MANOWAR

nedjelja, 19.03.2006.

Shell Shock


Sa prvog albuma Manowar-a pjesma Shell Shock još je jedna heavy metal pjesma, ovaj puta posvećena socijalnom stanju i pogledu kroz politička pitanja tog doba. Spominje se Uncle Sam, popularni sinonim za Ameriku. Opisuje se kako je Manowar pozvan u vojsku da ratuje u Saigonu u specijalnim postrojbama. Manowar ponekad zna koristiti i humor, ili se predstaviti kao cinik, te malo na humoristički način opisuje i svoje stanje nakon toga rata. „But if they tell you that I've lost my mind Baby it's not gone just a little hard to find“ – ako je i izgubio razum, ističe da zapravo nije izgubljen, nego je taj razum malo teže pronaći, govori ženama kojima se spreman otvoriti. Manowar izuzetno dobro shvaća postratno stanje – on je grubijan, ali samo naizgled; nutrina otkriva čovjeka koji možda i ne analizira mnogo stvari oko sebe, no bez obzira na to svijest mu je fascinirajuća i dolazi do vrlo točnih zaključaka. Manowar ovdje otkriva i jednu drugu stranu priče. Njegova poznata ludost – da li ona zbilja vuče korijene nekih članova benda sa političkom prošlosti. U pjesmi se primjeti utjecaj starih bendova na Manowar – dok je danas bend u nekim stvarima evoluirao (ne radi se o progresu), ova pjesma podsjeća kadkada na Rainbow ili Deep Purple. U albumu „Warriors of The World“ ti riffovi su npr. malko teži i himničniji. Kada se vrati u rodnu mu domovinu to pismo kojim se javlja svojim bližnjima, on vjeruje da će već biti mrtav u tome ratu, i cinički gleda na to. Ako se i vrati živ – vjeruje da će se vratiti uzdrman granatom „shell shocked“ – u bilo kome obliku, kao invalid, ili samo psihički uzdrman ratom, ali uzdrman. Kada ipak u pjesmi saznajemo da se Manowar vratio kući, za njega je vožnja autobilom neki drugi film u kojem kao da vozi tenk. „I know I'm home But I feel gone,gone, yeah gone“ – iako zna da je doma, on nije doma više u srcu, u razumu, u tome je cijela njegova priča. A sva ta priča ga ne čini nervoznim nego se smije svom čudnom putu. Jer sam rat je čudo – ubija se ne da bi se preživilo, nego zbog imaginarnih granica ili većih primitivizama. „The businessmen sat home Well I got shell shocked, whoa“ – biznismeni su sjedili kod kuće ili u svojim uredima dok je Manowor gubio razum na ratnom bojištu. Manowar pronalazi u sistemu rupe i nejasnoće, ipak ta nepravda ga ne ljuti koliko je žalosna. Shell Shock – jednostavno poslušajte ovu pjesmu koja će vas svojim jednostavnim ritmom i blagim heavy metal riffovima pridobiti!


I don't know
Well, there's no charge for the haircut
And the bullets come free
My Uncle Sam send a letter, said:
He's got a mission for me
Now I'm a ranger, not a stranger
And I live in Saigon
We've got a team of special forces
And we deliver napalm
But if they tell you that I've lost my mind
Baby it's not gone just a little hard to find
About the time this letter gets home
I'd be gone, gone, yeah gone
And if they tell you that I'm F.I.A.
Think a little less about me each day
'Cause if I ever get back
I'll be shell shocked, whoa
Shell shocked, yeah
Feels funny riding in my car
Used to drive a tank and shoot a B.A.R.
I know I'm home
But I feel gone,gone, yeah gone
Now it's over and the homeland's safe
Got a purple heart to show the world I'm brave
The businessmen sat home
Well I got shell shocked, whoa
Shell shocked, whoa
Shell shock
Shell shock
Shell shock

- 19:33 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 17.03.2006.

Pleasure Slave

Pjesma „Pleasure Slave“ je Manowar-ov prikaz sebe i svog stajališta u određenim stvarima prema ženama. Godina 1987. i album Kings Of Metal izdanje je u kojem se nalazi i ova često spominjana pjesma kod kritičara. Premda je pomalo šovinistička, odiše i enegrijom i seksualnim pristupom koji Manowar iskazuje. Za njega je žena moguća samo kao sredstvo zadovoljavanja, jer za drugo po njemu nije sposobna. No više od ovoga dominirajući Sabbathov riff i atmosfera o moći, dominacijom nad nekime govori ova pjesma. U tom sekusalnom aspektu robinja, koja će mu praktički jesti iz ruke za Manowar-a znači moć, kojom on hrani svoj ranjeni ego. No Manowar progovara malo i o toj ženi, koja je za njega sluškinja, robinja. Za nju kaže da prije nije imala života, i da se predala Manowar-u „Before Her Surrender She Had No Life“. „Her Only Sorrow Is For Women Who Live With Lies, She's Taken Off Her Disguise“ – po Manowar-u je jedina njezina žal za ženama koje žive u laži. Ona je razvratnica, nevjernica, koja željna samo da živi kao robot, zadovoljavajući samo svoje tjelesne potrebe. Manowar govori da je skinula svoju masku, jer život u kušnji za nju je bio laž, a razvratnost je ono što zaista želi. Zaboravljene moralne vrijednosti za nju ne postoje jer u njih ni ne vjeruje. Da li se Manowar zapravo cinički smije toj toliko povodljivoj razvratnici i iskorištava ju, kad više ništa drugo nema za izgubiti? Ili ostaje nepokolebljivi borac za moralna prava, a živeći kao razvratnik vara sebe, boreći se sa samim sobom; ostaje pitanje koje jedino on može odgovoriti.


Pleasure Slave

She Is Waiting To Kiss My Hand
But She Will Wait For My Command
My Chains And Collar Brought Her To Her Knees
She Now Is Free To Please

Woman Be My Slave
That's Your Reason To Live
Woman Be My Slave
The Greatest Gift I Can Give
Woman Be My Slave

Before Her Surrender She Had No Life
Now She's A Slave Not A Wife
Her Only Sorrow Is For Women Who Live With Lies
She's Taken Off Her Disguise

Woman Be My Slave
Chained Unto My Bed
Woman Be My Slave
Begging To Be Fed

Your Body Belongs To Me

Woman Come Here
Remove Your Garments
Kneel Before Me
Please Me

Woman Be My Slave
Chained Unto My Bed
Woman Be My Slave
Begging To Be Fed

I Want You Now

Woman Be My Slave

- 11:40 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 07.03.2006.

Warriors Of The World (United)Himna jedinstva. Manowar-ov spot za ovu pjesmz se pretprošle godine vrtio čak i na komercijalnom MTV-u. Manowar suj bend jedinstva koji žele ujediniti svu metal glazbu, i iskorijeniti onu lažnu. I ova borba, je stvarna borba za Manowar. On je poput sanjara koji ide glavom na zid i ne vidi ga. Šta još najglasniji bned po Guinessu govore? Da je borba teška, ali je slatka je je to borba za pravdu. Oni vode rat, a rat se ne mora voditi samo na krvavom bojištu sa puškama, mačevima ili nečim trećim. Rat je i krv, i sex i znoj, i rat misli. Drevni Bog rata Mars, zasigurno bi se ponosio Manowar-ovim veličanjem borbe. Iskrenost je jedino što grubi sanjari Manowar-a mogu podnijeti, i zbog toga oni sviraju „iskreni metal“. Kao ratnici oni se kunu, da će se boriti, i nakraju umrijeti, bilo u borbi kao pobjednik kad dođe vrijeme ili kao poraženi, ali će se boriti. „Like thunder from the sky - sworn to fight and die“. Ovo je jedna od ponajvećih pjesama Manowar-a. Oni ne samo da sviraju svim srcem i misle ozbiljno (na što ih mnogi ismijavaju zbog teme), oni se bore da žive u svijetu u kojem kad si rođen odma umireš. „I call about and charge them all with a life that is a lie“. Utjecaj klasične glazbe je vrlo primjetan i veličanstveno ukomponiran. „Until then I will be strong, I will fight for all that is real Samo pravda može da zadovolji Manowar-a, koji nezna mirnim putem da govori svojim srcem. Warriors Of The World je pjesma sa posebnom energijom, ponosom srca, kakvu nema skoro nijedna pjesma koju ste čuli na MTV-u. Točka.
Here I see you stand from all around the world
Waiting in a line to hear the battle cry
All are gathered here, victory is near
The sound will fill the hall, bringing power to us all

We alone are fighting for metal that is true
We own the right to live the fight, we're here for all of you
Now swear the blood upon your steel will never dry
Stand and fight together beneath the battle sky

[Chorus:]
Brothers everywhere - raise your hands into the air
We're warriors, warriors of the world
Like thunder from the sky - sworn to fight and die
We're warriors, warriors of the world

Many stand against us, but they will never win
We said we would return and here we are again
To bring them all destruction, suffering and pain
We are the hammer of the gods, we are thunder, wind and rain.

There they wait in fear with swords in feeble hands
With dreams to be a king, first one should be a man
I call about and charge them all with a life that is a lie
And in their final hour they shall confess before they die

[Repeat chorus]

If I should fall in battle, my brothers who fight by my side
Gather my horse and weapons, tell my family how I died
Until then I will be strong, I will fight for all that is real
All who stand in my way will die by steel

Brothers everywhere - raise your hands into the air
We're warriors, warriors of the world

[Repeat chorus to fade]

- 22:43 - Komentari (14) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.02.2006.

Metal legende

Ozzy Osbourne sa Black Sabbathom na koncertu 1971.
Ozzy Osbourne sa Black Sabbathom na koncertu 1971.

OZZY OSBOURNE

U ovom postu govori se o metal legendama, ljudima koji su možda imali najznačajniji doprinos u metal glazbi, no bez obzira na to, postali su velike ikone u rock i metal svijetu. Ovaj post pisan je za one neupućene, ako tko slučajno doleti na ovu stranicu, i nezna što je metal glazba; da zapamti ova imena. Metal glazba, dakle sama po sebi nije imala takvo ime, nego je jedina žešća glazba u 60-tima dobila naziv heavy metal, od riječi heavy metal thunder što označava i grmljavinu motora, odtuda taj naziv. Ponajveća legenda metala je takozvani kum metala, Ozzy Osbourne, vokal prvog velikog metal benda, koji je donio standarde u tu vrstu glazbe zapravo miješajući taj iskonski heavy metal sa hard rockom i specifičnom atmosferom. Black Sabbath su definirali standarde metala koji će se slijediti godinama kasnije. Black Sabbath je izdao svoj prvi album 1969. i djelovali su skoro 30 godina. To je postao svakako najutjecajniji metal bend, bend sa velikim brojem odličnih glazbenika i perioda, a i bend za koji čak i u metal svijetu se imam dojam, premalo govori. Osim Ozzy-eve, bile su tu jos velike faze, Dio faza (znan kao „vocie of metal“) i Gillian faza (ex vokal Deep Purple, koji je recimo idol vokala Manowar-a). Da nije bilo Black Sabbatha ja vjerojatno nikad ne bih pisao pjesme. Jer ono što se može naučiti od Black Sabbata je da je važno pisati i govoriti iz srca, red riječi i šarenost rečenica nije bitna za pjesmu. Osbourne je Englez iz glazbene obitelji. 8 godina provedenih u Sabbathima stekao je mase sljedbenika. Nakon razlaza osniva bend čije ime jednostavno glasi Ozzy Osbourne, i biti će to jedini bend u povijesti gdje je vokal barem dosegao uspjeh prvotnog benda, nastupajući sa legendarim gitaristom Randyem Rhoadsom, vjerojatno jednim od 5 najvećih gitarista svih vremena. Iommi, gitarista Sabbatha je donio riff standarde i atmosferu bez, a ono po čemu se pamti Rhoads je fantastična progresiva i improvizacija, koji ističu njegov osebujni stil. Neke njegove pjesme je gotovo nemoguće pravilo odsvirati. No Rhoads nakon samo 2 albuma umire u avionskoj nesreći i odlazi u povijest. Ozzy postaje sve slavniji na stadionskim turnejama, svirajući svojedobne pjesme Sabbatha i njegovog benda. U 80-tima (a i još prije) kroz neke pjesme želi dokazati nekima koji ga percipiraju kao sotonista da on nema veze s tim. Nastupa sa mnoglim velikim glazbenicima u rocku i metalu. Većina velikih nadolazećih bendova na pokojem albumu imaju obradu Black Sabbatha. Također pomaže bendu Metallica koja se kao predgrupa Ozzyu na turnejama probija kao veliki nadolazeći bend. Lik i djelo Ozzy Osbournea ističe i putujući metal festival, nastao na inicijativu nekoliko velikih bendova, festival po imenu Ozzfest.

ROB HALFORD

Iduća metal legenda je također britanski vokal, iz heavy metal benda blasfemičnog imena Judas Priest, zvan Rob Halford. Snažnim i širokim rasponom glasa istaknuo se kao jedan od najvećih vokala u rocku i metalu. Album Sad Wings Of Destiny je obavezna literatura za sve naupućene u vokalne mogućnosti Halforda. U 70-tima nastupa sa Ozzy-em na legnedarnom koncertu „Ozzy Meets The Priest“. U 80-setima pomaže tada malo poznatom bendu Pantera da sklope ugovor sa drugom diskografskom kućom nakon čega Pantera snima jedne od najboljih albuma thrash metala. Halford je istinski metalac, koji je to promovirao i silnim odjevnim metalnim predmetima a Judas Priest jedan on najvećih heavy metal imena, koji djeluje preko 3 desetljeća. Svoju homoseksualnost priznaje nakon mnogo godina javno na TV-u, no horde njegovih fanova ostale su iza njega. Rob je imao i solo karijeru, ne toliko uspješnu kao Ozzy, 2005. se vraća u svoj matični bend Judas Priest. Halfordom su utjecani mnogi, kao naprimjer veliki vokal King Diamond.

CHUCK SCHULDINER

Chuck Schuldiner je ime koje je obilježilo death metal. Vokal i gitarista. Zašto je on tolika legenda? Zato jer je death metal najrevolucionarniji ne smjer metala, nego glazbeni pravac u povijesti, veći i od punk revolucije u 70-tima. Death metal bendova možda ima i najviše u metalu, a krajem 80-setih kao izraziti underground stupaju na snagu mase bendova praktički od nikuda, sa novim žešćim smjerom od prethodnih, nazvanim death metal. Dakle u isto vrijeme kad mtv trese grunge groznica. Death metal ima čak i 2 takozvane škole, Švedsku i Floridsku, odkuda dolazi mnogo velikih bendova. Utjecanost ponajviše Sabbathima, Maidenima, ostalim britanskim novovalnim bendovima, i američkim thrash bendovima uvjetovala je razvoj death metala. Filozofija death metala je fasciniranost smrću i zlom u svijetu (što ne znači i poistovjećivanje sa zlom automatski), svijet je gledan sivim očima. Sculdiner je umro u automobilskoj nesreći, i još i dan danas mi suze navru na oči kad ga se sjetim. Jer Schuldinerova glazba koliko god bila gruba, žestoka i mračna, bila je duboka, emotivna i inovativna. Bili su to nihilistički trzaji u neshvaćenoj svijesti...i to kakvoj.. A Sculdiner je veliki pjesnik, koji piše iz boli, i iz srca, čije dubokoumne osjećaje je ostavio mnogima da ih proučavaju kroz pjesme i izgrade sjećajanje na njega kao velikog. Bend Death je ponajveći death metal bend. Prije smrti, Schuldiner je imao i bend sa strane zvan Control Denied.

STEVE HARRIS

Zadnji kojeg ću spomenuti ovdje je i Steve Harris, basista i tekstopisac pjesama benda Iron Maiden, koji je svojim bas dionicama stvrio glazbene standarde dinamike i mašineriju kao jednog od najvećih bendova. Kada čujete taj poseban bend – znat ćete – to je to. A ipak, Maideni su komercijalno nezanimljivi radio postajama upravo zbog tog neobičnog basa i malo su gdje eksponirani. Sa druge strane, majica sa njihovim znakom je najprodavaniji brand u svijetu; što govori sigurno u jednu stvar – kvaliteta koju je prepoznao kupac. Baš kao i Geezer Butler ili Cliff Burton, Harris je imao svoj osebujan stil sviranja koji ga je gurnuo u orbitu kao jednog od najvećeg bas gitarista u metalu i rocku, a vjerojatno i u glazbi. Ako niste, poslušajte pjesme The Trooper, Aces High, ili koju odaberete i znat ćete o čemu govorim, i čuti ćete posebnu bas svirku. Harris je bio mnogo utjecan Britanskim bendom UFO koji su u 70-tima usjpeli najviše u Japanu. Bio je i odličan nogometaš, te je morao izabrati između profesionbalnog nogometa i bavljenja glazbom, nakraju očito nije pogriješio. Dok je Butler iz Sabbatha svirao izuzetno snažan i tup bas, koji je Cliff Burton iz Metallice volio slijediti, Harris je svojim brzim, nekad i akustičkim umijećem sviranja basa stvorio svoj trademark. I taj trademark donijeti će do toga da se prilikom stvaranja glazbenog smjera power metala u 80-tima većina takvih bendova slijediti himnični i dinamični Harrisov stil. Power metal će postati prihvaćen kao taj utjecan Harrisovom svirkom, više nego onim Sabbathovog majstora na basu. Često se diskutira koji sve bendovi spadaju u power metal, a upravo su ovi ljudi bili najutjecajniji kod stvaranja raskola između analitičara. Ovo je za njega rekao kolega iz benda Jnick Gers "He is an idiosyncratic bass player. He picked up the bass and taught himself in such a way that nobody can really copy it. People say it’s like a lead guitar, but it’s not." Kada nestane Harrisa, nestati će i Maidena.. Harris djeluje od početka u bendu Iron Maiden već preko 30 godina.

- 12:22 - Komentari (9) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 30.01.2006.

Number 1


Manowar su jedan od bendova koji puno drže do svojih stajališta i svoje dosljednosti. Fasciniraju svojim snažnim i direktnim riječima jer je u njima izuzetna vjera u sebe. Jedan od mnogih primjera je i pjesma „Number 1“. Pomalo narcisoidni štih koji prevladava u pjesmi ostaje potisnut dominacijom vjere koju Manowar promovira. Bend za sve navodi svoje argumente, koje prikazuju nadasve direktno. Manowar zna u kojoj se poziciji nalazi, i svaća okolinu i predobro, odtuda mu samopouzdanje za borbu. Da je Manowar sin stvoren da živi na svijetu, dakle da pripada zajednici spominje se i u prvom stihu. Sebe uspoređuju sa duhom natjecateljskog drža do samoga kraja. „We Are The Spirit Of Competition's End“. Podsjećajući na Franka Sinatru i njegov „My Way“ Manowar si uzimaju za pravo da govore u kontekstu „ja jesam“ ili „ja znam“. Svim bendovima šalje se jednostavna prouka (čime su Manowar u prošlosti i dosta skretali pozornost na sebe) da su došli da budu na vrhu. „We Are Sending You A Challenge It's Very Clear We Came To Win That Is Why We Are Here“ Koliko su to uspjeli na slušateljima je da odluče. Oni žele biti prvi i žele da se njihov glas čuje. Ono što je karakteristično za njih je da mediji u zadnje vrijeme otkrivaju koliko su zaista oni i dobri glazbenici, bez obzira na njihov svjetonazor. „The Time Has Come All Training Done The Muscle And The Blood Will Come To Pay“ – Manowar ovdje dolaze do bitne stvari i govore zapravo da se u životu treba mučiti da bi se nešto postiglo. Sreća prati uvijek hrabre. Lakim putem do konačnog cilja nema smisla dolaziti jer svaka laž biva od nekog razotrivena, ma u kojem kontekstu ona bila. Sve se vraća, sve se plaća. Primjer za to su lažni, komerijalni bendovi, čiji će vijek trajanja biti kraći. Bend Black Sabbath je postojao skoro 30 godina, Iron Maiden su sada i više od toliko. Ako naiđete na i jedan komercijalan bend koji sakupi toliko godina djelovanja, kapa dolje. „Let The Game Begin Hear The Starting Gun Play From The Heart Today We Will Overcome When The Game Is Over All The Counting's Done“ – Manowar potpuno prikazuju smisao i svrhu svoga djelovanja – rade to potpuno sa srcem. Ovim govore o jednoj bitnoj poruci a to je da je ljudskost najvažnija od svega, i ako nešto radiš sa srcem, netko će to vidjeti, i cijeniti, i voljeti. I voljeti će tebe i tvoj rad, jer si otvorio svoje srce. Baš kao što sam ja otkrio Manowar jer su otvorili svoje srce. Kasnije se spominje i besmrtnost kao nagrada. Besmrtne će ostati pjesme i sjećanja na njih kada odu. „Immortality Victory And Fame..“ Nisu Manowar ni veliki vjernici, niti ponekad primjer ali ni narciosoidni (barem ne u onoj lošoj namjeri). Oni su ljudi koji se bore za iskreni svijet, oni su neshvaćeni grubijani koji otvaraju svoje srce, koji se bore za sebe, za tebe, za nas.


We Belong To The World We Belong To The Wind
We Are The Spirit Of Competition's End
Turning Hours Into Days Burning Muscles Feel The Pain
The Heart And Soul Of Discipline My Friends

We Are Sending You A Challenge It's Very Clear
We Came To Win That Is Why We Are Here
Demanding To Be Tested By The Best
Not To Be Forgotten Like All The Rest

The Time Has Come All Training Done
The Muscle And The Blood Will Come To Pay

Let The Game Begin Hear The Starting Gun
Play From The Heart Today We Will Overcome
When The Game Is Over All The Counting's Done
We Were Born To Win Number 1

Today Is The Day All The Training Through
We Have Come For The Number One Not The Number Two
Let The Contest Begin Play Hard Fight To Win
Immortality Victory And Fame

The Time Has Come All Training Done
The Muscle And The Blood Will Come To Pay

Let The Game Begin Hear The Starting Gun
Play From The Heart Today We Will Overcome
When The Game Is Over All The Counting's Done
We Were Born To Win Number 1

Today Is The Day All The Training Through
We Have Come For The Number One Not The Number Two
Let The Contest Begin Play Hard Fight To Win
Immortality Victory And Fame

Let The Game Begin Hear The Starting Gun
Play From The Heart Today We Will Overcome
When The Game Is Over All The Counting's Done
We Were Born To Win Number 1

- 20:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.01.2006.

Hail And Kill


Pjesma Hail And Kill, sa Manowar-ovog ponajboljeg albuma Kings Of Metal iz 1987. jedna je i od najuspješnijih radova benda čiji počeci počinju u radnim 80-ima. Hail And Kill je ultimativni poziv na borbu. To je ujedno i poziv na slogu, okupljanje, zajedništvo, kakvo samo u srčanoj glazbi prevladava. Jer svatko tko zna što je prava, iskrena glazba slušati će ne jednu, nego sve vrste glazbe, djeleći ih ne po žanru ili pripadnosti, nego kvaliteti. U prvoj rečenici Manowar se obraća svima onima 'koji ga zaista čuju' kao braći. Nagovješćuje mračno i teško razdoblje koje stoji pred svima, i u kojem se treba boriti. Hail And Kill – nagovjestiti dolazak i ubiti sav taj lažni svijet, lažnu glazbu, lažni šund. Na početku se i na pomalo smiješan način uspoređuje mač koji bi trebao biti uvijek mokar. Manowar shvaća da je sve oko njega zlo, i da su svi utopljeni u tom zlu. „Blood And Death Are Waiting Like A Raven In The Sky“. Smrt nije nužno da bude samo ona fizička, prije fizičke uvijek može nastupiti i ona psihička smrt, koju uzrokuju društvena i socijalna pitanja. Manowar također zna da je ovaj život kreiran tako da čim se rodiš zapravo umireš. Biološki sat otkucava i tijelo stari. „I Was Born To Die“. Ali i dok je pomiren sa tom činjenicom, uvijek je tu neka nada, neka vjera, koja daje neku novu snagu za borbu u bolje sutra. „Hear Me While I Live As I Look Into Your Eyes None Shall Hear A Lie„ – Manowar poziva da gu čuju sad, dok nije mrtav, dok je živ i gledaju u njegove oči koje su čiste, i koje za čistim teže. Snaga i vlast su preuzeti jedino voljom, i Božanskim, odnosno uzvišenim pravom Manowar se poziva da 'pozdravi i ubije'. (Slično kako su činili stari križari, koji su ispravnost i moralnost svojih odluka činili na osnovu svojih uvjerenja na grub način.) Ubije sve što mu stoji na putu. Manowar su glazbeni bend, oni nisu ubojice ili veliki zločinci, kako je to, npr. bio Hitler. I (vjerojatno) nisu nikada nikome rekli da treba ubiti nekoga zbog nečega. Hail And Killl je metafora na suzbijanje korova u svom korijenu, to je borba za čisti svijet. Koliko je moralan Manowar kada priča na ovako grub način, ostaje na svijesti članova benda, i što oni zaista smatraju potpuno pravednim. No, ukoliko ste ikada čitali neke ostale pjesme, primjetili ste da se Manowar voli isticat kao borac za pravdu. „I Will Bring Salvation, Punishment And Pain“. Težnja je da se dostigne spasenje, a kao dolazak u spas ponekad se mora biti grub i okrutan, jer je to jedini način koji Manowar vidi. U zadnjem dijelu pjesme, podebljanim slovima ispisano, je izrečen sav snažni revolt i antagonizam koji Manowar osjeća. „Burn Their Hearts Stab Them In The Eyes“ – pokrvarena srca nemaju šta raditi na ovome svijetu, toliko ih Manowar prezire, i ubod u oči za sve koji su slijepi, za sve koji ne žele pravednim putem. Manowar želi grubu i krvavu borbu do posljednje kapi krvi. Opet se stavlja u pitanje je li tada i Manowar-ov put ispravan, koji žudi za osvetom i kaznom, no to je njegov odabir i stil. Hail And Kill je svrtavana često i među ponajveće power metal himne.
Brothers I Am Calling From The Valley Of The Kings
With Nothing To Atone
A Darkness Lies Ahead, Together We Will Ride
Like Thunder From The Sky
May Your Sword Stay Wet Like A Young Girl In Her Prime
Hold Your Hammers High

Blood And Death Are Waiting Like A Raven In The Sky
I Was Born To Die
Hear Me While I Live
As I Look Into Your Eyes
None Shall Hear A Lie
Power And Dominion Are Taken By The Will
By Divine Right Hail And Kill

Hail, Hail, Hail And Kill. Hail And Kill
Hail, Hail, Hail And Kill. Hail And Kill

My Father Was A Wolf
I'm A Kinsman Of The Slain
Sworn To Rise Again
I Will Bring Salvation, Punishment And Pain
The Hammer Of Fate Is Our Faith
Power And Dominion Are Taken By The Will
By Divine Right Hail And Kill

Hail, Hail, Hail And Kill. Hail And Kill
Hail, Hail, Hail And Kill. Hail And Kill

Rip Their Flesh
Burn Their Hearts
Stab Them In The Eyes
Rape Their Women As They Cry
Kill Their Servants
Burn Their Homes
Till There's No Blood Left To Spill
Hail And Kill


Power And Dominion Are Taken By The Will
By Divine Right Hail And Kill

Hail, Hail, Hail And Kill. Hail And Kill
Hail, Hail, Hail And Kill. Hail And Kill

- 16:55 - Komentari (14) - Isprintaj - #

petak, 09.12.2005.

For what is a man? What has he got? If not himself - Then he has naught. TO SAY THE THINGS HE TRULY FEELS And not the words of one who kneels. The record shows I took the blows And did it my way.

Black Arrows

Jedna od Manowar-ovih pjesama karakteristična za rano razdoblje ovog benda sigurno je i Black Arrows. Ovo je zapravo solo izvedba na gitari kojom se želio prikazati bogat repertoar umijeća Manowar glazbenika. Vrhunska solaža; kakvu cijela ergela MTV umjetnika vjerojatno ne može ni zamisliti. Ovdje se spominje „False metal“ te je specifičan zvuk i atmosfera i cijela ova pjesma postala eksponirana u metal svijetu. Pjesnik izražava stihove o crnim strijelama smrti za sve one koji sviraju lažni metal (false metal). Uvod podsjeća na stare horor filmove u lošoj produkciji; ali to je vjerojatno i ono što su Manowar željeli. Jer plastika i boja glasa nisu ono što utječe na kvalitetu pjesme – kakva god boja glasa npr. bila, ukoliko je pravilno i kvalitetno pjevanje ona nije, ali baš nimalo važna. To naravno u komercijalnom svijetu ne prolazi – tako boja glasa mora biti plastična i prilagođena da je najprihvatljivija velikim masama koje upijaju sve što im se ponudi. PA se tu biraju najbolji...najljepši..itd. Drugim riječima – to je na neki način diskriminacija; što MTV slušatelji ne znaju, niti ih je briga, i slušaju sve što im njihova kuća ponudi; vjerujući da je to najkvalitetnije što svjetska glazbena scena nudi. Pjesma je dala povoda na skretanje pažnje na Manowar u metal krugovima, zbog definicije što je to „iskreni“, a što to „lažni“ metal. Mnogi pak svjetski mediji od tada su počeli gledati na ove velikane glazbe pomalo posprdno, smijajući se njihovim pjesmama o iskrenom metalu i načinu shvaćanja života; zaboravljajući pritom neke bitne stvari koje Manowar promoviraju. Revolt kod Manowara u ovbom pitanju je velik – upravo zato što u glazbi vlada nepravda. Loši glazbenici putem bogatih i ušminkanih producenata i diskografskih kuća rade jednostavnu i ušminkanu glazbu rađenu da bude, hit, koja drugačije ne može opstati. Ako su izvođači zgodni, još bolje. No saga o lažnoj glazbi je zapravo i ne dodirnuta; jer je toliko banalna i očita. Saga o lažnom metalu nastavlja se i danas.. sve više loših glazbenika bez pravog znanja sviraju glazbu bezvrijedne kvalitete, po Manowar-u. Stavite u cd player pjesmu Black Arrows i čujte glazbeno znanje i strast.

- 17:26 - Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 09.11.2005.

M.T.V. What's goin' on now Don't you care about me?

Blow Your Speakers je pjesma koja nosi mnoge bitne teme. Djelo je to sa Fighting The World albuma, te je takoder snimljen i spot. Ova pjesma je mozda i najkomercijalnija pjesma Manowar-a, (koliko god to nemoguce i smijesno zvucalo) sa malenim pop ugodajem, sa cime su vjerojatno i tim ucinkom, a ne samo tekstom, zeljeli privuci pozornost na sebe. Neki fanovi su cak ovaj album proglasili pomalo i glam rockom, cime se nisu slagali clanovi Manowar-a. Sam tekst je snazan i odnosi se na nepravdu nanesenu istinskim metal i rock bendovima koji se malo pustaju na tv kucama i radio postajama, zbog kompleksnosti glazbe koju prosjecan slusatelj ne moze odma raspoznati. „Wrote a letter to the M.T.V. What's goin' on now Don't ya care about me“ su rijeci koje najbolje oslikavaju svijest Manowara i njegov pogled na komercijalne kuce, pout MTV-a. Ovdje Manowar takoder promicu iskreni rock and roll (podrazumjevajuci pod tim pojom svu glazbu temeljenu na elektricnoj gitari). Iskreni rock and roll se kosi sa filozofijom bendova koji nastupaju na danasnjim i tadasnjim komercijalnim televizijama poput MTV-a. Iskreni rock and roll ne moze biti plasticna glazba. Manowar se ovdje ne dotice samo glazbe temeljene na gitari, nego svih vrsta glazbe „..And the stuff they're playing It just ain't worth my sayin'..“ Takoder se dodiruje i diskografskih kuca koje se zele obogatiti na nekom izvodacu - „We don't want labels We want music on the table“. Istice se zelja samo za kvalitetnim. Istice se poanta da se covjek zapita da li je ona glazba koju on dobiva i cuje na takvim postajama ujedno i najbolja i najkvalitetnija.Wrote a letter to the M.T.V.
What's goin' on now
Don't you care about me
Sent the same letter to the radio,Ha
But my party went dead
Like a shot in the head

We all like it-Rock and Roll
We all want it-On your show
Play it loud,don't play it low
Blow your speakers with Rock and Roll

We got lots of stations
Around the mation
And the stuff they're playing
It just ain't worth my sayin'
People want music to get'em movin'
We don't want labels
We want music on the table

We all like it-Rock and Roll
We all want it-on your show
Play it loud,don't play it low
Blow your speakers with Rock and Roll

We all like it-Rock and Roll
We want it
We all want it-on your show
Play it loud,don't play it low
Blow your speakers with Rock and Roll

We got lots of stations
Around the mation
And the stuff they're playing
It just ain't worth my sayin'

We all like it-Rock and Roll
We all want it-on your show
Play it loud,don't play it low
Blow your speakers with Rock and Roll

- 13:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

subota, 29.10.2005.

King Of KingsNa novom nedavno izašlom DVD-u „Hell On Earth IV“ nalazi se i nova Manowar-ova pjesma nazvana „King Of Kings“. Službenih lyricsa još uvijek nema, a pjesma bi se trebala naći na novom albumu koji se očekuje iduće godine. Dio pjesme možete čuti u pozadini, ponajprije ako koristite Internet Explorer, ili ju skinuti sa linka (Save target as..) Pjesmom odlikuje brzi, poletni power metal dio kao i baladični dio sa pripovijednim dijelom glumca Christophera Lee-a i odličnim vokalom Manowar-a. Ono u čemu se ova pjesma pronalazi u prijašnjim temama je upravo tema o kralju i kraljevanju ljudi. Tu temu možemo shvaćati na više načina, na slušatelju je da prepozna.. Kralj je u pjesmi opisan kao odlučan vizionar i pobjednik, i pomalo grub, ali i opisan kao dosljedan svojim osjećajima, te zapravo pravedan. Ovo je svojevrsni nastavak na pjesmu „The Dawn Of Battle“.

- 20:22 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 07.10.2005.

Hand Of Doom

Sa posljednjeg albuma u odnosu na danasnji datum, Warriors Of The World, dolazi pjesma Hand Of Doom. Ova Manowar-ova brza i dinamična heavy metal pjesma govori o odlučnosti, zadavanju udarca i važnosti ujedinjenja. Hand Of Doom ili „ruka smrti“ proizlazi iz fasciniranoscu borbom i velicinom i grandioznim dolaskom smrti. Smrt je uvijek ta koja dolazi nenajavljeno, misticno odnoseci zivote sa ovoga svijeta. Kada smrt zavlada, nijedan osjecaj nade ne moze vratiti vise zivot, potounuli obzori ocaja nalaze se pred ocima i najvecih optimista, i Manowar gradi svoju snagu na tom strahu neprijetelja. Manowar upozorava. Na početku se obraća svim koji mu stanu na put. Za njih sprema bol, koji moraju osjetiti, moraju cuti i predvidjeti ovom pjesmom grubu sliku onoga sto ce im se dogoditi. Posebna je grubost sto Manowar namjerava ucinuti sa mrtvim tijelom koje namjerava baciti vukovima. „Your blood's upon the soil, your body fed to wolves..“ Manowar za sebe i svoje sljedbenike voli reci da su oni „vojska noci“, jer dolaze tamom misticno poput smrti; smrti koja je uvijek nevidljiva poput te tame. Spominje se Thor, legendarni ratnik koji se očitavao svojim vatrenim cekicem. Manowar obozavaju Thora i njegov nacin zivota i borbe je njima pozitivan primjer. Manowaru je znana cinjenica da kada se ide u borbu moc smrti mora stici i njegovu vojsku, jer trnovit je put do pobjede „Together we'll fight, some of us will die..“ Istice se vaznost da je dan otisak, istaknuto je stajaliste koje govori drugima sto i kako Manowar predstavlja. Manowaru to stajaliste koje je dao mnogo znaci, on zeli da ga se cuje. Pjesmom dominira imaginarni dio, spominju se cekici u vjetru. Revolt protiv svijeta u Manowaru izaziva zelju za grubim udarcem i svladavanjem protivnika. Kuca smrti, kako Manowar naziva mjesto gdje poziva sve neprijatelje, je i ime pjesme sa istog albuma, Warriors Of The World. Manowar vidi strah svojih neprijatelja kako kaze, i odnositi ce se prema njemu kao lovac prema lovini, on tu istice svoju dominaciju. Zadnje, snazne rijeci upucene neprijatelju govore da ce i sjecanja i ime tog protivnika nestati, jer pobijediti ce on, Manowar, on koji je pobjednik, i samo njegovo ime ce ostati zapamceno, pobjednicko. „Nothing shall remain, not your memory, your name It will be as though you never, ever lived“.
Hands of doom are reaching out to crush all infidels who stray
Time to know the pain, no time to run within
And these hands you see before you will end the light of day
Your ashes will be cast into the wind
Your blood's upon the soil, your body fed to wolves
Not one of you will be left alive
Hear the sound pounding and the army of the night
By the hammer of Thor you now shall die

[Chorus:]
Tonight we strike, there is thunder in the sky
Together we'll fight, some of us will die
But they'll always remember that we made a stand
And many will die by my hand

High atop the mountain, with hammers in the wind
Lusting for blood and death again
In a flash of lightning strike now the house of death invites you
Body and soul to come within
I see the fear you have inside, you can run but never hide
I will hunt you down and tear you limb from limb
Nothing shall remain, not your memory, your name
It will be as though you never, ever lived

[Repeat chorus, 2nd verse, chorus]

- 23:03 - Komentari (11) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.09.2005.

Trčite za svojim životimaPjesma Run To The Hills je stari hit Iron Midena, star 25 godina. Borba za slobodu je tema najvecim dijelom ove pjesme. Zasto sam odlucio staviti ovu pjesmu? Zato jer se kroz opis dogadanja saznaju uzroci i posljedice u ovoj snaznoj i emocionalnoj pripovijetci. U pjesmi se govori i o nepravdi, te ljudskom djelovanju na tu nepravdu. O izgubljenim vrijednostima, shvacenim porazima i kljucnim pitanjem - potonuti, pretrpjeti i dopustiti neprijatelju da ucini sta ga je volja, ili se boriti za sebe, za svoju slobodu, po cijeni i ljudskog zivota. Indijanci su bili posebni ljudi, njihov nacin zivota je ono cemu tezi Manowar. Oni stuju prirodu, kao ni jedna civilizacija, te se zahvaljuju oblacima, vjetru, suncu, zemlji.. Razgolicavanje i zivljenje poput zivotinja za Manowar-a cini covjeka blize prirodi, u svom prirodnijem i iskrenijem dodiru sa prirodom i duhovnoscu. U ovoj pjesmi je opisan dolazak bijelaca i njihov susret sa Indijancima i istrebljivanje njih i time i njihove kulture. Ono sto je za Indijance znacila njihova zemlja – a znacila je svetost, bilo je presudno kojim ce nacinom djelovanja obraniti slobodu, (npr. poput starih krizara u obrani svetog tla), krvlju; u snažnoj slici koja prikazuje bijelca kao sotonu u vatrenom okrsaju te Indijanca kao napadaca sa sjekirom u borbi dobra protiv zla.


Trčite u Brda

Bijeli čovjek je došao preko mora
Donio nam je bol i bijedu
Ubio je naša plemena, ubio je naša vjerovanja
Uzeo je našu divljač za njegove potrebe

Borili smo se teško, borili smo se dobro
Vani na ravnicama dali smo mu pakao
Ali mnogo je postalo previše za Cree
Oh hoćemo li ikada biti slobodni

Jahajući kroz oblake prašine i zabačene pustoši
Galopirajući snažno na ravnicama
Tjerajući crvenokošce natrag u njihove rupe
Boreći se njima u njihovoj vlastitoj igri
Ubojstvo za slobodu, ubod u leđa
Žene i djeca su kukavice, napad!

Trčite u brda, trčite za svojim životima
Trčite u brda, trčite za svojim životima

Vojničko plavetnilo u zabačenim pustošima
Lov i ubijanje njihova igra
Silovanje žena i ubijanje muškaraca
Jedini dobri Indijanci su savladani
Prodavajući im Whiskey i uzimajući njihovo zlato
Zarobljujući mlade i uništavajući stare

Trčite u brda, trčite za svojim životima

- 23:16 - Komentari (7) - Isprintaj - #

utorak, 13.09.2005.

Dark Avenger

Sa Battle Hymns albuma dolazi jedna od ponajboljih pjesama tog perioda MANOWAR-a. Odlicne solazne dionice Ross The Bossa i ponajbolje iz njegovog repertoara. Prica se zasniva na osvetniku koji se okrece protiv svijeta koji je surov prema njemu u njegovim gledistima. Osvetnik se stavlja u prvo lice. Ovo je takoder pjesma u kojoj za MANOWAR pripovijedanje u pjesmi obavlja Orson Wells, zbog svog specificnog glasa, redatelj kultog fila „Gradanin Kane“. Ovo je prica o surovoj osveti, mrznji i energiji. Manowar vidi svoju stranu price ispravnom. Na pocetku se doznaje da je Manowar prekrsio zakone starijih te su ga se zbog toga odrekli te ostavili ga pretucenog na smrt kod obale, oduzevsi mu svu zemlju i imovinu. No kako pjesma kaze, njegove kosti mozda i jesu tada bile slomljene, no ne i duh, koji je besmrtan. Imaginarni Bogovi su vidjeli njegovu patnju, i poslali mu znak, iz samog dna oceana, gdje je izronio brod izgubljenih dusa. „...And give him a sign From the floor of the ocean The ship of the lost souls rise..“ Takvog su ga odnijeli na mjesto gdje polumrtvi placu, gdje zbog tog placa nitko ne spava. U to vrijeme, na svijetu koji se odvijao na povrsini, stariji koji su mu oduzeli sve, sada pjevaju, i na njegovoj zemlji zive, ne mareci sta se zbiva sa njim kojeg su kaznili i odrekli ga se. Sada u pjesmi slijedi pripovijedanje Orsona Wellsa. Manowar je bio poslan na vrata Hada, drevnog svijeta podzemlja. Tamo je susreo strazara izgubljenih dusa, cuvara neosvecenih. Cuvar se obraca Manowar-u i govori mu da ne moze proci u podzemni svijet, i da se vrati na svijet sa kojeg je dosao. Strazar mu govori da trazi u svijetu na kojeg se vraca svoju osvetu, te osveti svoju patnju i bol koja mu je nanesena, i ne samo njegovu patnju nego i svu bol i nepravdu svih neosvecenih dusa. U Manowarovu ruku tada biva stavljen mac, napravljen za njega, koji je nosio ime OSVETA. Zatim mu je predan konj demonskih obiljezja nazvan CRNA SMRT. Manowar je sada mogao stajati kao jedno ime – TAMA. Te noci su krenuli iz pakla, gdje je zvuk kopita poput grmljavine odjeknuo vanjskim svijetom. Vatra, smrt i destrukcija su osveta koju Manowar strastveno cini. „Burning, death, destruction Raping the daughters and wives..“ Manowar vidi svoju osvetu samo prolijevanjem krvi, i ukoliko uspije u svojoj namjeri, tek ce tada biti zadovoljan. On u krvi uzima svoju osvetu, koju je napokon docekao, strpljivo cekajuci i hraneci svoj bijes. Manowar spominje i Crnu Smrt i Osvetu kojima tada upravlja, te opisuje nacine i djela koje cini: „Your head lays there by your side I take the lives of all that I once knew..“, oduzimajuci zivote svima koje je poznavao, toliko je surova njegova osveta u patnji. On takoder upozorava sve ostale, da spora smrt raskomadanog mesa ceka i njih, pokazivajuci svoju odlucnost, i tjerajuci strah u kosti. Manowar stedi jedino zemlju sluga, (na kojoj je ocito i on bio) ali samo da im pokaze sporu i tesku smrt, te im najprije uzima zene i kceri, zeleci da ga vide dok i oni tada zele njegov zivot; koji ne uspijevaju uzeti, koji im zadaje smrt i svoju konacnu osvetu.He broke the laws of the elders
So they blocked out his eye,
Took his land and fortune,
Left him to die
Bound on the shoreline,
Left for the tide,
Seizes life, blood leaving...
Circling lower, the vultures fly
His bones may be broken
But the spirit can't die
And the Gods see his anguish
And give him a sign
From the floor of the ocean
The ship of the lost souls rise
And they take him where no one sleeps while the undead cry,
Where no one sleeps while the undead cry...
And in the world above
The elders sing,
On his land they live...
Let death bell ring
Narration:
He was met at the gate of Hades
By the Guardian of the Lost Souls,
The Keeper of the Unavenged
And He did say to him:
"Let you not pass
Abandon
Return to the world
From once you came
And seek payment
Not only for thy known anguish
But vindicate the souls
Of the Unavenged"
And they placed in his hands
A sword
Made for him
Called: Vengeance
Forged in brimstone
And tempered
By the Wolf in tears of the Unavenged
And to carry him up on his journey
Back to the upper world
They brought forth
Their Demon horse
Called: Black Death
A grim steed
So fiercely might
And black in colour
That he could stand as one: Darkness...
Save from his burning eyes
of grims and fire
And on that night
They rode up from Hell
The pounding of his hooves
Did clap like thunder !
Chorus:
Burning, death, destruction
Raping the daughters and wives
In blood I take my payment
In foul with their lives
No one can escape me
On Black Death I ride
When kissed by the sword of Vengeance
Your head lays there by your side
I take the lives of all that I once knew
The torn flesh of a slow death waits for you
Chorus:
Burning, death, destruction
Raping the daughters and wives
In blood I take my payment
In foul with their lives
I spare that land of servants
My wake is slow dead there
I take their wives and daughters
They stand there watching, watching
Hoping to get my life
But when I'm through they know they must pay
Chorus:
Burning, death, destruction
Raping the daughters and wives
In blood I take my payment
In foul with they lives
With they lives
With they lives
With they lives

- 23:53 - Komentari (12) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.08.2005.

Prva svirka pred publikom

THE FIRST GIG - Joey DeMaio, za Metal Hammer 1987

"I certainly remember our first live gig, and so do the people that own the
place. It was at a place called Summers On The Beach in Fort Lauderdale,
Florida, in June 1982. We'd already recorded the first album, 'Battle
Hymns' and we wanted to play a few warm-up gigs. We were so psyched up
because we'd been together for two years and had never played a gig. So we
brought in the full wack of gear that we'd just bought and we levelled the
place. They were supposed to have one band play, then us, and then the
first band was supposed to go back on again. After our soundcheck, the
manager came over and told me they've requested us not to perform. I said
'I don't blame them.' We shook plaster loose and shook the glass in the
front windows. The guy came up to me afterwards and told me it was 'the
best thing I've ever seen.... but don't think of coming back'. So we
started out from the first gig being Manowar."

- 17:48 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 29.07.2005.

Ride The Dragon

Ride The Dragon (The Triumph Of Steel album) je klasicna Manowar-ova brza pjesma sa pomalo jednolicnim ritmovima. Ovo je imaginarna pripovijest o zmajevima. Prica pocinje opisivanjem imaginarnih situacija u kojima se spominju demonova krv i zmajeva vatra. Oni u bitci odlaze u nebo gdje se odvija krvoprolice. Manowar cuje pale heroje kako mu pjevaju kada cekaju njegovu smrt. Djelovanjem magije on ce ih sresti u zraku. No Manowar je za njih nevidljiv, ili mozda oni ne mogu vidjeti heroja koji se bori sa srcem za svoje ideale? Krece se bez zvuka i nitko ga ne mze vidjeti „I move without a sound they look but cannot Find me..“, no Manowar otkiva da se prikriva u borbi sa magijom, sa kojom ce svoje neprijatelje poslati u smrt. Magija je jedan od dopustenih mjera u borbi, za njega, ako zeli stici do cilja, do svoje pobjede. Jedini tko ce ga otkriti je njegov zmaj, sa kojim se nalazi na nebu. Manowar otkriva da je zaklet vatrom i magijom. Kada se u beskompromisnoj borbi bez postede upusta u opake obracune sa suparnicima, tada sam pakao vrije iz Manowar-ovih ociju, tolika je njegova zelja za osvetom i zadavanjem udaraca suparniku, koji ce osjetiti njegov bijes. „Hell is calling! We Cannot be denied fly to the bllackness Of the storm, we must die to reborn“ Manowar je u ovim trenucima izuzetno hrabar jer zeli u srce oluje u kojima da bi prezivio mora voditi bitku, bitku sa neprijateljima i svoju osobnu unutarnju bitku iz koje ce nakon borbe izaci preporoden. Da bi bio preporoden, bitke mora biti. Tajni talisman i skiveni znakovi su ono sto cine Manowar-a. On poziva sve da ga pozdrave jer dolazi sa vjetrom, poput samana se spusta sa zmajem na kojem leti. Vrata pakla kao da se otvaraju tada u toj sceni i Manowar propituje sebe i ostale misticnom dvojbom i temom koja nam je dana: vladati u paklu, ili sluziti u raju „Rule of Hell or serve in Heaven“. Prica je to da je covjeku dan izbor, kojim ce putem krenuti. Moze se izabrati oltar ili tron na koji ce se ici. Izbor je jednostavan, hoces li ostati na strani jednih ili drugih. Za oboje su ovi drugi pogresni. Sve zapovijedi i zakoni covjeka se zaboravljaju i ne priznavaju na bojom polju, nitko za njih ne mari kada se bori za zivot. Manowar je inteligentan jer poziva sve da kusaju voce znanja koje ce im pomoci da bolje promisle i prosuduju. „Now eat the fruit of Knowledge..“ i kako god da odlucili...dusa je uvijek puna osjecaja, vatre... sa kojom se salje poruka da se treba suociti, gurajuci dusu podalje u vatru. A hoce li ta vatra osjecaja progutati i odvesti covjeka na krivi put ili ce nauciti kako kontrolirano da zari svoj palmen mudrosti i da prosuduje na kojoj strani biti, stvar je u covjeku i njegovom ja.Demon's blood and dragon fire, falling on my wings
Racing to the battle in the sky ancient Gods are
Calling me I hear them when they sing, of all the
Heroes who wait for me to die
Beneath a cloak of magic, I'll meet them in the air, I am
Invisible, I move without a sound they look but cannot
Find me, they think that I'm not there with a spell I
Send them crashing to the ground
Wait for me dragon, we'll meet in the sky
By fire and magic I am sworn. Hell is calling! We
Cannot be denied fly to the bllackness
Of the storm, we must die to reborn
I wear a sacred talisman, I make a secret sign
Now welcome me into this wicked wind, on
The journey of a shaman a dragon I must
Ride, the Gates of Hell are open! Let me in!!!
Rule of Hell or serve in Heaven
Choose an altar or a throne, all
Commandments and the laws of
Man disown. Now eat the fruit of
Knowledge, unto no one ye alone
Into the fire, with your soul!

- 02:11 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 15.07.2005.

Fast Taker

Fast Taker je prica o veseloj i neobuzdanoj Manowar-ovoj mladosti. Pjesma ja prava hard rock/heavy metal stvar. Manowar spominje majku kojoj je uvijek zadavao nevolje kao mladi, jer je oduvijek bio divlje naravi. Ova pjesma sadrzi mnoge metaforicke poredbe, i ne nalaze se u noj nikakav svijet magica i fantasy-a za razliku od mnogih. Iz pjesme se ocituje utjecaj ranih Sabbatha i Maidena. Prisjeca se Manowar mnogih stvari kao mladi outcast. Sebe naziva fast taker-om (nesto kao „brzi kradljivac“ jer nikad nista ne cega nego kad je sansa uvijek ju zgrabi, sto moze biti jedna vrlo poucna lekcija, jer zivot ne mazi.) Govori se da njemu ne smeta sto drugi govore njegovom ocu da se pomole za njega i njegovu neobuzdanu narav. Manowar-a u to vrijeme mladosti i ludosti nije za nista briga i zivi svojim ludim odmetnickim zivotom u kojem uziva. On kaze da je zivot za njega igra koju igra („Right here's where I'm staying Life's a game I play“), te on mnoge stvari koje mnogi tesko prozivljavaju ni ne gleda, jednostavno se na nista ne obazire. Saznaje se iz pjesme da Manowar prica o svom 16-godisnjem odraslom svjetonazoru. (Slicno kao Iron Maiden-ov hit Running Free – „Just sixteen, a pickup truck, out of money, out of love..“) Manowa je vec tada sebe smatrao kao dovoljno odvaznim i smjelim za uzbudljivi put oko svijeta („Old enough For a trip around the world“). Osim sto govori o moci glazbe za koju se bori, takoder pjeva i o prvim provodima sa zenskim rodom. U ponovljenim stihovima Manowar drugi puta izrazava da je zivot igra koju igra i za mir.Mama is having troubles,
It always comes from me
Your daddy said that drink is
Is not yours for the free
They tell you I'm a loser
'Cause I like see 'em breed
But truth is in the mirror
Is one thing never seen
I sing Yeah
Long time ago
You tried to tell me, son
People tried to hold on
I said no no, no no
No, I don't mind them saying
That you should be praying
For me, fast taker
Right here's where I'm staying
Life's a game I play
For keeps, fast taker, fast taker, fast taker
Take it away
Only sixteen
For more than not a girl
Old enough
For a trip around the world
Pick you up on Friday
When daddy goes to sleep
Bring you back on Sunday
When he's watching "Merry Granma" on T.V.
Oh yeah, he won't see me
Now do it right with music
Then you learn how to abuse it
All night, fast taker
Right here's where I'm staying
Life's a game I play
For peace, fast taker, fast taker, fast taker
Take it away
Mama is having troubles,
It always comes from me
Your daddy said that drink is
Is not yours for the free
They tell you I'm a loser
'Cause I like see 'em breed
But truth is in the mirror
Is one thing never seen
A long time ago
You tried to tell me son
People tried to hold on
I said no no, no no
No I don't mind them saying
That you should be praying
For me, fast taker
Right here's where I'm staying
Life's a game I play
For keeps, fast taker, fast taker, fast taker
Take it away

- 19:20 - Komentari (6) - Isprintaj - #

subota, 09.07.2005.

Pjesme za download

Evo od danas mozete i svaki dan si skidati pjesme Manowar-a koje ce stalno tu stajati u lijevom izborniku. Ako se neka pjesma ne moze skinuti to znaci da trebate pokusati za sat vremena ili poslije jer buduci da to nije besplatan hosting ne moze se stalno ni skidati (znaci da je netko prije vas skidao. Imamo tu vrhunsku izvedbu "Nessum Dorme" koju preporucam da skinu i oni koji ne vole metal, da cuju odlicnu glazbu u jednoj klasicnoj obradi. Takoder pjesma sa prvog Manowar-ovog albuma i jedna od prvih himni; jednostavno nazvana Manowar - ovdje ju mozete skinuti. Tu su i neizostavne Metal Warriors poznata po recenici "Heavy metal - or no metal and all, whimps and pozers, leave the hall", te vec prije stavljene Courage (Francuska verzija) i obrada od Power Shymphony-a - Blood Of My Enemies. Za kraj se tu nalazi i jedna pjesma koja nije Manowar-ova; a buduci da je ovo blog i o meni odlucio sam ju staviti. To je pjesma najveceg i ponajboljeg Krscanskog (thrash) metal benda, Deliverance-a, o kojima ce vise biti rijeci neki drugi puta. Da ne misle ljudi da je metal povezan sa sotonom :-) Nisam stavljao nikakve svoje favorite od pjesmama vec neke koje su sudjelovale u obiljezavanju smjerica Manowar-a. (I da, mozda cete primjetiti da su sve pjesme ispod 5MB pa ih mozete relativno brzo skinuti a uzrok tome je sto na taj besplatni hosting ne ide vise uploada na file.) Uzivajte i pozdrav!

- 15:55 - Komentari (8) - Isprintaj - #

petak, 01.07.2005.

Gates of Valhalla

Gates Of Valhalla, pjesma sa progresivnog Into Glory Ride albuma. Pjesma je dugacka i prepuna soliranja sto na vokalu, sto na gitarama. Mnogo textura i solaza, te zahtjevnih vokalnih izvedbi. Ova pjesma je prica o putovanju nakon bitke pred ulaz Valhale, kamo odlaze ratnici koji casno umru u borbi. Prava ratna himna, podsjeca na Battle Hymns. („I scream the final battle cry“) Najprije se Manowar obraca slusatelju govoreci mu na koje mjesto ide u kojem ga cekaju drevni Bogovi, te ce ga prema legendi sa zagrljajem Valhalla primiti. Prica se o velikom mjestu na kojem su se odvijala krvava bitka. Na obali se opisuje kako su se Vikinzi bodrili prije puta u borbu nakon koje ce zavrsiti u toj obecanoj zemlji Vikinga, nakon smrti. Hladan vjetar pred vratima Valhalle kada Manowar ulazi. Pokraj njega je Odin, i vjecna vojska poginulih sada su na nebu. Manowar prica kako sa sjekirom podignutom u nebo hrabri sebe i dobiva snagu da sa srcem cuva vrata i sve iza njih. On je taj cuvar tajni, cuvar Valhalle, koji govori svojim srcem. Njegovu velicanju nema kraja, uz sjekiru tu je uvijek i njegov mac. Manowar otkriva da je zaklet Odinu njegovom svetom krvlju. Manowar zeli biti zagrljen u Valhalli, to je njegov Raj, samo za to se bori u ovome zivotu smrtika cije tijelo nosi. Kada Manowar gleda u Valhallu gleda je sa strascu ljubavnika i umom pobjednika koji jedino gleda nepomicno u taj svoj cilj. Kada ugleda Valhallu on vidi kraljevstvo svih kraljeva, knjige caranja i magicne prstene, beskonacno znanje i vrijeme. To on vidi kada jurisa u krvavoj borbi (koja moze biti i krvava borba svakidasnjice) po (svoju) pobjedu.


Valhalla the gods await me
Open wide thy gates embrace me.
Great hall of the battle slain
With sword in hand.
All those who stand on shore
Raise high your hands to bid a last
farewell to the Viking land.
Death's chilling wind blows through my hair
I'm now immortal, I am there
I take my place by Odin's side
Eternal army in the sky.
I point my hatchet to the wind
I guard the gates and all within
Hear my sword sing, as I ride across the sky
Sworn by the sacred blood of Odin onward ride.
Valhalla the gods await me
Open wide thy gates embrace me.
Great hall of the battle slain
With sword in hand.
Behold the kingdom of the kings
Books of spells and magic rings
Endless knowledge, endless time
I scream the final battle cry.JOEY DEMAIO dijelovi intervjua (1983 METAL FORCES MAGAZINE)

”Just what is Heavy Metal? The word HEAVY means something that weighs a lot and is difficult to pick up, and METAL is a substance such as iron or aluminium. A ship is HEAVY and is made of METAL, but that just cruises along in its own time, crushing all that gets in its way, and that's what MANOWAR is about. “

Whose idea was it to sign your new recording deal in blood (INTO GLORY RIDE album)?
"That was my idea, I just felt we should show the people that we were prepared to give a little blood to the cause of Heavy Metal."

So making it big in England is your main goal then?
"Oh yes, definitely. To us England is Heavy Metal. The English audiences are the most critical. If we can't make it in England, then it's not really worth carrying on."

What's the music scene like in the U.S. at the moment?
"Pure shit! When I say shit, I don't mean the kids, I'm referring to the fuckin' people that run the business - they just don't understand what the HM fan wants. That's why we are on a campaign to wipe out all False Metal."

Just exactly what bands do you class as "False Metal?"
"I don't have to name bands, we would be here all night if I just began to. You know who I mean."

What are your own musical influences?
"I haven't got any. I listen to a lot of classical music, but I'm not really influenced by it."

What about favourite bands?
"MOUNTAIN... CREAM... BLACK SABBATH ..."


- 16:34 - Komentari (9) - Isprintaj - #

utorak, 21.06.2005.

Počeci MANOWAR-a

Ako je tko gledao "Mjenjacnicu" sa Milanom Bandicem mogao je vidjeti kako su neki mladi decki svirali Manowar-ovu stvar "Hail And Kill" :-) U ovom postu moci cete saznati i kako je nastao MANOWAR, te njegove pocetne clanove. Drugi dio posta donosi jedan od prvih intervjua sa Ross The Boss-om, jos iz davne 1982 !

Biografija (1983 METAL FORCES MAGAZINE)

They were dubbed in music journals throughout the world as the Barbarian barons of brazen metal sounds. The idea of MANOWAR first came to light while lead guitarist Ross The Boss was playing in the French band SHAKIN' STREET, who were opening for BLACK SABBATH on a European tour. It was during one of the gigs in England that Ross met bassist Joey Demaio who was working for SABBATH as a pyrotechnician.

As well as serving time with SHAKIN' STREET and New York's LYRE, Ross The Boss is probably best known as being a founding member of the mid-seventies punk/metal outfit THE DICTATORS. Where he gained a reputation for having the hottest repertoire of guitar licks in rock. Joey Demaio too has learnt his trade playing in numerous New York rock bands and at one time played alongside guitarist David 'Rock' Feinstein of THE RODS fame, and Ronnie James Dio in the now legendary ELF. It was whilst playing in a band called THUNDER that Joey Demaio's music career nearly went up in smoke quite literally, when during his bass solo a row of flash and smoke bombs went off prematurely setting on fire his fringed costume. Demaio suffered severe burns which put him in hospital for two months, during which time he underwent countless hours of physical therapy before his hands were supple enough to play his bass guitar again. In comparison vocalist Eric Adams musical career started with a bang, when as an 11 year old his band THE KIDS, had a Number One hit single in Spain of all places. Adams portrays his wild man of rock'n'roll image both on and off the stage. He spends much of his spare time in the woods hunting wild game, a hobby which probably stems from his former occupation of a butcher and meat cutter. Drummer Scott Columbus is the newest member of MANOWAR. He replaced Donnie Hamzik who beat the skins on the "Battle Hymns" album. To say that Columbus, who is said to have been kicked out of all his previous bands for playing too loud, was brought up on Heavy Metal would be an understatement as he used to work in a foundry pouring liquid aluminium heated to 1200 degrees Fahrenheit!ROSS THE BOSS Intervju dijelovi (1982 KERRANG MAGAZINE)

"If your sound is smooth, inoffensive, and runs into all the
other songs played on the radio every day, then you're safe. The end result
is this 'faceless' music played by all these 'faceless' bands who've got no
identity and no balls!"

"We felt we had to make a statement with
our name," Ross explains. "If we didn't it just wouldn't be right. Once we
heard Manowar we knew it---it was us. It describes the way we are."

"The fact is Manowar is a 'mannish' band founded on
'mannishness'---believe me!"

RE: Such curious terminology. What the hell is 'mannishness'?

"Mannishness is something that's gone in this country and it's basically the
spirit we have. To me, a lot of the great ethics of Heavy Metal have been
negated. Heavy Metal is the most powerful music in the world---it's the
most glorious next to classical. Great metal will never die!"
- 00:42 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 08.06.2005.

Blood Of My Enemies

Budući da je nedavno stavljena na blog pjesma Blood Of My Enemies za download od Power Symphony-a, reci cemo nesto i o ovoj pjesmi. Prva pjesma sa Hail To England albuma jos je jedna u nizu od Manowar-ovih himni. Ovo je prica o borbi, odnosima i radnjama oca i njegovih sinova. Krv Manowar-ovih protivnika je predmet rasprave u kojoj Manowar izrice svoje negativno borbeno stajaliste prema njegovim protivnicima. Njegovi protivnici u biti nisu ljudi koje Manowar u relanom vremenu zbilja ubija; je to borba protiv lažnog bezsrcanog rocka i metala te šunda. Ljudi koji cine Manowar nisu naravno ubojice, nego strastveni borci za svoja uvjerenja. U pjesmi Manowar pripovijeda o 3 sina koja ima – svaki od tih sinova ima jednu osobinu koja ga čini spremnog za bespostednu borbu - jedan je divlji, jedan mracan, i jedan pokvaren. Manowar pobjedu vidi u njegovom odgoju tih sinova u zivotinjsko-divljem stilu zivota...tako se on bori i prezivljava. Zajedno sa svojim sinovima (koji su metaforički i njegovi fanovi, prosjetimo se pjesme Carry On, ..my sons) se stupa u borbu protiv neiskrenog metala i cijelog laznog bljestavila u svijetu . Kljucne su rijeci „we ride down my enemies on their half-hearted flight“ pri cemu se istice borba protv svega sto se na ovome svijetu ne cini sa srcem (kao sto moze biti i taj metal bez srca, proiv cega se oni najvise bore). Milosti nema, jer samo snazna borba ce maknuti te bez srca. Izrazava se poganski bijes; jer Manowar je u svom imaginarnom svijetu uvijek i u svijetu Vikinga, Odina, Thora... i tako se obucen u zivotinjsku kozu priblizavajuci se time vise duhovnom nego materijalnom pokusava oduprijeti globalizaciji i ostalim nepogodnim elementima. Manowar prica kako se smije dok umire, toliko je jak, i zmiri na svoju unutarnju bol. Tamna saznanja su njegova kako izrice, zeleci reci da razumije probleme, jer tek se iz tame moze bolje vidjeti svjetlo, a ne iz samog svjetla „Dark knowledge is mine.“. pritom Manowar naravno nije pod utjecajem nikakvih tamnih sila, to nema veze s Manowar-om. Prvi grijeh je bio povjerenje – izgubljeno povjerenje temeljeno na lazima, tu je taj grijeh; te se tim grijehom on takoder razocara te osvecuje i ide u tesku i okrutnu borbu „Kill without warning“. Spominje se i takoder kao i iz pjesme Swords in The Wind, Valkries, mitologijsko bice Nordijske kulture, koje potjece iz vjerovanja u Rune; te nosi mrtve hrabre ratnike. Ako se slusali kad Therion biti ce vam i poznato i mjesto Asgard. Ovdje se spominje nosenje mrtvih tijela nakon borbe, u koju Manowar bespostedno sa srecm ulazi, ne osvrcuci se nazad.Three sons have I,and they
Ride by my side.-The fierce,
The black, and the wicked are
their names-we ride down my
enemies on their half-hearted flight.
No voice of mercy-no evangels of light.

Mighty messengers-heathens rage
Witness our coming-gods of the dead.
I ride through the air-
I laugh as I die-with powers of evel
Dark knowledge is mine.
The 1st sin was trust.-
Kill without warning-for blood now
I lust

Strong wind-magic mist
To Asgard the Valkries fly
High overhead-they carry the dead
Where blood of my enemies lies.

Three sons have I,and they
Ride by my side.-The fierce,
The black,and the wicked are
their names-we ride down my
enemies on their half-hearted flight.
No voice of mercy-no evangels of light.

Strong wind-magic mist
To Asgard the Valkries fly
High overhead-they carry the dead
Where blood of my enemies lies.

- 19:44 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 03.06.2005.

I taste the serpents poison On The lips of the one I love She brings this gift of witchcraft I wear the cat-skin-gloves

Ponovno se vracamo Manowar-ovim pjesmama. Each Dawn I Die je pjesma koja dolazi sa Hail To England albuma. Ovaj album, kao i svaki album Manowar-a na neki se nacin razlikuje od ostalih albuma i ima svoj posebni pecat. Ovo je heavy metal pjesma srednjeg tempa i sva je u nekakvom posebnom creepy misticnom (ali ne odvec) raspolozenju. Ritam kao da oznacava zvukove koraka priblizavajuce opasnosti na pocetku pjesme. U pjesmi se opisuju dogadaji. Pjesma je zapravo pripovijest, fantazija mogli bismo reci. Manowar-ova opcinjenost misticnim i fantazicnim temama potpuno se uklapa u koncept polugolih ratnika koji nose samo kozu i lance – Manowar-a. Prolaskom kroz oluju kroz koju ga vode demoni prolazi se kroz svijet koji se nalazi izmedu ljudi i Bogova. Spominje se silovanje svecenika na paganskim nocima; za koje Manowar u toj misticnoj pripovijetci revoltiran ima svoje razloge. (Manowar je ovdje vjerojatno utjecan povijescu; buduci da je Krscanska crkva prognala pogane i maknula njihovu vjeru mogli bismo tako reci, mada se nigdje on ne ocituje protiv nikoga). Manowar zatim kusa otrov na usnama svoje ljubavi. Oni se nalaze u nekakvom ritualu gdje njegova izabranica izvodi vjesticarenje u kojem Manowar nosi rukavice od macje koze. Zanimljiv je vokal koji to pjeva naravno sa entuzijazmom, dok se u pozadini takoder sa laganim zakasnjenjem od prvotnog vokala cuju takoder iste rijeci ali izgovorene saptom. Zatim se u metafori spominju polodovi mladosti koji trunu na stablu na Suncu. Manowar se poziva na svoje ponovno rodenje u masovnom grijehu koji ga je stvorio. Manowar spominje i samoubojstvo - > prvi puta kod njega dolazimo do tih misli u toj pjesmi. Manowar shvaca samoumojstvo kao dogadaj koji je pokretan pozivom tamnih sila koje zaposjednu sve tamniju dusu. „Suicide Suicide don't you know Me-call to the Master-he will Come“. Njegova jasna ali kratka razmisljanja daju nam samo natuknice na sto bi se sve moglo odnositi. Takoder Manowar posto je sam sebi zakon ima tocno definirane stavove koje voli izricati. I takoder ovdje smatra da tamna sila pobjeduje kada covjek izvrsi samoubojstvo te na neki nacin donosi ponovno rodenje, sto je naravno simbolika; jer to moze biti rodenje u obliku onoga sto ide kada nastupa smrt. Tada nastupa dio u pjesmi gdje se zavodljivim dubokim tonom Manowar-ov glas dize „Smoke Of My Sacrifice“. Dim koji nastaje radja se potaknut njegovom zrtvom – putovanjem blagoslovljenima. On moli blagosljovljene da mu podare njihovu slavu; te je zauzvrat nocu uvijek njihov gost. On on jedino, kako govori zna zasto umire u svaku zoru. Njegova smrt ovdje je zapravo simbolika – tako se Manowar izrazava, moze biti shvacena na vise nacina. Svake zore zapravo umire jedan dio njega. Zanimljivo je da on usprkos tim svojim personalnim smrtima je svjesno na toj strani...i premda se bori s time; neobjasnjeno i njemu samome.Passing through the storm-
Led by Demons-walk between the
World of men and gods-
Cast no shadows-draw no light.
I rape the priestess on pagans night.

I taste the serpents poison
On the lips of the one I love.
She brings this gift of witchcraft.
I wear the cat-skin-gloves.

Apples of youth when I wrought
Mischief,hung in a tree to rot
In the sun.-
Reborn in the middle of the
Final orgy the gift of slavery
To the chosen one.

Suicide Suicide don't you know
Me-call to the Master-he will
Come.-He will bring out
Ressurection-cloaked in darkness-
He has won.

Smoke of my sacrifice.-
Journey to the Isle of the
Blessed.-
Grant my soul your glory.
At night time-I'm your guest.
Only I know why-

Each dawn I die.

Smoke of my sacrifice.-
Journey to the Isle of the
Blessed.-
Grant my soul your glory.
At night time-I'm your guest.
Only I know why-

Each dawn I die.

- 22:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
O Manowaru..

Sponsored links
Sponsored links

Free Web Site Counters

Counter

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se