< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (3)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (9)
Veljača 2007 (10)
Siječanj 2007 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv








Anita
Rođena sam u Splitu kraj starog Hajdukovog igrališta, i godinama sam nakon toga s ocem odlazila navijati za taj klub. Osnovnu i srednju školu završila sam u Imotskom a politologiju i novinarstvo na Političkim znanostima u Zagrebu. Još za vrijeme studija radila sam na Radio Samoboru a kao najmlađi izvjestitelj izvještavala sam za Slobodnu Dalmaciju iz Vlade, Sabora i Ureda predsjednika. Zadnjih godinu dana zaposlena sam u Večernjem listu gdje pratim politička zbivanja.

Linkovi

Inkvizicija na Hrvatskom radiju Vukovar

21.01.2008., ponedjeljak

To mi je prva vijest! Ne mogu vjerovati da bi netko danas u Hrvatskoj mogao zabranjivati pjesme. Na ovaj način je reagirao Marko Perković Thompson kad sam ga nazvala da prokomentira popis od 16 zabranjenih pjesama na Hravatskom radiju Vukovar. Higijeničari duša došli su na ideju da bi oni mogli krojiti javni ukus slušanosti i popularnosti pojedinih pjevača usprkos..

Zaboravljaju pri tome da je svaka redukcija privatnosti zapravo dobar saveznik totalitarizma jer zadiranje u ukus slušatelja nije ništa drugo nego inkvizicijska metoda. Izjave kako "borbene" pjesme ne žele u svom programu nego žele slušateljima pružiti normalne sadržaje zapravo su neuvjerljivi. A posebno nebulozne zvuče izjave po kojima u programu nema mjesta za ustaške pjesme.

Pa naravno da nema ni zas ustaške ni za četničke jer to i Kazneni zakon sankcionira. Nije sporno da se pjesme koje šire nacionalnu mržnju ne bi smjele puštati u eter ne samo radio Vukovara nego bilo koje druge postaje. Ono što tereba zabrinjavati jest činjenica da su se na popisu nepodobnih pjesama našle Thompsonove "Ivane Pavle Drugi", "Anice kninska kraljice" ali i Stublićeva " E moj druže Beogradski" ili "Kreni gardo" od Band AIDA. No da apsurd bude veći tu
su se našle i Vucine pjesme uz obrazloženje da usebi sadrže"previše ćerilice".

Lakonska rečenica ravnatelja Hrvatskog radija Vukovara da inače svakodnevno puštaju Thompsonove pjesme ali ne i one koje veličaju ustaštvo je nepametna i nelogična. Nepametna zato jer priznaje da je ustaških pjesama bilo u eteru što je nedopustivo a nelogična jer se iz nje da iščitati kako su "Ivane Pavle Drugi" ili "Anice Kininska kraljice" ustaške pjesme kad se ne mogu emitirati. U svakom slučaju snošljivost i zajednički život ,a ne suživot ,potrebno je unaprijeđivati ali pri tome nije potrebno provoditi inkviziciju.

Jer ako Thompson započinje turneje iz Vukovara a i među prvim je pjevačima koji su pjevali Vukovarcima kad su se ,nakon mirne reintegracije,vratili u svoj grad onda je minimum poštenja da se njegove domoljubne pjesme ne nalaze na nikakvim popisima i crnim listama.

Možda je filozofski moto "Niti koristi niti podnosi silu" najbolje ocrtava put kojima bi naše društvo trebalo ići. No u toj sintagmi nema mjesta za zabrane i cenzuru.
- 13:22 - Komentari (31) - Isprintaj - #

Glavaš nije smio postati mučenik

14.01.2008., ponedjeljak

Branimir Glavaš brani se sa slobode u kaznenom postupku koji se protiv njega nastavlja na Županijskom sudu u Zagrebu. Odluka Sabora da mu ne ukine imunitet za pritvor izazvala je reakcije pa i optužbe dijela javnosti da je Sabor izišao iz okvira svojih nadležnosti.
Oko toga se vode prijepori između istaknutih pravnih stručnjaka kao što su dr. Smiljko Sokol i Krunislav Olujić. Dok jedan tvrdi da je odluka Sabora o Glavašu ustavna drugi, koji je u vrijeme dok je Glavaš bio alfa i omega u Osijeku, bio državni odvjetnik i osoba zadužena da upozorava i pokreće postupke za eventiualna počinjena nedjela, tvrdi suprotno.

Štoviše naglašava da je pravni sutsav doživio slom ovom odlukom Sabora te da je to direktno miješanje u rad sudstva. No, ruku na srce ovom odlukom Sabora u prvom redu spašen je jedan ljudski život. Glavaš je prestao sa štrajkom glađu, a postupak protiv njega i svih optuženih za Garažu i Selotejp se nastavljaju.

Jer jako je važno da sud donese pravorijek a to je potrebno zbog kažnjavanja nedjela ali i zbog sastisfakcije žrtvama i njihovim obiteljima. Neosporni pravni stručnjak i poznavatelj Ustava i Poslovnika Sabora Mato Arlović nedavno mi je objašnjavao kako je u nadležnosti Sabora da odluči o tome hoće li ili ne ukinuti i imunutet na pritvor zastupniku Glavašu.

Slijepi su oni koji ne primjećuju da je i predsjednik Stipe Mesić odigrao važnu ulogu u pripremi terena.
Primio je Glavaševe odvjetnike, a u vrlo je bliskim odnosima sa Županom i potpredsjednik HDSSB-a Krešimirom Bubalom. Jednostavno kazano koordinirana akcija Ureda predsjednika, HDSSB-a, HDZ-a i Glavaševih odvjetnika urodila je plodom jer HDZ-u nikako nije odgovarala mučenička pozicija Branimira Glavaša. Pogotvo sad kad su izbori iza nas i kad je sastavio Vladu Sanaderu Glavaš više odgovara na slobodi nego u pritvoru.

Kad se tome doda činjenica da se još 12 osoba uglavnom srpske nacionalnosti brani sa slobode a na teret im se stavljaju djela teža ili slična onima za koje odgovara Glavaš onda je zastupnicima bilo lakše donijeti odluku da Glavaš zadrži imunitet na pritvor.
- 12:07 - Komentari (6) - Isprintaj - #