24

četvrtak

kolovoz

2017

Demokracija misliU današnjem danu u kojem se sve vrti oko nogometa i oko toga koji će klub biti bolji, proći u daljnje natjecanje, upleo se i srpski predsjednik. Naime, predsjednik Aleksandar Vučić u svojoj rezidenciji u Beogradu ugostio je djecu iz Hrvatske, polaznike ljetne škole 'Sveti Sava'. Djeca koja su uglavnom došla iz zadarskog zaleđa, Rijeke i Hrvatske Kostajnice u Beogradu se druže, uče o srpskoj jeziku, kulturi i književnosti, a na kraju svog posjeta primio ih je i prvi čovjek Srbije.

Vučić je pokušao nagovoriti djecu da ostanu dan duže kako bi mogli nazočiti utakmici Crvene zvezde i Krasnodara, a usput im je obećao kako će ih službeni spiker na stadionu pozdraviti pred 50.000 ljudi.

Kad su se već držali nogometnih tema, Vučić je jednog klinca upitao za koga navija. Sedmogodišnji Tino Popović mu je kao iz topa ispalio:

- Za Rijeku!

To je očito bio odgovor koji nije previše oduševio srpskog predsjednika! Dotični je utihnuo na par minuta i smišljao što da odgovori djetetu. Razmislio je i održao kratku lekciju:

- Za Rijeku? Tino, moraš naći neki veći i bolji klub za kojeg ćeš navijati. To moraju biti Zvezda ili Partizan, klubovi veći od Rijeke. Malo veći od Rijeke, Dinama, Hajduka. Dakle, ili Zvezda ili Partizan - poručio je Vučić hrvatskom dječaku...


Zamislite koliku težinu ima ova izjava!!

Dijete koje ima sedam godina, koje živi i diše u Rijeci, u kojoj gradi svoj mali život, u čijim parkovima se igra i gdje u školu ide... To je ljepota koju djeca imaju u sebi, iskreno kažu što im je na srcu, nisu opterećeni političkom pozadinom nogometa. Njemu je Rijeka klub za koji navija, Kantrida stadion na koji odlazi na utakmicu i zašto ne bi navijao??

Vučićev stav da dječak MORA navijati za Zvezdu ili Partizan jer čista provokacija. S druge strane on govori iz pozicije predsjednika države i trebao bi znati da je hrvatskim državljanima Ustavom zagarantirana sloboda mišljenja i izražavanja misli koja podrazumijeva slobodu govora i javnog nastupa. Dakle, nema potrebe da Tino navija za bilo koji klub koji mu netko drugi nameće.

Druga stvar: Po čemu su to značajni i bolji klubovi kao što su Zvezda ili Partizan? Zato što je to srpska liga ili?

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.