< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (3)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (9)
Veljača 2007 (10)
Siječanj 2007 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv








Anita
Rođena sam u Splitu kraj starog Hajdukovog igrališta, i godinama sam nakon toga s ocem odlazila navijati za taj klub. Osnovnu i srednju školu završila sam u Imotskom a politologiju i novinarstvo na Političkim znanostima u Zagrebu. Još za vrijeme studija radila sam na Radio Samoboru a kao najmlađi izvjestitelj izvještavala sam za Slobodnu Dalmaciju iz Vlade, Sabora i Ureda predsjednika. Zadnjih godinu dana zaposlena sam u Večernjem listu gdje pratim politička zbivanja.

Linkovi

Isprika svećenika žrtvama dobro bi došla i u Hrvatskoj

18.04.2008., petak

Duboko sam posramljen zbog pedofila u Crkvi-kazao je na početku svog pohoda Americi papa Benedikt XVI. i napravio dodatni iskorak sastavši se sa žrtvama koje su seksualno zlostavljali američki svećenici ,koji su tako godinama narušavali povjerenje u Katoličku crkvu u Americi. Snažan, iskreni i vrlo pošten istup Svetog oca o "mangupima u vlastitim redovima".To je nešto što je odavno trebalo učiniti i dobra je primjer svim crkvenim ljudima kako bi se trebali ponašati.

Mislim da bi od ovog postupka Benedikta XVI. imali što naučiti i naši crkveni poglavari ali i svećenici. Možda taj njegov istup okuraži i njih da osude i sankcioniraju pedofile u vlastitim redovima. Hrvatska također nije pošteđena seksualnih delikata koje su nad nevinom djecom počinili svećenici.O tome možemo svakodnevno čitati na stranicama Crne kronike. Crkva se protiv toga borila uglavnom premještanjem svećenika(počinitelja) u druge župe ili ih smještajući u domove za svećenike međutim izostala je stvarna i iskrena osuda takvog ponašanja.

Dakle, svaka vrsta seksualnog delikta je nedopustiva ali seksualno iskorištavanje djece naprosto je zločin. A kad to učini jedan svećenik taj grijeh je još teži jer on koristi svoju karizmu i utjecaj među vjernicima. Roditelji koji s punim povjerenjem šalju svoju djecu na vjeronauk s pravom strahuju za sigurnost svoje djece.

Naravno nisu svi svećenici pedofili ali dovoljno je alarmantan podatak da takvih ima i da nisu adekvatno sankcionirani. Uz mnoge grijehe jedan od najvećih grijha je onaj propusta. A onaj tko propusti sankcionirati i osuditi pedofilsko ponašanje među svećenicima svakako je počinio grijeh propusta.

Nedavno sam čula od nekih roditelja kako su zabrinuti za svoje djevojčice kojima lokalni svećenik šalje lascivne poruke na mobitel. Posebno ih kaže zabrinjava činjenica da svećenik provodi podosta vremena s tim djevojčicama pa ih čak svojim automobilom zna odvesti i na izlet ,bez znanja roditelja ,zbog čega su oni posebno zabrinuti. Na moj upit jesu li se obratili za pomoć gvardijanu ili biskupu odgovaraju niječno jer se boje osude okoline kao i toga da Crkva neće poduzeti ništa protiv svećenika.

I upravo u toj rečenici leži bit problema. Većina svećenika ,koja časno i predano služi vjernicima, stigmatizirana je zbog šačice onih koji nisu u stanju priznati i liječiti seksualne devijacije. Isto tako opće je poznato da ukoliko u žito dođe kukolj ubrzo se zagadi većina žita. Stoga je potrebno da svećenstvo u Hrvatskoj kao i čelnici Crkve smognu snage i upru prstom u one među njima koji su spolno zlostavljali ili zlostavljaju djecu.

Na kraju krajeva ako Sveti otac poručuje da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se takvo zlo više ne ponovi tim je više otvoren put svećenicima u Hrvatskoj da i oni krenu tim tragom. Zadatak je svećenika da pomažu, razumiju i pružaju utjehu a nikako da ucviljuju i manipuliraju seksualnošću djece.
- 11:37 - Komentari (17) - Isprintaj - #