MANOWAR

nedjelja, 05.02.2006.

Metal legende

Ozzy Osbourne sa Black Sabbathom na koncertu 1971.
Ozzy Osbourne sa Black Sabbathom na koncertu 1971.

OZZY OSBOURNE

U ovom postu govori se o metal legendama, ljudima koji su možda imali najznačajniji doprinos u metal glazbi, no bez obzira na to, postali su velike ikone u rock i metal svijetu. Ovaj post pisan je za one neupućene, ako tko slučajno doleti na ovu stranicu, i nezna što je metal glazba; da zapamti ova imena. Metal glazba, dakle sama po sebi nije imala takvo ime, nego je jedina žešća glazba u 60-tima dobila naziv heavy metal, od riječi heavy metal thunder što označava i grmljavinu motora, odtuda taj naziv. Ponajveća legenda metala je takozvani kum metala, Ozzy Osbourne, vokal prvog velikog metal benda, koji je donio standarde u tu vrstu glazbe zapravo miješajući taj iskonski heavy metal sa hard rockom i specifičnom atmosferom. Black Sabbath su definirali standarde metala koji će se slijediti godinama kasnije. Black Sabbath je izdao svoj prvi album 1969. i djelovali su skoro 30 godina. To je postao svakako najutjecajniji metal bend, bend sa velikim brojem odličnih glazbenika i perioda, a i bend za koji čak i u metal svijetu se imam dojam, premalo govori. Osim Ozzy-eve, bile su tu jos velike faze, Dio faza (znan kao „vocie of metal“) i Gillian faza (ex vokal Deep Purple, koji je recimo idol vokala Manowar-a). Da nije bilo Black Sabbatha ja vjerojatno nikad ne bih pisao pjesme. Jer ono što se može naučiti od Black Sabbata je da je važno pisati i govoriti iz srca, red riječi i šarenost rečenica nije bitna za pjesmu. Osbourne je Englez iz glazbene obitelji. 8 godina provedenih u Sabbathima stekao je mase sljedbenika. Nakon razlaza osniva bend čije ime jednostavno glasi Ozzy Osbourne, i biti će to jedini bend u povijesti gdje je vokal barem dosegao uspjeh prvotnog benda, nastupajući sa legendarim gitaristom Randyem Rhoadsom, vjerojatno jednim od 5 najvećih gitarista svih vremena. Iommi, gitarista Sabbatha je donio riff standarde i atmosferu bez, a ono po čemu se pamti Rhoads je fantastična progresiva i improvizacija, koji ističu njegov osebujni stil. Neke njegove pjesme je gotovo nemoguće pravilo odsvirati. No Rhoads nakon samo 2 albuma umire u avionskoj nesreći i odlazi u povijest. Ozzy postaje sve slavniji na stadionskim turnejama, svirajući svojedobne pjesme Sabbatha i njegovog benda. U 80-tima (a i još prije) kroz neke pjesme želi dokazati nekima koji ga percipiraju kao sotonista da on nema veze s tim. Nastupa sa mnoglim velikim glazbenicima u rocku i metalu. Većina velikih nadolazećih bendova na pokojem albumu imaju obradu Black Sabbatha. Također pomaže bendu Metallica koja se kao predgrupa Ozzyu na turnejama probija kao veliki nadolazeći bend. Lik i djelo Ozzy Osbournea ističe i putujući metal festival, nastao na inicijativu nekoliko velikih bendova, festival po imenu Ozzfest.

ROB HALFORD

Iduća metal legenda je također britanski vokal, iz heavy metal benda blasfemičnog imena Judas Priest, zvan Rob Halford. Snažnim i širokim rasponom glasa istaknuo se kao jedan od najvećih vokala u rocku i metalu. Album Sad Wings Of Destiny je obavezna literatura za sve naupućene u vokalne mogućnosti Halforda. U 70-tima nastupa sa Ozzy-em na legnedarnom koncertu „Ozzy Meets The Priest“. U 80-setima pomaže tada malo poznatom bendu Pantera da sklope ugovor sa drugom diskografskom kućom nakon čega Pantera snima jedne od najboljih albuma thrash metala. Halford je istinski metalac, koji je to promovirao i silnim odjevnim metalnim predmetima a Judas Priest jedan on najvećih heavy metal imena, koji djeluje preko 3 desetljeća. Svoju homoseksualnost priznaje nakon mnogo godina javno na TV-u, no horde njegovih fanova ostale su iza njega. Rob je imao i solo karijeru, ne toliko uspješnu kao Ozzy, 2005. se vraća u svoj matični bend Judas Priest. Halfordom su utjecani mnogi, kao naprimjer veliki vokal King Diamond.

CHUCK SCHULDINER

Chuck Schuldiner je ime koje je obilježilo death metal. Vokal i gitarista. Zašto je on tolika legenda? Zato jer je death metal najrevolucionarniji ne smjer metala, nego glazbeni pravac u povijesti, veći i od punk revolucije u 70-tima. Death metal bendova možda ima i najviše u metalu, a krajem 80-setih kao izraziti underground stupaju na snagu mase bendova praktički od nikuda, sa novim žešćim smjerom od prethodnih, nazvanim death metal. Dakle u isto vrijeme kad mtv trese grunge groznica. Death metal ima čak i 2 takozvane škole, Švedsku i Floridsku, odkuda dolazi mnogo velikih bendova. Utjecanost ponajviše Sabbathima, Maidenima, ostalim britanskim novovalnim bendovima, i američkim thrash bendovima uvjetovala je razvoj death metala. Filozofija death metala je fasciniranost smrću i zlom u svijetu (što ne znači i poistovjećivanje sa zlom automatski), svijet je gledan sivim očima. Sculdiner je umro u automobilskoj nesreći, i još i dan danas mi suze navru na oči kad ga se sjetim. Jer Schuldinerova glazba koliko god bila gruba, žestoka i mračna, bila je duboka, emotivna i inovativna. Bili su to nihilistički trzaji u neshvaćenoj svijesti...i to kakvoj.. A Sculdiner je veliki pjesnik, koji piše iz boli, i iz srca, čije dubokoumne osjećaje je ostavio mnogima da ih proučavaju kroz pjesme i izgrade sjećajanje na njega kao velikog. Bend Death je ponajveći death metal bend. Prije smrti, Schuldiner je imao i bend sa strane zvan Control Denied.

STEVE HARRIS

Zadnji kojeg ću spomenuti ovdje je i Steve Harris, basista i tekstopisac pjesama benda Iron Maiden, koji je svojim bas dionicama stvrio glazbene standarde dinamike i mašineriju kao jednog od najvećih bendova. Kada čujete taj poseban bend – znat ćete – to je to. A ipak, Maideni su komercijalno nezanimljivi radio postajama upravo zbog tog neobičnog basa i malo su gdje eksponirani. Sa druge strane, majica sa njihovim znakom je najprodavaniji brand u svijetu; što govori sigurno u jednu stvar – kvaliteta koju je prepoznao kupac. Baš kao i Geezer Butler ili Cliff Burton, Harris je imao svoj osebujan stil sviranja koji ga je gurnuo u orbitu kao jednog od najvećeg bas gitarista u metalu i rocku, a vjerojatno i u glazbi. Ako niste, poslušajte pjesme The Trooper, Aces High, ili koju odaberete i znat ćete o čemu govorim, i čuti ćete posebnu bas svirku. Harris je bio mnogo utjecan Britanskim bendom UFO koji su u 70-tima usjpeli najviše u Japanu. Bio je i odličan nogometaš, te je morao izabrati između profesionbalnog nogometa i bavljenja glazbom, nakraju očito nije pogriješio. Dok je Butler iz Sabbatha svirao izuzetno snažan i tup bas, koji je Cliff Burton iz Metallice volio slijediti, Harris je svojim brzim, nekad i akustičkim umijećem sviranja basa stvorio svoj trademark. I taj trademark donijeti će do toga da se prilikom stvaranja glazbenog smjera power metala u 80-tima većina takvih bendova slijediti himnični i dinamični Harrisov stil. Power metal će postati prihvaćen kao taj utjecan Harrisovom svirkom, više nego onim Sabbathovog majstora na basu. Često se diskutira koji sve bendovi spadaju u power metal, a upravo su ovi ljudi bili najutjecajniji kod stvaranja raskola između analitičara. Ovo je za njega rekao kolega iz benda Jnick Gers "He is an idiosyncratic bass player. He picked up the bass and taught himself in such a way that nobody can really copy it. People say it’s like a lead guitar, but it’s not." Kada nestane Harrisa, nestati će i Maidena.. Harris djeluje od početka u bendu Iron Maiden već preko 30 godina.

- 12:22 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
O Manowaru..

Sponsored links




Sponsored links





Free Web Site Counters

Counter