Dođi, sjedi!

Recimo da bi osnovna stvar bila da se nauči mačku da dolazi na ime. Procedura je prilično jednostavna. Treba ponavljati ime svoga ljubimca par puta. Nekad možda i povisiti ton da mu se privuče pažnja. Onog trenutka kad okrene glavu i pogleda Vas u oči treba mu dati neku slasticu... keksić ili slično. Obavezno SAMO kad pogleda u oči. Tako ponavljati svaki dan po par puta i nakon nekog vremena će se maca odazivati na svoje ime.

Naredba sjedi je malo teža ali ništa pretjerano. Da se fino povezati sa zvanje. Klupkooooo... Sjedi.. i on dotrči i sjedne. Uzmite malo komadić nečega što jako voli i kad dođe stavite ispred nosa, ali pazite da ga ne zgrabi. Sad lagano odmičite komaić hrane prema natrag gledano iz macine perpsektive.. Prema repu. Mačka će instinktivno da bi došla do hrane povlačiti glavu prema natrag i početi spuštati guzicu. Onog trenutka kad sjedne ohrabrite je riječima pogladite je i naravno dajte joj malo te slastice.

U početku će ići malo teže jer će maca kad je budete zvali sjeste bez da ste joj to rekli. Ne dajte joj slasticu tada. Podignite je na noge i recite sjedi. Kad sjedne dajte joj ono zbog čega je došla :)

Da naučite mačku da sjedne treba po prilici 10ak dana ili možda malo manje što ovisi o starosti mačke i volji vlasnika. Naravno ako je mačka mlađa da je lakše naučiti. Period između 7 i 12 mjeseci je idelan, ali to ne znači da se i mačka stara 15 godina ništa ne može naučiti.

09.01.2007. u 10:42 | 7 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< siječanj, 2007  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Priča o preživljavanju i udomljenju četiri pronađena mala mačića, jedan dan stara, otrgnuta od sise i okrutno bačena na cestu.
Na žalost ostala je samo jedna maca. Ovo je priča o njenom odrastanju.

Prijatelja

Free Site Counters
Free Site Counters






Linkovi

Forum Šapice

Kontakt

email: malemace(at)net.hr