Malika's blog

petak, 02.02.2007.


... neki od recepata za jela koja su prisutna u zidovskoj kuhinji diljem svijeta:

K O L A C I




Savijaca - Strudel - Shtrudel


Tijesto
: 2,5 salice brasna; 200 grama margarina; pola salice tople vode; 1 mala zlica octa
Nadjev - fil : 1 kg tvrdih, kiselih jabuka; 2 zlice secera; 4 zlice meda; pola salice suhog grozdja; pola salice mljevenih badema; 1 zlicica cimeta; 5 zlica krusnih mrvica

Priprema: Margarin utrljati u brasno, dodati ostale sastojke i umjesiti dok tijesto ne bude elasticno ali da zadrzi mekocu. Tijesto nakon toga se podijeli u dva dijela i ostavi na hladno mjesto stajati bar jedan sat (hladnjak).
Jabuke naribati, ocjediti sok koji puste i pomijesati s ostalim sastojcima. Tijesto se razvuce na duzinu lima, nanese se nadjev i zavije struca. Ponoviti postupak s drugim dijelom tijesta. Struce se stave u podmazan lim tako da rub bude okrenut prema dolje, premaze se izlupanim zumanjkom i pece oko jedan sat na temperaturi 180 stupnjeva.

(Postoji i drugi nacin pripreme tijesta koji je slican nacinu pripreme prisutnom u ovim krajevima: na pola kg brasna: pola mekog, pola ostrog, uzme se 1 dcl ulja, malo soli, tople vode koliko je potrebno da se umjesti mekano tijesto koje nasuprot prvom tijestu koje stoji na hladnom, stoji na toplom sat-dva. Ovo tijesto razvalci se u vrlo tanku koru-jufku, na nju se nanosi nadjev i rola u strucu).
Bez obzira na koji nacin se napravi tijesto, savijaca je vrlo omiljen kolac koji se rado jede.

Savijacu obilato posipati secerom u prahu.


Palacinke - Blintzes - Blini

Tijesto: 3 jaja, malo soli, malo secera, 30 grama otopljenog maslaca ili margarina, 375 ml tekucine (pola voda, pola mlijeko), brasno, masnoca za pecenje
Nadjev: 600 grama sira kravljeg po mogucnosti kombinacija manje i punomasnog svjezeg sira, 60 grama secera, 1 zlicica vanilije
Prelijev I: 500 grama jagoda, malo secera, limunov sok
Preljev II: 3 jaja, secer

Priprema: Palacinke - blini, se ispeku, zamotaju tako da se dobije izgled "sarmice", jagode izmiskati sa secerom i limunovim sokom. Kod serviranja preliti dobivenim pireom od jagoda.

Palacinke punjene sirom zamotaju se na predhodno opisan nacin, sloze u namstenu vatrostalnu posudu, jaja se razdvoje na bijeli i zuti dio, zuti dio se miksa sa secerom dok se ne dobije gusta svijetla smjesa, posebno se izradi bjelanjak, mase se sjedine, prelije se preko poslozenih palcinki i zapece u pecnici na 180 stupnjeva 30 minuta.

Blini, Blintzes su izraz za palacinke. Mogu se puni slatkim i slanim nadjevima .


Babka - kugluf (dizano tijesto)

Tijesto: 125 grama maslaca ili margarina, 2 salice mlijeka, svjezi ili suseni kvasac, pola vrecice pecilnog praska, 1 salica tople vode, 5 cijelih jaja, 4 zumanjka, 1 salica tople vode, 1 zlicica vanile, usecereno (kandirano voce) grozdjice, korice narandje, korice limuna, ili nekog drugog kandiranog voca, malo soli. Tijesto se izradi da bude pjenasto, zatim doda kandirano voce, pece se u kalupu karakteristicnog kupolastog oblika. Tijesto se pece 40 minuta na temperaturi 180 stupnjeva, kad je peceno, jos u posudi za pecenje prekrije se platnenom krpom da ostoji desetak minuta (na taj nacin lakse se peceno tijesto odvoji od stijenki posude za pecenje.

Prelijev: 100 grama cokolade za kuhanje, 50 grama margarina, secer u prahu, 1 zlicica mlijeka u prahu. Sastojci se otope na pari kolac se prelije i jede tek nakon sto se je prelijev dobro stisnuo. (preporuka: ne stavljati kolac u hladnjak, jer se uslijed brzog hladjenja desi da se pojavi vlaznost).

Babku je moguce umjesto cokoladnim prelijevom, posipati secerom u prahu.



02.02.2007. u 16:19 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv




Image and video hosting by TinyPic

Shlomo Moshe Amar,
the Rishon LeTzion,
the Chief Sephardic Rabbi of Israel





Linkovi:

Zidovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj


Dvartora

Parashot i Haftarot

Rebbe

Kabala

Zidovstvo-100 zasto ,100 zato

Cendo

ZOZ


Image and video hosting by TinyPic


Kroz zivot slijedim zapovijedi koji su mi svijeca, vode do Torah, koja je plamen ...





"Kada bi covjecanstvo iskljucilo ono sto su Zidovi pridonijeli u razvoju civilizacije, umjetnosti i znanosti, pitanje je sto bi ostalo".
Rekao je predsjednik Stipe Mesic




Kol od balevav p'nimah
Nefesh Yehudi homiyah
Ulfa'atey mizrach kadimah
Ayin l'tzion tzofiyah
Od lo avdah tikvatenu
Hatikvah bat shnot alpayim
L'hiyot am chofshi b'artzenuŐ
Eretz Tzion v'Yerushalayim

As long as deep in the heart,
The soul of a Jew yearns,
And forward to the East
To Zion, an eye looks
Our hope will not be lost,
The hope of two thousand years,
To be a free nation in our land,
The land of Zion and Jerusalem.




Time in J'lem

Time in Zagreb