Malika's blog

nedjelja, 17.09.2006.

Bejahad - zajedno 2006. - Hvar

09.09.2006.
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesic svecano je u hvarskom hotelu Amfora otvorio sedmu zidovsku kulturnu scenu "Bejahad - Zajedno 2006." koja je pocela premijerom filma s proslogodisnjeg susreta, redateljice Jasminke Domas, i koncertnim recitalom celistice Monike Leskovar.

Na ovogodisnjem "Bejahadu", sudjelovalo je vise od 350 gostiju iz cijeloga svijeta, trajao je do 16. rujna, a osim clanova zidovskih zajednica sudjelovali su i predstavnici bosnjacke nacionalne manjine i Islamske zajednice koji su sudjelovatli u raspravi o odnosima Zidova i Muslimana.

Predsjednik Mesic, u svom podravnom govoru izgovorivsi tradicionalini zidovski pozdrav "Salom", je istaknuo kako je zbog svoje tragicne povijesti zidovsi narod raseljavan dijeljem svijeta, ipak ima potrebu biti stalno i cvrsto povezan ne samo sa svojom domovinom Isrelom nego i medjusobno sa svim zajednicama diljem svijeta. Zidovska prisutnost u Hrvatskoj je dugotrajna i karakteristicna, a na nekim podrucjima javnog zivota je i velika i predsjednik Mesic je istaknuo da mu je izuzetno drago kako ce se bas o tome govoriti na predavanjima.

Naglasio je kako su Zidovi osamostaljenjem Hrvatske dobili nove mogucnosti, posebno donosenjem novoga zakona o nacionalnim manjinama 2002. godine, te da da su u potpunosti integrirani u cjelokupni javni zivot. Zidovska zajednica imala je veliku povijesnu ulogu i dozivjela nepravde u nekim povijesnim razdobljima, a danas predstavlja most koji Hrvatsku povezuje s Israelom i cijelim zidovstvom, porucio je.

Predsjednik Mesic istaknuo je vaznost i znakovitost prisutnosti bosnjacke nacionalne manjine i Islamske zajednice na ovom skupu, "imajući u vidu dugu politicko sigurnosnu krizu na Bliskom istoku, kao i nedavne dogadjaje u tom dijelu svijeta".

Direktor Kulturne scene "Bejahad" Vladimir Salomon na pocetku skupa procitao je apel europskim Muslimanima i Zidovima "Kulturom do zajednistva", kojega su inicijatori on i reisu-l-ulema Mustafa Ceric, kojim pozivaju najutjecajnije intelektualce, pripadnike obje zajednice za priblizavanjem i medjusobnim razumijevanjem, zajednickom radu na uklanjanju predrasuda, eliminiranju neznanja, boljem upoznavanju.

Na "Bejahadu" su se predstavnici zidovskog naroda iz raznih zemalja predstavili sa svojim duhovnim, kulturnim i intelektualnim stvaralastvom afirmiranih i mladih umjetnika, no, glavni je cilj manifestacije jacanje zajednistva kroz druzenje i medjusobna nadmetanja radi ocuvanja kulturnoga naslijedja toga naroda. Osim toga, na okruglim stolovima raspravljalo se i o problemima koji ne zaokupljaju samo Zidove, poput globalizacije i njezina utjecaja posebno na male narode. Status posebnog gosta imala je Zidovska opcina iz Praga.

17.09.2006. u 17:25 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv




Image and video hosting by TinyPic

Shlomo Moshe Amar,
the Rishon LeTzion,
the Chief Sephardic Rabbi of Israel





Linkovi:

Zidovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj


Dvartora

Parashot i Haftarot

Rebbe

Kabala

Zidovstvo-100 zasto ,100 zato

Cendo

ZOZ


Image and video hosting by TinyPic


Kroz zivot slijedim zapovijedi koji su mi svijeca, vode do Torah, koja je plamen ...





"Kada bi covjecanstvo iskljucilo ono sto su Zidovi pridonijeli u razvoju civilizacije, umjetnosti i znanosti, pitanje je sto bi ostalo".
Rekao je predsjednik Stipe Mesic




Kol od balevav p'nimah
Nefesh Yehudi homiyah
Ulfa'atey mizrach kadimah
Ayin l'tzion tzofiyah
Od lo avdah tikvatenu
Hatikvah bat shnot alpayim
L'hiyot am chofshi b'artzenuŐ
Eretz Tzion v'Yerushalayim

As long as deep in the heart,
The soul of a Jew yearns,
And forward to the East
To Zion, an eye looks
Our hope will not be lost,
The hope of two thousand years,
To be a free nation in our land,
The land of Zion and Jerusalem.




Time in J'lem

Time in Zagreb