Marina kuhinja

ponedjeljak, 28.03.2011.

Obilje proljeća (II)

Photobucket

Kopriva
U zadnje vrijeme sve češće možempo naći recepte od koprive. Zaista ju možemo pripremati na sve moguće načine. Nešto je intenzivnijeg okusa, ali predivna.

Recepti njami

1) Umak od kopriva
Izuzetno dobro paše sa pire krumpirom.

Sastojci:
Pregršt (puna šaka) mladih listova koprive
Češnjak
50-100ml mlijeka ili malo kiselog vrhnja
Ulje
1-2 žlice oštrog brašna
Začini – sol, papar, chilli, curry, bosiljak, kopar ili majčina dušica

Postupak: U jednu posudu stavimo vodu za koprive. Kad zakipi, umetnemo dobro oprane koprive i pustimo 2-3 minute najviše da listovi omekšaju. Ocijedimo koprive, ali ocijeđenu vodu ostavimo jer će nam trebati za umak. Koprive nasjeckamo na sitno.
Zatim stavimo u drugu posudu malo ulja (da pokrije dno) i brašno i stavimo na vatru, svega 2-3 minute. Dodamo vodu od kopriva (oko 1-2dcl) i pjenjačom miješamo da ne nastanu grudice. Ako je umak pregust, dodamo još malo vode. Začinimo. Kad zakipi, dodamo nasjeckane koprive, mlijeko (ili vrhnje), nasjeckani češnjak i pustimo da ponovo zakipi. I umak je gotov!

2) Pohane koprive

Uberemo što veće mlade listove koprive i dobro ih operemo.
Pripremimo smjesu za pohanje – 1-2 žlice brašna, 1-2 dcl mlijeka, sol. Smjesa mora biti tekuća i gusta (malo gušća od smjese za palačinke). Možemo u smjesu staviti i jaje.
U tavicu za prženje stavimo ulja i stavimo na vatru.
Listove koprive umočimo u smjesu za pohanje i stavljamo na vrelo ulje. Samo pohanje traje jako kratko jer je dovoljno da smjesa bude pečena s obje strane (po nekoliko sekundi za svaku stranu).

3) Savijača sa sirom i koprivama

Tijesto: glatko brašno (oko 500g)
1-2 žlice ulja
Topla voda
Sol

Zamijesimo tijesto od nabrojenih sastojaka (neka bude kompaktno, al ne pretvrdo) i ostavimo barem pola sata da odstoji na sobnoj temperaturi.

Smjesa: svježi sir (oko 1/2 kg) i malo vrhnja po potrebi
Koprive – pofurene s kipućom vodom i narezane na sitno
Sol
Postupak: uzmemo komad tijesta i tanko razvaljamo sa prstima (na čistoj krpi ili stoljnjaku). Razvučemo smjesu po tijestu i zarolamo. Takve 'rolice' stavimo na pouljenu tepsiju, zalijemo sa svježim vrhnjem i stavimo peči. Peče se oko 20 minuta.
Savjet: smjesu od sira i kopriva malo jače posolite jer se slanost 'izgubi' pri pečenju.

Narano, možete koristiti i gotove, kupovne kore za savijače. smijeh

28.03.2011. u 18:05 • 0 KomentaraPrint#

Obilje proljeća (I)

Proljeće je totalno buđenje! Budi se priroda iz zimskoga sna, sokovi počinju teći…ptice pjevaju od radosti i ljepote! Jednostavno predivno!
Jedna od ljepota proljeća je i obilje ljekovitog, samoniklog bilja. Samo se trebamo sagnuti i ubrati! Doslovno! yes
Trenutno mislim na maslačak. Toliko je rasprostranjen i poznat da ga svi znaju. Zbog svog izrazito aromatično-gorkog okusa ovoj biljci nadjenuli su mnoga imena: gorko zelje, radič, žutenica, mlječnjak ( zbog gustog, bijelog soka ),a mnogi su ga liječnici slavili kao neobično dragocjenu biljku koja povećava apetit.
Photobucket
Prava mala, zlatna ljekarna koja nam je nadomak ruke, baš u proljeće, kad je organizmu mnogostruko potrebno vratiti snagu, naročito nakon gripe i drugih prehlada i viroza koje caruju u zimskim mjesecima.
Od maslačka se upotrebljavaju svi dijelovi: cvjetovi, listovi i korijen. Iako su svi ljekoviti upotrebljavamo ih na različit način i u različite svrhe. Ali cijela stabljika je bogata vitaminom C i mineralima( željezo, natrij, fosfor i kalij), eteričnim uljem, masnim kiselinama itd.
Iako je isprva prepoznat i cijenjen kao diuretik, vremenom se uvidjelo da maslačak djeluje na organizam savršeno harmonično - osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca,maslačak pročišćava krv, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti.
To je biljka od koje se koristi svaki dio zasebno ili sve zajedno, prema potrebi i prema želji. Sve osim sjemenki.
Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja (od ožujka do svibnja, ovisno o području), listove beremo prije nego maslačak pođe cvjetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto (ranu jesen). Tada sadrži veliku količinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu.
Jedan od predivnih proljetnih recepata je najjednostavnija salata od mladih listova maslačka!

Prijedlog za salatu: njami
Listove operemo I natrgamo na 2-3 dijela.
Uzmemo maslinovo ili bučino ulje, jabučni ocat ili ocijeđeni limun
Prepržimo sezamove sjemenke na suhoj tavici I ubacimo u salatu
Dodamo sol, ocijeđeni češnjak (ili sitno nasjeckani), promiješamo I salata je gotova!

Ako maslačak koristimo za čajeve i lijek, listove i korijenje sušimo na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40 stupnjeva.
Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo. Pospješuje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu dišnih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.

Čaj od lista maslačka trebale bi upotrebljavati osobe koje pate od čestih upala mokraćnog mjehura. Čaj od listova maslačka priprema se tako da žličicu sušenih listova prelijete s 2 dl vrele vode. Poklopite, te nakon 10 do 15 minuta procijedite. 3 – 5 grama korijena stavi se u mlaku vodu. Zagrije i kuha 10 minuta. Procijediti, te najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.

Za ljubitelje kave i sličnih napitaka, evo jedan zanimljiv recept.party

Kava od maslačka
U jesen iskopajte korijenje, očistite, narežite na tanke ploške i ispecite u pećnici.
Sameljite ga u mlincu zakavu i priredite kao običnu kavu, bijelu kavu ili kao dodatak pravoj kavi.

28.03.2011. u 12:31 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< ožujak, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (5)

Tekuće zlato...

Ghee - zdrava i ukusna namirnica. Koristimo ga za namaz, dodatak jelima, umjesto ulja i drugih masnoća za kuhanje, kao lijek...
Priuštite si dozu zdravlja - ugodno s korisnim!
Marina kuhinja nudi ghee po povoljnim cijenama. :)))

e-mail: marina.kuhinja@gmail.com

Linkovi

divineenergypark.org
Divine Energy Park (Park Božanske Energije)

lavitaebella.blog.hr
Disanje, zdravlje, potencijali

Prijatelji životinja.hr
Budimo prijatelji svim bićima! :)

zdravakrava.hr
Vodić za vitalnost...

cudaprirode.com
Čuda prirode - uživajte!

Blog.hr
Blog servis


Novosti

Zeleni ponedjeljak.org
Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.

Prezentacije i promocije

Ne propustite ovaj vikend "FESTIVAL WELLNESSA I ZDRAVOG ŽIVLJENJA“, 8-10.02., Kongresni centar NOVA GALERIJA, Zagrebačka avenija 104....

...i predavanja i radionice PARKA BOŽANSKE ENERGIJE....
subota 9.2.2013.
- od 13-14h – Uvodno predavanje “Divine Health Program”
- od 14-15h – Radionica disanja “Divine Health Program”
nedjelja 10.2.2013.
- od 16-17h – Predavanje i Radionica “Divine Health Program”
- od 17-18h – “Božansko Zdravlje za Djecu” – Predavanje o zdravlju djeteta (za roditelje i djecu)

...Saznajte više informacija na našem info pultu tijekom trajanja sajma (petak od 16-20h, sub i ned od 10-20h), i kupite publikacije Parka Božanske Energije po promotivnim cijenama!!!