< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (3)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (9)
Veljača 2007 (10)
Siječanj 2007 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv








Anita
Rođena sam u Splitu kraj starog Hajdukovog igrališta, i godinama sam nakon toga s ocem odlazila navijati za taj klub. Osnovnu i srednju školu završila sam u Imotskom a politologiju i novinarstvo na Političkim znanostima u Zagrebu. Još za vrijeme studija radila sam na Radio Samoboru a kao najmlađi izvjestitelj izvještavala sam za Slobodnu Dalmaciju iz Vlade, Sabora i Ureda predsjednika. Zadnjih godinu dana zaposlena sam u Večernjem listu gdje pratim politička zbivanja.

Linkovi

"Marginalac na Pantovčaku"

25.02.2008., ponedjeljak

Kao i uvijek štur u objašnjenjima i ovoga puta Dražen Budiša zatražio je ispisnicu iz stranke kojoj je godinama bio na čelu i čije je vodstvo napustio prije 5 godina nakon teškog poraza na izborima. I umjesto da se taj njegov potez pohvali kao čin moralna čovjeka, danas mu se to ističe kao mana. Zašto bi netko ostajao u nekoj političkoj stranci s čijom se politikom danas ne slaže? Zar nije poštenije otići- pa makar i uz buku?.Očito je svojim najnovijim potezom Budiša otvorio prostor ionako nesklonim medijima i novinarima da ga ponovno razvalače i "pljuju".

Ruku na srce ti mediji nisu mu bili naročito skloni ni dok je bio lider stranke koja je bila jedina prava opozicija Tuđmanu,ali doslovno su ga počeli čerečiti nakon što je je pomogao reforimiranom Račanu i SDP-u da uzjašu u sedlo vlasti uz pomoć HSLS-a s kojim su dobili tako potrebnu nacionalnu glazuru. Pritom se zaboravlja da je njegov najveći krimen što je vjerovao Račanu i SDP-u da će ga podržati u utrci za predsjedničkog kandidata. No ta potpora je izostala i pretvorila je Budišu u najvećeg "luzera i gubitnika". Možda Budiša nije bio političar s najboljim osjećajem za tajming i možda je imao "loš" nos za biranje suradnika, jer svi najbliži suradnici su ga izdali od (Gorana Granića do Joze Radoša), međutim ne može mu se osporiti dosljednost, poštenje i intelektualni potencijal.

Je li Budišu na ovaj potez natjeralo najavljeno, a zatim demantirano, ujedinjavanje HSLS-a i HNS-a te stvaranje političke baze,ljutom mu suparniku Stipi Mesiću,u tako ujedinjenoj stranci, kad se povuče s Pantovčaka, ili je stvarno ljutit na potpredsjednika HSLS-a Stanka Zrilića zbog nekih izjava ili pak na Đurđu Adlešić jer to nije sankcionirala- sada postaje sekundarno pitanje. Činjenica je da je Budiša nakon što je odigrao sjajnu rolu kao studentski vođa 1971. i odgulio godine u zatvoru pa zatim godinama bio izvan društvenih tijekova na političku scenu devedesetih vratio se s mladom strankom koja je bila lučonoša demokracije i kritičnog mišljenja i jedina opzicija Tuđmanu i HDZ-u-( a jedini se on tada odlučio suprostaviti Tuđamnu na predsjedničkim izborima i dobio sjajnu potporu opozicijske Hrvatske)- danas je odlučio baciti koplje u travu. I to bi u naciji, koja doduše pamti od Dnevnika do Dnevnika,trebao izazvati uzbunu a ne podsmijeh.

Činjenica da se zadnjih 5 g. bavi poljoprivredom i radi kao urednik biblioteke Starina u Školskoj knjizi nije razlog za njegovu diskvalifikaciju. Pa što ako mu je dosadila poljoprivreda i iako se distanciranjem od HSLS-a, kojeg mnogi vide ujedinjenog s HNS-om, želi stvoriti temelje za eventualnu kandidaturu za predsjednika?.Zar to nije legitimno pravo svakoga građanina? Pa upravo nam je Stipe Mesić- u prvoj kampanji pokazao da je iz pozicije najvećeg luzera- s 2 posto potpore birača- moguće doći do pobjede.Zašto Mesić može a Budiša ne - pa makar pokušati? Ili pravo na ambicije mogu imati samo oni koje "netko" odabere kao u nasljednoj monarhiji? Možda nam nakon namrgođenog Tuđmana i razigranog Mesića treba "knjiški moljac"- pošten i nekorumpiran čovjek?..

U srazu Gotovca i Budiše svojevremeno su mi se pozicije pjesnika i intelektualca činile bližim od onih pragmatičnog političara i intelektualca koji je ultimativno tražio "ključeve Amruševe" gdje je bilo sjedište HSLS-a .Nikad do kraja nisam uspjela doznati od V.Gotovca koji je bio razlog njegovog razlaza s Budišom kojeg je godinama doživljavao kao sina. Ostaje činjenica da je njihovim razlazom ta stranka počela svoje osipanje i taj proces traje do danas.Tko još ne pamti početnu postavu HSLS-a iz 1992. iz Sabora Budiša, Gotovac,Terzić, Zenko,Granić, Škrabalo,Primorac, Antić, Kovačević,Kramarić.Intelektualni tim iz snova .Neki mrtvi , neki eutanazirani a neki marginalizirani.
- 15:40 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Porezne a ne imovinske kartice

07.02.2008., četvrtak

Prema zakonu državni dužnosnici su dužni Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa na početku i po završetku mandata predati popunjene imovinske kartice. Dužnosnici to uglavnnom i naprave poglavito oni na početku mandata jer u protivnom bi mogli ostati bez plaće sve dok to ne učine. Već za nekoliko dana 11 i .12. veljače istječe rok novoizabranim dužnosnicima da to učine. Međutim puno veći problem od toga jesu li dužnosnici predali imovinske kartice leži u tome na koji način su te kartice popunjene i tko te podatke to kontrolira. Povjerenstvo nema ovlasti ispitivanja točnosti tih podataka ,koji su uglavnom taksativno navedeni ,a procjenu vrijednosti imovine daju samo zastupnici. Stoga se u konačnici imovinske kartice doimaju kao uzaludan posao jer bez mogućnosti provjere kako je spomenuta imovina stečena, a što se može samo preko porezne prijave i usporedbe prihoda i onoga što pojedinac posjeduje, ova evidencija imovine dužnosnika i nema previše smisla.

Uostalom, i sama sam u nekoliko navrata pisala o sadržaju tih kartica navodeći što posjeduju naši dužnosnici. Pri tome se iz kartica moglo iščitati koliko zarađuju, što rade i koliku imovinu posjeduju njihovi supružnici -koji nota bene nisu dužnosnici.Vidjelo se koje automobile voze, vole li nakit i umjetnine a samo iz onih kartica ,gdje su sami dužnosnici naveli da je nešto naslijedili, moglo se doznati kako su što stekli.

Jednstavno kazano imovinske kartice nisu najbolji način provjere eventualnog sukoba interesa pojednog dužnosnika. Kao što je prenošenje udjela u pojedinima tvrtkama na odvjetničke urede također samo farsa.Kada bi se željelo uistinu uvesti reda i pratiti, jesu li i koliko državni dužnosnici namaknuli imovine, dok su bili na nekoj funkciji, kao i to odakle im imovina, onda bi ministar Šuker i ministarstvo financija trebali to srediti poreznim a ne imovinskim karticama. Tim više što se često događalo da se raspravlja o sukobu interesa pojednih političara od (Čačića,Tomčića,do Marine Matulović Dropluić...) a da ne spominjemo aferu satovi premijera Sanadera a da nikad nije do kraja otklonjena dilema kako su kupljeni.Umjesto toga najavljuje se ispitivanje imovine 120 obitelji u Hravatskoj (porezne uplate, privatni računi,kuće,brodvi) u sklopu Vladinog akcijskog plana u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. E bilo bi lijepo kad bi Sanader primjenio to istio pravilo, počevši od vlastite imovine preko imovine ministara i svih državnih dužnosnika. Tek tada bi ova akcija imala smisla i tek tada bi Sanader i sve ono što radi u tako poretrebnim refomama dobilo puni smisao.
- 10:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #