Laprdanja

nedjelja, 17.10.2004.

Kontrapunkt @ Aquarius

Jedan od najpoznatijih klupskih programa u Hrvatskoj u posljednjih 5 godina i jedan od rijetkih koji odišu profesionalnošću, dobrom glazbom i kojeg svakako treba podržati je Kontrapunkt. Kako su se moji raniji boravci u Zagrebu svudili samo na petak i subotu, moram izraziti žaljenje da sam na Kontrapunktu bila svega par puta. Ove sezone program se preselio na subotu, a ekipa istog najavila je uskoro velika imena koja će gostovati u Aquariusu.

Jedno takvo gostovanje dogodilo se upravo sinoć. Kada se pojavi ideja o dovođenju nekog velikog imena u Hrvatsku, o tome se nagađa tjednima, pa čak i mjesecima prije. Prvu obavijest o gostima na jučerašnjem Kontrapunktu dobila sam svega 2 tjedna prije. Naime, najavljeni su DJ Vadim, Crate Soul Brothers i Yarah Bravo. Nisam mogla skriti oduševljenje, no kako cijena ulaznice nije bila poznata sve do dana održavanja, a plakata, flyera i inih reklamnih poteza nije uopće bilo, ta loša iskra sumnje tinjala je u meni sve do ulaska u klub. Već dobro poznati kolektiv Kontrapunkta zagrijavao je publiku na dva floora, i oko ponoći je još uvijek klub bio poluprazan. Nakon nešto manje od sat vremena, klub se pristojno ispunio, bez prevelike gužve, a gramofone je preuzeo Vadim.

Onima koji nisu upoznati s njegovim radom nije ni približno dovoljno reći da se čovjek bavio svim mogućim elementima hip hopa, a da kao producent i DJ radi od '92 kada je prve materijale objavljivao za vlastiti label Jazz Fudge i da je surađivao s nekim od velikih imena koja uključuju DJ Krusha, Company Flow, The Roots, Pharcyde, Public Enemy, Beat Junkies, Dilated Peoples, Kraftwerk i Morcheeba. Dobrim poznavateljima londonske (ali i svjetske) scene dovoljno je spomenuti etiketu za koju je potpisan već nekoliko godina i te dvije riječi zbilja mnogo govore. Ninja Tune. Član je The Russian Percussiona, kolektiva sastavljenog u svrhu promoviranja glazbe članova, pa smo ga tako i mogli vidjeti po prvi puta u Hrvatskoj.

Kao pravi Ninja Tune junkie moram reći da mi je zbilja teško opisati moj doživljaj te večeri, ukratko, Vadim je genij. Totalni car za gramofonima. Dva sata predobre glazbe, savršenog umiksavanja i scratchanja te nevjerojatno dobro ukomponiran koncept uklapanja dobro poznatih beatova sa još poznatijim vokalima. Ipak, vrhunac večeri je nastup mlade Yarah Bravo, koja ne da je predobar MC već je vrlo karizmatična i odlično zvuči na mikrofonu. Vadim kao potpora njenim vokalnim sposobnostima i njen predobar glas koji zvuči kao da je već na ploči, a ne da izvodi stvari sad i ovdje odraz su savršenog profesionalnog rada, ali i privatnog, jer su njih dvoje u vezi, što je prilično nebitno, ali mislim da se itekako odražava u komunikaciji i suradnji. Naravno, izvela je i neke stvari za koje je sam Vadim radio produkciju i mogu reć da je to bio highlight te večeri.
Prije nego je za gramofone došla "lokalna ekipa", Vadim je odvrtio još jedan set regae stvari na što su ljudi dobro reagirali, pa se ni završnica nije pretvorila u dosadniji dio večeri.

Moja najveća zamjerka (samoj sebi) je što ne mogu ništa reći za nastup mađarskog DJ dvojca Keysera i Shurikena, poznatijima pod imenom Crate Soul Brothersa koji su u isto vrijeme nastupali na drugom flooru i eto, što da kažem, žao mi je, ali opet, Vadim se ne propušta.

Two thumbs up za Kontrapunkt ekipu i konačno mogu reći da više ne propuštam njihove programe.

Napustivši klub oko pola 5, kiša me promočila do same kože, tramvaji nisu vozili, a vjetar je puhao tako da sam već počela strahovati za svoje zdravlje, ali prespavana noć (točnije dan) dala je svoje. I definitivno se isplatilo.

- 22:52 - Izjasni se (5) - Isprintaj - #