blago meni

25.05.2008., nedjelja

Sakrament potvrde u poznim godinama

Image and video hosting by TinyPic

Ima li to smisla? Ili je taj sakrament rezerviran samo za mlade?

Moram priznati da ni ja nikad o tome nisam razmišljala sve do ove godine, kada sam bila pozvana da budem firmana kuma gospođi od 69 godina. Mnogi su me zapitali, a što će njoj sada firma. Jer je u narodu pojam firme vezan gotovo isključivo za mlade. Kad kažemo firma - odmah nam pred očima iskrsnu djevojčice, prečesto obučene u neprikladne kičaste haljine, s visokim frizurama i štiklama, koje su neke od njih prvi put obule upravo za tu priliku. I naravno, firma podrazumijeva bogate darove: motore ili skutere, raznovrsne glazbene linije, kompjutore i obavezno zlato u obliku lančića, ogrlica, prstenja, satova i sl. Poslije obreda slijedi odlazak u restoran na bogati objed u društvu najmanje pedesetak osoba uz obaveznu narodnjačku glazbu. To je firma ili potvrda. Kad netko kaže: bio sam na firmi, slijedi pitanje: Tko ti je bio kum i što ti je kupio? Tko uopće misli na darove Duha Svetoga? Možda njih 10 posto, ali mislim da je i to preoptimistično.

Ova "naša" firma bila je u lijepoj varaždinskoj katedrali. Svirao je njihov katedralni orguljaš maestro Anđelko Igrec. Tako sam prvi put čula njegovu predivnu Bečku misu. Bilo je 80 i nešto firmanika sa svojim kumovima i nas dvije, koje smo dobile zadnje mjesto i u obredu i u klupama. Redari, pazeći da nitko ne zauzme mjesto rezervirano za firmanike, sumnjičavo su nas gledali i upozorili da se maknemo. Jedan svećenik, isto zadužen za održavanje reda, ljubazno nas je pitao, da li imamo unuke na firmi. Kad sam mu objasnila da gospođa Ljerka ide na firmu, blago se nasmiješio, ali nije mogao sakriti nelagodu i čuđenje. Iza nas su neki neupućeni negodovali, zašto nas dvije tu sjedimo ako je to rezervirano za firmanike, jer su i oni htjeli sjesti a više nigdje nije bilo mjesta. Potiho im je objašnjeno da jedna od nas dvije ide na firmu. I priznajem, radi tih primjedbi i pogleda bilo mi je drago da to nisam bila ja.

Ljerka je učiteljsko dijete i nakon što ju je mama onih teških godina potajno dala pričestiti, za firmu više nije bilo mogućnosti. Tim više jer je i Ljerka krenula u učiteljsku školu, gdje su joj svakodnevno ispirali mozak i utuvljivali u glavu osnove marksizma, lenjinizma i ateizma. Odlazak u crkvu bio je u učiteljskoj školi smrtni grijeh broj 1. Tako je ona postala i komunist i ateist. Ali eto, ono što je majka u dijete usadila u najranijem djetinjstvu kad tad izraste i izađe na vidjelo. Kad je sve to komunističko ludilo prošlo i došla nova slobodna država, Ljerka se je vratila vjeri svoga djetinjstva. I htjela je tu vjeru imati u punini. Nedostajao joj je taj sakrament. Inače Ljerka cijeli život piše pjesme. U zadnje vrijeme baš i ne previše. Predložila sam joj da više piše duhovnu poeziju. Rekla mi je da hoće ali poslije firme. To me je na neki način zadivilo. Ona vjeruje i očekuje da ću ju Duh Sveti prosvijetliti, nadahnjivati i udijeliti joj darove mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjeg. Ona očekuje da će poslije firme bolje funkcionirati jer će joj Duh Sveti pomagati. Ona to iskreno vjeruje!

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Ako je istina da sakramenti krštenja, euharistije i potvrde čine cjelinu kršćanske inicijacije i da bez sakramenta potvrde ta inicijacija nije završena, zašto onda ima puno odraslih vjernika koji nisu primili taj sakrament i zašto ih nitko ne uputi i potakne da još i sada mogu to nadoknaditi? U "ono doba" oni koji su se potajno vjenčavali na neki čudan način zaobilazili su taj sakrament, pa ima i vjenčanih koji nisu primili sakremant potvrde.

A kako nas uči Katolički katekizam učinak sakramenta potvrde je puni izljev Duha Svetoga, kao što je nekoć bio podijeljen apostolima na dan Pedesetnice.Prema tome, potvrda pridonosi rastu i produbljenju krsne milosti, dublje nas ukorjenjuje u božansko posinjenje, čvršće nas sjedinjuje s Kristom, umnaža u nama darove Duha Svetoga i usavršuje naš vez s Crkvom. I kod krštenja smo primili Duha svetoga ali više za sebe osobno. U potvrdi ga dobivamo i za druge, da poput apostola budemo hrabri u svjedočenju i naviještanju evanđelja.

Čini mi se da se još uvijek premalo govori o Duhu Svetomu i što On znači za naš život pa se tako premalo zna i o pravom značenju i smislu primanja sakramenta potvrde.

Gledajući prošle godine na televiziji Duhovne izazove, a bilo je baš u vrijeme Duhova, nisam mogla vjerovati svojim ušima. U maloj anketi slučajnim prolaznicima postavljeno je prigodno pitanje: Znate li što su to Duhovi? Od njih nekih pet šest odraslih, samo je jedan mladić točno odgovorio. Ostali, premda su neki čak rekli da su vjernici i kršćani, slijegali su ramenima, nikad nisu culi, inače kao znaju puno, ali bas to ne znaju a neki su Duhove povezivali i sa mrtvima itd. Podsjeća me to na Djela apostolska 19,2, kada je sv. Pavao upitao neke učenike u Efezu jesu li primili Duha Svetoga, a oni mu odgovoriše: Nismo ni znali da postoji Duh Sveti.

Čini mi se da ni danas nije puno drugačije.


- 18:21 - Komentari (8) - Isprintaj - #

15.05.2008., četvrtak

Sjećanje na Bleiburg

Image and video hosting by TinyPic

Pismo mrtvom ocu


Dragi oče,

oprosti mi na mojoj šutnji
o tebi,
jer grob tvoj pokriven lažima
sve do sada
u mojoj je duši
bio prekrit pitanjem,
a majka naša
i nacija naša
strahom.

Našom zemljom
sja sada sunce
kakvo si ti želio
i pišući ti, potpisujem
se tvojim imenom.
Oprosti mi na padovima.
Moju su dušu izgrizli
vukovi.
Ona je sama.
Prekasno je došla sloboda,
prekasno da opjevam tvoju žrtvu.
Ja se spremam da
sjedinjena s tobom
ostavim ovu pjesmu.

Ljerka Faj, iz zbirke Pjesama

Image and video hosting by TinyPic


- 08:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Listopad 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (2)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (5)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (4)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (5)
Srpanj 2007 (1)

Opis bloga

Linkovi

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se