Može li se mačka dresirati

Mačke za razliku od psa ne trpe autoritet. Kod njih nema kazne. Udari mačku i više ti neće doć. Kod psa je stvar malo drukčija. Pročitao sam da je to jedan od razloga zašto se pas lakše nauči neke stvari. Sumnjam da bi se uz najbolju moguću dresuru moglo naučiti mačku da recimo trči agility. Neke jednostavnije stvari, nazovimo trikovi su skroz izvedivi.

Kod mačke je skroz druga filozofija dresure. Sve... ali sve što dreser (ne pada mi na pamet bolji pojam) želi od mačke da napravi mora biti popraćeno nagradom. Treba naučiti mačku da to što radi, radi zbog sebe. Bilo kakva kazna i neugoda će napraviti kontraefekt. Znači slastice i pohvale su jedni "alat" :) Pročitao sam i da svako učenje bilo kakvog trika produbljuje odnos između vlasnika i mačke pa tako rekoh sebi, ajd da probam.

I tako opet lutajući bespućima interneta naletio na brdo stranica o tome kako naučiti mačku da napravi ovo ili ono. Rijetko gdje ima slika da je netko stvrano uspio naučiti macu da daje šapu pa evo jedna


Klupko daj šapu

U par sljedećih postova ću probati opisati kako naučiti macu "daj šapu", "lezi", "sjedi" i slične stvari koje su prilično zabavne, a kad sam pokazao jednom ljubitelju pasa nije mogao vjerovat.

28.12.2006. u 11:06 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kao zaštiti bor od mačke

Hmmmm.. na Forumu sam naletio na jedan post o tome kako najefikasnije zaštiti bor za vrijeme blagdana. Zanimljivo je kako mačke uvijek, ali baš uvijek rade ono što znaju da ne smiju, a bor je tako privlačan. Pa gledajući to iz mačje perspektive zar nije krasno hvatati i gristi sve te šarene, svjetlucave kuglice, lampice i štotijaznam. Koji se smisao da to samo tako visi i izaziva. Neki mačkoljupci prvo su počeli pribjegavati metodi skanjanja donjih ukrasa i lampica i bor je lagano bio sve manje ukrašen sve dok nakon nekog vremena na njemu nije bilo malo onih sjajnih trakica koje su nekim čudom ostale netaknute. Pojedine mace vole spavati u jaslicama ispod bora, a kako i nebi kad je tamo ona mekana fina mahovina i pamuk. Pa i ja bi se bacio pod bor na jedan spavanac. Ima i slučajeva da su pojedine mačke onu mahovinu doživile kao svoju livadicu pa su se opustile zovu prirode i olakšale svoje mjehurčiće :)

E sad.. koja metoda bi bila najefikasnija. Na internetu ima naravno bezbroj tehnika od kićenja ostalih djelova stana i izbjegavanja pravog bora do postavljanja bora na mjesto koje mačke nemogu dosegnuti. Nisam siguran da baš postoji takvo mjesto :)

Probajte na primjer ovo: How to "Cat-Proof" Your Christmas Tree

Ja sam ove godine odustao og kićenja bora. Mali vjenčić na stolu i par visećih ukrasića upotpunit će moj božićni ugođaj. A vi?

Sretan Božić i Nova godina!

24.12.2006. u 13:38 | 1 Komentara | Print | # | ^

Vrag

Mačak je super. Ko da nikad i nije bio na operaciji. Čini mi se da je nekako privrženiji nego prije. Sve češće se sklupča u krilo i sve manje bjesomučno napada ruke. Zove me cura maloprije da se vratila iz dućana (bolesna je pa ne radi danas) i da se mačak neuobičajeno dugo češao uz noge i preo i mazio se. Ode ona do kuhinje i na pločicama vidi nešto crveno... kao krv. Pogleda njega .. ne krvari nigdje. Mislila je da se možda rana otvorila ili tako nešto. Nije joj jasno odakle to.

Uđe u ostavu i tmao veselje. Na najgornjoj polici se nalazi točnije nalazila se tegla sa ciklom. Majstor se popeo gore i gurnuo je. Vrag. Naravno da se cijelo vrijme dok je ona bjesomučno tražila odakle krv po pločicama neprestano umiljavao i trljao glavom od noge uz konstantno predenje. Pa nek mi neko kaže da maca ne kuži kad joj nešto pričaš namcor

13.12.2006. u 12:35 | 0 Komentara | Print | # | ^

Mace i antibiotik

Rana mu polako zacjeljuje. Liže se još uvijek, ali je skužio valjda da ga boli pa je to režanje sve rijeđe. Vratio mu se apetit i skakuće okolo ne baš kao prije, ali se polako vraća u normalu. Došao sam s posla dati mu anibiotik i kako je on othranjen na dudu i navikao je na guranje kojekakvih pasti i šprica koje su zamjenjivalje mačje mlijeko (joj .. kad se samo sjetim) uzeo sam prah iz kapsulice i pomješao sa malo vode u šprici i to mu dao na usta. Poslije je popio malo vode i pojeo i sve 5.

Nako dva-tri sada vratim se kući kad na podu sve ispovraćano. On sa strane u kutu sklupčan i ne odaziva se. Halo veterinara i kaže da to nije ništa čudno da je povratio antibiotik i da dođem da mu daju injekciju. A jooooj. Opet će ga bosti jadnika. u 7 mjeseci života ovo mu je 15-ta valjda. Ništa.. Odemo tamo i sestra mu krene davati injekciju in se naravno cijeli nakostreši i počne puhati. Vratimo ga u transporter i on potpuno poludi. Puše i reži. Nevjerojatno je jak. Sami mišić.

Kako je ova cura (neka sestra tamo) bila najblaže rečeno smotana potezala ga je za kožu i bola ga jedno dva tri puta dok mu konačno nije ispraznila špricu antibiotika. Katastrofa. Pokupili ga u transporter i krenuli kući. Na povratku smo stali u petshop. Dobio je novu grebalicu za hrabtost. Sad ima dvije koje ne koristi. Možda da mu kupim jedan kauč posebno za grebanje :)

05.12.2006. u 21:02 | 2 Komentara | Print | # | ^

Dan poslije

Dan nakon kastracije Klupko je već stabilan na nogama samo zadnje noge nekako drži povijene iz razumljivih razloga. Jede normalno samo je jako miran. Samo bi ležao i spavao. Nakon što ode u WC počne se lizati, a to ga jako boli. Čak je malu ranu otvorio. On doslovno reži ko pas i liže se. Grozan prizor. Na testisima ili točnije tamo gdje su nekad bili testisi sad su dvije vrećice koje će se povući s vremenom. Sve je obrijano i naprašeno sa nekim prahom boje modre galice. Dobio sam i neke antibiotike u kapsulama koje treba davati dva dana nakon operacije.

Inače Klupko nije neki emotivac. Onako nasloni glavu meni na noge samo kad dođemo s posla kući ili kad bu treba dat jest. One priče da mačke sjede u krilu i vole se mazit su mit. Ako ga hoćeš maziti onda ga moraš uzeti i češat iza uha jer onog trenutka kad staneš on ode. Nekad mi se čini da trpi samo da bi ti udovoljio jer zna da ti to voliš. Maca luda :)

Uglavnom dan nakon kastracije je jadničak sam došao meni na prsa dok sam ležao i gledao TV. Samo me ponjušio, sklupčao se, uzdahnuo i počeo presti. Češao sam ga iza uha nekih 15-ak minuta. Nakon toga je samo prestao presti i zaspao. Kad sam krenuo spavati uzeo sam ga i stavio na krevet kraj nas gdje i inače spava. Valjda je tražio neku sigunost. Ne znam.

01.12.2006. u 11:18 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Priča o preživljavanju i udomljenju četiri pronađena mala mačića, jedan dan stara, otrgnuta od sise i okrutno bačena na cestu.
Na žalost ostala je samo jedna maca. Ovo je priča o njenom odrastanju.

Prijatelja

Free Site Counters
Free Site Counters






Linkovi

Forum Šapice

Kontakt

email: malemace(at)net.hr