mala skola rock'n'rolla

The Beatles

Evo napokon i mene, Ana je vec objavila dva posta, a ja tek krecem s prvim, ali nema veze, probat cu to sto prije nadoknaditi. Uzela sam si i malo vise vremena za ovaj post, jer ipak se tu radi o jednom od najvecih bendova svih vremena. Tekst je malo podugacak, ali vec sam ga nekoliko puta skracivala i ovo je stvarno samo ono najbitnije. Pa da krenemo...
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service
CLANOVI BENDA
George Harrison
John Lennon
Paul McCartney
Ringo Starr
Pete Best & Stuart Sutcliffe - bivsi clanovi

STUDIJSKI ALBUMI
Please Please Me (1963.)
With the Beatles (1963.)
A Hard Day's Night (1964.)
Beatles for Sale (1964.)
Help! (1965.)
Rubber Soul (1965.)
Revolver (1966.)
Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967.)
The Beatles (White Album) (1968.)
Yellow Submarine (1969.)
Abbey Road (1969.)
Let It Be (1970.)


Sve je pocelo sredinom 50-ih godina proslog stoljeca, kada se gitarist i tinejderski buntovnik John Lennon zakacio na r'n'r i u srednjoj skoli osnovao bend The Quarrymen. Godine 1957. bendu se pridruzuje drugi gitarist, Paul McCartney, a ubrzo u bend dolazi i treci gitarist, McCartneyev prijatelj, George Harrison. Trojica gitarista ostaju stalna postava dok se ritam sekcija konstantno mijenjala, a uskoro mijenjaju i ime u The Silver Beatles, da bi uskoro odbacili „Silver“ i ostali samo The Beatles. Postava je napokon potpuna na ljeto 1960. kada na bas dolazi Lennonov kolega s faksa Stuart Sutcliffe, a na bubnjeve Pete Best.
Decki uskoro odlaze na sedmomjesecni boravak u Hamburg gdje nastupaju u jednoj od najzloglasnijih cetvrti, cesto uzivajuci razne opijate i provodeci vrijeme u drustvu prostitutki ( ako ste gledali film „Backbeat“ onda znate tu pricu). Nakon povratka u Liverpool krajem '60-ih bend postize popularnost na lokalnoj sceni, a stalnim nastupima okupljaju i krug obozavatelja.
Vracaju se u Hamburg 1961., ali bez Sutcliffea koji je napustio bend da bi se posvetio daljnjem obrazovanju (no, nazalost vec sljedece godine umire od izljeva krvi u mozak). McCartney prelazi na bas, Harrison je na solo gitari, Lennon na ritam gitari, a svi pjevaju. Sredinom '61. prvi put snimaju u Njemackoj kao prateca grupa britanskom glazbeniku Tony Sheridanu, te postaju poznati u umjetnickim krugovima gdje dobivaju ideju za svoje, kasnije vrlo popularne cupave frizure.
Krajem '61. primjecuje ih lokalni glazbeni menager Brian Epstein, no i uz njegovu pomoc dobivaju samo odbijenice izdavackih kuca. Sreca im se napokon smijesi sredinom '62. kada, nakon audicije kod producenta George Martina, potpisuju ugovor za Parlophone, podruznicu izdavacke kuce EMI. S ciljem nacionalnog uspijeha, menager benda, Epstein, nagovara decke da odbace kozne jakne i hlace, te pocnu nositi fino skrojena odijela i kravate.
U kolovozu '62. zbog nesuglasica s ostalim clanovima, iz benda je izbacen Pete Best i na njegovo mjesto dolazi Ringo Starr (pravim imenom Richard Starkey, dotadasnji bubnjar lokalnog benda Rory Storm & the Hurricanes). Vec nekoliko tjedana nakon dolaska novog bubnjara. Beatlesi u rujnu '62. snimaju svoj prvi singl „Love me do“/“P.S. I love you“, ciji autori, talentirani tim Lennon – McCartney, ulaze u povijest kao tandem s nebrojenom kolicinom hitova. Singl ulazi pred kraj Britanskog Top 20, ali vec sljedeci singl „Please please me“ s pocetka '63. odmah se penje na vrh ljestvice. To je bio prototip singl takozvane Britanske Invazije, zarazna melodija s kakvom su nastavili i na sljedecem singlu „From me to you“ koja je bila britanski #1. Njihov prvi LP „Please Please Me“, snimljen gotovo u samo jednom danu, ostaje na vrhu britanske ljestvice cak 30 tjedana, a Beatlesi postaju najpopularniji izvodaci u Ujedinjenom Kraljevstvu.
The Beatles stvaraju svoj vlastiti zvuk uzimajuci ono najbolje iz reznih glazbenih pravaca (blues, rock, pop, folk,...) i od glazbenika koje su sami voljeli (Elvis Presley, Buddy Holly, Chuck Berry,...), te tome dodajuci svoj mladenacki zar u tekstovima, glazbi i njihovom izvodenju. Medutim, Beatlesi su uvijek voljeli eksperimentirati, pa se tako i na njihovom drugom LP-u „With the Beatles“ iz '63. primjecuje veliki napredak podjednako kao skladatelja i tekstopisaca, donoseci inovativne melodije i harmonije, te potpunije aranzmane. Singlovi „I want to hold your hand“ i „She loves you“ ucvrstili su njihov status Britanskog fenomena ciji se singlovi prodaju u milijunskim nakladama, a nakon nekoliko tv nastupa, krajem '63. Beatlemania prelazi granice V. Britanije, pracena opcom histerijom milijuna obozavatelja ( i obozavateljica cerek ).
Pred sam kraj 1963. „I want to hold you hand“ dolazi na vrh sj. Americke ljestvice singlova, a poznati nastup na Ed Sullivan Showu u veljaci '64. jos vise razbuktava Beatlemaniu koja se sad siri diljem svijeta. U prvom tjednu travnja '64. zauzimali su ODJEDNOM prvih 5 mjesta na U.S. ljestvici singlova, prva 2 mjesta na ljestvici albuma, te imali jos nekoliko singlova uzduz Billboard Top 100 ljestvice. Nitko prije nije toliko dominirao glazbenim trzistem, a vrlo je mal vjerojatnost da ce netko ponoviti taj uspijeh.
Rane '64. snimaju i svoj prvi film „A hard day's night“, koji dolazi uz jednako popularni soundtrack autora Lennon-McCartney i donosi hitove „And I love her“, „Can't buy me love“, „If I fell“,... Kriticari nisu bili odusevljeni njihovim novim albumima „Beatles for sale“ ('64.) i „Help!“('65.) na kojima prevladava ispovjedna lirika. Folk-rock eksplozija 1965. utjece i na Beatlese; Lennon po uzoru na Bob Dylana pise „I'm a loser“ i „You've got to hide your love away“, dok su „I don't want to spoil the party“ i „I've just seen a face“ nastale pod utjecajem country glazbe. Njihov drugi film „Help!“ iako slabiji na sadrzaju, postize komercijalni uspijeh, a krajem '65. izdaju „Rubber Soul“ klasicni folk-rock album na kojem se uz Lennona i McCartneya, kao tekstopisac po prvi put javlja i Harrison. Instrumentalno takoder unose novosti : eksperimentiraju s distorzijom i multi-trackingom, te koriste instrumente neobicne za rock, kao npr. sitaru. Na singlu „Paperback writer“/“Rain“ grupa potpuno napusta romanticne teme, te se pod utjecajem droga zabavljaju s psihodelijom. Album „Revolver“ iz 1966. temelji se na zescim gitarama i bogatim vokalnim aranzmanima, a iako neki smatraju da su na njemu Beatlesi napustili svoje rock korijene, album se izvrsno prodaje.
Ljetna svjetska turneja 1966.g ostat ce zapamcena po fizickom napadu na pratnju benda na Filipinima, te Lennonovoj izjavi, tijekom boravka u Americi, da su Beatlesi veci od Isusa, sto je dovelo do masovnog spaljivanja njihovih ploca u vjerskim krugovima i zahtijevanjem isprike. Nakon zadnjeg koncerta na americkoj turneji (S. Francisco, 29.kolovoza 1966.) odlucili su prestati svirati uzivo da bi se posvetili studijskim snimkama. To je navelo medije da spekuliraju o raspadu benda, pogotovo nakon sto je cetvorka provela kraj godine radeci na solo projektima, no glasine su opovrgnute izlaskom singlice „Penny Lane“/“Strawberry Fields Forever“ u veljaci '67., koja je proglasena najboljom singlicom svih vremena.
„Sgt Pepper“ (1967.) bio je pravi psihodelicni soundtrack hippijevskog Ljeta Ljubavi (Summer of Love), prepun bajkovitih tekstova, no kriticari nisu bili odusevljeni. Ipak mnogi su smatrali da upravo taj album predstavlja trijumf pop glazbe, evoluciju popa u art, a njihova „All you need is love“ postala je nesluzbena himna hippie pokreta. Krajem godine izlazi njihov novi film „Magical mystery tour“ koji su sami rezirali, a nakon njega izlazi i animirani film „Yellow submarine“ s cijim nastajanjem su clanovi benda bili slabo povezani.
Rane 1968. zajedno odlaze u Indiju na tecaj transcendentalne meditacije s Maharishijem, no svi ga napustaju prije zavrsetka. Iskustvo iz Indije iskoristili su za novi materijal, glazbeno fantastican „The White Album“, dupli LP iz kasne '68. na kojem su vecim dijelom napustili psihodeliju i vratili se rocku temeljenom na gitarama. Problem se javio u pojavi sve vise „individualnih“ pjesama Lennona i McCartneya umijesto dotadasnjih zajednickih hitova. Takoder, G. Harrison se sve vise profilirao kao vrsni skladatelj, a R. Starr je cak na nekoliko tjedana napustio snimanje White Album-a. Umijesali su se i osobni interesi : Lennon se zelio vise posvetiti umjetnickim projektima i vezi sa svojom djevojkom (uskoro i zenom) Yoko Ono zbog cega nije bio koncentriran na Beatlese.
Pocetkom 1969. pala je ideja za novi album koji bi bio sniman na principu live sessiona u studiju, a cijeli session bio bi snimljen i kao film. Za potrebe tog filma odrzali su jedan od svojih najpoznatijih nastupa, na krovu zgrade Apple Recordsa (njihove vlastite izdavacke kuce) u Londonu 30. sijecnja 1969. koji je ujedno bio i njihov zadnji live koncert odrzan u punom sastavu. Album i film (prvo nazvani „Get back“, a kasnije preimenovani u „Let it be“) nisu bili zadovoljavajuci za bend, pa su ih ostavili neobjavljene zbog daljnje obrade. Na proljece iste godine izlazi singl „Get back“/“Don't let me down“, a bend je bio u svadi zbog menagementa.
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service
Njihov zadnji zajednicki album „Abbey Road“ zacudo je jedan od njihovih najcijelovitijih uradaka iako je vecinom svatko posebno snimao svoj dio(jer zbog svada nisu htjeli ni zajedno boraviti u studiju). Album je ispunjen nekim od njihovih najboljih melodija, harmonija i instrumentalnih aranzmana, a na njemu se iskazao Harrisonov talent, kao podjednak Lennonu i McCartneyu, u dvije najpopularnije pjesme s tog albuma „Something“ i „Here comes the sun“. Bend se nakon ovog albuma poceo polako raspadati, Lennon je poceo izdavati solo singlove i nastupati s grupom prijatelja pod imenom „Plastic Ono Band“.
Film „Let it be“ objavljen je u svibnju 1970. kao dokumentarac, a istoimeni sountrack cesto se pogresno smatra posljednjim albumom Beatlesa. Naime, „Let it be“ je njihov zadnji objavljeni album, ali je snimljen prije „Abbey Road“-a, koji je njihov zadnji snimljeni album.
Nakon kolovoza 1969. svi clanovi benda su se ozbiljno posvetili solo projektima, no javnost nije bila svjesna pravog stanja stvari, pa je McCartneyeva izjava o napustanju benda pred izlazak njegovog novog solo albuma, sokirala siru javnost. Premda su se svade izmedu clanova benda nastavile, tijekom '70-ih nagadalo se i o ponovnom okupljanju benda, no i zadnje nade nestale su kada je u prosincu 1980. John Lennon ubijen u New York-u. Ostali clanovi nastavili su sa solo projektima ali rijede i s mnogo manjim komercijalnim uspijehom.
The Beatles su najutjecajniji bend u povijesti rock glazbe koji je uveo vise inovacija u popularnu glazbu nego bilo koji rock bend 20. st. Njihova kreativnost i melodicka inovativnost bile su kljucne za evoluciju rocka od njegovih korijena u bluesu i r&b-u, u vise elektrican ali podjednako vokalan stil, a Lennon i McCartney iskazali su se kao jedni od najboljih i najekspresivnijih rock vokalista. Njihov status rock ikona ostaje bez izazova i do danasnjeg dana, desetljecima nakon njihova razlaza 1970.

31.08.2006. u 15:01 | 9 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


ovaj blog je doslovno mala skola rock'n'rolla namijenjen svima koje zanima ova vrsta glazbe

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Image Hosted by ImageShack.us

ZANA

God: 21
Obrazovanje: studentica kriznog upravljanja
Voli: indie rock, garage rock, psych folk, punk rock, ska
Idol: George Harrison
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


ANA

God: 20
Obrazovanje: studentica ekonomije
Voli: stari rock, grunge, psych folk, punk rock, zenski rock
Idol: Janis Joplin

/" target="_blank">Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Free Counters
Get a Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us