Malika's blog

srijeda, 22.11.2006.


HANUKKAH - BLAGDAN SVJETLOSTI


Ime ovog blagdana potjece iz samog znacenja imenice, a znaci posvecenje, a predpostavlja se da je nastalo iz skracenice Hanukkaat habajit - sto znaci posvecenje doma, Hrama.

Hanukkah je blagdan, kojim se obiljezava ponovno posvecenje Hrama u Jeruzalemu i pada 25. dana mjeseca Kisleva (novembar/decembar).

Prica pocinje za vrijeme vladavine Aleksandra Velikog. Aleksandar je osvojio Siriju, Izrael i Egipat i u osvojenim je zemljama dozvolio slobodu vjere i odredjeni stupanj autonomije. Za vrijeme njegove vladavine brojni su se Zidovi helenizirali, usvajajući kulturu, jezik, obicaje ...

Nakon malo vise od jednog stoljeca jedan je od Aleksandrovih nasljednika, Antioh IV. Seleukid postavio helenistickog svecenika u Hram, zabranjivao prakticiranje zidovstva, desekrirao Hram zrtvujući svinju na oltaru i ubijao Zidove, koji su se tome protivili.

Dvije su se skupine suprotstavile Antiohu - skupina oko Mattijahua Hasmonejca i njegovog sina Jude Makabejca te vise tradicionalna, religiozna skupina, koji su bili poznati pod imenom Hasidi, prehodnici Farizeja. Oni su udruzili svoje snage u ustanku protiv asimilacije heleniziranih Zidova, kao i protiv opresije Seleukida. Ustanak je uspio i Hram je ponovno posvecen.

Prema tradiciji zabiljezenoj u Talmudu, za vrijeme ponovnog posvecenja Hrama u njemu je bilo ostalo malo onoga sto Grci nisu desekrirali. U Hramu se trebala zapaliti menora, koja je imala gorjeti svake noci, ali je u Hramu ostalo ulja samo za jednu noc. Ipak, to je ulje gorjelo osam dana. Osmog je dana proglasen blagdan, kako bi se komemoriralo ovo cudo. Zapis o Hanukkah nalazimo u Knjigama o Makabejcima.

Slavljenje blagdana Hanuke

Hanukkah se obiljezava tako da se svaku vecer Hanukkah pali nova svijeca na Hanukiji (svijecnjak s osam svijeca i jednom dodatnom na razlicitoj visini od ostalih, pomocu koje se pale ostale). Tri se blagoslova govore pri paljenju Shamasha (svijece s kojom se pale ostale svijece); glavni blagoslov za paljenje svijeca, blagoslov kojim zahvaljujemo B-gu za cuda, koja je napravio nasim precima u ovo vrijeme i blagoslov, kojim zahvaljujemo da smo docekali ovo vrijeme.

Uz blagdan je vezan i jelovnik koji se kod Ashenaza sastoji od : *latkes*pilece pecenje*svecane halle*sufganijot, a kod Sefardskih Zidova od: meso sa kestenima*spinat s rizom*kugel*sufganijot.

Recept za latkes:
2 jaja - 4 zlice ribanog luka - 3 salice ribanih krumpira
1/2 zlicice soli - 1/4 zlice papra - 2 zlice maces brasna
1/2 salice margarina ili neke druge masnoce

Jaja ulupamo, dodamo krumpir, sol, luk, papar, brasno. Ugrije se pola margarina i na tome przimo smjesu koji stavljamo zlicom (ne prevelike zlicnjake).


Recept za sufganijot.:
3/4 salice soka od narance - 1/2 salice maslaca ili margarina - 5 zlica secera
2 paketica suhog kvasca - 3,5 salice brasna - 2 jaja - malo soli
1 zica ekstrakta od vanilije - ulje za przenje - mjesavina 2 zlice cimeta s
pola salice secera za omotac

Grijati sok narance, maragin i secer u manjoj posudi dok se margarin ne rastopi, mjesati i lagano ohladiti. Istrese se u vecu posdu, doda kvasac i opet mjesa dok se ne otopi. Nakon toga dodajemo ostatak namirnica i sjedini u tijesto koje se odmara pola sata. Nakon toga tijesto se ponovo premijesi. Prije pecenja od tijesta pravimo kuglice velicine oraha, pecemo ih u vrucem ulju i nakon pecenja uvaljamo u smjesu secera i cimeta.



22.11.2006. u 20:04 • 7 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv




Image and video hosting by TinyPic

Shlomo Moshe Amar,
the Rishon LeTzion,
the Chief Sephardic Rabbi of Israel





Linkovi:

Zidovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj


Dvartora

Parashot i Haftarot

Rebbe

Kabala

Zidovstvo-100 zasto ,100 zato

Cendo

ZOZ


Image and video hosting by TinyPic


Kroz zivot slijedim zapovijedi koji su mi svijeca, vode do Torah, koja je plamen ...





"Kada bi covjecanstvo iskljucilo ono sto su Zidovi pridonijeli u razvoju civilizacije, umjetnosti i znanosti, pitanje je sto bi ostalo".
Rekao je predsjednik Stipe Mesic




Kol od balevav p'nimah
Nefesh Yehudi homiyah
Ulfa'atey mizrach kadimah
Ayin l'tzion tzofiyah
Od lo avdah tikvatenu
Hatikvah bat shnot alpayim
L'hiyot am chofshi b'artzenuŐ
Eretz Tzion v'Yerushalayim

As long as deep in the heart,
The soul of a Jew yearns,
And forward to the East
To Zion, an eye looks
Our hope will not be lost,
The hope of two thousand years,
To be a free nation in our land,
The land of Zion and Jerusalem.




Time in J'lem

Time in Zagreb