove izbore!
Na posljetku, s obzirom na to da se viđeniji članovi HDZ-a svako jutro opraštaju s članovima obitelji jer ne znaju hoće li do kraja dana završiti u Remetincu, HDZ-u ovog trenutka izbori nikako ne odgovaraju. Zato ne prihvaćamo tu retoriku “niste s nama u koaliciji, dakle, s Kerumom ste”. Pa nas Kerum napada da smo u koaliciji s HDZ-om!

Izlaz iz agonije

 Kažete da ne biste s HDZ-om. A s Kerumom?
 Ma, dajte, što vam je!? Niti Kerum niti HDZ ne dolaze u obzir. To bi bio protumoralni politički blud. Taj izbor za nas ne postoji, to je lažna dilema. Nismo toliko licemjerni ni pokvareni da bismo tako izdali interese naših birača, jer naprosto se radi o različitim kulturološkim okvirima.

 Optužuju vas da štedite Keruma zbog sinekura nekih SDP-ovaca: od Zdravka Mulića, koji je financijski direktor Koteksa, tvrtke u Kerumovu vlasništvu, preko Vesne Alač, pročelnice Zajedničkih gradskih službi, i Mladena Donadića iz komunalnog redarstva, pa do Veljana Radojkovića, koji ne krije dobre, pa i obiteljske odnose s gradonačelnikom?
 A što da kažem na takve insinuacije? To je pad novinarstva na najniže razine. Pa svi su ti ljudi na tim funkcijama i u tim tvrtkama bili i prije Keruma. Konkretno, gospodin Mulić bio je i na višoj funkciji prije Kerumova dolaska. Čak se pisalo da su Kerum i Radojković išli u isti razred, iako je razlika između njih osam godina.
Prozivali su običnoga komunalnog redara da je Kerumov “odabranik”, samo kako to da je onda na tako važnoj funkciji? Sramotna je to rabota nekih novinara! Pa ni HDZ nije, kad je osvojio vlast u Splitu, bacio sve naše ljude na ulicu. Istina, neke jest, i to zato što su bili u srodstvu sa mnom. Čak sam čuo “argument” da je SDP Kerumu “dodijelio” Koteks.
Pa nismo mi državna vlast da možemo takvo što. Neki su mi kao ključni dokaz tobožnje bliskosti s Kerumom “prišili”  da su mi vrata njegove lokalne televizije stalno otvorena. Zato što sam gostovao u emisiji u koju kad-tad dođe gotovo svaki lokalni političar?!

 Upadljivo je da SDP baš i nije pokušavao poentirati na ogorčenosti radnika škvera ili splitske Željezare, iako ste mogli uskliknuti “Idemo na Zagreb!”, i vjerojatno biste dobili puno političkih bodova?
 Mi nikad nismo bili “divlja” stranka, i nećemo nikad biti stranka Rive, kažimo to tako. Nikad nećemo zazivati ulicu, niti biti huškačka stranka, potpaljivati grad da bismo se dočepali vlasti. Tu je velika razlika između nas i HDZ-a. Sjetite se samo “sakupljača kestena”, spotova o meni kao izdajniku naroda i sl. Nije vrijeme za budnice i davorije, izazivanje iracionalnih situacija, čemu je HDZ sklon.
Situacija je vrlo ozbiljna i traži ozbiljne odgovore: dva kruga privatizacije su propala, Vlada je potpisala da škverovi ne mogu potpisivati nove poslove dok traje privatizacija, čime su škverovi zapravo osuđeni na eutanaziju. Vlada nikad nije ni imala koncept restrukturiranja brodogradnje. Teško je vidjeti izlaz iz ove agonije, a posebno je zanimljivo da se i dalje ne zna gdje je nestao sav taj silan novac iz Brodosplita.
Još uvijek sva izvješća Europske komisije o Hrvatskoj počinju zahtjevom da se razriješi afera Brodosplit. No, za sada sam samo ja zbog toga na sudu, jer tobože uznemiravam javnost kad u Saboru pitam gdje su nestale pare iz škvera!


... i s portretom velikog kroničara Dalmacije

 Iz svega toga, lako je zaključiti da se škveru ne piše dobro?
 Moja je familija vezana uz škver, ali i neovisno o tome, gašenjem škvera Dalmacija bi ostala bez ikakve industrije. A ne možemo živjeti samo od turizma i prodaje sladoleda. I zato sam svakako za opstanak osnovne brodograđevne djelatnosti. Reindustrijalizacija je jedini izlaz.
Jer, trgovački centri i turizam ne mogu nas izvući. Zato nije ni čudo da u Splitu svi mole boga da Hajduk pobijedi pa da ljudi budu veseliji. Ali, nad Splitom se nadvijaju loše stvari. Nama je najbrojnija tvrtka u gradu – bolnica. A o njenom radu neću govoriti. HDZ je, u sklopu represija nad svime što je mirisalo na bivši sistem, Split uskratio za jednu bolnicu, umjesto da dobijemo i treću.

Glumatanje oporbe

 U kakvim ste danas odnosima s predsjednikom stranke Milanovićem? U javnosti vas prati glas da niste u krugu najbliskijih mu SDP-ovaca?
 S Milanovićem imam vrlo korektne odnose. Odluke na lokalnoj razini donosi splitsko vodstvo, a o važnim stvarima razgovaram i sa županijskim predsjednikom, ali i s predsjednikom stranke. Split je ipak drugi grad u državi i naravno da je SDP-u vrlo važan.

 Jeste li s Milanovićem razgovarali i o novonastaloj situaciji u Splitu?
 Da, razgovarali smo i o tome.

 Kako komentirate izjavu Arsena Bauka, predsjednika županijskog SDP-a, koji je nakon epizode s neuspjelim raspuštanjem Gradskog vijeća izjavio da ste nepotrebno dobili medijsku pljusku, rekavši: “Naši se nisu najbolje snašli?”
 Nije tu bilo nikakve zle namjere, čuo sam se s Baukom o tome, nema tu nikakvih razilaženja u pogledu na stvari, a naslov u novinama bio je pomalo nategnut. I s njim odlično surađujem.

 I što sada, kako vidite nastavak rada u Gradskom vijeću?
 HDZ će i dalje glumatati oporbu, ali više nikoga u to ne može uvjeriti. Oni su se sasvim razotkrili. HSP će pokušavati dignuti cijenu svojem vijećniku, a mi se nadamo kako će se ipak ubrzo stvoriti uvjeti za nove izbore i da će kompletna ova “politička bratija” dobiti zasluženu neprolaznu ocjenu od glasača i da će ubuduće biti samo politički dekor, a ne vladari Splita: počevši od Keruma pa do Duje Marasovića.
Mi ćemo nadalje biti žestoko protiv svega što bude i “mirisalo” na privatne interese pojedinaca, a ne interese grada. Tu treba naglasiti da se dosad ionako nije realizirao ni jedan veći projekt u interesu grada. Inzistirat ćemo na zakonitosti, ali i civilizacijskom odgovoru vlasti na potrebe grada s ovolikom tradicijom jer ne možemo ni na verbalnoj razini padati ispod razine građanskog Splita iz tridesetih godina prošlog stoljeća, a to se Kerumu često događa.
Da Kerum zna o čemu govorim, onda bi valjda bio došao i na pogreb pokojnom gradonačelniku Zvonimiru Puljiću, ma koliko se razilazili u politici. Postoje neke civilizacijske norme koje moramo poštovati živeći u gradu.

HRVOJE PRNJAKSplit ili Hajduk - teško pitanje

U uredu prvog splitskog SDP-ovca, osim stranačkih zastavica i one državne, nalazi se i zastavica HNK Hajduk. Sigurno će se lijevo orijentirani navijači RNK Split zapitati – a di smo tu mi? Kao, SDP i radnici trebali bi biti na istoj strani, ili ono barem na istoj polici sa zastavicama. Istina, ima mjesta za još jednu. Možda Dinamovu?
 Čuvam mjesto i za Splitovu zastavicu, brzo će i ona doći. Moj pokojni otac, inače škveranin, bio je veliki splitovac. Ja sam dite iz težačko-radničke obitelji. Moja je obitelj inače iz Kamenite ulice u Varošu, ali živjeli smo u Poljudu, gdje smo imali polja i gdje je djed bio sagradio kuću. I vjerujte, nama Splićanima nije jednostavno u ovoj situaciji, jer je Hajduk odavno identifikacija Splita.
Drago mi je da je Split vratio ovaj prefiks radničkoga kluba, a zahvalan sam ovoj upravi i što je obnovila spomenik igračima koji su izginuli u Drugom svjetskom ratu. Mislim da u svijetu nema sličnog primjera, da je cijela momčad poginula boreći se za slobodu. To nije ideološko, nego civilizacijsko pitanje. Drago mi je da je i Hvidra to prepoznala, i zato sam im zahvalan što su došli na komemoraciju stradalim igračima Splita.

Irance zanimaju škverovi
Posjet Teheranu bio je dogovoren još prije godinu dana. Tamo sam otišao kao član saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju, čiji sam potpredsjednik. Krajnji je rok za taj posjet bio 30. rujna, primljeni smo i u tamošnjem parlamentu, posjet je bio vrlo uspješan.
Inače, tamošnji su ljudi dosta slični našima po mentalitetu. Tako smo sada pred potpisivanjem suradnje između splitskog i sveučilišta u Shirazu, gradu s pet milijuna stanovnika na jugozapadu Irana. Pokrenuta je inicijativa da Split postane grad prijatelj Shiraza.
Dvanaest iranskih agronoma ovoga trenutka boravi kod nas, riječ je o zemlji koja ima oko 80 milijuna stanovnika, zanima ih i naša brodogradnja, što može biti i te kako važno, dakle, nisam bio u nekom turističkom obilasku jer je i parlamentarna diplomacija važna u promoviranju Hrvatske.

Preuzeto s http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/117853/Default.aspx

- 12:31 - Komentari (30) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.