Trećinu svijeta daleko

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Rujan 2009 (23)
Lipanj 2009 (13)
Svibanj 2009 (21)
Ožujak 2009 (20)
Veljača 2009 (20)
Siječanj 2009 (10)
Prosinac 2008 (5)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (4)
Rujan 2008 (13)
Kolovoz 2008 (24)
Srpanj 2008 (23)
Lipanj 2008 (13)
Svibanj 2008 (12)
Travanj 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Dojmovi i fotografije iz Japana

Linkovi
Glavni fotoalbum:
Photobucket
Photobucket2
(jerbo se prvi napunio)

Japan:
Službena stranica grada Sakaija
Interaktivna karta Sakaia
(Japanska, s titlovima)
Prefekturno sveučilište u Osaki
Matsumae međunarodna zaklada (hvala im)
Hyperdia planer putovanja
(vozni i letni redovi, vrlo korisno iako isprva nespretno)
Japan-guide.com - sve što ste htjeli pitati o Japanu a niste znali gdje biste.

Preporučena literatura:
Blog Kućanice u Japanu
(za one koji ne čitaju ovaj blog samo iz rodbinske dužnosti)

Meni zanimljivo:
Ilustrirani vodič kroz japansku mitologiju
Službeni sumo portal
Sumoforum
Ghibli muzej
Takarazuka Revue
(službena stranica, na Japanskom)

Bratske stranice:
Darko Macan piše blog
MCNov crtani notes

22.05.2008., četvrtak

Osaka, treći put. Dio nemuzejski: Osaka-jo izbližega

Između dva posjeta Tokyu bio je vikend s kišnom subotom i vedrom nedjeljom tokom kojega mi se nije dalo daleko. Kišnu subotu sam iskoristila za osački Prirodoslovni muzej kod Nagai parka (Japanci kan'da vole smještati svoje muzeje u parkove), a u oblačno nedjeljno prijepodne sam otišla do Povijesnog muzeja nedaleko od Osaka-jo (jo = dvorac). Dok sam ga obišla razvedrilo se, pa sam otišla do dvorca. Kako su dosad sve trešnje definitivno ocvale, uopće nije bila gužva, pa sam provela ugodno sunčano popodne lunjajući oko dvorca i penjući se na galeriju na vrhu. Fotografije i detalji slijede:

Photobucket

Povijesni muzej (niža zgrada) gledano od dvorca, viša zgrada je NHK (televizija):
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Unutar zemljišta dvorca je Shudokan, dvorana za borilačke vještine kao što je:
Photobucket
kendo! Treba se izuti da se uđe u dvoranu (primijetite sudce u čarapama), ali vrijedi.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Shudokan:
Photobucket

Do Shudokana je i Hokoku-jinja. Test da vidim jeste li pažljivo čitali dosad: budistički ili šintoistički hram?
Photobucket

Automat za proročanstva. Argh... Inače ih prodaju na štandu odmah do talismana i sličnog, ali ovi idu ukorak s vremenom.
Photobucket

Ispred hrama je spomenik Toyotomiju Hideyoshiju, koji je i dao sagraditi dvorac. Mogli su mu staviti manje podočnjake...
Photobucket
Mala povijesna digresija: spominjah trojicu vojskovođa koji su radili na ujedinjenju Japana (tako da pokore sve suparnike, naravno). Oda Nobunaga je započeo posao ali poginuo u izdajničkoj zasjedi. Naslijedio ga njegov vjerni sljedbenik, Toyotomi Hideyoshi (izvrdavši nekako Odine sinove), koji je uspio postići prevlast ali ne i utvrditi je, tako da je poslije njegove smrti Tokugawa Ieyasu imao razmjerno lagan posao u preuzimanju vlasti. Osaka-jo je sagrađen na vrhuncu Toyotomijeve premoći i ostao zadnje uporište njegovom sinu vjernih snaga u ratu protiv Tokugawa. Dvorac, koji je slovio kao najveći i najveličanstveniji u Japanu, u tom je ratu i spaljen. Jedva da je bio 30 godina star... Tokugawa ga je dao obnoviti, ali je 35 godina nakon obnove teško stradao od groma, kad je u požaru izgorjela glavna zgrada. Nakon skoro 2 stoljeća skuckan je novac za obnovu, ali dobar dio dvorca ponovno spaljen 25 godina kasnije, za vrijeme Meiji restauracije. 1928 gradonačelnik je ponovno skupio novce za obnovu glavne zgrade, koja je potrajala do 1945 i američkog bombardiranja grada. 1995 ponovno je obnovljen, i sad čekamo koja će ga katastrofa iduća zadesiti...

Photobucket
Neboder se zove Crystal Tower, jasno je zašto.

Photobucket
Najveći kamen u zidinama dvorca, iz doba Tokugawe, čini mi se. Širok kao 11 raskrečenih osnovnoškolaca. Malih osnovnoškolaca.

Photobucket
Ovaj akrobat je bio sjajan. Ne samo da je balansirao dok je žonglirao baklje, nego je cijelo vrijeme ćeretanjem zabavljao publiku. Zbilja je znao držati napetost i nasmijavati u pravom trenu. Tako kad je gasio svoje 3 baklje, puhanjem bi ugasio jednu, a onda u tu ruku prebacio jednu upaljenu baklju dok bi gasio drugu. Naravno da je u međuvremenu upaljena baklja upalila prvu ugašenu... i tako u krug, na oduševljenje klinaca i većih klinaca u publici. Sve to uz neprestano ćeretanje i balansiranje... A onda je zamolio klinju koji mu je bio redoviti pomagač da mu doda jabuku i najavio da će, uz žongliranje dvaju baklji, pojesti jabuku. Na "Ooo!" reakciju publike sav se raznježio i zatražio bis: on će, uz žongliranje dvaju baklji, pojesti jabuku. Publika je uslužno, ako manje zapanjeno, ponovila "Ooo." :D Te je doista žonglirajući jeo jabuku, svaka mu čast.
Photobucket
Ovdje posuđuje upaljač, dok jabuka tek čeka na akciju...

A kad je napokon sišao s klackalice, prešao je na riganje vatre...
Photobucket

Kad sam došla do ulaza u dvorac sledila sam se vidjevši red za ulaz... ali onda mi se upalila lampica: nije bio red za kupnju ulaznica, dakle red nije za ulazak nego za - lift. Tko se 8 katova htio penjati pješke, eno mu stepenica. Pogodite kako sam se popela na vrh? Puf paf. Crkla sam samo jednom, nije usporedivo s talijanskim tornjevima i kupolama... A na vrhu, po običaju, pogled liječi sve patnje:
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Brda u pozadini zovu se Kongo i Nijo. Tek toliko, da znate (nisam ni ja dok se nisam popela i proučila "što se vidi" fotografije sa šalabahterima).

Baš je fotogeničan.
Photobucket

Nisam sigurna, ali možda je ovo mjesto gdje je Toyotomijev sin (rođen u njegovoj starosti i povod razdora u obitelji kad je Toyotomi počeo progon posvojenih sinova) počinio samoubojstvo skupa s majkom, kad je dvorac konačno pao. Shinto svetište, u svakom slučaju.
Photobucket

Opet podno dvorca:
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

He he.
Photobucket

Photobucket

Na putu do stanice:
Photobucket
Čula sam neko bubnjanje dok sam bila na dvorcu, ima bit da sam propustila neki festivalčić. Ništa zato, na putu do Osaka-jo Koen (park) željezničke stanice uvijek ima neki bend da mi buši bubnjiće...

Photobucket

Photobucket
I pijani fan da pleše, o da.

Natrag u Sakai, negdje u onom smjeru.
Photobucket

Ostale fotografije možete, zamislite samo, naći na Photobucketu.
- 16:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>