jedna nova mama

ponedjeljak, 19.03.2007.

VEĆ VIĐENO....VIŠE PUTA + UPDATE

Piše, elem, ovako:
"Stotinu vrtićke djece na političkom skupu u....", naravno, kod nas.
Predizborno vrijeme.
Pričanje gluposti, prevrtanje starih floskula u, čak više i ne tako novom ruhu.
Pa neka raja vidi da se nešto radi.

Do sada je vjerna publika na skupovima bila barem punoljetna.

No, interes je opao.
(Tko li zna zašto, dobije čokoladu. Od keksa, ali bez branda...jer je jeftinija.)

A broj treba popuniti.

Pa se vrla čeljad domislila jadu. I našla neku novu publiku.
Malu, malecku.
Za koju se zna da uči imitiranjem odraslih. I svojih bližnjih, a bogme i drugih koje gleda.

***
Sjećam se sebe. Svoje kape i marame. I svake godine dvaput gledanja "Sutjeske" i "Neretve". Bogme, dobro su nam to u glavu utuvili, a vidim i ostalom dijelu moje generacije...znamo dijaloge na pamet, još uvijek..i glumce...i radnju...i srcedrpateljne scene...
I sjećam se prvog razreda osnovne, kad nas onomad izvukoše na cestu, naravno, u kapama i maramama, stavili nam i zastavice u ruke, nekima plavo-bijelo-crvene sa zvijezdom, nekima crvene sa srpom i čekićem - žutim. Papirnate, doduše, pribijene čavlićima za neobrađene dašćice, pa nam se iverje u prste upikavalo. No, bol smo izdržali! Pionirski! I vikali po cesti ko sumanuti "Trst je naš!" Po cijeloj dužini rute od Ambasadora do Slatine i nazad...I odslušali neke velike ljude koji su urlali u mikrofon...sjećam se i ispisanih transparenata, nešto "Zona A, zona B"...kasnije sam shvatila o čemu se radilo.

Hoću reći, sad sam ozbiljna, kako je lako bilo u tako malom djetetu izazvati euforiju i neku radost sudjelovanja u nečemu o čemu pojma nema. Vidi ljude oko sebe u istom takvom raspoloženju ( da li iskrenom?), a euforija se časkom prilijepi zakonom psihologije mase.

Znamo kako sve to završava. I danas gledamo na TV-u kako guraju djecu tamo gdje im uopće i nikako nije mjesto. U nekim zemljama toj istoj djeci i u ruke guraju nešto što nije ni za koga, a kamo li za djecu.

I što sad mi ovdje, kao jedna kulturna, europska, inteligentna, napredna nacija radimo?

Isto ono pred čim se snebivamo kad to vidimo negdje drugdje.

I čemu sve to?Jel' to netko misli da će si stvoriti potencijalnu glasačku masu za budućnost? Nismo li to sve već jednom gledali? I sprdali se s time? pa čak i oni koji čine istu stvar danas?

Gospodo, uopće nije bitno iz koje ste stranke, za to me čisto boli...Bitno je da ste iz stranke odraslih, punoljetnih, odgovornih ljudi, koji si ni u ludilu ne bi smjeli dozvoliti ovakve gafove.
I uopće nisu bitna vaša opravdanja da su djeca došla sa roditeljima - kako to samo tamo i odjednom sada? - da nitko nije nikome sugerirao - da budem blaga - da dovodi djecu, da vi o tome pojma nemate - mo'š mislit...

Ne ponovilo se jadno vrijeme mahanja zastavicama. Kojem se svi rugamo i danas.

Pustite taj mali naraštaj da raste onako kako priliči djeci u jednom demokratskom društvu (demokratskom?)..da jednom sami odaberu što će i kako će.

Ovo ne služi nikome na čast, a najmanje onima kojima uopće pada na pamet da takve stvari organiziraju.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



UPDATE, 21:10

Naišla...možda bi bilo bolje djecu više učiti kako da ne dođe do ovakvih stvari...sad ostavljam po strani osobu Michaela Jacksona, bitna je poruka...i pouka...

Earth Song

- 21:09 - Komentari (14) - Isprintaj - #